lorik199 Postat August 23, 2011 Partajează Postat August 23, 2011 Imi puteti da o idee pt encoder de pozitie care sa mearga la 360 grade pt un rotor de antenaAs vrea ceva destul de simplut Link spre comentariu
Vizitator Postat August 23, 2011 Partajează Postat August 23, 2011 Un potentiometru cuplat cu axul antenei? Link spre comentariu
lorik199 Postat August 24, 2011 Autor Partajează Postat August 24, 2011 nu merg la 360 grade si problema e ca se blocheaza la capatul cursei si cam greu e sa opresti motorul fix fara sa-l distrugi Link spre comentariu
yo9hnf Postat August 24, 2011 Partajează Postat August 24, 2011 nu merg la 360 grade si problema e ca se blocheaza la capatul cursei si cam greu e sa opresti motorul fix fara sa-l distrugiAi motorul ?Sunt motoare care au encodere instalate din fabrica.Mai poti folosi un encoder normal (ca cel de controllerul audio al lui danzup):-numeri cati pasi ai la 360 grade-cu un uC faci un montaj care sa-ti numere impulsurile date...90 de impulsuri- 90grade de la reperul de zero de exemplu. Link spre comentariu
Flor Postat August 24, 2011 Partajează Postat August 24, 2011 Eu as incepe prin studia cum sunt realizate montajele profesionale. Personal il folosesc pe cel din atas si sunt multumit de el, prin prisma raportului pret (relativ redus)/ calitate. Actionez un F9FT.Dupa ce ma voi intoarce din concediu as vrea ca bazandu-ma pe tensiunea sosita din cursorul unui potentiometru sa imi imaginez un dispozitiv cu leduri sau de preferat pe un LCD care sa imi indice unde este indreptata practic antena. Stiu ca m-as putea uita si spre cutie, dar ..PS. Pt dupa 15 sept. Daca cineva se pricepe sa scrie softuri pt uC, eu vin cu partea de hw..PPS. In spate se vede si antena CP 6. Daca ministerul de finante va aproba, poate prin noiembrie, hi, hi, va capata si el un rotor.. yaesu_g250_eng.pdf Link spre comentariu
sebip Postat August 24, 2011 Partajează Postat August 24, 2011 In principiu pare a compara doua tensiuni continue, una data de catre un potentiometru rotit de catre operator si o tensiune data de catre un potentiometru de pe axul antenei, rotind operatorul potentiometru antena se va roti pina cind cele doua tensiuni vor fi egale. Practic impui antenei o anumita pozitie.Eu m-as baga sa va ajut la programarea de uC, dar trebuie vazut ce hard incape acolo, cu ce senzori se va face Link spre comentariu
lorik199 Postat August 24, 2011 Autor Partajează Postat August 24, 2011 Da, motorul il am, era pt usi de garaj cred, dintr-acelea ce se ruleazaE ca o teava de 6-7 cm si lunga de vreo 40 cm, capsulat, numai bun de rotorProblema e ca nu prea am cum atasa potentiometru/encoderMa gandeam la un comutator de vreo 24 pozitii, la fiecare pozitie sa am conectat un ledRevin cu o poza a motorului Link spre comentariu
lorik199 Postat August 24, 2011 Autor Partajează Postat August 24, 2011 Dupa cum am promis, revin cu poze la motor(n-am putut edita postu anterior) Are numai 45 mm grosime, nu l-am ochit bine Lungime : Capat in miscare: Capat static, cu detalii tehnice: Motorul are 4 fire, 1 protectie, 1 comun care in combinatie cu cate unul din celelalte doua da sensul de rotatie Aproximez ca are 20 ture pe minut, dar o sa masor exact sa vad, oricum e suficient de lent pt a roti antena si foarte puternic Dupa cum se observa, e cam complicat de atasat un traductor de pozitie, eu ma gandeam la o fulie cu, curea sau pinion cu lant mai bine Trebuie cumva sa reziste si la conditiile meteo destul de dure Link spre comentariu
Vizitator bobita Postat August 24, 2011 Partajează Postat August 24, 2011 Presupun ca te gindesti la un sistem de demultiplicare , altfel cei 20nm pe care-i are motorul, si aia livrati un timp limitat, nu prea sint suficienti pt o antena, poate doar pt una (foarte) mica de vhf.Ca idee, un yaesu gs 450, care e un rotor mic, are 60nm.Plus ca trebuie sa iei in calcul si forta de frinare, nu poti pune antena direct pe motor...Sa rotesti antena e usor, dar mai trebuie sa o si opresti, si mai trebuie sa reziste si la vint!Si in cazul asta nu te mai intereseaza sa pui traductorul pe motor, il pui pe axul antenei, sa zic asa.Si poti pune niste limitatoare la capete care sa-ti opreasca motorul pentru a nu da peste cap traductorul.Mie cel mai simplu mi se pare cu potentiometru, sint modele ce merg si aproape 360 grade si nici nu au capat de cursa.Sint chiar si multitura....SuccesBob Link spre comentariu
BodoRF Postat August 24, 2011 Partajează Postat August 24, 2011 Eu am folosit un potentimetru de 10K multitura.L-am alimentat la +/-25V.La o tura completa am obtinut o excursie de 5V.Limitatoarele la capat de cursa sunt realizate cu 2 comparatoare cu praguri la +0.25 si +5.25V. Afisarea pozitiei este facuta cu un uC: http://www.g6lvb.com/Articles/LVBTracker/ sau http://www.foxdelta.com/products/st2.htm .Suporta si elevatie. Motorul poate fi comandat de PC prin portul serial sau manual. Partea electronica este destul de stufoasa dar am scapat de multe probleme mecanice. Link spre comentariu
miron1947 Postat August 24, 2011 Partajează Postat August 24, 2011 encoder de pozitie care sa mearga la 360 grade pt un rotor de antenaSistemul de citire dintr-un mouse(cu bila), dar citirea presupune si un numarator reversibil in functie de sens. Link spre comentariu
vasile eugen Postat August 24, 2011 Partajează Postat August 24, 2011 sunt encodere industriale speciale care iti arata dar este nevoie de soft pentru ele Link spre comentariu
SirRoger Postat August 24, 2011 Partajează Postat August 24, 2011 Eu folosesc de vreo 2 ani sistemul comparator din Conex club februarie 2000. In locul trz. 2n3055 am montat relee care isi fac treaba foarte bine si astfel pot comanda un motor cu tensiune diferita de alimentarea montajului. Se gasesc si potentiometri de 360 grade numai ca sunt destul de scumpi.... Link spre comentariu
lorik199 Postat August 24, 2011 Autor Partajează Postat August 24, 2011 O sa incerc sa raspuns pe rand fiecaruia in parte ce mi-a raspuns @@bobita: Nu, nu ii fac demultiplicare deoarece viteza ce o are e destul de mica Poate nu m-am facut pe deplin inteles, dar motorul are un reductor inauntru Cu frana nu imi fac probleme deoarece motorul se opreste brusc, tocmai din cauza ca a fost pt usi de garaj dintr-acelea rulante si nu cred ca nimeni ar vrea sa se trezeascsa cu usa in cap Antena o sa fie una pt banda de 2m, un yagi usor de 2,2 m cu 6 elementi care e doar proiect acum La potentiometru o sa ramam, trebuie sa caut unul multitura si ceva metoda de transmisie pt el @BodoRF: Ma complic prea mult cu acel montaj cu afisaj lcd, nu prea isi are rostul, o sa fac un cadran cu led-ri si afisare cred cu 2 lm3914 Motorul il comand manual @miron1947 & vasile eugen Nu se merita osteneala, pana construiesc interfata care sa "inteleaga" encoderele alea strang bani de un rotor adevarat @SirRoger Multumesc de schema montajului, e perfecta pentru ce am eu nevoie, simpla si eficienta Acum sa gasesc numai un "potentiometru de antena"... Apropo, nu are cineva unul in plus? La schimb cu diverse troace sau $ Link spre comentariu
Vizitator bobita Postat August 25, 2011 Partajează Postat August 25, 2011 Daca are reductor si pui o antena mica, cred ca merge.Un potentiometru multitura iti pot da eu, am mai multe pe acasa, o sa ma uit si iti zic, cel mai sigur pe vineri seara-simbata.Ce valoare vrei? O sa incerc sa raspuns pe rand fiecaruia in parte ce mi-a raspuns @@bobita: Nu, nu ii fac demultiplicare deoarece viteza ce o are e destul de mica Poate nu m-am facut pe deplin inteles, dar motorul are un reductor inauntru Cu frana nu imi fac probleme deoarece motorul se opreste brusc, tocmai din cauza ca a fost pt usi de garaj dintr-acelea rulante si nu cred ca nimeni ar vrea sa se trezeascsa cu usa in cap Antena o sa fie una pt banda de 2m, un yagi usor de 2,2 m cu 6 elementi care e doar proiect acum La potentiometru o sa ramam, trebuie sa caut unul multitura si ceva metoda de transmisie pt el Apropo, nu are cineva unul in plus? La schimb cu diverse troace sau $ Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum