Depanatoru Postat August 29, 2011 Partajează Postat August 29, 2011 Rezistenta serie cu filtrul R5 e prea mica , lampa vede sarcina mica cu consecintele de rigoare ... ar trebui macar 100K cu recalcularea celorlalte componente cum e prin toate schemele proiectate calumea . Probabil tipul o fi copiat reteaua RIAA dintr-o schema cu tranzistoare unde nu conteaza valorile Semnalul e mic pentru ca semnalul e atenuat puternic pe divizorul format din 12K si 1K + 0,33uF in paralel cu 0,1uF , ma si mir ca mai ramane ceva , cu valorile recalculate pentru R5 mai mare de 100K nu mai atenueaza asa mult , valorile condensatorilor sunt mult mai mici , cel de 0,1uF ajunge pe la 7,5nF Link spre comentariu
zal Postat August 29, 2011 Partajează Postat August 29, 2011 Explicaţii mai multe aici: Link spre comentariu
blue Postat August 29, 2011 Partajează Postat August 29, 2011 Constructia unui corector RIAA este foarte pretentioasa dar nu exagerat de grea si trebuiesc folosite doar piese de calitate. Cel mai important lucru este dupa parerea mea anularea efectului de microfonie inerent in cazul acestui preamplificator fiindca degeaba suna bine la nivele mici si se cupleaza acustic cu incintele...Tuburile folosite sint de asemenea pretentioase in acest caz se vor vedea clar si diferentele dintre producatorii aceluiasi tip de tub, ECC88 SIEMENS este net superior fata de Tungsram ,Tesla RFT, Zairex etc, iar dintre 6H1P trebuiesc foarte bine alese, ECC83 nu m-a convins in schimb E180F legata ca trioda a fost extrem de interesanta. Fireste ,alimentarea anodica si de filamente trebuie sa fie filtrata foarte atent si obligatoriu filtru RF in primarul transformatorului de retea plus ecran electrostatic si sper ca toate aceste cerinte sa nu descurajeze doritorii de asemenea constructii Link spre comentariu
Depanatoru Postat August 29, 2011 Partajează Postat August 29, 2011 Ideea e ca reteaua RIAA nu e batuta in cuie dupa cum a pus-o autorul schemei , puteti sa o calculati fiecare dupa nevoi ... mai exact dupa ce rezistente si condensatori aveti , pentru ca valorile daca vreti abateri minime sunt cu virgula si nestas . Sunt calculatoare on-line Link spre comentariu
THOMAS Postat August 29, 2011 Partajează Postat August 29, 2011 Propun o schema debordant de simpla pentru un preamp cu corectie RIAA. Il recomand cu mare incredere,la mine functiineaza de peste 20 de ani intr-un "patefon" cehesc cu doza VM 2204 fara NICIO problema.Tuburile sunt absolut 'alea de acolo,nu recomand 6N2P este dezastruasa intr-o astfel de aplicatie.Filamentele sunt alimentate in DC iar tot montajul trebuie ecranat.In total se folosesc 3 tuburi: 2XECC83 (12AX7) si 1XECC85 (6N1P) pentru varianta stereo. Montajul nu necesita "stiinta" deosebita pentru punerea in functiune,doar mare atentie la realizarea circuitului imprimat (al meu este realizat clasic pe reglete!).Alimentarea se va face dintr-o sursa bine filtrata,nu necesita stabilizare.Pe intrare,chiar in punctul de jonctiune cu doza se va monta un condensator de 33pF.........150pF (disc) intre acel punct si masa intrarii. Nu ar strica si un filtru RF pe alimentarea cu 220V~.P.S cu valorile din dreptunghiul bleu se poate jongla dupa "bunul plac" pentru o auditie si/sau o adaptare cat mai buna cu doza folosita.Imi place ce spune in semnatura d-lui!!!! Link spre comentariu
zal Postat August 30, 2011 Partajează Postat August 30, 2011 Am găsit ce caută hpavictor, rămîne de văzut dacă îl şi tentează să-l realizeze. Mai trebuie intercalat corectorul Baxendall pasiv şi gata. Link spre comentariu
felixx Postat August 30, 2011 Partajează Postat August 30, 2011 ... ....un phono/pre stand alone veritabil,marca Thorsten Loesch fondatorul Abbingdon Music Research si un arhicunoscut DIY entuziast.Ideal ar fi sa se renunte la Baxendall. Link spre comentariu
zal Postat August 30, 2011 Partajează Postat August 30, 2011 Se pot face modificări, se poate renunţa la preul RIAA, sau se mai pot adăuga alte intrări de linie. Comutarea rămîne la alegerea fiecăruia, dar ceva simplu, mecanic, de calitate e mai durabil în timp decît ceva digital. Plus că nu consumă, e mai ieftin, nici nu bagă brum... Link spre comentariu
zal Postat August 31, 2011 Partajează Postat August 31, 2011 Dintr-o discuţie directă cu Victor, am înţeles că nu doreşte un reglaj de tonuri clasic, doar un mic plus la joase, comutabil. Totuşi adaug o schemă pasivă mai complexă, cu reglaje în trepte şi trafo la intrare şi ieşire. Link spre comentariu
hpavictor Postat Septembrie 1, 2011 Autor Partajează Postat Septembrie 1, 2011 Dintr-o discuţie directă cu Victor, am înţeles că nu doreşte un reglaj de tonuri clasic, doar un mic plus la joase, comutabil. Totuşi adaug o schemă pasivă mai complexă, cu reglaje în trepte şi trafo la intrare şi ieşire.Exceptionala schema , satisface chiar toate cerintele mele , evident din motive DIY voi inlocui Trafo IN / OUT cu amplificatoare / repetoare catodice cu 6N23P EV sau 6N1P EVpentru compensarea pierderilor AF ......problema va ramane doar in construirea / gasirea unor inductante cu prize optime pentru corectiile de ton conform specificatiilor schemei si inlocuirea potentiometrelor de ton cu comutatoare ( relee ) , selectorului de intrari ( macaz ) si un etaj de comanda cu indicatie alfanumerica LCD ! Cum comentati ? Multumesc @ZAL !!! Link spre comentariu
felixx Postat Septembrie 1, 2011 Partajează Postat Septembrie 1, 2011 Cum comentati ?Parerea mea este ca te departezi mult de la ideea de "preamplificator simplu" ...dar chiar si de la ideea de "preamplificator cu pretentii" montand asa ceva....In opinia mea,preamplificatorul este o componenta importanta intr-un sistem de aceea sfatul meu ar fi sa te concentreazi pe calitate nu pe cantitate.Problemele de bas/inalte se rezolva altfel....... Link spre comentariu
hpavictor Postat Septembrie 1, 2011 Autor Partajează Postat Septembrie 1, 2011 In opinia mea,preamplificatorul este o componenta importanta intr-un sistem de aceea sfatul meu ar fi sa te concentreazi pe calitate nu pe cantitate.Problemele de bas/inalte se rezolva altfel.......Corectiile pot fi necesare pentru a compensa putin defectele camerei unde se face auditia.......uneori , nu in toate cazurile poti trata acustic o incapere .........Chiar daca schimba sunetul........de obicei in rau ! Link spre comentariu
felixx Postat Septembrie 1, 2011 Partajează Postat Septembrie 1, 2011 In cazul asta,cate un Lpad pe medii si inalte,impreuna cu pozitionarea incintelor in locul cel mai potrivit pentru a avea un raspuns optim pe joase,te poate ajuta mai mult decat mizeriile adaugate din corectia preamplificatorului.Spre exemplificare,gama de incinte Prestige de la Tannoy (Westminster,Cantenbury,etc),Sonus Faber Fenice,Focal Grande Utopia,JBL Everest,etc folosesc sistemul "pasiv" de tuning IN CAMERA a acestora.Comutatoare sau Lpad-uri pe medii,inalte si in plus posibilitatea de modificarea porturilor basreflex (variabile)face ca incinta sa poata fi integrata in camere cu probleme si pe gustul fiecaruia,dar mult mai usor.Preamplificatoarele de top au renuntat de mult la corectii pe bas/inalte si se concentreaza pe reglajul de volum (impedanta variabila/rezistenta variabila cu castig variabil),dar ....in final optiunea este a fiecaruia. Link spre comentariu
Vizitator Postat Septembrie 1, 2011 Partajează Postat Septembrie 1, 2011 Este foarte in tema felixx.....in cercurile hi-end nu se accepta la preuri decit control input /volum si eventual balance orice circuit in plus nu face decit sa altereze sunetul original eu mai adaug: impendante mari la intrare si mica pe iesire. Link spre comentariu
zbodeoc Postat Septembrie 1, 2011 Partajează Postat Septembrie 1, 2011 Un "preamplificator simplu", pentru un user avansat, este ceva in genul "Toccata" lui Thorsten Loesch, mentionat si mai sus http://www.fortunecity.com/rivendell/xe ... ccata.html ... desi privind sursa parca nu-i tocmai simplu - bine, nu zice nimeni ca trebuie facuta aia... Tinind cont si de "caietul de sarcini", si poate de-o ipotetica utilizare itineranta, eu as "ascunde" pe undeva si-un comutator care sa insereze (si eventual sa mareasca amplificarea) un corector de tip James, deci mai rudimentar decit Baxendall. N-as pune relee decit daca as fi platit pentru asta; cine vrea RIAA oricum trebuie sa se ridice din cind in cind sa schimbe placa; viata e prea scurta, nu merita sa te ingropi intr-un proiect mult mai complicat care face acelasi lucru (sau mai prost) ca unul simplu. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum