Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Sursa defecta / receiver Dolce

mecaboy

Postări Recomandate

Buna seara domnilor.

Am o problema cu o sursa in comutatie dintr-un receiver Dolce.Problema consta in faptul ca in timpul functionarii receiverului,pe placa de baza am o tensiune pulsatorie (cam 1 Hz) iar rezistentele R2 si R7 se incalzesc(si cu sarcina si fara).Daca lasa firele de iesire in aer,din traf se aude un tiuit.Electroliticii la o inspectie vizuala par OK si nici nu se regasesc urme de arsura etc

Pentru a-mi usura munca am inlocuit sursa cu o alta iar receiverul functioneaza normal,deci nu exista nici un dubiu...sursa este vinovata.

Eu as suspecta uc-ul DL0165R dar ii las pe cei mai experimentati sa isi dea cu parerea.

Va multumesc

Posted Image

Posted Image

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 23
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Marian

5

• mecaboy

5

• johnnyioan

4

• Dr.L

2

Top autori în acest subiect

Imagini postate

• 1 an mai târziu...

@mecaboy se incepe prin verificarea tuturor condensatorilor electrolitici atat cu capacimetru cat si cu ESR-metru, daca unul din astea 2 nu sunt la dispozitie atunci se inlocuiesc toti electroliticii fara discriminare indiferent de modul cum arata ei. Apoi se verifica comanda cu un osciloscop, daca nu este posibil atunci va fi mai dificil de rezolvat, verifici toate diodele din secundar sa fii sigur ca sunt ok si daca dupa inlocuirea condensatorilor nu se rezolva problema atunci banuiala cade pe integrat.

Link spre comentariu

Din pacate un ESR metru si un osciloscop nu este la indemana oricarui electronist amator. La vremea respectiva am masurat toate diodele iar condensatoarele cu capacimetru. Problema am rezolvat-o de mult, prin inlocuirea receiverului de catre cei de la Dolce si spre bucuria mea nu ma costat nimic. Initial am crezut ca ma vor pune sa-l platesc, lucru ce eu nu as fi fost deacord deoarece aceste receivere nu pot fi utilizate si pe alti sateliti, tinand cont de acest fapt pretul de achizitie era prea mare.Va multumesc.

Link spre comentariu

Mda, acum vad ca am vorbit fara sa ma uit si la data postarii subiectului... o mica mare gafa pentru care imi cer scuze.

aceiasi sursa am si eu si nu am tensiune la bornele primare ale transformatorului...sa ilocuiesc circuitul integrat DL0165R?

Asta era postarea la care trebuia lasat un raspuns, asadar ai osciloscop? te-ar ajuta mult, pe de alta parte tot ce este inaintea CI-ului este verificat si confirmat in stare buna de functionare? daca acesta se alimenteaza ok dar nu da comanda pe traf atunci cel mai probabil mosfetul intern este ars, verifica si toata partea de secundar deoarece fiind sursa stabilizata daca acolo sunt ceva probleme atunci este posibil ca integratul sa blocheze sursa.
Link spre comentariu

Electroliticii la o inspectie vizuala par OK

Daca incepi asa...abia dupa 2 saptamani de intrebat p-aici diverse o sa-ti dai seama ca problema era de la conzi. Daca deja au urme vizibile,sunt praf! Adica din 1000uF cu 20-40mOhmi o sa mai ramana doar 30-100uF cu 3-5 OhmiLa cati condensatori sunt acolo...cu 10 lei inlocuiesti tot si nu mai ai treaba. Avand in vedere ca nu-i nou,sigur ii prelungesti viata.Abia apoi mai vezi daca si alte chestii nu functioneaza@johnnyioan -aceelasi sfat ca si mai sus@marian -fix aceeasi greala am facut si eu :rade:
Link spre comentariu

Eu i-am masurat cu capacimetrul pana la valoarea lui maxima, ce a fost mai sus... au ramas nemasurati. Nu am vrut sa ma apuc sa schimb toate piesele pana o gaseam pe cea defecta... lucru ce se intampla deseori cand te duci cu masina in service. Inc-o data se adevereste ideea ca fara un minimum de scule randamentul muncii este scazut.O zi buna.

Link spre comentariu

@mecaboy cand sursa functioneaza dar intr-un mod defectuos sau apar zgomote in traf de obicei prima banuiala cade pe electrolitici, cred ca nu exagerez cand spun ca dintre toate componentele de pe sursele in comutatie ( evident exceptand sigurantele ), electroliticii au cea mai scurta viata si nu poti evita asta, sunt supusi la un stres destul de mare si din mai multe puncte de vedere, isi pot schimba ESR-ul destul de mult, si asta nu se poate verifica/depista cu capacimetrul, un ESR marit afecteaza mult, foarte mult buna functionare a unei surse, poate reprezenta diferenta dintre o sursa stabila si una care fluiera/chitaie/fasaie...

Link spre comentariu

Confirm si eu ca in general la sursele in comutatie marea buba sunt electroliticii, am reparat o gramada de surse ATX, dvd-uri, receptoare satelit ba chiar si din monitoare LCDAsa cum ti-au zis oamenii mai sus, n-ai nici-o sansa daca nu ai un ESRSa nu ai nici-o data incredere in electroliticii care arata frumos la exterior si asta ti-o zic din experienta :da

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

am inlocuit ci DL0165R, la masurarea tensiunilor am costatat ca asestea variaza intre anumite limite! este OK? sau tre sa schimb si ceva condensatori elecrolitici !? reciverul functioneaza numai ca procrsorul se incalzeste putin...ce sa mai schimb sa am o tensiune continua?

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări