Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Imbunatatire amplificator

Postări Recomandate

Vizitator neculea corneliu

nu suporta comparatie intre 2n3904 si mje340.eu insumi am folosit mje-ul desi am sortat de mi-a venit acru sa gasesc un beta de 100 macar.1w pentru 3904 e totuna cu 25w pentru mje340.avand in vedere evolutia lui beta functie de temperatura la ambele tranzistoare si faptul ca 3904 e usor de gasit la beta de peste 250 cred ca argumentul este gresit.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 194
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Imagini postate

nu te supara leco: regula de trei simpla...e singura formula matematica pe care o mai stiu din liceu si cum zicea un fost coleg care a terminat electronica pe care nu am inceput-o eu niciodata, "toata matematica se poate reduce la regula de trei simpla".mje 340 este bun la beta mic tocmai pt ca rezistenta termica a jonctiunii este mica!

Link spre comentariu

., astept raspuns cu privire la tranzistoarele Thermal track, , ce beta au acele diode?Ce treaba are factorul beta in ecuatie?Astept un raspuns PLAUZIBIL, nu devieri de subiect.Daca inlocuim superdioda de ex cu 3 jonctiuni de dioda inseriate (2,1 Vfav), la rindul lor inseriate cu un semireglabil de 500 ohm de ex, sau, cum au facut Crown, cu 4 diode inseriate (2,8Vfav), cu un semireglabil in paralel pe una dintre jonctiuni, vezi pozele de mai sus, UNDE este factorul beta acolo?O superdioda foarte buna se poate face si cu LM350K sau cu LM35, cu un circuit corespunzator, sau cu o jonctiune de tranzistor, sau cu 2 tranzistori inseriati, sau cu 3 diode si un semireglabil serie cu ele, ori cu 4 siode cu un semireglabil in paralel pe una dintre ele (Crown).Factorul beta ar fi in ecuatie NUMAI in cazul folosirii tranzistorului pe post de superdioda, si nu este important, atit timp cit se alege corespunzator reteaua de rezistente B-E,B-C, astfel incit sa se poata regla caderea de tensiune E-C,suficienta deschiderii finalilor la pragul prestabilit.

Link spre comentariu

@Leco , eram sigur ca vei sari ca ars ! :) :) :) :) :) Desigur , citatul de mai sus ( ca nu toti de pe aici se pricep , chiar daca au rezultate bune ) este valabil si pentru mine si poate constitui garantia mea ca am avertizat anticipat ca " nu ma pricep " . Poti interpreta cum / cat doresti ! Ideea de compensare termica are legatura cu suprafata de contact , tipul capsulei etc . La amplificatoarele " mele " din motive de stocuri ( absolut imense ) am folosit , intradevar , ca senzor , tranzistori in capsula TO126 , dar si 4 diode 1N4007 . Am evoluat de atunci , iar daca arunci o privire la amplificatoarele moderne , se prefera o capsula care are un cuplaj termic mult mai bun ( priveste la Dynacord ,ca tot ii lauda unii pe aici ) . Despre beta nu mai spun nimic , dar cine este batut in cap poate monta ce doreste , chiar si tranzistori care au beta 10 sau 15.........Oricum nu conteaza , fiecare face cum doreste ! Eu am considerat ca trebuie sa fie un cuplaj termic cat mai strans , iar asta implica si o capsula sau jonctiune cu beta corespunzator . Deriva termica pentru siliciu este de circa 2 mV / grad . Beta conteaza..........ghici de ce !Priveste spre PSA150S si vei intelege ( ! ) unde si de ce sunt amplasati tranzistorii din superdioda in comparatie pozitia tranzistorilor din VAS , ce tip de capsula etc .Sa nu cadem in penibil !!! Nu doresc sub nicio forma sa discutam in contradictoriu , suntem prieteni de prea mult timp ca sa discutam pe forum . Ce ai zice de o bericioaica ?Una este sa dai un sfat la misto ( ca pentru un amplificator care doar trebuie sa functioneze si alta este sa functioneze garantat , perfect stabil termic ) si alta este sa te dai " expert " ............Sper ca am fost bine inteles !va urez auditii placute si succes in constructii de calitate !

Link spre comentariu

Un raspuns plauzibil din partea lui Victor :aplauze

Contactul termic dintre superdioda si radiator, este cel mai important!

Am vazut la tine la schema de PSA 150, ca foloseai 2 tranzistori complementari inseriati pe post de superdioda.

Este corect si adevarat ca 2 jonctiuni de siliciu sau 3 sau 4, in cazul diodelor 1N400x, au un control mai bun, al stabilitatii biasului decit 1 singura jonctiune?

Eu am ales o optiune mai simpla la "ale mele" pe linga superdioda, mai este un ceva care ajuta mult mai bine la stabilitatea biasului in functie de temperatura.

Daca ar fi sa dau eu idee principala, dupa parerea mea, ce tranzistor sa se foloseasca in superdioda, as spune un DA HOTARIT pentru capsulele TO220, cele cu talpa metalica, nu cele complet izolate.

Dar, vorba ta, fiecare pune ce vrea.

La bericioaica oricind, mai ales cu un om ca tine, si de ce nu ca Sorin sau (si cu) altii!

Pe tine ma bazez, ca nu ramin halbele neterminate pe masa, :101 , sa ma "lupt" eu cu toate...

Lai da si tu un semn, acum lucrez un weekend la 3 saptamini, de ex ieri si azi am fost la munca, sapt viit FREE.

EDIT, scuze ca te-am confundat cu Sorin, dau eu primul rind de pere pt amin-3!

Link spre comentariu

Beta tranz din superdioda nu conteaza in functionarea amplificatorului!!!De beta acestui tranz trebe sa tinem cont cand proiectam amplif pentru a putea alege corespunzator cele 2 rez B-C si B-E astfel incat sa asiguram o polarizare corespunzatoare etajului final.De beta acestui tranz trebe sa mai tinem cont cand se doreste inlocuirea lui sau a tranz din etajul final. Poate gresesc dar eu asa vad lucrurile: Daca schema initiala a fost proiectata pentru un tranz cu beta 50 pentru acesta s-au ales cele 2 rez B-C si B-E. Daca se inlocuieste acest tranz cu unul cu beta 100 sa zicem curentul de mers in gol v-a fi diferit clar!!( mai mic cred).Dar nici acest aspect nu conteaza deoarece stim cu toti ca dupa inlocuirea oricarui tranz din etajul final sau superdioda trebuie sa reglam NEAPARAT curentul de mers in gol.

Link spre comentariu

vezi ca Victor te-a invitat la bere nu Sorin...te face el arsice vis-a-vis de menage a trois intre caracteristica u-i functie de temperatura a oricarui element activ semiconductor, diodele care nu au nevoie de beta ca sa faca febra si cantitatile impresionante de siliciu insarcinat in luna a noua facand pneumonie si delirand pe culoarele electronicii de cartier.

Link spre comentariu

vezi ca Victor te-a invitat la bere nu Sorin...te face el arsice vis-a-vis de menage a trois intre caracteristica u-i functie de temperatura a oricarui element activ semiconductor, diodele care nu au nevoie de beta ca sa faca febra si cantitatile impresionante de siliciu insarcinat in luna a noua facand pneumonie si delirand pe culoarele electronicii de cartier.

Ce-ti mai place si tie sa deviezi, Corneliule...

Da, am confundat postul lui Victor ca fiind al lui Sorin, si am editat, scriu de pe laptop, sint la job, si am o vizibilitate mai redusa asupra display-ului, in pozitia din care tastez.

Nu mi-ai explicat referitor la acei tranzistori Thermal Track, ce se intimpla daca in loc de tranzistor in superdioda, folosim acele jonctiuni ale diodelor incluse in ei.

Eu te sfatuiesc sa ramii la ale tale, incerci sa o intorci exact cum ai facut si in threadul cu tranzistorii 2N3773, cum ca nu ar fi buni decit pentru subwoofer, stii tu unde...

Poate ai curiozitatea sa il intrebi pe Victor, ce mare firma de amplificatoare, a folosit 2N3773 pe post de tranzistori finali (firma foarte scumpa dealtfel), sau poatre are el bunavointa sa iti spuna despre ce este vorba, ca sa te lamuresti si tu...

BTW, bine ai venit pe culoarele electronicii de cartier, vorba ta!

Ca sa te citez un pic:

Am reparat o boxa activa behringer la care wooferul era ars in timp ce amplificatorul nu avea nimic desi fusese anterior reparat gresit tot de catre mine cand am scapat o picatura de fludor intre doua trasee in zona finalilor .Acestia au mers fierbinti jumatatede an

Prietene, un scurt in zona finalilor sau prefinalilor s-ar fi manifestat in urmatorul fel:

Scurt intre B-E, la trz final sau prefinal, in configuratia dublet darlington ori PNP ori NPN, nu conteaza ramura, acea ramura ar ramine blocata (transistorul pilot nu poate deschide corect acea ramura a amplificatorului)si ai avea doar o alternanta din sinusoida la iesire,distorsiuni cit cuprinde, practic etaj final de nefolosit.

Scurt intre B-C la prefinal sau final, obligatoriu 1/2 din Ualim-caderile de tensiune pe jonctinile saturare ale acelei sectiuni de dublet, deci minim 95% din o ramura de alimentare ar fi existat pe iesire, urmind decuplarea releului de protectie la DC sau cel mai sigur, distrugerea etajului final, nu am auzit pina acum de etaj final sa poate functiona in acest fel.

Scurt intre E-C la un prefinal sau final, exact ca mai sus, cu mentiunea ca daca era scurt la prefinal, la iesire se pierdea doar caderea de tensiune in saturatie a tranzistorului final din acea ramura, iar daca tranzistorul final avea scurt intre E si C, aveai o ramura de alimentare pe iesire, deci, amplificator nefunctional.

Banuiesc ca nu se mai pune problema ca ,,, fludorul sau aliajul de lipit, orice compozitie ar avea el, s-ar fi comportat ca un scurt circuit.

Stiu, imi vei raspunde, stai domne ca s-a scurtcircuitat in zona rezistenteler din emitoare :nebunrau: , Corneliule, daca punem acele rezistente pe direct, in scurt, tranzistorii nu se vor incalzi mai mult decit cu ele in circuit, asa ca NU TINE, ca explicatie, va trebui sa dai alta, plauzibila, care ar fi fost sa fi scurtcircuitat rezistenta de citiva ohmi, cea in serie cu condensatorul de 47-220Nf de pe iesire, la masa.

Dar vaaaaai, nu ai spus-o pina cum, nasol, ca alta se pare ca nu mai este... :nas:

Deci, nici macar o functionare corecta a unui etaj final nu o stii.

Asa ca, drept urmare, te sfatuiesc sa ma lasi pe mine in pace si sa-ti vezi de "electronica pe genunchi" pe care o practici.

Succes!

Poate zilele astea , am timp si iti fac un filmulet, sa vezi cum se comporta pe un modul de-al meu, superdioda cu MJE340 , in locul lui BD237 sau BD441 am sa plec de la 25-30 grade celsius temperatura radiatorului,pina la 110 grade celsius, sa vedem, e bun sau nu e bun MJE-ul 340 in superdioda, daca stii sa-l folosesti corespunzator, mentine biasul aproape constant sau nu?!? :jytuiyu

Si ca sa nu o mai lungim mult, as ruga pe colegii ce fac simulari, sa simuleze urmatorul montaj si sa imi spuna ce valoare are tensiunea intre pinii C si E, din montajul urmator, in oricare din ipostaze, cele 3 rezistente au valori constante in cele 3 cazuri, asemeni si tensiunea ramine 10Vcc.

Sa se simuleze la 3 tranzistori, unul cu beta 20, altul cu beta 100 si altul cu beta 600, multumesc, la temperatura de 25 grade celsius.

Posted Image

Link spre comentariu

domnule djLeco, se raceste berea lui Victor.Aveti multa rabdare sa scrieti atat, dar ar fi foarte folositor sa cititi cu atentie ce scriu altii inaite sa comentati. Tranzistorii sap15n si sap15p sunt darlingtoane si nu pun la dispozitie emitor-ul prefinalului, iar in perioada in care acel behringer(sase luni!) a functionat neobisnuit de fierbinte si fara distorsiuni audibile(proprietarul este compozitor si chitarist si foloseste boxa la mici concerte) cred ca nu putea fi altceva decat ca am suntat ceva in zona semireglabilului(desi am impresia ca era un divizor fix)ce hotara curentul ce curgea prin acele diode interne ale finalilor.Mai putea fi suntarea unei rezistente limitatoare de curent in baza darlingtoanelor sau a unei alte reactii, protectii, decuplari, etc... In privinta acelui 2n3773 va rog sa citati exact folosirea cuvantului"doar". A fost doar o impresie ca vreau sa sugerez altceva decat am scris.am explicat in topicul respectiv exact ce am vrut sa spun. In privinta acestor "thermal tracking" recunosc ca abia acum aflu ca asa le spune.hi!hi!va sugerez consultarea schemelor arcam a75 si arcam diva p85 pt ca o imagine face mai mult decat o mie de cuvinte.E adevarat ca scriu la telefon "pe genunchi" aceste mesaje si ca ma costa mai mult decat va pagubeste pe dvs sa scrieti la laptop pe abonament si de aceea nu-mi permit sa scriu doar de placere.Pt placere scriu pe http://www.poezie.ro.

Link spre comentariu

Dragul meu coleg forumist ., in threadul de fata era vorba despre MJE daca poate fi folosit pe postul de superdioda, eu am mai recomandat si seria clasica BD, pe linga el.

Nu despre SAP15N si SAP15P, nu oricine isi poate procura aceste componente.

Omul este sceptic daca sa dea 3-6 lei pe un MJE1503x, dar sa procure acesti tranzistori despre care vorbesti.

Vad ca eviti raspunsurite directe la intrebarile concrete.

Reciteste atent ce intrebari ti-am pus si astept raspuns.

Reformulez, daca inlocuim tranzistorul din superdioda, cu diodele din tranzistorii Thermal Track, in montaj ca la Crown, cel cu 4 diode inseriate si un semireglabil in paralel pe una dintre ele, avem sau nu avantaje, fata de un singur ranzistor in superdioda clasica, folosita in peste 90% din amplificatoare?

Daca avem, care ar fi acestea?

Si, nu m-ai lamurit cu picatura de fludor de mai sus, unde "s-a asezat" ea, de tranzistorii finali erau fierbinti 1/2 an?

Vreau sa aflu acea "zona a finalilor" si cred ca nu sint singurul curios!

Acum vad ca zici ca in zona semireglabilului de bias, poate miine zici ca era pe undeva pe la intrare si "oscila" datorita efectuui de antena in banda Ghz-lor...

BTW, un chitarist care se respecta, nu-si ia "bergembier" ca monitor de chitara, ce naiba...

Si era vb de ELECTRONICA facuta pe genunchi , nu tastare de pe mobil, pe genunchi...

Ca sa ajut persomal initiatorul threadului, ii ofer eu gratuit un tranzistor , MJE1503x, capsula TO220 3 pini, PNP, pentru realizarea amplificatorului.

Cum intra in posesia lui, il priveste...

Link spre comentariu

domnule djLeco, se raceste berea lui Victor.E adevarat ca scriu la telefon "pe genunchi" aceste mesaje si ca ma costa mai mult decat va pagubeste pe dvs sa scrieti la laptop pe abonament si de aceea nu-mi permit sa scriu doar de placere.Pt placere scriu pe http://www.poezie.ro.

Eu am alta pasiune , mult mai costisitoare : http://www.ipsc.ro/ipsc/landingScuze de offtopic !
Link spre comentariu

Mai oameni buni. Chiar vreti sa creada lumea ca nu va pricepeti?In ecuatiile superdiodei de regula se neglijeaza curentul de baza al tranzistorului (deci si beta). Intr-o analiza exacta intervin atat curentul de baza si implicit beta (si deci si variatia acestuia cu temperatura) cat si si valorile rezistoarelor (deci si raportul dintre curentul prin tranzistor si cel prin reteaua de polarizare).Rezistenta termica intervine in procesul de racire al unui tranzistor, mai putin la incalzirea lui de la o sursa de caldura externa (radiatorul cu finali). Aici intervine inertia termica data de conductibilitatea termica si de masa tranzistorului. Si nu trebuie neglijata nici incalzirea proprie datorata puterii disipate pe tranzistor sau diode. Aceasta poate ajuta in functia de compensare termica (coeficientul termic) sau o poate compromite. Totul depinde de realizarea constructiva concreta a respectivului amplificator; nu exista o reteta unica.Cine se respecta, face teste termice intr-o camera climatica.

Link spre comentariu

Ba conteaza beta la tranzistorul superdioda , mai ales daca cel care solicita sprijin este incepator si doreste sa realizeze exact aceasta schema .......download/file.php?id=2802&mode=view . Conteaza incredibil de mult !!! Era mai simplu sa inlocuiasca reteaua rezistiva cu un semireglabil de 2,5 Kohmi :) :) :) :) :)Dar se pare ca este mai important orgoliul si offtopicul ...........

Link spre comentariu

Depinde din ce punct de vedere spunem ca este important beta.In schema de fata este important beta deoarece rezistentele B-C si B-E sunt alese si numai un tranz cu acel beta dat poate da curentul de mers in gol corespunzator. Dealtfel rezistenta B-E se poate inlocui cu un semireglabil si atunci se poate folosi un un tranz cu beta 50 sau 100 sau 200, reglajul curentului de mers in gol facandu-se din semireglabil. Din punct de vedere al calitati sunetului nu vad care ar fi diferenta intre un tranz superdioda cu beta 50 si unul cu beta 100, in contitiile in care suntem buni electronisti, montam tranzistorul corespunzator pe radiatorul finalilor si reglam corespunzator curentul de mers in gol.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări