Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Emitator FM, raza mica (~100m)

Vizitator maxkool

Postări Recomandate

Vizitator maxkool

Bun gasit tuturor!

Sunt la prima vizita pe acest forum si pana astazi habar n-aveam ca exista atatia pasionati de partea tehnica a fenomenului radio. Simt ca am ajuns unde trebuie si scriu acest post in speranta ca imi puteti da un sfat.

As avea nevoie de un emitator FM care sa aiba:

- o raza de cel putin 50-100m

- intrare jack

- calitate a sunetului cat mai buna (nu musai stereo, dar ar fi bine)

Am incercat cu mai multe modulatoare FM de masina (din acelea care se alimenteaza de la slotul pentru bricheta,) problema cu ele este raza mult prea mica, practic nu emite decat la 2-3 metri. Eu vreau sa emit mai departe, astfel incat sa poata asculta aceeasi muzica masinile care merg cu mine in coloana.

Cautand pe net am gasit dispozitivul asta: http://www.amazon.com/gp/product/B000SZ ... M4OV4NGQC2

...care are recenzii bune si pare sa faca exact ce imi trebuie mie. Singura problema e ca nu gasesc ceva de genul in Romania, iar ca sa-l comand din SUA costa mai mult transportul si mai si dureaza 2-3 saptamani.

Multumesc anticipat pentru raspunsuri!

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 13
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• alex1996

3

• yo9hrb

1

• hpavictor

1

• voidstar2018

1

Vizitator maxkool

Mersi pentru raspunsul prompt! Sincer nu imi fac probleme ca as putea fi prins, nici nu prea vad cum, avand in vedere ca vreau totusi sa emit pe o distanta foarte scurta, cateva zeci de metri.Ai idee cam ce calitate a sunetului ar produce dispozitivul din schema aceea? Cam cat m-ar costa executia, daca o duc la un electronist?

Link spre comentariu

fiind electronist amator nu am fost niciodata la un alt electronist ca sa-mi faca montajele...dar nu cred ca scapi sub un milion(100ron) dar construieste-l tu montajul ca e fff. simpla schema! :da cablajul imprimat se poate face prin metoda clasica(il faci intii pe hirtie pe urma il desenezi cu pasta corectoare pe placa pe urma il bagi la clorura ferica) sau metode moderne:metoda transferului faci cablajul in eagle apoi il tragi cu imprimanta laser -sau xerox-pe hirtie cretata apoi transferi cu fierul de calcat tonerul pe placa apoi il bagi la FeCl3) sau metoda foto(ca la developarea pozelor dar iti trebuie cablaj cu fotorezist)Acet montaj este MONO adica nu exista efectul STEREO dar e fff bun calitatea sunetului, scrie acolo, este f. buna.Vezi ca trimerul (condensatorul variabil) este destul de scump (aprox. 10lei) iar restul pieselor sint ieftine.Bobina trebuie s-o faci tu fiindca nu se gaseste la magazine (poate se gaseste la dezmembrari)

Link spre comentariu
Vizitator valy87

Daca nu ai licenta de transmsiune nu te-as sfatui sa folosesti asa ceva ca nu de alta dar daca te-a prins te alegi cu o amenda...!!ce este permis pt. transmis este un emitator de pina in 10-20mW adica raza de actiune de pina in 15masta e schema...http://xtremelectronix.blogspot.com/2009/03/fm-transmitter-with-range-100m.htmloricum e o schema fffff. simpla si nu are decit o bobina...

am facut emitarorul postat aici de tine doar ca in locul tranzistorilor BC 547 am folosit BC 547 C...oricum emitatorul nu functioneaza...sa fie din cauza tranzistorilor? mentionez ca sunt incepator in electronica...
Link spre comentariu

am facut emitarorul postat aici de tine doar ca in locul tranzistorilor BC 547 am folosit BC 547 C...oricum emitatorul nu functioneaza...sa fie din cauza tranzistorilor? mentionez ca sunt incepator in electronica...

Oricum nu conteaza........mai invata electronica ........mai citeste legislatie radio . Iti va fi de folos in viitor !
Link spre comentariu

Valy, acea schema functioneaza, daca e realizata corect. Eu personal nu am folosit BC-uri ci BF214. Dar merge de fapt orice BF tip NPN (200, 215, 173, etc) recuperat de prin selectoare de canale TV sau radiouri mai vechi. Bobina nu am realizat-o pe cablaj, ci in aer cu 5-6 spire CuEm 1mm cu diametrul interior de 6mm. Tragand de bobina si ajutandu-ma de un mic miez de ferita (daca frecventa e prea sus) sau de alama (daca frecventa e prea jos) am reusit fara prea multa dificultate sa aduc emitatorul in banda de radiodifuziune. Pentru a intra in oscilatie tranzistorul are uneori nevoie de o capacitate mai mare intre emitor si colector... pune un condensator semireglabil 10-40 pF. Nu incerca sa ii pui antena mare, pune maxim 20cm de sarma, in felul acesta bataia nu va depasi 50-100m si nu vei avea probleme cu nimeni... si nici nu vei putea "acoperi" posturi comerciale in radiourile vecinilor.Succes!

Link spre comentariu

Daca nu ai licenta de transmsiune nu te-as sfatui sa folosesti asa ceva ca nu de alta dar daca te-a prins te alegi cu o amenda...!!ce este permis pt. transmis este un emitator de pina in 10-20mW adica raza de actiune de pina in 15masta e schema...http://xtremelectronix.blogspot.com/2009/03/fm-transmitter-with-range-100m.htmloricum e o schema fffff. simpla si nu are decit o bobina...

depinde acuma cum ai facut si cablajul imprimat si ce lipituri ai facut.bc547 si bc547c sint accelasi lucru deci nar trebui sa aiba nimicputeai folosi asa:bc547 a,b,c sau bc548 a,b,c si bc 546a,b,ctotusi daca esti la inceput te sfatuiesc sa:pui mina pe carte,si sa incepi cu montaje simple fiindca electronica nu se incepe cum cred unii care spun:"e usor!ce e atit de greu!sa cositoresti si sa plantezi piese"ei bine nu este asaelectronica include:fizica si matematica!deci...incepe cu montaje simple si avanseaza incet!Succes in electronica!
Link spre comentariu
Vizitator valy87

am refacut emitatorul si de data asta mi-a reusit , functioneaza! atat ca microfonul ori e prea sensibil ori trebuie modificat ceva pt ca daca vorbeste cineva aproape de el se aude cu bazaituri, in schimb daca vorbesc la o anumita distanta de el ( 2- 2.5m ) si nu tip se aude bine. Deci e foarte sensibil , de exemplu daca ma apropii cu receptorul radio cu castile bagate incepe sa faca microfonie! O alta problema este ca in momentul in care e in functiune si ma apropii de antena sau de el (cam la 10 - 20 cm) se pierde semnalul

Link spre comentariu
  • 7 ani mai târziu...
Vizitator Nicolae Vaceff

Raspuns pentru MAXKOOL.Salut la fel ca cei dupa forum sunt si eu pasionat de Radio dar tu la inceputul comentariului scris de tine cereai de cativa sute de metri iar apoi dai un raspuns la unulo dintr-e mebri ca nu are cum sa te prinda cauta pe google daca nu ai aflat dejea de GONIOMETRIE uite si aici un link https://revistapresei.hotnews.ro/stiri-subiectele_zilei-16473098-jurnalul-national-sistemul-goniometrare-ministerului-apararii-trebuit-detecteze-locul-unde-avionul-prabusit-emitea-semnalul-sos.htm. Am fost prins pe Calea Grivitei unde am locuit 20 de ani si jumate din ei am emis ilegal cu un emitator ce ajungea in zona mogosoaia baneasa giulesti antena fiind pusa pe un bloc cu 13 etaje(ne avand ce sa blocheze semnalul din acest motiv batea atat de mult cu 200w) 2 saptamani o masina civil(Camion) a stat in fata biserici Sf Gheorghe dupa acele 2 saptamani surpriza politia jandarmi i cei de la M.A.I mi-au confiscat pana si telefonul aparatura care totusi investisem 10 ani in ea servere si multe altele iar la plecare Domnilor o frumoasa felicitare de 5000 ron in banii de azi asa ca hai sa stam noi cuminti si sa nu mai incercam sa facem RADIO AMATOR e destul de periculors nu stim a cui apartine aceea frecventa pe care noi o gasim libera si dupa cre noi ne ghidam cu radiourile noastre clasice vreti sa faceti radio? Faceti pe internet unde va poate asculta si in Africa de Sud cu Stima si Respect pentru toti

Link spre comentariu

Chiar daca ultima discutie este din 2011, am si eu o nedumerire:

200W in ultrascurte? Cu puterea aia unii fac legaturi EME.....

Cu 5W dintr-un Baofeng, din varful dealului de langa Mizil, reusesc legaturi in yo3.

Link spre comentariu

Pai omu trebuia sa fie sigur ca trece peste postul de radiodifuziune ce detinea legal frecventa. "Dedicatie da la Salam pentru totii care este pentru ca a venit acilea la nunta ca sa nu stea la botez - Sa moara dujmanii mei! Hop! Hop!"

Link spre comentariu
  • 2 luni mai târziu...

Acum vreo trei ani in zona Manastirii Cernica de langa Bucuresti se prindeau doua statii pirat in FM. Una di ele se auzea foarte bine chiar pe radioul de la telefon. Era in mare parte muzica si dedicatii, dar in mod civilizat, fara injuraturi. Si unul din DJ a spus la un moment dat ca emite de peste 5 ani pe acea frecventa. Dupa aceia am plecat in Italia si nu mai stiu nimic de acele posturi pirat. 

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări