Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Reparatie osciloscop Tesla BM556


naminator2003

Postări Recomandate

Am pe acasa osciloscopul Tesla BM556, si dorind sa vad de ce nu merge baza de timp pentru valori mai mari de 20 ms/div, l-am desfacut, curatat (inclusiv comutatorul) etc.

Problema e ca acum nu mai merge, i-oi fi facut eu ceva din greseala...

1. Nu exista baleiaj in modul de trigger manual (butonul AUT iesit). In acest mod nu mai intra semnal la borna 9 de pe plansa, deci pinul 13 al IC1 (poarta NAND) este HIGH. Mentionez ca testul e facut fara semnal. Dupa cum scrie in carte, in acest mod (trigger manual), exista baleiaj doar daca exista semnal pe intrare. Sa-mi spuneti va rog daca am inteles eu gresit.

 

2. In modul AUT (butonul apasat) am baleiaj, dar nu suficient cat sa acopar tot ecranul (deci amplitudine insuficienta la semnalul dinte de fierastrau). Dupa cum am citit in cartea tehnica, aceasta se regleaza din semireglabilul R74 de pe placa, din schema care o sa o pun aici.

 

3. Nu am inteles ce face R71 din aceeasi schema. Dupa cat vad experimental, amorseaza sau nu integratorul ce genereaza dintele de fierastrau (format din E55, E59 si piesele de pe langa). Unde trebuie sa il reglez.

 

M-am cam incurcat in placa asta a bazei de timp + generator trigger. O sa pun aici o schema, pe care am mai notat eu unde duc firele, sa se observe mai repede. Ideea e ca nu mai stiu ce si cum sa mai reglez la ea, daca am vreo piesa defecta. Am incercat sa si masor tensiunile de cc din diverse puncte, indicate la sectiunea "troubleshooting " din carte, unele dau, altele nu.

 

Manualul poate fi descarcat in intregime de aici:

http://www.zewel.tuliscz.com/meraky/brno/BM556.rar

 

Si schema placii pe care o banuiesc ca are ceva:

http://i53.tinypic.com/2llbkti.jpg

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 7
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • naminator2003

    4

  • Kosmin

    2

  • walyd

    1

buna ziuain primul rind verificati toate tensiunile pe amplificatorul "X" adica mai precis cele care alimenteaza etajul final de comanda a placilor. 2 introduceti o tensiune pe intrarea externa X si vedeti cit se desfasoara trasa eventual daca se incadreaza tensiunea de la intrare cu nr de diviziuni si corelarea cu V/div,daca este OK atunci verificati amplitudinea semnalului dinte de fierastrau.In general la aceste aparate cad condensatorii de filtraj din sursa sau cei de decuplarea tensiunnilot pe barele de alimentare.Sa nu incercati refacerea reglajelor facute de fabricant pentru ca puteti sa dereglati parametrii,aceste reglaje nu se modifica singure ci cu ajutorul uman,semnalele de iesire asa cum am spus se pot modifica din cauza unor componente care nu mai sunt in parametrii,numai dupa ce epuizam si verificam tot ce avem in jurul componentelor banuite si cu ajutorul unor alte aparate de preferabil de aceeasi clas sau una superioara se poate umbla si la reglaje. :aplauze Eu am sa repar in aceasta saptamina un osciloscop asemanator un BM556A care nu se poate deplasa pe verticala trasa pe nici un canal,dar cinstit sa fiu este nepornit de 5 ani sper sa nu am si alte surprize :speriat ,si daca este totul ok am sa va trimit valoarea tensiunilor si eventual formele de unda si amplitudinea acestora spre ampliful "X",dar aceasta impune sa mai aveti acces la un alt osciloscop functional. Pe vineri aveti noi detalii,dar sa ma tineti la curent cu ce operatiuni si ce a=ti descoperit.Cu stimaValeriu Diaconescu

Link spre comentariu
  • 1 lună mai târziu...

Multumesc pentru raspuns walyd!Am incercat amplificatorul pe orizontala... acopera usor tot domeniul ecranului... momentan nu ma intereseaza atat de mult "calibrarea pe orizontala". Am sa incerc si chestia asta, deocamdata este acceptabil (adica nu deformeaza imaginea pe masura ce se spotul se departeaza de centru).Problema acum este blocul de trigger. Nu reusesc sub nici o forma sa realizez trigger-area in modul manual (butonul AUT iesit). Pentru ca sa mearga, trebuie sa fie prezent un semnal la borna 7 a placii din schema de mai sus, luat aproape de colectorul lui E13. Dar in cazul meu e 0.Am facut rost de alt osciloscop, mai slab, dar pot vedea cu el macar calitativ semnalele. Semnalul de trigger-are, trecut prin mai multe amplificatoare, ajunge pe placa noastra pana in poarta lui E1, unde il pot vedea clar pe osciloscop. Ce se intampla mai departe cu el nu prea am inteles, la fel cum nu prea am inteles nici rolul ansamblului dioda tunel E12 si tranzistor E13.Am masurat si tensiunile de cc pe fiecare tranzistor, sa le compar cu cele din manual. Singura care a dat aiurea la mine e tensiunea in colectorul lui E17, care in loc de vreo 4V, e 13 V la mine...probabil ca nu e suficient de mult deschis E17, dar de ce oare?Multumesc pentru raspunsuri!

Link spre comentariu
  • 3 săptămâni mai târziu...

In schema din primul post, banuiesc o problema la blocul format din dioda tunel E12 si tranzistorul E13. Cum as putea sa masor dioda asta tunel, sa vad daca e buna?

Pai dioda o poti masura daca ai acces la un curvetracer sau pe romaneste caracterograf parca ii spunea. Te uiti daca seamana ce vezi pe aparat cu ce da producatorul in foaia de catalog. Altfel nu prea vad cum ai putea sa o masori, in orice caz nu cu multimetru, asta e clar.
Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

Am scos dioda tunel GE134 din osciloscop... si nu pare sa fie buna, la prima impresie. Am folosit o sursa reglabila in pasi fini (un LM317 cu un potentiometru multitura, in plus un 7805, si luam ca masa 5V, crescand din LM317 tensiunea peste 5V). Dioda am inseriat-o cu niste rezistente... Culmea, curentul prin rezistente era 0... cam la orice tensiune Ud.... Deci nu mai e buna...Am sa incerc sa o inlocuiesc cu GI401A, care are mici diferente fata de GE134... sa vad daca obtin ceva.... Din cate am citit pe net, diodele tunel cu germaniu ar fi foarte sensibile la temperatura, lipire etc... :cry: In cel mai rau caz trebuie sa gasesc o metoda de a o inlocui in schema cu altceva, chiar sa inlocuiesc o mare parte din circuitul de trigger-are. Ea are rol in formatorul de impuluri pentru a porni baleiajul la nivel-ul de trigger, dupa cum scrie si in manual...

Link spre comentariu

Ai MP. Cred ca am si eu cateva diode tunel, daca nu rezolvi cu gi401 poate merg 3i402d. Stiu ca pe undeva erau si 2 ge134.Nu stiu daca merita efortul sa modifici baza de timp a osc. respectiv.

Link spre comentariu
  • 4 luni mai târziu...
Vizitator sab0tag3

Am o problema similara cu un osciloscop sovietic C1-91. Am o baza de timp in care am schimbat toti electroliticii deoarece se comporta haotic. Acum osciloscopul imi afiseaza un spot orizontal, si in functie de gama te timp in care e reglat, imi afiseaza spotul intrerupt. Are 2 diode tunel 3I305B si 2 de tip 3I306K. Bineinteles ca nu le-am putut masura. Multimetrul imi arata ca ar fi strapunse ...Daca are cineva astfel de diode disponibile il rog sa-mi lase un PM.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări