Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Mod legare 4 difuzoare intr-o boxa

Luca

Postări Recomandate

• Răspunsuri 12
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• zal

4

• Luca

3

• bogdan_

2

• francezu

2

Top autori în acest subiect

E acelasi lucru. Difuzoarele formeaza o punte perfect echilibrata, deci nu conteaza daca legi sau nu impreuna punctele mediane, pt ca tensiunea intre ele este oricum 0.

Link spre comentariu

E acelasi lucru. Difuzoarele formeaza o punte perfect echilibrata, deci nu conteaza daca legi sau nu impreuna punctele mediane, pt ca tensiunea intre ele este oricum 0.

Acest lucru este adevarat doar teoretic. Practic nu sunt chiar perfect echilibrate pentru ca exista tolerante intre parametrii difuzoarelor, deci eu recomand varianta 2 pentru ca micsoreaza un eventual dezechilibru
Link spre comentariu

Ai dreptate, ce am spus eu se aplica doar pentru impedante riguros egale. In realitate va fi un usor dezechilibru intre puterile debitate pe difuzoare, insa nu cred ca e o problema.

Link spre comentariu

@zal, poti sa imi spui si mie care sunt motivele tehnice pentru a alege varianta a doua ca superioara? Nu reusesc sa imi dau seama...(cel putin in cazul unui de fect, mi se pare superioara prima).

Link spre comentariu

Păi... are legătură şi cu legea lui Kirchhoff, iar o explicaţie simplă e că egalizează mai bine tensiunile pe cele 4 difuri, iar în caz că se întrerupe unul, rămîn celelalte 3 în funcţie, faţă de primul caz unde rămîn numai 2 şi diferenţele la totalul impedanţelor sînt mai mici. În cazul amplifurilor pe lămpi e mai importantă chestia asta decît la cele SS.

Link spre comentariu

Pai da, dar in primul caz daca ti se arde un dif, celelalte 2 de pe ramura cealalta raman la functionare normala(in caz de ss) si porbabil mai putin solicitate decat diful singur din cazul 2 in cazul tuburi. Cel putin, intuitiv, asa mi se pare. O sa pun ceva calcule pe hartie sa ma lamuresc, desigur asta fiind cazul extrem(cand se arde ceva).

Link spre comentariu
  • 3 săptămâni mai târziu...

Si pe mine m-a framantat de mult intrebarea asta...si am avut candva o boxa cu patru difuzoare identice, la care am pus un intrerupator; auditiv, in timpul functionarii nu era nici o deosebire, deci daca ramane ceva in picioare ar fi argumentele de fiabilitate in caz de defectiune a unui difuzor.

Boxa in cauza folosea patru difuzoare de 12,5W/6 ohmi - se dadea in ea cu o statie vermona de 50W.

Cred ca asta era modelul:

http://www.radiomuseum.org/r/klingentha ... 600_g.html

@zal: la rezistente ar fi si argumentul unei mai bune fixari mecanice, sau nu?

Link spre comentariu
  • 7 luni mai târziu...

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări