Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Imbunatatire amplificator

Postări Recomandate

Foarte corect Indy, de aceea rugasem si eu acea simulare, obtinindu-se probabil valori diferite in functie de beta, caderea E-C a tranzistorului pote fi ajustata de un semireglabil inseriat cu rezistenta dintre B si E, aleasa in cazul de fata putin mai mica decit valoarea initiala, cam 25-50%, pe care sa o putem modifica ca valoare totala intre B si E cu +/-50% de ex, astfel incit biasul sa poata fi reglat la valori optime, pentru schema cu pricina si tranzistorii de care dispune constructorul!

Poate Crown, a avut un stoc de x sute sau mii de bucati, din acel tip de MJE poate chiar din acelasi lot, cu beta in toleranta de 10% si au decis, sa faca schema custom pentru acel tranzistor.

Asta nu inseamna ca acel tranzistor este de neinlocuit...

De aici, presupunind ca valorile rezistentelor B-E si B-C ar fi fost alese strict ca cele din schema, ma refer la valoarea lor, am trage concluzia ca numai cu un tranzistor cu beta si parametrii egali cu a tranzistorului ales de Crown, ar fi functionat cit de cit in parametrii nominali de Bias...

Oricum la Crown, biasul este reglat in plaja 10%, in toate schemele lor.

Poate si de aceea unele sint mai calde decit altele, din acelasi model-serie.

Sau poate face parte din ideea de a fi "mai greu de copiat si reprodus", ei stiu de ce au optat la aceasta potiune de superdioda...

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 194
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Din punct de vedere al calitati sunetului nu vad care ar fi diferenta intre un tranz superdioda cu beta 50 si unul cu beta 100

Pai poate functiona in clasa A ( adica un resou cantator ) sau la extrema cealalta in clasa B , un megafon care gajaie nesuferit . Nu va faceti ca nu pricepeti , omul va pocni toti finalii inainte sa inteleaga cum sta treaba cu biasul si stabilitatea termica . Sau azi sunteti rauvoitori ?
Link spre comentariu
Vizitator neculea corneliu

D-le djLeco, de unde sa-mi amintesc ce doriti dvs?Alta treaba n-aveam de retinut?Am spus deja tot ce trebuia sa spun.Am mentionat pe undeva ceva de monitoare de chitara?Banuiti, banuiti si iar banuiti.Nu mai raspund pt ca ma bagati in gard.Povestea dvs legata de Crown are liber s-o ia in fata...Altfel mai am un pic si incep sa vorbesc despre corectia de faza la amplificatoarele lock-in in cazul adaptarii impedantei rezonatoarelor acusto-optice la medii anizotrope...Vad ca pana la urma acceptati-nu fara rezerve- ce ati negat prima oara... Duminica placuta! Pt d-l Victor, scuze...stiu ca nu are nevoie dumnealui de interventiile mele...e duminica...daca nu ploua ma duceam la pescuit sau la ghebe.

Link spre comentariu

Din punct de vedere al calitati sunetului nu vad care ar fi diferenta intre un tranz superdioda cu beta 50 si unul cu beta 100

Pai poate functiona in clasa A ( adica un resou cantator ) sau la extrema cealalta in clasa B , un megafon care gajaie nesuferit .

Nu va faceti ca nu pricepeti , omul va pocni toti finalii inainte sa inteleaga cum sta treaba cu biasul si stabilitatea termica .

Sau azi sunteti rauvoitori ?

Domnul hpavictor ma faceti sa-mi pierd respectul care il am pentru dvs. Daca vreti sa faceti o treaba macar citati tot ce am spus nu doar franturi.

Din punct de vedere al calitati sunetului nu vad care ar fi diferenta intre un tranz superdioda cu beta 50 si unul cu beta 100, in contitiile in care suntem buni electronisti, montam tranzistorul corespunzator pe radiatorul finalilor si reglam corespunzator curentul de mers in gol.
Link spre comentariu

Pai ., daca era cald afara, mergeam si eu la peste, cu tine (pacat ca nu esti din Buc, sau eu de prin zona ta) si nu ne mai ciondaneam pe aici, dar, asta este, e Duminica, si nervii acumulati, ni-i rasfringem aici.ce am avut de spus despre superdioda, am spus, atit cit am experimentat eu dealungul anilor.Cine are ceva de invatat din ce s-a discutat pe aici, sa bage la cap, cine nu, treaba lui.Victor, un amplif clasa AB, ii dam bias la min 130%, curentul maxim consunat la Pmax, si-l transformam in clasaA.Tot din semireglabil facem si asta...

Link spre comentariu

Vad ca e multa activitate pe thread-ul meu :) oricum am ajuns la concluzia ca e mai bine sa nu ma scumpesc si sa folosesc mje15033 ca surpedioda si prefinal cum e schema(tranzistorul prefinal acelasi cu superdioda),dar nustiu cum e treaba cu c126 e bipolar de fregventa audio ca as pune doi condensatori low esr cu bornele minus unite intre ele.

Link spre comentariu

Domnul hpavictor ma faceti sa-mi pierd respectul care il am pentru dvs. Daca vreti sa faceti o treaba macar citati tot ce am spus nu doar franturi.

Din punct de vedere al calitati sunetului nu vad care ar fi diferenta intre un tranz superdioda cu beta 50 si unul cu beta 100, in contitiile in care suntem buni electronisti, montam tranzistorul corespunzator pe radiatorul finalilor si reglam corespunzator curentul de mers in gol.

Pai de fapt eu am evidentiat ceea ce ai spus ! Doar ca nimeni nu a desenat un exemplu cum se conecteaza acel semireglabil !
Link spre comentariu

Am un amplificator home made si vreau sai fac un upgrade,schema de pe care am facut amplificatorul este cam obosita asa ca mam gandit sa folosesc schema de mai jos.In primul rand vreau sa stiu daca e functionala,sa nu aibe cumva greseli strecurate.La constructie am sa folosesc alti tranzistori pt ca nu i gasesc 2SA872 - 2N5401BF423 - 2N5401BF422 - 2N5551 MJE5731A - MJE350/bd244cTIP50 - MJE340/BD243CMJ15025 - 2SA1943MJ15024 - 2SC5200Daca nu sunt buni tranzistorii spunetimi cu ce sai inlocuiesc :nas:Alimentarea amplificatorului am so fac la +/-75v

interesant indicatorul de clip :)
Link spre comentariu

Pai de fapt eu am evidentiat ceea ce ai spus ! Doar ca nimeni nu a desenat un exemplu cum se conecteaza acel semireglabil !

Dvs cititi doar ce va convine? Sau va faceti ca nu vedeti? Cine ziceati ca induc incepatori in eroare? Eu cred ca dvs. Am scris detul de clar dar se pare ca nu v-ati deranjat sa cititi. Mai pun odata mesajul!!!

Depinde din ce punct de vedere spunem ca este important beta.

In schema de fata este important beta deoarece rezistentele B-C si B-E sunt alese si numai un tranz cu acel beta dat poate da curentul de mers in gol corespunzator.

Dealtfel rezistenta B-E se poate inlocui cu un semireglabil si atunci se poate folosi un un tranz cu beta 50 sau 100 sau 200, reglajul curentului de mers in gol facandu-se din semireglabil.

Link spre comentariu

Dvs cititi doar ce va convine? Sau va faceti ca nu vedeti? Cine ziceati ca induc incepatori in eroare? Eu cred ca dvs. Am scris detul de clar dar se pare ca nu v-ati deranjat sa cititi. Mai pun odata mesajul!!!

Depinde din ce punct de vedere spunem ca este important beta.

In schema de fata este important beta deoarece rezistentele B-C si B-E sunt alese si numai un tranz cu acel beta dat poate da curentul de mers in gol corespunzator.

Dealtfel rezistenta B-E se poate inlocui cu un semireglabil si atunci se poate folosi un un tranz cu beta 50 sau 100 sau 200, reglajul curentului de mers in gol facandu-se din semireglabil.

Absolut corect ! Se pare ca nu am citit tot

Dar am explicat deja ca ai dreptate ......

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări