zbodeoc Postat August 25, 2011 Partajează Postat August 25, 2011 @valderama: Multumesc! ... cu urmatoarele observatii: droselele mi le fac singur din miezuri recuperate (10 franzele) iar condensatoarele ma costa in jur de, nu stiu, sa zicem 30 de franzele, in total 40 de franzele. Cred ca "scenariul" ramine actual...PS. Nu consum franzele, ...de aia le dau pe "pese" Link spre comentariu
Vizitator Postat August 25, 2011 Partajează Postat August 25, 2011 Da mai zbodeoc cu franzelele bine zici..., dar subiectul parca are un titlu Stabilizator pentru Anodica ,eu zic ca m_am "incadrat"... Link spre comentariu
zbodeoc Postat August 25, 2011 Partajează Postat August 25, 2011 Si eu m-am incadrat Valderama, imi pare rau (sau bine?!) sa-ti spun si eu ceva nou. Daca nu pui condensator dupa punte se cheama ca ai pretentia de a stabiliza tensiunea, exact ce vreau sa obtin in final. Link spre comentariu
Vizitator Postat August 25, 2011 Partajează Postat August 25, 2011 ... Droselul poate fi de "stabilizare" sau de "netezire" (swinging/smoothing), ... Ai mai spus acest lucru acum te repeti......, imi pare rau (sau bine?!) sa-ti spun si eu ceva nou.Daca nu pui condensator dupa punte se cheama ca ai pretentia de a stabiliza tensiunea, ... Pretentia da...,bine ai formulat. Ce "nu_i bun" in schema"( http://oi56.tinypic.com/2z82adx.jpg )factorul de netezire foarte mare sau pretul prea mic ?! in raport cu doua inductante serioase(15H , nu toata lumea cumpara inductante 15H contra franzele si ai uitat de Cupru-Emailat evaluat in franzele ... ). Link spre comentariu
zbodeoc Postat August 25, 2011 Partajează Postat August 25, 2011 Ai mai spus acest lucru acum te repeti...Se pare ca nu indeajuns... Pretentia da...,bine ai formulat.Nu eu, eu doar repet... Stii ce?!, las-o-n pricepere!, eu sint sigur ca stii, dar poate mai invata si altii cite ceva din atasamentdesign guide rectifier.pdf Link spre comentariu
Vizitator Postat August 25, 2011 Partajează Postat August 25, 2011 ... dar poate mai invata si altii cite ceva din atasamentDaca ar fi atasamentul(design guide rectifier.pdf) la sectiunea incepatori ( nu cred ca mai exista aceasta sectiune...) probabil ar invata(cum se face copy-paste !?).Mergea un link http://www.hammondmfg.com/pdf/5c007.pdf , nu mai ocupai "spatiu" forum. Link spre comentariu
zbodeoc Postat August 25, 2011 Partajează Postat August 25, 2011 Nu te lasi...... pai asa cum lipseste sectiunea de incepatori se pare c-ai lipsit si dumneata de la unele ore! Vezi ca la ultima figura din atasament "se zice" de V (peak) si V (avg). Poftim! Iti place?!Ti-am multumit pentru schema, sincer, nu mai vreau alte can-can-uri, mi-e somn. Hai noroc! Link spre comentariu
Vizitator Postat August 25, 2011 Partajează Postat August 25, 2011 Nu te lasi... ...se pare c-ai lipsit si dumneata de la unele ore!...nu mai vreau alte can-can-uri, mi-e somn. Hai noroc!Pare ca ai inceput deja sa visezi...,hai noroc! si somn usor !. Link spre comentariu
hpavictor Postat August 26, 2011 Partajează Postat August 26, 2011 Stabilizatorul urmator a fost destinat initial pentru tensiunea G2 , dar prin redimensionare se poate folosi si pentru tensiunea anodica etc...... Link spre comentariu
mișa Postat August 26, 2011 Autor Partajează Postat August 26, 2011 Pai singura problema tinand cont ca nu este folosit pentru un curent mare ar fi fiabilitatea pieselor. De unde se poate face rost de un 7805 care sa fi sigur ca este bun? La fel, un Zenner sau o tensiune redresata si filtrata care sa aiba cu 20V mai putin decat cea care intra in 7805? (poate ceva mai low noise - deci mai scump un pic - ar aduce si un plus la partea de fiabilitate)Tocmai asta e smecheria. Poti scoate riplul de pe o tensiune de alimentare mare, de exemplu 600V, la curent mare, de exemplu 1A fara a avea nevoie de condensatoare mari si scumpe si drosel mare si greu.Tensiunea pe zener nu e critica, poate fi 10-30V doar stabila sa fie. Aceasta tensiune trebuie sa fie cit mai mica dar mai mare decit valoarea virf la virf a riplului. Sa zicem ca ai condensator de filtraj destul de mic dupa punte, poate chiar 2 in serie (pentru tensiuni mari) si riplul maxim e 15Vvv. In cazul asta eu as pune un zener de 25V. In cazul asta, la 1A consum, 7805-ul va disipa 20W indiferent de cresterile tensiunii din reteaua de alimentare, iar la scaderea tensiunii retelei nu iese din plaja deoarece "urmareste" aceste variatii. Pentru curenti mai mari poti folosi alte stabilizatoare, de exemplu LT1083.Problema e ca nu e protejat la scurt circuit, ca de altfel majoritatea stabilzatoarelor folosite la lampi. Asta e, pui o siguranta si daca faci scurt schimbi si 7805-ul deodata cu siguranta. Link spre comentariu
Vizitator Postat August 26, 2011 Partajează Postat August 26, 2011 Pun citeva intrebari (legate de circuitul de mai jos) , 1-curentul de incarcare C1 influnteaza fiabilitatea DP1 ? , 2-ce se intimpla cu DP1-DP2-LM in situatia cind la iesire apare curentul de incarcare C2 ?,3-cam ce capacitati ar fi practice C1 respectiv C2 ? ,4-ce "model" diode stabilizatoare trebuiesc folosite practic DP1 respectiv DP2 ? ,5-daca consideram primul condensator de filtraj dupa punte C0-capacitate ? , ce punte redresoare(curent de virf in special) ar fi necesara pentru curentul de incarcare C0.__Vreau sa fac acet montaj practic astfel incit sa asigure 300mA in sarcina(din aceste motive intreb). Link spre comentariu
mișa Postat August 26, 2011 Autor Partajează Postat August 26, 2011 Pun citeva intrebari (legate de circuitul de mai jos) , 1-curentul de incarcare C1 influnteaza fiabilitatea DP1 ? , 2-ce se intimpla cu DP1-DP2-LM in situatia cind la iesire apare curentul de incarcare C2 ?,3-cam ce capacitati ar fi practice C1 respectiv C2 ? ,4-ce "model" diode stabilizatoare trebuiesc folosite practic DP1 respectiv DP2 ? ,5-daca consideram primul condensator de filtraj dupa punte C0-capacitate ? , ce punte redresoare(curent de virf in special) ar fi necesara pentru curentul de incarcare C0. Asteptam aceste intrebari ca de aia discutam aici.In serie cu C1 mai trebuie o rezistenta ( sa zicem 100 ohmi)C1 as pune cam 10u.Zenere de 3 sau 5W si peste 7805 trebuie pus un zener eventual cu o rezistenta de 47ohmi in serie...Condensatorul de iesire 22-47u iar condensatorul de pe punte 100-220u.Prima schema pusa de mine eu zic ca-i mai buna, ramine pumai problema gestionarii curentului de incarcare al condensatorului de dupa stabilizator.Super daca ai chef sa experimentezi. Sa-mi spui si mie daca tuna sau nu. :ras:De obicei diodele redresoare suporta un curent de virf foarte mare. De obicei nu apar probleme cu curentul de incarcare al condensatorului. Daca vrei sa pui o punte serioasa sunt foarte bune, produse de Fagor cu Inom=50A, aproape indistructibile si ieftine. (la TME 50A 600V cam 8 lei de DCcomponents) Link spre comentariu
adrian_pic Postat August 26, 2011 Partajează Postat August 26, 2011 Condesatorul de iesire se poate incarca printr-o rezistenta care sa fie apoi suntata de un releu. Astfel curentul de incarcare nu va fi mai mare decat cel pe care il stabilesc. (dar se complica schema cu un releu in plus) C1 intradevar va "verifica" daca Zenner-ele sunt fake sau originale . Misa ce te faci daca valderama face montajul, face filmulet sau poze ca nu tuna si altcineva care incearca montajul, daca nu are Zenner-ele ok si un 7805 chinezesc facut cat de cat cu simt de raspundere (sunt peste tot capsule la care radiatorul are sub 0,5 mm ) ii tuna in fata ? Eu am totusi dubii ca un 7805 cumparat de prin Romania poate disipa 20W. Cine are 7805 de acum 15-20 de ani se poate baza pe el, astea de acum sunt de o proasta calitate. Eu marturisesc ca imi este frica sa experimentez . Deci cine are curaj? Link spre comentariu
mișa Postat August 26, 2011 Autor Partajează Postat August 26, 2011 De-a lungul timpului am avut citeva experiente de genul: O scula avea brum variabil intr-o anumita locatie dar adusa la mine in atelier unde tensiunea din priza e chiar 230V scula mergea perfect. Practic stabilizatoarele din scula erau in afara plajei de reglaj. Bine, sculele nu erau chiar profesional proiectate.Am facut reglajele in asa fel incit sa nu aiba brum la tensiune de alinentare pina la 180V dar cind le-am pus direct la 230 a trebuit sa suplimentez radiatoarele. De curind a ajuns la mine un SE cu acelasi fenomen. Acum nu stau sa discut daca era sau nu oportun ca proiectantul sa stabilizeze sursa sau sa puna drosel... Ideea e ca am vrut sa gasesc o solutie care sa nu ridice astfel de probleme. Deocamdata am testat practic prima schema pusa de mine, ce-i drept cu ce traf am avut la indemina si la curent de sarcina mic. Oricum proiectul e deschis.Adrian, nu ar fi primul si nici ultimul montaj propus sau realizat de mine pe care-l vad tunind. Daca tuna si aflam de ce e un pas inainte, nicidecum o rusine. La servici, ne distram cum pe masa unor colegi de-a mei, dealtfel ingineri foarte buni apar uneori fum, tunete si artificii Se mai intimpla (neatentie de obicei) Anul asta de 2 ori am ris de asfel de evenimente. Link spre comentariu
adrian_pic Postat August 26, 2011 Partajează Postat August 26, 2011 Pai din punctul meu de vedere una din cauzele care ar putea duce la tunet si fum ar fi calitatea indoielnica a componentelor folosite. Daca erau numai rezistori, nu eram asa de sceptic. Nu-i nici o rusine sa iasa fum sau sa tune. Numai ca trebuie sa fi tu cel care face experimentul protejat. Am un coleg care datorita faptului ca poarta ochelari, a scapat fara sa ramana cu probleme de vedere.Este clar ca montajul trebuie experimentat. Nu stiu daca ajunge acea rezistenta de 100 ohmi in serie cu C1. C1 de 10uF ce tip va fi? (adica ceva chinezesc, no name sau pui ceva mai de soi?)C2 de 47 uF crezi ca se poate incarca fara probleme prin 7805? (47uF ar ajunge pentru 4 lampi (fiecare dubla trioda)? , eu am vazut in schema ta niste curenti notati si in total la 350Vcc ar fi 29ma, dar acolo ai pus 47uF pentru fiecare anod, dar banuiesc ca suplinesc un stabilizator de au valori asa de mari) Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum