Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Dispozitive pentru prelucrari mecanice


Vizitator

Postări Recomandate

Am deschis acest topic pentru userii interesati de cum arata si ce caracteristici au unele dispozitive de lucru si accesorii folosite la masini unelte. De asemeni cum se poate construi DIY, un dispozitiv. Deoarece nu am nici-o poza disponibila acum pentru a face inaugurarea, am sa va recomand o legatura utila pentru documentarea in domeniu: http://www.machine-tools.tw/pd2a.html

 

Succes!

Link spre comentariu
  • 3 săptămâni mai târziu...
  • Răspunsuri 38
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • radu cnc

    16

  • profesorul01

    4

  • GEO 53 BN

    2

  • alin 105

    2

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Salut,Hai sa sparg eu gheata si sa prezint un dispozitiv de strunjire fabricat de firma WOHLHAUPTER UPA3, montat pe masina de frezat FUS25.Azi a trebuit sa realizez gauri de 52mm diametru in placi de otel de 20 mm grosime plus o lamare pe o parte de 55mm diametru si 5mm adancime.Dispozitivul este foarte precis cu o acuratete de lucru de 0.005mm si arata asa....Cu stima.

post-45737-139829312092_thumb.jpg

post-45737-139829312102_thumb.jpg

post-45737-13982931211_thumb.jpg

post-45737-139829312121_thumb.jpg

Link spre comentariu

Salut,M-am apucat de largit gaura din papusa mobila dupa ce am gaurit-o cu burghiul am introdus un alezor ca sa largesc gaura ca sa pot strunji.Boltstanga are diametrul de 24mm si gaura dupa gaurire are diametrul de 22mm si de aceea am introdus alezorul ca sa largesc gaura sa nu fiu nevoit sa strunjesc boltstanga.Dupa ce ajung la gaura cu diametrul de 25mm in papusa voi putea sa strunjesc cu cutit montat in boltstanga si la final curatare sau mai bine zis finisare realizata cu alezorul.Cu stima.

post-45737-139829312473_thumb.jpg

post-45737-139829312484_thumb.jpg

post-45737-139829312494_thumb.jpg

Link spre comentariu

@radu cnc,As avea cateva intrebari legate de acest dispozitiv:-am vazut ca sunt 2 piese care gliseaza pe un canal asemanator celui de la caruciorul port cutitului de strung,cum reglezi diametrul fata de centrul trasat de tine pe placa?-cu ce scula se strunjeste,este freza sau poate fi si cutit de strung cu un profil anume?,pt ca se vede in poza gaura de imbus care tine fixata partea aschietoare dar NU se vede cu ce ai frezat acea gaura,-prima data ai dat o gaura cu un diametru oarecare in care sa intre scula aschietoare sau ai facut gaura direct cu freza sau cutitul respectiv?,-este nevoie sa modifici diametrul de gaurire treptat sau merge dintr-o data?.MULTUMESC.

Link spre comentariu

Salut,

 

Pt. profesorul01, si nu numai...

 

Scula am prezentat-o mai pe larg si etapele de lucru se gasesc pe subiectul atelierul lui Radu, am continuat aici caci moderatorul a facut acest topic si ceea ce lucrez se potriveste cu tema topicului.

 

Daca face-ti referire la pozitia gaurii din corpul papusii mobile aceasta pozitie cat si centrul unde va veni gaura am stabilit-o cand am prelucrat ghidajul pentru deplasare laterala a papusii mobile si am stabilit si inaltimea papusii mobile, partea turnata era mai mare si am ajustat-o prin prelucrari ca gaura sa aibe centru concurent cu centrul universalului.

 

Gaura am realizat-o cu un burghiu de 22mm foarte lung si cu acel alezor maresc gaura de la 22mm la 25mm pentru ca bohrstanga are diametru de 24mm.

Dupa realizarea gaurii la diametrul de 25mm voi proceda la strunjirea cu cutit a gaurii, cutit care va fi montat tot pe acea bohrstanga urmand ulterior finisarea cu alezor. Alezoarele sunt pentru mai multe diametre si se monteaza in bohrstanga pe con si stifturi de antrenare.

 

Cu stima.

 

Editat de ola_nicolas: adaugare legatura.

Link spre comentariu

Te Rog sa ma Ierti dar intrebarile erau legate de:

dispozitiv de strunjire fabricat de firma WOHLHAUPTER UPA3, montat pe masina de frezat FUS25.

Azi a trebuit sa realizez gauri de 52mm diametru in placi de otel de 20 mm grosime plus o lamare pe o parte de 55mm diametru si 5mm adancime."

Cu respect,

MARIUS

Link spre comentariu

Salut,OK, imi parea mie ciudat subiectul dar nu m-am prins...Fixezi piesele pe masina si stabilesti centrul gaurii, centrezi axa x si y.Gauresti in prealabil si tot largesti cu ce freze ai cat mai aproape de cota dorita.Pozitionat tot pe centru, montezi capul de strunjire si invarti un inel care realizeaza deplasarea ghidajului in care este montata bohrstanga cu cutitul in ea. Se monteaza un cutit de 6x6mm din otel rapid fixat cu suruburi imbus.Se invarte inelul de reglare al deplasarii pana se atinge ultima cota executata dupa care se baga avans de 1...2mm pe raza si se executa strunjirea.Se strunjeste treptat pana se ajunge la diametrul dorit. Capul acesta de strunjire poate lucra pentru strunjirea pe o suprafata automat, se cupleaza un avans de lucru la capul de strunjire si se tine o tija introdusa perpendicular in capul de strunjire si diametrul se modifica automat, se mareste diametrul sau se micsoreaza dupa necesitati in functie de sensul de rotatie al capului de frezare.Nu stiu daca sunt inteles dar ca si exemplu se poate realiza intr-o gaura un canal pentru siguranta SEEGER cu acest dispozitiv, alfel numai pe strung se poate executa aceasta operatie.Cu stima.

Link spre comentariu

...voi incerca sa atasez si o poza.

Imi pare rau, dar nu pot sa ma tin de cuvant. Aparatul meu foto este defect - "imprastie" imaginea si o face confuza. Va trebui sa gasesc resurse, ca sa-mi cumpar altul. Oricum, eu am un dispozitiv "cometa" simplu, fara mecanism de avans radial.@radu cnc: Am inteles ca dispozitivul tau "cometa" este dintre cele cu posibilitatea de a strunji radial. As vrea sa insisti putin pe acest lucru. Prezinta niste detalii foto ale organelor specializate pe aceasta operatie si cateva explicatii. Una dintre intrebarile normale care se pune, este cum se realizeaza iesirea din span la cap de cursa si cum se regleaza aceasta.
Link spre comentariu

Putin cam complicat dar cred ca in mare am prins ideea.Poate cand poti si ai timp faci niste poze cu dispozitivul de frezare in sine si ce tip de cutite se pot folosi.Piesa care tine cutitul de frezare tot "bohrstanga" se numeste la fel ca cel care tine alezorul pt gaura din papusa mobila a strungului?.Multumesc.

Link spre comentariu

Salut, Eu stiu ca asa se denumesc dispozitivele in care se monteaza o scula aschietoare pentru realizarea de gauri sau lucrul in gaura cand acestea sunt gauri adanci.Bohrstanga vine ciar de la cuvantul "bohr...", care in germana inseamna a gauri si "stange" care inseamna tija.Cu stima.

Link spre comentariu

Salut, Am sa detailez dispozitivul, am vrut astazi dar nu am avut timp ca am scos un surub de M12 gripat intr-un brat de aluminiu (piesa auto) si partea complicata a fost centrarea piesei care avea o groaza de unghiuri, nimic perpendicular, banuiesc ca in uzina se prelucreaza pe dispozitive dedicate.Am sa incerc maine niste poze sugestive.Intradevar scula poate strunji si radial cu avans continuu iar capatul de cursa se realizeaza cu opritoare mecanice, iar cand stiftul ajunge in opritor care a fost in prealabil reglat avansul se decupleaza dinamometric.Cu stima.

Link spre comentariu

Salut,O chestie smechera este ca se poate combina avansul pe axa Z cu avansul radial al capului de strunjire totul corelat cu turatia capului masinii de frezat si se poate obtine o gaura cu conicitate.Informatii detailate pentru interesati se gasesc pe net cautand WOHLHAUPTER si se intra la sectiunea UPA, varianta UPA3 o am eu, iar la firma unde lucrez la atelier am lucrat cu versiunea mult mai desteapta UPA4.Cu stima.

Link spre comentariu

Salut, Intradevar scula poate strunji si radial cu avans continuu iar capatul de cursa se realizeaza cu opritoare mecanice, iar cand stiftul ajunge in opritor care a fost in prealabil reglat avansul se decupleaza dinamometric.

Radu,explica-le celor care urmaresc discutiile cum se face strunjirea radiala cu avans automat.Cine sau ce actioneaza dispozitivul ca sa aiba avans automat.Dupa cite stiu eu avansul se face manual si nicidecum automat.Cunosc aceste dispozitive, se mai numeau bohrstangi micrometrice.Aceste dispozitive erau de doua tipuri :un tip la care reglarea sculei, respectiv deplasarea radiala a sculei, se facea manual cu ajutorul unei chei imbus de 6.Pe partea fixa a dispozitivului ,intr-un capat, unde sania portscula era la cursa minima ,era o rozeta gradata cu un locas de cheie imbus.Prin rotirea respectivei rozete se deplasa radial sania dispozitivului.Dupa ce se facea un inceput de strunjire se masura si se regla cu ajutorul rozetei cit mai trebuie deplasata sania portscula a dispozitivului pentru a realiza cota data in desen.Odata reglat dispozitivul se bloca sania portscula pentru a nu se deplasa in timpul lucrului.Cu acest tip de dispozitiv se puteau realiza doar alezaje si nu strunjiri radiale.Un alt tip de dispozitiv era asemanator cu primul dispozitv cu deosebirea ca ,cu acesta se puteau face si strunjiri radiale.La acest tip de dispozitiv sania portscula, putea avea avans atita timp cit prelucratorul vroia,nici intr-un caz avans automat.Cum se realiza avansul?In spatele dispozitivului, unde era conul de fixare a dispozitivului (MORSE sai ISO)in axul masinii de prelucrat,masina de frezat,masina de alezat si frezat era un inel cu gauri date pe circumferinta.Cind se dorea sa se faca strunjire radiala se debloca sania portscula,intr-o gaura de pe circumferinta inelului se introducea o tija cu diametrul de 5 sau 6mm.Se pornea masina si prin imobilizarea inelului, sania portscula se deplasa radial.Cind se vroia ca sania sa nu mai avanseze se scotea tija din inel.Sania portscula avea pe o fata gradatii.Acuratetea celor doua dispozitive era de 0,01mm.
Link spre comentariu

Salut,Da cam asa se lucreaza cum descrie colegul "GEO 53 BN" descriind modelul UPA4(sau UPA5), avansul se realizeaza automat dar intradevar operatorul tine cu mana de o tija care nicidecum nu se scoate din capul de strunjire, eventual se lasa libera sa se invarta.Cu stima.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări