Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Aparat sudura 200A


CATA2003

Postări Recomandate

Am sa ma apuc si eu sa construiesc un aparat de sudura in comutatie de 200A , schema o sa fie o adaptare dintr-o alta sursa construita de mine , o sa incerc sa o construiesc ori cu configuratie punte ZVS ori punte LLC , tot cu phase shift , igbt irg4pc50w , posibil sa folosesc 2 in pararel , frecventa maxim 75Khz ,desi as merge mai bine pe 50 KHz (comanda IGBT se va realiza cu 2 trafuri de impulsuri comandate de 4X TC44xx) , iar 2 diode 150ebu04 (current doubler) , la putere maxima fiecare ducand cam 100A, miezul de ferita cred ca il voi alege e71 4 bucati , astfel incat voi alege o valoare mica a fluxului , o frecventa mai mica de comutatie , mentinand pierderile sub 350W (probabil maxim 200W)la putere maxima aprox 5KW Filtrarae am sa o realizez cu 2 borcane de 4700uf/250v inseriati , mai mult decat suficient .Controlarul posibil uc3875 sau uc3879.Aparatul vreau sa-l folosesc si pentru sudura MIG deci va avea si un control al tensiunii (bucla tensiune) iar pentru sudura electrod doar bucla de curent, ambeole cu afisaj LED .

Costul aproximativ al pieselor

4*e71 ~ 100lei

diode ~100lei

igbt~100lei

uc3875 ~50lei

drivere igbt~40lei

bobina iesire~50lei

senzor curent HALL 200A ~30lei

condensatori -recuperati (in magazine5* 400v/450uf ~80lei)

afisaj (2*icl7107+6 digit LED)~40lei

 

+multe aletele marunte (filtrele pe alimentare, siguranta automata) cabluri + radiatoare(vor fi mici datorita eficientei ridicate)

total ~~600lei

Ceva asemanator in magazine sare de peste 1800 lei

 

ratza edit: mutat la DIY

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 12
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • CATA2003

    4

  • em2006

    3

  • Adierea

    2

  • nickrvl

    1

Top autori în acest subiect

....+multe aletele marunte (filtrele pe alimentare, siguranta automata) cabluri + radiatoare(vor fi mici datorita eficientei ridicate)total ~~600lei Ceva asemanator in magazine sare de peste 1800 lei

Asa ceva capabil de MIG si MMA e mult mai mult decit 1800 lei, numai un MIG "portabil" costa de aici in sus...Am incercat si eu la un moment dat sa fac un Mig/Mag tip invertor insa cu rezultate mediocre, deocamdata m-am oprit, timpul..., dar nu mi-a iesit de tot din cap.
Link spre comentariu

De plictiseala , azi am realizat schema pentru placa de putere ce va contine IGBT-urile , circuitul de comanda cred ca il voi face pe alta placa deoarece deja placa de forta parca e destul de incarcata , 8 igbt+4(8) diode + 4 conzi , destul de mult si greu de rutat eficient.Daca aveam alte Igbt-uri de curent mai mare (40A 100C) cu dioda incorporata , arata mult mai bine .Acum am o nelamurire IRG4PC50W are coeficient pozitiv sau negativ cu temperatura , ii pot conecta sau nu in pararel?, in datasheet nu scrie ca la alt igbt-uri de impartasirea curentului ......atasez schema

SCHEMA IGBT-GDT.doc

Link spre comentariu

Nu are de ce sa te puna pe ganduri ce am scris eu de legarea in pararel a IGBT-urilor , cel putin nu pe tine , pana la urma o realizez eu si eu suport cheltuiala la piese daca pocnesc sau nu , daca chiar te puneam pe ganduri dadeai un raspuns simplu Da se pot lega in paralel , sau NU , nu se poate ! Din cate tin minte tranzistori MOS au coeficient pozitiv , creste temperatura=> creste rezistenta , IGBT-ul cred ca sunt negativi , au tranzistor bipolar , e drept intrebarea mea nu era prea bine formulata , doar ca exista tranzistori IGBT la care in datashhet scrie exact , ca se pot lega in paralel deoarece isi impart curentul . Eu cu IGBT nu am mai lucrat iar la IRG4PC50W nu scrie nimic despre impartasirea curentului , astfel o ambalare termica pentu unul din tranzistori il poate distruge .Surse am mai proiectat asemanatoare de 5KW dar cu mosfet , zvs cu phase shift pana acum e functionala , schema nu o pot dezvalui deoarece am semnat ca nu o voi publica ....., ceea ce o sa folosesc aici va fi asemanator 90% , doar elementul de putere altul si transormatorul cu secundarul modificat +alimentarea la 320v si nu 400V.Daca voi vreti nu o sa mai postez nimic , dar nici cand va fi gata nu o sa mai postez nimic . Am deschis acest topic si pentru a pune cateva intrebari celor cu experienta despre alegerea unor componente avantaje/dezavantaje .

Link spre comentariu

Eu am un aparat in comutatie si pentru intensitatea de 200A trebue sa aiba o putere de 7Kw nu 5 altfel nu poate mentine tensiunea .Aparatu care il am sudeaza foarte bine si cu electrozi bazici de 4mm .Surpriza am desfacut aparatu pentru al desprafui dupa o perioada de aproape un an am considerat ca merita si ce credeti ca avea inauntru trei transformatoare de marimea celor care sant in sursele de calculator ,eu cred ca patru transformatoare de sursa de calculator cred ca isi fac treaba .Am vazut intrun magazin un aparat in comutatie de 200A la 800-1000 de RONI crezi ca se poate modifica astfel incat sa poata fi folosit la sudare cu argon ,bioxid de carbon ,taere cu plasma ,eu zic ca se merita incercat macar la pretul asta .

Link spre comentariu

5kw e destul , inseamna 200A la 25V . cu pierderile cu tot ma astept la 5.5kw , oricum la miezul pe care il voi folosi 12KW pot fi obtinuti din el , plus ca si igbt-urile vor tolera peste 7KW in regim comutatie usoara, totul va fi putin supradimensionat pentru a-i asigura fiabilitate.Aparatul va contine 2 surse una pt aprindere electrod de vreo 500W si 90V DC aceasta e proiectata urmea sa o implementez , maine daca am timp voi pune si schema+layout , la cea de putere mai trebuie sa lucrez putin la bucla de reactie .

Link spre comentariu

Pai tensiunea de 25V nu stiu daca este suficienta pentru mentinerea arcului iar tensiunea de amorsare nu este inalta tensiune cei cu cei 90V nu inteleg aparatu pentru sudare cu electrozi inveliti are 70V tensiune de mers in gol .

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

Dati o cautare, exista pe undeva un material (si tradus!) al unui ucrainian (Neguliaev, parca-l cheama) despre un invertor de sudura in regim rezonant. Exista o serie de avantaje ale acestui regim, cititi materialul.Personal sunt (deocamdata) multumit cu traful clasic pe tole (situatia se schimba pentru cine doreste sudura in cc, in gaz protector, in regim mobil, etc)Spor!

Link spre comentariu
  • 2 luni mai târziu...

Pai tensiunea de 25V nu stiu daca este suficienta pentru mentinerea arcului iar tensiunea de amorsare nu este inalta tensiune cei cu cei 90V nu inteleg...

Daca citesti atent, @Cata2003 s-a gandit sa faca 2 surse, din care una sa fie specializata strict pt AMORSAREA arcului (sa-i zicem sursa auxiliara). Asta e un lucru bun, in acest caz sursa principala va trebui sa asigure doar MENTINEREA arcului , in acest scop tensiunea necesara fiind mult mai mica (arcul a fost deja aprins cu tensiunea mare, de catre sursa de amorsare) - valoarea de 70V e uzuala, dar se practica si peste, chiar 100V, limitarile sunt legate strict de legislatia de protectia muncii pe care trebe sa o respecte producatorul din zona respectiva pt a-si putea omologa aparatul).
Link spre comentariu

E ocupat probabil cu scoala, si de fapt asta trebe sa fie prima prioritate.Pana la urma o sa ne arate si ceva practic, doara ardelenii sunt oameni seriosi si se tin de cuvant.

Link spre comentariu

Desigur,dar exista telefoane,internet,...si mai stiu un ardelean care s-a insotit cu un vaporan si din bine in mai bine e nivelul de trai.Oricum,radiator in cauza(de un radiator e vb) e de la un aparat de sudura profi de 160A...puntea trebuie sa o puna pe alt radiator :ras: .

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări