Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Server cu NAS, torrent, router


yo9hnf

Postări Recomandate

Va salut ! Am o dambla acum sa-mi fac un router dintr-un server (2xPentium III 1GHz).Ma intereseaza sa-l fac si NAS - serverul are deja doua HDDuri SCSI de 36Gb, dar cred ca o sa-i mai adaug ceva. Ma intereseaza sa stiu daca e mai ok sa-i pun mai multe placi de retea (2 ii pun oricum - IN si OUT) puse in bridge, sau e mai bine sa-i pun un switch. O sa-mi trebuiasca practic 3 porturi, unul WiFi, si inca 1-2 sa fie pentru viitor. Inca ceva....stiti cumva daca placile WiFi pe PCI merg folosite ca acces point ?

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 27
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • yo9hnf

    12

  • fenddder

    7

  • godFather89

    3

  • scormonel

    2

Top autori în acest subiect

asa ar fi si ideea mea dar la fel as vrea si eu niste date concrete cum sa fac!

Pai daca vrei NAS, cred ca trebuie sa te gandesti la doua HDDuri in RAID 1 (mirror) - daca moare unul, celalat pastreaza informatia intacta. Lucrul asta se poate face cu aproape orice placa de baza moderna (care are SATA si suport RAID). Eu optez pentru serverul pe care l-am mentionat mai sus, sa vad ce distributie Linux ii pun, server DHCP si DNS instalat si WEBMIN.
Link spre comentariu

Ma intereseaza sa stiu daca e mai ok sa-i pun mai multe placi de retea (2 ii pun oricum - IN si OUT) puse in bridge, sau e mai bine sa-i pun un switch. O sa-mi trebuiasca practic 3 porturi, unul WiFi, si inca 1-2 sa fie pentru viitor.

Daca e router, inseamna ca ruteaza pachete dintr-o retea in alta. Daca ruteaza pachete dintr-o retea in alta, atunci is doua retele diferite. Daca is doua retele diferite, atunci nu ai ce face cu un switch, deci ai nevoie de interfete de retea diferite (wired/wireless) pentru fiecare retea care vrei sa o adaugi routerului, fiecare din interfete putand ulterior sa fie extinse cu switch-uri. Switch-ul (prin definitie) lucreaza doar pe layer 2.
Link spre comentariu

Stiu...ideea e sa-l fac sa-mi routeze reteaua locala, dar avand un numar mic de "useri", ma gandeam ca in loc de switch, sa folosesc 2-3 placi de retea puse in bridge.

Link spre comentariu

Stiu...ideea e sa-l fac sa-mi routeze reteaua locala, dar avand un numar mic de "useri", ma gandeam ca in loc de switch, sa folosesc 2-3 placi de retea puse in bridge.

Nu vad rostul. Nu o sa ai viteza la fel de mare ca in cazul unui switch.
Link spre comentariu

Nu vad rostul. Nu o sa ai viteza la fel de mare ca in cazul unui switch.

Deci practic sa raman la doua placi de retea da? (adica una de intrare - RDS, cealalta de iesire catre switch). Ma mai bate gandul sa ii mai pun si o placa WiFi pr PCI sau USB (care-i mai ieftina, pentru ca semnal o sa dea suficient pentru o camera)...dar problema e sa gasesc una pe care sa mi-o recunoasca si Linuxul. Ce distributie imi recomandati ? Eu am mai cochetat de multe ori cu Linuxul, nu sunt strain.Oscilez intre Debian si PC-BSD....ma gandeam initial la Ubuntu, dar cred ca o sa mearga greu pe 2xPIII 1GHz cu 1Gb RAM.
Link spre comentariu

Acum ceva timp am vrut si eu sa imi fac ceva de genu dintr-un pc p4 cu procesor sempron 2gb de ram si toate utilitatile on board(placa audio placa de retea si placa video cu 256 shared) plus placile pe pci de retea (2) si un tv tuner.Ideea mea era sa realizez un pc multimedia pentru sufragerie cu nas incorporat router si firewall folosind proiectele online gen FreeNAS si MOnOwall, rulate in paralel cu un boxemulator. CONSUMA EXTREM DE MULT, si trebuie intretinut si verificat saptamanal.pur si simplu nu se merita sa iti bati capul cu prea multe integrate.Incearca sa faci cate unul pentru fiecare aplicatie. Un firewall, apoi NAS apoi Media streaming server si intr-un final un media center.Le poti configura sa lucreze impreuna ca o echipa de pit stop pe circuitul de formula 1.implementarea dureaza mult.avand in vedere ca vei avea mai multa flexibilitate cu mai multe unitati de pc, ia in considerare alimentarea placilor de baza dintr-o singura sursa de 500w(nu cred ca 3 calculatoare cu putere de calcul moderata consuma mai mult de atat.)

Link spre comentariu

Eu inca nu mi-am cumparat serverul P3. Credeti ca ar fi o alegere mai buna un Pentium 4 Fujitsu Siemens (desktop mic) care stie SATA si RAID 1?

Normal.Pentium 4 de la fujitsu e mai bun decat cel p3.
Link spre comentariu

Aici e vorba de diferenta dintre server p3 si pc normal p4...Eu as incerca insa un laptop deva mai nou,eventual c2d,cu hdd pe sata,dar poate avea displayul,acumulatorul,tastatura si alte acareturi care nu se folosesc defecteS-ar putea sa iasa ok ca bani si din punct de vedere energetic e mai economic

Link spre comentariu

Cu ani in urma am facut asa ceva cu un pentium 2 la 300 cu 64 Mb sdram si Coyote linux. Nu am avut nevoie de HDD, toata treaba incapea pe o discheta si a mers cativa ani cu dhcp pornit intr-o retea cu vreo 32 de calculatoare. Se gaseste pe http://coyotelinux.com. Configurarea este simpla nu cred sa fie probleme. A mers pana a murit placa de baza si apoi am cumparat un router Trendnet fiindca avea 5 ani garantie.

Link spre comentariu

Cu laptop e mai greu de folosit...trebuie doua placi de retea. Daca una e default pe placa de baza, a doua trebuie sa fie pe USB pentru un calculator modern, sau PCMCIA pentru un PII sau PIII. Aseara am luat serverul...acum parca incep sa regret alegerea facuta. Inca fiind in teste, HDDurile de 36Gb nu le-am pus in RAID 1 ; pe unul am WinXP, iar pe celalalt PC-BSD (freeBSD). Ma enerveaza (nici nu am stat de el) ca pe BSD merge maxim in 800x600 si sacadeaza rau...Placa video e S3 Savage de 8Mb.

Link spre comentariu

Hardurile vechi incep sa cada. Am la serviciu un server cu sistemul de operare pe SCSI si hard-uri de 145Gb de 15000 de ture in raid 5. In ultimii doi ani am schimbat doua. Primeam atentionari ca un disk este busit din matrice. Noroc ca server-ul este hotswap si doar trag sertarul afara si schimb hdd-ul fara sa opresc. Controller-ul reface matricea raid automat si copiaza datele pe discul cel nou de pe celelalte doua. Dar in primii 5 ani nici nu am stiut de existenta lui, nu a fost nici cea mai mica problema.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări