Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Caracteristici tehnice si parametri ai rezistoarelor


C.D.

Postări Recomandate

Un articol tehnic ce doreste a aduce pe scurt, mai multe precizari asupra rezistoarelor, elemente pasive dintr-un circuit.

Clasificare dupa tipuri :

1) rezistor fix – pot fi bobinate, pelicula carbon, volumice, chip, sau pelicula metalica – si au o valoare fixa care nu poate fi ajustata.

2) rezistor variabil – pot fi bobinate, sau pelicula carbon – au o valoare care poate fi ajustata in functie de necesitatile tehnice.

3) rezistor de volum – este format dintr-un compound rezistiv din carbon si lianti pentru solidificare, sau sinterizat, imbracate cu o camasa izolatoare protectoare. Elementul rezistiv se regaseste in toata masa rezistorului, si nu doar la suprafata acestuia.

4) rezistor etalon – sunt rezistoare care se folosesc in metrologie, si nu sunt destinate folosirii pe scara larga.

5) rezistor de precizie – sunt rezistoare cu tolerante de 1% si sub 1%, folosite in circuite electronice care impun necesitatea utilizarii lor, ca de exemplu in oscilatoarele compensate termic – reteaua rezistiva asociata cu termistori si diode varicap.

6) rezistoare neinductive – sunt rezitoarele la care prin tehnologia de fabricatie se obtine o valoare a inductantei parazite foarte mica – spre deosebire de rezistoarele care prin fabricatie sunt spiralate pentru a se obtine valoarea rezistiva dorita.

Aici avem rezistoarele de volum, si rezistoarele pelicula metalica nespiralate, precum si rezistoarele bobinate antiinductiv.

 

Parametrii caracteristici ai rezistoarelor :

1) rezistenta nominala – este valoarea rezistentei electrice marcata pe corpul rezistorului.

2) domeniul de valori – reprezinta multimea valorilor nominale disponibile sau realizabile pentru un anumit tip constructiv sau tehnologic.

3) toleranta – reprezinta abaterea maxima admisibila a valorii reale, masurata fata de valoarea nominala marcata pe rezistor.

4) puterea disipata nominala – este puterea electrica maxima ce poate fi dezvoltata de un rezistor in regim de functionare indelungata, la o temperatura ambianta data, fara ca el sa-si modifice caracteristicile.

5) tensiunea nominala – este tensiunea continua, sau valoarea eficace a tensiunii alternative, aplicata la bornele rezistorului. Tensiunea nominala limita este valoarea maxima a tensiunii care se poate aplica rezistorului la temperatura mediului ambiant, fara ca el sa se deterioreze.

6) rezistenta critica – este valoarea maxima a rezistentei careia i se poate aplica tensiunea nominala limita.

7) tensiunea electromotoare de zgomot in sarcina – este valoarea eficace a tensiunii aleatoare care apare la bornele unui rezistor (intr-un interval de frecventa dat), suprapunandu-se peste tensiunea de zgomot termic, atunci cand la bornele rezistorului se aplica o tensiune continua.

Aici se aplica si asa numita imbatranire artificiala a rezistorului, pentru diminuarea la maxim a tensiunii electromotoare de zgomot in sarcina, si stabilizarea valorii nominale a rezistentei. Aceasta imbatranire se realizeaza prin mai multe cicluri climatice (-55 / +65 grade celsius) cu revenire lenta, in camere climatice special destinate acestui scop. Nici un rezistor nou nu este supus acestor cicluri climatice, ele se fac doar in cazurile in care dorim o stabilizare maxima a rezistorului.

8) factor de zgomot – este raportul masurat dintre tensiunea de zgomot in sarcina si tensiunea continua aplicata.

9) coeficientul de temperatura al rezistentei – reprezinta variatia relativa a rezistentei reale, raportata la diferenta de temperatura care a determinat aceasta variatie.

10) temperatura ambianta – reprezinta temperatura aerului din imediata vecinatate a rezistorului cand acesta nu disipa putere, si presupunand ca sistemul electronic in care se afla montat rezistorul (in pozitia sa normala), functioneaza in cele mai nefavorabile conditi de temperatura, presiune atmosferica si tensiune aplicata.

11) domeniul nominal de temperatura – este intervalul de temperaturi ambiante in limitele caruia se asigura functionarea de lunga durata a rezistorului, iar domeniul este cuprins intre temperaturile limita ale categoriei climatice.

12) rigiditatea dielectrica – este valoarea tensiunii continue care, aplicata timp de un minut intre terminalele rezistorului si corpul sau, nu produce strapungeri sau conturnari.

13) rezistenta de izolatie – este raportul dintre tensiunea continua (aplicata intre terminalele rezistorului si corpul sau), si curentul rezultat, dupa un interval de timp precizat (de regula un minut), la o temperatura data (uzual +20 grade).

14) categoria climatica – reprezinta domeniul nominal de temperatura, si numarul zilelor de incercare la caldura umeda. Se indica printr-un grup de trei numere (de exemplu 55/125/04 si reprezinta limitele de temperatura -55 grade celsius.....+125 grade celsius, si numarul de zile supus caldurii umede : 4 zile)

 

Valorile normalizate ale rezistoarelor :

- rezistente nominale sunt cuprinse conform cu sirurile de valori standardizate.

- tolerantele sunt cuprinse intre +/- 20% ...... si +/-0,01%

- puterile disipate nominale sunt cuprinse intre 0,05W.....si 500W.

Link spre comentariu
  • 6 luni mai târziu...
  • Răspunsuri 2
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • C.D.

    2

  • SKGXG

    1

Top autori în acest subiect

Salut! La clasificarea dupa tipuri,ar fi interesant sa atasati niste fotografii cu rezistente chimice si cele cu pelicula metalica, pentru a nu fi confundate unele cu celelalte! E o sugestie...

Link spre comentariu

Rezistentele pelicula carbon si pelicula metalica cilindrice, produse in ziua de azi, pot fi usor confundate dpdv fizic, iar singura deosebire dintre ele, este codul producatorului care specifica tipul rezistorului si este inscris pe cutia de ambalaj.Inconfundabile sunt rezistentele RPM romanesti (acelea plate rosii), sau MLT-urile rusesti acoperite cu o vopsea rosie.In rest trebuie sa va uitati la specificatiile producatorului, atunci cand le cumparati din magazin.Rezistente de volum nu cred ca se mai fabrica in ziua de azi, iar cele vechi erau protejate cu o carcasa cilindrica din bachelita.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări