Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Inlocuirea ochiului magic EM80 cu EM84

Vizitator

Postări Recomandate

:hello Sunt situatii cand nu dispunem de un ochi magic EM80 si se pune problema inlocuirii lui cu un tub disponibil (mai usor de gasit) de exemplu EM84.Ambele tuburi au urmatoarele coincidente: tensiunea de filament (6,3V) si tensiunea anodica de 200-250V.Semnalul este cules de pe iesirea audio (fir cald difuzor) printr-un potentiometru semireglabil de 1M + o rezistenta de 100K.Adaptarea este utila si pentru aparatele vintage care nu dispun de ochi magic si dorim totusi un astfel de accesoriu. Semnalul fiind cules direct de pe difuzor iar tensiunea anodica se ia din IT cu o rezistenta in serie daca aceasta depaseste 250V. Singura problema ramane doar realizarea artistica intr-un loc convenabil a unei decuparii in panoul aparatului pentru vizualizarea fermecatoarelor sectoare luminoase. :freaza:

post-36350-139829302737_thumb.jpg

post-36350-13982930274_thumb.jpg

post-36350-139829302743_thumb.jpg

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 19
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• MiniTehnicus

2

• doru3160

2

• Selena

2

• elm

1

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Ce propuneti, face parte din jucarelele "moderne" cu care putem dota un amplificator audio improvizat. Sectorul luminos va pulsa mai mult sau mai putin edificator in ritmul muzicii...Parerea mea este ca ar strica comportarea unui radio vintage. Ochiul magic a fost gandit pentru a ajuta acordul exact pe post, grila lui fiind alimentata nu de la difuzor, ci de la etajul detector-discriminator.Cine ar vedea un radio vintage cu un ochi magic conectat la difuzor si care ar fluctua in ritmul vorbei crainicului, ar aprecia ca este un radio insuficient restaurat (fara condensator de filtrare a tensiunii continue ce rezulta la detectie, sau alt defect).Alt necaz: indicatia luminoasa depinde de pozitia butonului de volum, nu numai de taria postului.

Link spre comentariu

Ce propuneti, face parte din jucarelele "moderne" cu care putem dota un amplificator audio improvizat. Sectorul luminos va pulsa mai mult sau mai putin edificator in ritmul muzicii...Parerea mea este ca ar strica comportarea unui radio vintage. Ochiul magic a fost gandit pentru a ajuta acordul exact pe post, grila lui fiind alimentata nu de la difuzor, ci de la etajul detector-discriminator.Cine ar vedea un radio vintage cu un ochi magic conectat la difuzor si care ar fluctua in ritmul vorbei crainicului, ar aprecia ca este un radio insuficient restaurat (fara condensator de filtrare a tensiunii continue ce rezulta la detectie, sau alt defect).Alt necaz: indicatia luminoasa depinde de pozitia butonului de volum, nu numai de taria postului.

Pentru cazul inlocuirii cu un ochi magic deja consacrat ca si indicator de acord e mult mai simplu de schimbat conexiunile la soclu ceva de genul:EM80......................EM84p1..........................p1p2..........................p3p7 la R=500K..............p7 la R=500Kp9 la Ua...................p9 la p7NC..........................p6 la R=10K Efectul vizual al cuplari ochiului magic la iesirea audio este in cazul tubului EM84 spectaculos, depinde insa si daca persoana isi doreste un VU-metru in locul indicatorului de acord. Sunt persoane care la reparatie m-au rugat sa le "fac" un ochi magic mai dinamic care sa pulseze in ritmul sau modulatiile audio.A+ :rade:PS: legat de fluctuatiile pe IT datorate filtrarii NC sesizate de ochiul magic, apar in plus brumul suparator si zgomotul de fond accentuat lucru care ar fi mult mai persuasiv urechii dar si foarte usor de remediat prin schimbarea capacitatilor din filtrul PI.
Link spre comentariu

"Sunt persoane care la reparatie m-au rugat..." - asta imi aminteste de boxele chinezesti cu leduri, brrr!Pe YouTube, un vestit restaurator din SUA a fost atentionat amical la comentarii, deoarece pusese, in video, pe panoul unui radio urias din anii '30 un ceas digital pentru autoturism. Il pusese provizoriu, sa vedem cat este ora receptiei, totusi era insuportabil vederii!O precizare: nu m-am referit la defectarea filtrului de la redresorul de inalta tensiune, ci la filtrarea defectuoasa a tensiunii continue (proportionala cu amplitudinea purtatoarei) ce rezulta din detector si care se aplica grilei ochiului magic, dar foloseste uneori si la RAA: daca condensatorul nu are capacitatea recomandata, sectoarele vor pulsa, mai ales pe post puternic - or ele trebuie sa stea fixe si urmareasa lent fadingul.

Link spre comentariu

"Sunt persoane care la reparatie m-au rugat..." - asta imi aminteste de boxele chinezesti cu leduri, brrr!Pe YouTube, un vestit restaurator din SUA a fost atentionat amical la comentarii, deoarece pusese, in video, pe panoul unui radio urias din anii '30 un ceas digital pentru autoturism. Il pusese provizoriu, sa vedem cat este ora receptiei, totusi era insuportabil vederii!O precizare: nu m-am referit la defectarea filtrului de la redresorul de inalta tensiune, ci la filtrarea defectuoasa a tensiunii continue (proportionala cu amplitudinea purtatoarei) ce rezulta din detector si care se aplica grilei ochiului magic, dar foloseste uneori si la RAA: daca condensatorul nu are capacitatea recomandata, sectoarele vor pulsa, mai ales pe post puternic - or ele trebuie sa stea fixe si urmareasa lent fadingul.

OK."Cientul nostru stapanul nostru"; eu fac nu comentez.Daca cineva nu gaseste EM80 si accepta EM84 este OK, nu comentez, poate sa modifice.Cui ii place VU-metru foarte bine, cine vrea un ochi magic pe un radio fara, iarasi zic foarte bine, si cum zice si userul selena legat de comentarii, zic si eu excelent! Depinde de context si de posibilitatiile fiecaruia, pentru ca acestia nu-si vor prezenta aparatele la expozitie ci doar sa le repare si daca te duci la un centru de reparatii te indeamna sa-l arunci. :ras: Cate centre de reparatii radio cu lampi cunosti in orasul in care locuiesti? Pe aici eu nu stiu nici unul...In plus nici componente nu se gasesc iar de pe net nu prea stii ce primesti, asa ca uneori trebuie sa improvizezi. :bere:Succes!PS: Faza cu ceasul pe un radio urias din anii '30 e tare , poate un ceas cu tuburi nixie nu ar fi deranjat atat de rau :rade:
Link spre comentariu
  • 5 săptămâni mai târziu...

Teoretic așa este...Practic însă, dacă aparatul ramîne acordat pe un post mai mult timp (și cu recepție bună), și indicația tubului rămâne băț, iar pentru tuburi fabricate acum 30 .. 40 ani, arderea luminoforului este o realitate.În varianta propusă de de cristian74, chiar dacă noua indicație a tubului nu ne spune nimic precis (și e mai mult de decor), e plăcută și menține tubul activ, evitînd arderea luminoforului.Ar fi într-adevăr utilă o modernizare completă, cu un indicator binar de acord (cum e la Bucur de exemplu) realizat cu o lămpiță cu neon, să rămînă "vintage"...
Link spre comentariu
  • 10 luni mai târziu...

Tehnic vorbind este posibil,intr-adevar,dar modificarea panoului pt noua lampa(de la EM80 la EM84)mi se pare destul de ...neinspirata,atata vreme cat majoritatea ne straduim sa pastram cat mai aproape aspectul actual,de cel original.Asemenea "clienti"ar trebui sfatuiti,informati asupra acestui aspect,altfel,vorba lui @selena,te trezesti maine-poimaine ca vine unu'(tot client) si vrea VU-metru cu LED-uri ca i se pare mai interesant pe un aparat fabricat in '44...asta inseamna sa mutilezi cu buna stiinta un aparat doar pt ca asa vrea un necunoscator care a ajuns intamplator in posesia acelui aparat.

Link spre comentariu

Tehnic vorbind este posibil,intr-adevar,dar modificarea panoului pt noua lampa(de la EM80 la EM84)mi se pare destul de ...neinspirata,atata vreme cat majoritatea ne straduim sa pastram cat mai aproape aspectul actual,de cel original.Asemenea "clienti"ar trebui sfatuiti,informati asupra acestui aspect,altfel,vorba lui @selena,te trezesti maine-poimaine ca vine unu'(tot client) si vrea VU-metru cu LED-uri ca i se pare mai interesant pe un aparat fabricat in '44...asta inseamna sa mutilezi cu buna stiinta un aparat doar pt ca asa vrea un necunoscator care a ajuns intamplator in posesia acelui aparat.

Un aparat de colectie este apreciat daca este conform cu documentatia data de fabricant.Un aparat ratacit la cineva care nu are a face cu o colectie dar vrea sa-l aduca in stare de functionare poate sa recurga la orice adaptare in functie de componentele care le gaseste la preturi convenabile. :rade:
Link spre comentariu

Tocmai despre asta era vorba...

Asemenea "clienti"ar trebui sfatuiti,informati asupra acestui aspect...

Altfel,calcand peste anumite norme de etica,putem fi comparati cu medicii care contracost,pompeaza silicon cat cuprinde,pt ca asa vrea clienta,dar sa recunoastem,nu totdeauna rezultatele sunt si placute vederii,chiar daca profesional,operatiile sunt facute ireprosabil,iar clientele nu vor concura niciodata intr-un concurs de frumusete :rade:
Link spre comentariu

Tocmai despre asta era vorba...

Altfel,calcand peste anumite norme de etica,putem fi comparati cu medicii care contracost,pompeaza silicon cat cuprinde,pt ca asa vrea clienta,dar sa recunoastem,nu totdeauna rezultatele sunt si placute vederii,chiar daca profesional,operatiile sunt facute ireprosabil,iar clientele nu vor concura niciodata intr-un concurs de frumusete :rade:
Da dar nu e vorba numai de etica, ca sa cumperi un EM80>>pret 30lei iar EM84>>pret 15lei ce sa mai spun de un 6E5C>>50lei.Daca ceri banii astia adios client, deci prefer un EM84...nu e vina mea asa sunt romanii in general orientati la pleasca. Daca clientul vine frumos si i se spune cat costa ochiul magic, pai 50lei, si el este de acord asta e, zic si eu ca e frumos si etic, nu?Daca el zice bai da ce bandit esti pai nu face radioul cat ceri 50lei (+20lei manopera) atunci nu e etic, dar am incercat nu?Si-i spui:-" uite solutia cu EM84 te costa la jumatate 35lei " Bravos! Merge si tehnic despre asta este vorba...Revenind la montajul din videoclip 5rfl6_DxT-A&feature este un tester de ochii magici EM84 si EM80 care se pot monta pe acelasi soclu in vederea verificarii lor. Configuratia pinilor fiind comutata cu un comutator de pe panou.
Link spre comentariu
Daca ceri banii astia adios client, deci prefer un EM84...nu e vina mea asa sunt romanii in general orientati la pleasca. Daca clientul vine frumos si i se spune cat costa ochiul magic, pai 50lei, si el este de acord asta e, zic si eu ca e frumos si etic, nu?

Daca el zice bai da ce bandit esti pai nu face radioul cat ceri 50lei (+20lei manopera) atunci nu e etic, dar am incercat nu?

Si-i spui:

-" uite solutia cu EM84 te costa la jumatate 35lei "

nu e vina mea asa sunt romanii in general orientati la pleasca.

Este hilar sa vad cum incerci sa dai vina pe altii pentru ceea ce promovezi cu infocare.

Iar faza cu generalizarea " nu e vina mea, asa sunt romanii in general orientati la pleasca" demonstreaza exact punctul asta de vedere, arunci responsabilitatea in carca altora, uitand ca in primul rand promovezi acel comportament de mica ciupeala.

Tehnic se poate modifica si utiliza orice model de ochi magic in locul unuia original, insa trebuie utilizate doar cele care pastreaza si forma fizica originala.

Clientii trebuie consiliati pentru a pastra aparatul cat se poate de apropiat de conditiile originale.

Iar cu piesele de schimb, trebuie trasa o linie, manopera costa atat, tubul costa atat daca gasesti de vanzare ori ai in stoc sau trimiti clientul sa-l cumpere de unde vrea.

Oferirea de solutii tehnice "de carpeala" nu ajuta pe nimeni, daca aparatul se strica si clientul revine pentru reparatii si este nevoie de alt tub/tuburi schimbate, ce faci, te apuci sa modifici tot aparatul pentru ca un ECH11 sau un EL11 sunt mai scumpe si gasesti un ECH81 sau un EL84 mai ieftin?

Inveti clientul ca "merge si asa" iar data viitoare reparatia este prea scumpa, manopera costa prea mult si asa ajungi sa lucrezi mult "pe maruntis".

Cat despre categoria de clienti de care mentionezi la inceput, care nu apreciaza si nu vor sa plateasca munca depusa atunci ramane doar solutia sa cumperi aparatul si sa-l repari dupa care sa-l vinzi din nou unuia care intelege valoarea unui lucru bine facut.

Sau pe viitor sa nu-i mai ai de clienti, pentru ca oricum nu te ajuta in business si mai mult pierzi cu ei.

PS. Cat despre cat de departe esti dispus sa mergi pentru un ban in plus, asta este o problema a ta personala si trebuie sa reflectezi la propriul cod etic si pana la ce limite esti dispus sa mergi, insa generalizari de genul "asa sunt romanii in general orientati la pleasca" trebuie sa dispara din gandirea si vocabularul utilizat.

Nu uita un lucru " libertatea ta personala tine pana cand calci libertatea mea personala".

PS1. Postarea asta este putin off-topic si nu mai revin cu alte comentarii, pentru mine este subiect incheiat.

Link spre comentariu

Vai cat rau poate face @cristian74 ca isi permite sa inlocuiasca un EM80 cu un EM84, e un sacrilegiu!Carmen-ul avea varianta si cu 80 si cu 84, in cazul asta cum procedam?Clientii doresc doar ca aparatele sa fie functionale, COLECTIONARII se uita si inauntru.Bravo @cristian74, ai prezentat o metoda eleganta de inlocuire a unor lampi, capra vecinului nu doarme!

Link spre comentariu
Daca ceri banii astia adios client, deci prefer un EM84...nu e vina mea asa sunt romanii in general orientati la pleasca. Daca clientul vine frumos si i se spune cat costa ochiul magic, pai 50lei, si el este de acord asta e, zic si eu ca e frumos si etic, nu?

Daca el zice bai da ce bandit esti pai nu face radioul cat ceri 50lei (+20lei manopera) atunci nu e etic, dar am incercat nu?

Si-i spui:

-" uite solutia cu EM84 te costa la jumatate 35lei "

nu e vina mea asa sunt romanii in general orientati la pleasca.

Este hilar sa vad cum incerci sa dai vina pe altii pentru ceea ce promovezi cu infocare.

Iar faza cu generalizarea " nu e vina mea, asa sunt romanii in general orientati la pleasca" demonstreaza exact punctul asta de vedere, arunci responsabilitatea in carca altora, uitand ca in primul rand promovezi acel comportament de mica ciupeala.

Tehnic se poate modifica si utiliza orice model de ochi magic in locul unuia original, insa trebuie utilizate doar cele care pastreaza si forma fizica originala.

Clientii trebuie consiliati pentru a pastra aparatul cat se poate de apropiat de conditiile originale.

Iar cu piesele de schimb, trebuie trasa o linie, manopera costa atat, tubul costa atat daca gasesti de vanzare ori ai in stoc sau trimiti clientul sa-l cumpere de unde vrea.

Oferirea de solutii tehnice "de carpeala" nu ajuta pe nimeni, daca aparatul se strica si clientul revine pentru reparatii si este nevoie de alt tub/tuburi schimbate, ce faci, te apuci sa modifici tot aparatul pentru ca un ECH11 sau un EL11 sunt mai scumpe si gasesti un ECH81 sau un EL84 mai ieftin?

Inveti clientul ca "merge si asa" iar data viitoare reparatia este prea scumpa, manopera costa prea mult si asa ajungi sa lucrezi mult "pe maruntis".

Cat despre categoria de clienti de care mentionezi la inceput, care nu apreciaza si nu vor sa plateasca munca depusa atunci ramane doar solutia sa cumperi aparatul si sa-l repari dupa care sa-l vinzi din nou unuia care intelege valoarea unui lucru bine facut.

Sau pe viitor sa nu-i mai ai de clienti, pentru ca oricum nu te ajuta in business si mai mult pierzi cu ei.

PS. Cat despre cat de departe esti dispus sa mergi pentru un ban in plus, asta este o problema a ta personala si trebuie sa reflectezi la propriul cod etic si pana la ce limite esti dispus sa mergi, insa generalizari de genul "asa sunt romanii in general orientati la pleasca" trebuie sa dispara din gandirea si vocabularul utilizat.

Nu uita un lucru " libertatea ta personala tine pana cand calci libertatea mea personala".

PS1. Postarea asta este putin off-topic si nu mai revin cu alte comentarii, pentru mine este subiect incheiat.

Posibil probabil nu traiesti in Romania, eu personal am fost la un centru de reparatii in centrul Pitestiului langa magazinul Trivale sa repar un aparat Orion 612AR, (am recurs la aceasta solutie din lipsa de timp) si mi-au zis pe sleau sa il arunc la Rorec.

Care sunt acei etici reparatori in Romania?

Asa e cand vorbesti din ce crezi ca e realitatea fara sa o cunosti.

Dragi useri in orasul dvs exista un centru etic care sa repare un radio vintage cu lampi?

Vreau sa vad si eu macar un oras cu un astfel de centru etic.

Ei vezi cand pun corect problema intelegi si tu realitatea si nu vb. asa ca din carti...

Asa ca repari cu ce gasesti prin targ pe forum de la useri etici care iti trimit "lampi NOS" cu emisie catodica sub 50%, hai ce nu-i asa dragi useri?

Am cumparat lampi cu 1 leu bucata mai bune decat "lampi NOS" cu 30lei. Da! Ce va mira?

Pai asa-i in Romania...

Am avut un client care mi-a spus ca 5 ani a incercat sa repare un radio cu lampi de la bunicul lui si cand a aflat de mine nu a ezitat sa ma roage sa-l fac.. dupa ce l-am pus in functiune si i-am pus ochi magic EM84 in loc de EM80 era in culmea fericirii ca a revazut aparatul copilariei lui in stare de functionare si reconditionat. Sincer nu aveam atunci EM80, nu se gaseau deloc, mi-a spus pune orice ai numai sa functioneze fa-l si fara ochi magic daca nu gasesti, macar sa se auda un post, intelegi cat de disperat era omul acesta. Si cand am finalizat lucrarea nu numai ca omul a fost multumit dar am primit de lucru si de la alte persoane prin recomandarile dansului.

icon_jook

PS:Orice asemanare cu realitatea in cele expuse mai sus nu este pur intamplatoare, sunt experiente din scoala vietii si nu tin de tehnica.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări