Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Boxe din PVC?


apollo11

Postări Recomandate

Salut, vreau sa intreb daca a incercat cineva sa construiasca boxe din tevi PVC.

De exemplu, asa ceva:

Posted Image

 

Stiu ca arata nasol, insa cei care au construit spun ca suna bine.

Sunt usor de construit cu costuri relativ mici, boxele ocupa putin spatiu, de ce nu?

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 20
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • CBI

    4

  • VTP

    3

  • liviu

    3

  • ex.escu

    3

Top autori în acest subiect

Imagini postate

personal nu imi place abordarea,nici estetic nici tehnic,poate decat pt proiecte mici /fara pretentii.cand iti trebuie un volum mai mare,tubul iese lung si ingust si apar niste rezonante nedorite pe zona basului de sus,care sunt f evidente daca incinta este dechisa(bas reflex de ex) si nu se pot scoate decat prin folosirea exclusiv cu filtru taie sus(adica boxa de bas/subwoofer)Cred ca nici carateristicile rezultate nu vor arata f bine la final si va complica realizarea filtrului

Link spre comentariu

normal ca se indoaie daca vorbim de ceva metrii ca utilitatea lui e scurgerea . dar , daca stam sa ne gandim la un tub de 1m lungime si 10cm diametru , comparand-ul cu un dreptunghi realizat din mdf , eu cred ca peretii mdf-ului pe partea lungimii , o sa vibreze

Link spre comentariu

eu as zice sa nu te mai gandesti sa sa testezidaca materialul este f rigid dar nu are masa suficienta,cat de inert acustic crezi ca este?sau altfel zis,unde exact se muta rezonantele parazite?

Link spre comentariu

Bothersome resonances can be reduced by increasing enclosure mass or rigidity, by increasing the damping of enclosure walls or wall/surface treatment combinations, by adding stiff cross bracing, or by adding internal absorption.

Wharfedale, in some designs, reduced panel resonance by using two wooden cabinets (one inside the other) with the space between filled with sand.

(de pe wikipedia, eu n-am destula cultura sa citez din experienta)

 

Nu mi se pare scump sa pui doua tevi concentrice, cu nisip intre ele.

 

@CBI "eu as zice sa nu te mai gandesti sa sa testezi"

Ai un typo acolo, vrei sa zici sa trec direct la experimente (eu as zice sa nu te mai gandesti si sa testezi) sau s-o uit cu totul (eu as zice sa nu te mai gandesti sa testezi)? :rade:

 

Multumesc ptr raspunsuri!

Link spre comentariu

fiind scris sub mesajul precendent am crezut ca se intelege ca era pt liviu ,scuzeacuma,pt tine,daca vrei sa faci un proiect mic asa cu dif de 5-6" pe 2 cai cam cum e in linkul pus de tine,eu zic ca nu ar fi probleme,dar sa le faci tot inchise pt boxe serioase insa,cu sunet complet ,tot varianta clasica ar fi mai indicata,pt ca sa fim realisti,nu arata prea grozav montajul asta cu tevi,chiar si vopsite la final si daca folosesti niste difuri mai scumpute,o sa trebuiasca o cutie mai mare de cativa litri si dupa cum am spus,un tub lung si subtire nu este tocmai forma potrivita pt o cutie in care se reproduce si zona de medii.Mie personal nu imi place sunetul din cutiile de plastic in general comparativ cu cele derivate din lemn si aici ma refer atat la cele multimedia cat si cele de la boxele de sonorizare.

Link spre comentariu

Da, multe opinii, dar fara suport practic.Au fost multe abordari pe net pentru ca manopera este minima. Solutia este fezabila pentru linie de transmisie, cu rezultate acustice foarte bune, doar ca aspectul estetic este discutabil.Am ascultat 2 incinte, una constructie proprie si una a unui prieten. S-au folosit:- un difuzor coaxial, in genul celor auto, cu tweeter montat pe piesa polara centrala. Wooferul de 6 1/2" este de constructie proprie a prietenului meu.- tuburile de 110 mm de PP, cu o piesa de adaptare pentru prinderea difuzorului;- lungimea lambda/4 si lambda /2- tuburile umplute cu minet roluit, densitatea stabilita prin teste de auditie.La cealalta varianta am utilizat un difuzor vintage, BL, productie IEI, (RR Bucur), modificat ( rila cauciuc, membrana celuloza, con suplimentar, suport bobina Al ).REzultatul acustic depinde de difuzorul utilizat. Se poate monta toata linia acustica intr-o incinta finisata corespunzator care sa fie umpluta cu nisip fin, spalat si uscat si cu tuburile adaptate la diametrul difuzorului utilizat.

Link spre comentariu

eu am realizat in teava de scurgere de 20cm(avea cam 4mm in carne) cu dif de 8" ,diful pus la un cap ,tubul br la celalatavea cam 75-80cm lungime .Se vroiau un fel de boxe de bas(2 la nr) pt completarea unor sateliti si pe care sa stea acestia ridicati.In momentul cand am vrut sa le folosim,trebuia sa se faca separarea undeva la 200hz(difuri de 4" FR),suna ca naiba ,a butoi,acordul era facut bine,am umplut complet tubul cu fonoabsorbant,s-a redus dar nu suf. cat sa sune a bas curat.Cand am pus microfonul la iesirea portului,raspunsul acustic al acestuia in loc sa arate ca "un clopot" ,arata ca 2 clopote,unul mare la acord urmat de o anulare mare si apoi alt clopot la ~10db db mai jos in amplitudine fara de primul.Daca nu masuram nu aveam de unde sa stiu de ce suna ca naiba.Culmea,ca prietenul nu s-a invatat minte si a facut dreptunghi din mdf,cum a zis liviu mai sus,rezultatele ,aceeasi situatie,am innebunit amandoi.Nu vorbim deci de vibratii ale peretilor,in caz ca asta s-a inteles.Chiar si cu porturile astupate ,fara bas jos si incinta umpluta cu fonoabsrobant,tot nu suna chiar ok.

Link spre comentariu

"Incintele" de tip cilindric au cea mai mare neliniaritate a caracteristicii amplitudine-frecventa (maxime si minime datorate undelor stationare) care practic nu poate fi corectata-e "utila" la subwooferele auto unde face zgomot.Cea mai buna caracteristica (lineara ) se obtine la incintele sferice sau cu o forma apropiata gen ou.

Link spre comentariu

"Incintele" de tip cilindric au cea mai mare neliniaritate a caracteristicii amplitudine-frecventa (maxime si minime datorate undelor stationare) care practic nu poate fi corectata-e "utila" la subwooferele auto unde face zgomot.Cea mai buna caracteristica (lineara ) se obtine la incintele sferice sau cu o forma apropiata gen ou.

Trebuie sa stii sa rezolvi problema, nu sa o enunti! Problemele incintelor cilindrice sunt rezolvabile, constructia in sine nu e ieftina industrial si nici foarte estetica.Liniile de transmisie cu sectiune constanta sau variabila sunt utilizate in incinte de referinta cum e melcul!Incintele sferice sau elipsoidale sunt si ele scumpe in regim industrial, desi, in timp au fost destule realizari (Elipson, Cabasse).
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări