Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

O carte despre Electronica romaneasca...


feri.visky

Postări Recomandate

In pregatire de ceva vreme a aparut insfarsit o carte de circa 600 de pagini despre "istoria" electronicii de la noi din tara... Am pus ghilimelele pentru ca nu este o istorie in sensul strict al cuvantului ci mai degraba o serie de scrieri (chiar) anecdotice presarate si cu (prea multe) date statistice...Este un prim pas de trecerea in revista chiar si din memorie a unei istorii care ar fi trebuit tratata de mult...

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 14
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • feri.visky

    5

  • Flor

    2

  • Spitfire

    2

  • PINTI

    1

Top autori în acest subiect

  • 2 săptămâni mai târziu...
  • 2 săptămâni mai târziu...

Dupa cum ati realizat/citit, am primit o replica la prezentarea, mea despre carte. Sincer sa fiu nu m-a surprins… M-am retinut mult sa nu amintesc si despre elitismul degajat de textul cartii, despre superioritatea afisata de majoritatea “fostilor”, despre nostalgia evidenta a unor texte etc., etc.Este adevarat ca este o “istorie traita” dar electronica romaneasca nu incepe in ’56, cu atat mai putin in ’48, pentru ca exista serioase premise interbelice al acestei industrii complet neglijate de carte.Cu siguranta ca “actualii” nu au realizat inca faptul ca dupa “deranjul din decembrie ‘89” tot “fostii” sunt de vina pentru drama industriei din Romania. In loc de atregerea unor investitor sau finantari ei au reexperimentat (probabil din solidaritate) sistemele de privatizare tip MEBO care nu au avut success in nici o tara fosta comunista…“Fostii”, acum patrioti nationalisti, critica rezultatele conationalilor si a colegilor de bresla, dar tot ei sunt cei care au executat orbeste “linia trasata”.Iar cei care au parasit la timp vasul in deriva a economiei, inainte sau dupa ’89, inca au impresia superioritatii economiei socialiste.Iar despre tehnica de intimidare, atac la persoana, incercarea de cenzura, imprecizii, nu merita sa discutam aici. P.S. Am asteptat cu acest mesaj sperand ca vor exista colegi care, intre timp, vor procura cartea...

Link spre comentariu
  • 4 săptămâni mai târziu...

Si e abia volumul 1?Feri, la ce te asteptai? In plus, cel putin in domeniul electronicii, situatia nu sta mai roz prin lume; pe de o parte integrarea a miniaturizat aparatura, dar a si dus in proiectarea integratului proiectarea pe etajele functionale de altadata; in afara de economia de material, integrarea a dus si la o crestere semnificativa a fiabilitatii si mai ales la scaderea pretului, trecand aparatura electronica (receptor audio, tv, inregistratoare ( pick-up-ul si magnetofonul cu role au disparut, inlocuite de mp-player, fara parti mecanice), inca mai exista disc optic (lupta si el sa supravietuiasca trecand la blu-ray), computer (deghizat uneori in telefon mobil...) etc. etc.) in "oala" numita "bun de consum"...Asa incat productia se poate face (deocamdata!) economic doar in...China... Incearca unii tot de prin Asia sa mai "sufle" dar e tot mai greu...Asa cum microprocesoarele sunt proiectate si realizate in Silicon Valley si daca s-ar produce vreo nazbatie in acea zona cu MARE risc seismic am "zbarci-o" urat la capitolul progres pe PC, tot asa s-ar "incurca" de rau lucrurile daca de exemplu niscai revolte ar paraliza productia chineza...(Poate) vom trai si vom vedea...Sanatate!

Link spre comentariu

feri.visky

Iti multumesc pt anuntul despre aparitia cartii.

Mda, e cam scumpa, dar o sa mi-o fac cadou. Tot urmeaza 2 aniversari personale.

Pt cei care nu stiu, ia intrati in http://www.radioamator.ro/articole/view.php?id=635, http://www.radioamator.ro/articole/view.php?id=693 si respectiv http://www.radioamator.ro/articole/view.php?id=756

Nu, nu sunt eu autorul lor. Jur ca inca nu m-am apucat de interviuri...

Link spre comentariu

60lei + transportul, e foarte scumpa... Dar poate e cat un tom de ala de la medicina, de vreo 3kg... :rade:

60? Pardon. Mi-am intins urechile si am aflat ca e 100 adica una suta RON, adica un milion lei vechi. Asta da adaus comercial...ceea ce mi se pare extrem de ...corect. La o adica traim intr-o tara liber, fiecare pune cat vrea.

Dar si eu sunt liber sa NU le dau banii. 100 ron = circa 25 euro..

Jur ca am tot cumparat carti de pe Amazon si putine sunt cela care m-au dus peste 20 de euro cu transport cu tot....

M-am intors in septembrie dintr-o vizita prin Germania. Am intrat si in multe muzee, mi-am luat si carti, dar la fel, nu erau multe peste 20 de euro..

Evident ca vorbesc de carti cu subiect istoric, nu de cele de bucate...

Asa ca eu Pa, ADIO si n-am cuvinte. Nu ca e mult, e prea mult, adica exagerat. Corect, calitatea se plateste, dar totusi, de la 60 la 100 e prea mare diferenta..

Lasati-o sa se umple de praf acolo, s-o manance soarecii..

Urechile mele au auzit si cica si in ziarul "Univers ingineres" ar fi aparut anumite comentarii referitor la aceasta carte...

Mama lor de ingineri, ca atunci cand am selectat m-am uitat prin "Reviste.Buletine. Ziare. " si am ales Universul Ingineresc am gasit "Not Found The requested URL /univers_ingineresc.php was not found on this server. Additionally, a 404 Not Found error was encountered while trying to use an ErrorDocument to handle the request."

Daca nici de site-ul lor nu pot avea grija...

Link spre comentariu

Dar si eu sunt liber sa NU le dau banii. 100 ron = circa 25 euro..

Chiar si cartea in care e povestita istoria electronicii romanesti e...falimentara! :ras: Scrie oare in cartea aceea ca un banal radioreceptor "Song", produs in anii `80 de "competitiva" electronica romaneasca costa 610 lei, iar in conditiile in care cursul leu-dolar era de 14,56 lei in 1987, asta insemna ~40$, suma enorma pt. astfel de pocnitoare, mult inferioara tehnic unei chinezarii de azi, care costa 3$?!
Link spre comentariu

Dar si eu sunt liber sa NU le dau banii. 100 ron = circa 25 euro..

Chiar si cartea in care e povestita istoria electronicii romanesti e...falimentara! :ras: Scrie oare in cartea aceea ca un banal radioreceptor "Song", produs in anii `80 de "competitiva" electronica romaneasca costa 610 lei, iar in conditiile in care cursul leu-dolar era de 14,56 lei in 1987, asta insemna ~40$, suma enorma pt. astfel de pocnitoare, mult inferioara tehnic unei chinezarii de azi, care costa 3$?!
Cartea e intr-adevar scumpa. Insa comparatia intre aparatul facut acum 30 ani si chinezaria ieftina din ziua de azi e deplasata,fiindca erau alte costuri. Cum ar fi sa compari un HC85 cu un Pentium 4?Si adaosul comercial era mare in socialism, un tranzistor gen BC iesea pe poarta IPRS-ului cu 5 lei, iar la magazin era 65lei!
Link spre comentariu

Sunt de acord ca erau alte costuri, dar comparatia nu cred ca-i trasa de par, ambele aparate fac EXACT acelasi lucru, ori un Zilog Z80 nu face acelasi lucru ca un Pentium 4. Plus ca actualmente un CPU P4(depasit) are acelasi pret(sau mai mic) decat Z80 atunci.Ce radioreceptor de buzunar cu AM/FM se putea cumpara in SUA sau in Vestul Europei, cu 40 $, in 1987?! In nici un caz o asemenea "improvizatie".

Link spre comentariu

Din pacate pentru "realismul socialist" atitudinea cartii este de mistificare si de acordarea unor calificative de exceptie tuturor produselor Electronica si calificarea lor in "varful tehnicii mondiale". Cu un spirit obiectiv, critic, cu o dorinta clara de imbunatatire am fi ajuns mult mai departe... Ne-a cam lipsit aceasta dorinta...Pretul "actualizat" al cartii (nu)ma surprinde... dupa cata reclama/valva am facut in jurul ei. Unde (ne)sunt autorii/editorii in implicare pentru reclama si marketing ?! Doresc sa achizitionez inca doua exemplare pe care sa le donez Politehnicii din Timisoara (scoala mea!) si bibliotecii din Arad pentru ca si aici s-au facut pasi seriosi pentru radiotehnica autohtona!

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări