Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Imbunatatire amplificator

Postări Recomandate

Chiar vroiam sa scriu electroliticii de cuplaj (intre etaje), ca sint suntati de neploarizati pina in 100nF pt a compensa pierderile la frecvente inalte, insa forumul nu permite din pacate sa editezi mesajul dupa o anumita perioada de timp.

Stai linistit, stiu ca oamenii au inteles ce si cum, si cred ca ajunge cu criticile.

Daca ai sa recitesti si tu, vei observa cine a "inceput discutia" dar banuiesc ca si tu, vei fi la fel de "orb" precum colegul rechin, la fiecare discutie purtata cu oricine, doar eu am fost scos vinovat.

Ma lasa rece oricum.

Si dupa cum spuneai, fiind un forum liber, imi pot exprima parerea liber,postez la sectiunea respectiva, ONTOPIC, nu cum abereaza altii cu posturi total aiurea.

Altii au cite 3-4 topicuri pe sectiunea amplificatoare, iar mie mi se comaseaza toate in unul singur, ca deh, n-am voie...

Mai bine stergeti tot ce am postat, ar linisti multe spirite pe aici!

Iar despre ce vorbeam anterior referitor la condensatorul de 100uF din reactia negativa,incearca si tu sa inlocuiesti condensatorul electrolitic (bipolar ar fi trebuit sa fie), cu unul de 100 nF si vezi ce se intimpla cu bas-ul.

Apoi sunteaza-l cu 2 diode antiparalel sa vezi ce se intimpla cu amplificarea.

Daca puneau bipolar sau bipolar simulat macar, acele diode nu prea isi mai aveau sensul, insa 2 diode 1n4148 sint mai ieftine decit un bipolar de calitate.

Daca nu ai chef, iti spun eu, cu 100 Nf fara diode, ai numai medii inalte, si daca pui diodele antiparalel, o sa se intimple ceva frumos.

Sanatosi sa fim!

SuCCesuri!

A si inca o chestie, iti aduci aminte cind tot insirai pe forum, ca modulele Leco nu vor rezista la +/- 95Vcc cu "doar" 5 finali pe brat, ca trebuiesc minim 6, sau chiar 7 pentru 4 ohm la +/- 95Vcc?

Uite ca au rezistat la +/- 99,5Vcc pe 2 ohm, si s-au scos peste 1600W/2 ohmi, cu doar 5 finali pe brat.

http://www.youtube.com/watch?v=KrenN56u-GY

Astept sa-mi trimiti un PSA 150 sa il pun la treaba, tranzistorii ii am eu, MJL4302 si MJL4281, iar prefinali ce recomanzi tu.

P.S, am editat de multe ori, ca sa nu fie erori de scriere sau exprimare, sa fie toata lumea multumita.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 194
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Omul a scris clar ca: Dioda = e pusa ca sa limiteze tensiunea pe cond ca sa nu puste in cazul in care finalii crapa si amplifu da CC pe iesire. In cazul asta nu mai ai reactie si te alegi cu miros de condensator ars in casa.

Condensatorul compenseaza la joase, nu diodele. Din ce am invatat de la dl.profesor diodele alea au rolul de a proteja condensatorul atunci cand amplificatorul da tensiune continua pe iesire. E nevoie de protectia asta pentru ca tensiunea condensatorului care se afla in paralel cu diodele alea de pe reactie, e foarte mica, tipic vreo 6,3V. Daca montezi condensatorul ala cu tensiune mare atunci nu mai este nevoie de diodele alea, e suficient un condensator de 100nF. E chiar mai bine asa.

Probabil a gresit si a scris 100nF in loc de 100uF. Mare branza!Tu ce i-ai raspuns oare?Cine-i orbu? Si pe langa ca esti orb faci si mega scandal.Ori inveti sa te porti ori ai zburat. Peste tot pe unde te bagi iese scandal. Eu asta vad. Colegii ceilalti poarta discutii civilizate, cand apari tu, hop, scandal.Informatii pretioase nu dai, numa tot faci sula mare ca ce realizari ai. Foarte bine, bravo, sa fii sanatos.Si tot timpul te legi de altii in mod inutil si dea dreptul tampit pentru ca nu esti in stare sa urmaresti o idee, doar rastalmacesti de fiecare data ca te poti contrazice cu ei. Ori te bagi sa dai sfaturi utile, sa ajuti pe unu altu, ori ciocu mic, mai ales ca mai spui si prostii, sau te exprimi in asa fel incat ii derutezi pe cei care nu se pricep sau ii "ingrozesti" pe cei care stiu despre ce e vorba.Sper sa nu se mai intample ce s-a intamplat aici.Iar la subiect: Conzii de 100nF pusi in paralel cu 100u nu fac mare lucru decat de la 1-2MHz in sus, iar asta depinde iar de cablaj si modul in care sunt conectati si inductantele parazite ce apar la cuplajul celor doi. In banda audio si chiar si cu mult peste un cond electrolitic decent merge arhisuficient si nu va afecta raspunsul in frecventa in partea superioara.Subiectul se inchide pana maine sa se mai linisteasca electronii.Eu ies in oras la o bere, va recomand si voua.
Link spre comentariu
Vizitator neculea corneliu

La schema asta ma refeream, la diodele D65, D69 si la condensatorul C126 care are tensiunea de 16V (de obicei se alege si de 6,3V):

download/file.php?id=2802&mode=view

Acolo este un 6.8K in reactie si un 1K in serie cu condensatorul C126. Daca nu crezi ce am spus eu mai inainte, atunci pune mana si deschide cartea Audio Power Amplifier Design Handbook, 5 Edition, pagina 107. :aut:

Faina carte!Cred ca si la 90 de ani tot mai ai ce invata de-acolo:

I have recently done further experiments with multiple devices, using

three, four, five and six in parallel. The 2SC2922/2SA1612 complementary

pair were used. In this case the circuit used was somewhat different (see

Figure 5.26). With a greater number of devices I was now more concerned

about proper current sharing, and so each device has its own emitter resis-

tor. This makes it look much more like a conventional paralleled output

stage, which essentially it is. This time I tried both double and the triple-EF

output configurations, as I wished to prove:

(a) that LSN theory worked for both of the common configurations EF and

CFP – it does;

(b) that LSN theory worked for both double and triple versions of the EF

output stage – it does.

For reasons of space only the triple-EF results are discussed here.

Figure 5.27 shows the measured THD results for one complementary pair

of output devices in the triple-EF circuit of Fig 5.25. Distortion is slightly

higher, and the noise floor relatively lower, than in the standard result (Fig 2

in Part 1) because of the higher output power of 50W/8. Figure 5.28

shows the same except there are now two pairs of output devices. Note

that THD has halved at both 8 and 4 loads; this is probably due to the

larger currents taken by 8 loads at this higher power. Figure 5.29 shows

the result for six devices; 8 distortion has almost been abolished, and

the 4 result is almost as good. It is necessary to go down to a 2 load

to get the THD clear of the noise so it can be measured accurately. With

six outputs, driving a substantial amount of power into this load is not a

problem.

The triple-EF output stage used for the measurements described below. ‘Triple’ refers to the fact that

there are three transistors from input to output, rather than the fact that there happen to be three

output devices in parallel

On a practical note, the more output devices you have, the harder the

amplifier may be to purge of parasitic oscillations in the output stage. This

is presumably due to the extra raw transconductance available, and can be

a problem even with the triple-EF circuit, which has no local NFB loops.

I do not pretend to be able to give a detailed explanation of this effect at

the moment.

Having demonstrated that sustained-beta output devices not only reduce

LSN but also unexpectedly reduce crossover distortion, it seemed worth

checking if using multiple output devices would give a similar reduction

at light loading. I was rather surprised to find they did.

Adding more output devices in parallel, while driving an 8- load, results

in a steady reduction in distortion. Figures 5.27–5.29 show how this works

in reality. The SPICE simulations in Figure 5.30 reveal that increasing the

number N of output devices not only flattens the crossover gain wobble,

but spreads it out over a greater width. This spreading effect is an extra

bonus because it means that lower-order harmonics are generated, and at

lower frequencies there will be more negative feedback to linearise them.

(Bear in mind also that a triple-EF output has an inherently wider gain

wobble than the double-EF.) Taking the gain wobble width as the voltage

between the bottoms of the two dips, this appears to be proportional to N.

The amount of gain wobble, as measured from top of the peak to bottom

of the dips, appears to be proportional to 1/N.

This makes sense. We know that crossover distortion increases with heav-

ier loading, i.e., with greater currents flowing in the output devices, but

under the same voltage conditions. It is therefore not surprising that reduc-

ing the device currents by using multiple devices has the same effect as

reducing loading. If there are two output devices in parallel, each sees half

the current variations, and crossover non-linearity is reduced. The voltage

conditions are the same in each half and so are unchanged. This offers

us the interesting possibility that crossover distortion – which has hitherto

appeared inescapable – can be reduced to an arbitrary level simply by

paralleling enough output transistors. To the best of my knowledge this is

a new insight.

Summary

In

Link spre comentariu

Pune cu incredere MJE sau BD136-138-140-238-442, izolat electric fata de radiator si in buna conductie termica (folie de mica unsa cu pasta siliconica).Poti folosi si NPN in superdioda, si inlocuiesti emitorul si colectorul intre ele (colectorul superdiodei sa fie in colectorul lui Tr67).Trebuiesc inversate si rezistentele R 217 si R218 intre ele, sau cel mai bine, intre B si E la superdioda, in locul rezistentei de 330 ohm, folosesti o multitura de 1Kohm sau 500 ohm, inseriata cu 220 ohm, initial multitura la valoarea maxima (minim bias), intre baza si colector raminind valoarea de 1 Kohm.Spor la treaba!

Link spre comentariu

Pune cu incredere MJE sau BD136-138-140-238-442, izolat electric fata de radiator si in buna conductie termica (folie de mica unsa cu pasta siliconica).Poti folosi si NPN in superdioda, si inlocuiesti emitorul si colectorul intre ele (colectorul superdiodei sa fie in colectorul lui Tr67).Trebuiesc inversate si rezistentele R 217 si R218 intre ele, sau cel mai bine, intre B si E la superdioda, in locul rezistentei de 330 ohm, folosesti o multitura de 1Kohm sau 500 ohm, inseriata cu 220 ohm, initial multitura la valoarea maxima (minim bias), intre baza si colector raminind valoarea de 1 Kohm.Spor la treaba!

Nu nu poti monta tranzistori tip MJE in capsula TO126 ( sau BD ) !!! Nu dau randament !!!Au beta foarte mic , iar capsula nu permite un contact termic bun cu radiatorul , de altfel asta si este ratiunea pentru care se monteaza tranzistorii recomandati in schema : o pastila de siliciu cat mai mare , cu o capsula cu contact termic cat mai bun !!! Vezi ca nu toti de pe aici se pricep..........chiar daca au rezultate bune .
Link spre comentariu

Victor, foarte multe amplificatoare folosesc BD-uri sau tranzistori in capsula BD (TO225, capsula NEIZOLATA, cea cu talpa metalica) in superdioda.

PERSONAL am folosit la citeva module de-ale mele MJE340 (On Semiconductor,precum cele din PDF-ul atasat) in superdioda, 2 dintre aceste module lucreaza in amplificatorul meu pastrat, cu care merg la evenimente acum.

http://www.onsemi.com/pub_link/Collateral/MJE340-D.PDF

Unele sint cu BD237 (marea majoritate).

Superdioda se poate substitui cu 4 diode serie, dintre care pe una singura, se pune un semireglabil de 250 Ohm, initial in scurt pt bias minim(cum procedeaza Crown), diodele fiind in simplu contact termic cu radiatorul, prinse cu silicon transparent...

NU are treaba beta-ul tranzistorului in circuitul superdioda, si nu vreau sa vorbesc de multe amplificatoare profi care au BC-uri capsula sot 93 plastic, pe post de superdiode.

Revin cu niste poze mai incolo, plec la job.

Link spre comentariu
Vizitator neculea corneliu

Forma capsulei poate sa nu fie o problema daca se asigura un contact termic prin presare cu clema(surub)pe radiator, dar beta tranzistorului conteaza!Altfel pot recomanda tranzistoarele darlington sap15n si sap15p care au diodele integrate in capsula unuia dintre ele(nu mai retin care) si asigura astfel un contact termic nemijlocit.Sunt niste tranzistoare foarte fiabile si se regasesc atat in boxe active de 250w behringer cat si in amplificatoare high-end cum ar fi arcam diva p85.Am reparat o boxa activa behringer la care wooferul era ars in timp ce amplificatorul nu avea nimic desi fusese anterior reparat gresit tot de catre mine cand am scapat o picatura de fludor intre doua trasee in zona finalilor .Acestia au mers fierbinti jumatate de an, fapt semnalat de proprietar si in cele din urma s-a ars difuzorul.L-am rebobinat, am indepartat scurt-ul si merge de un an fara probleme).Mentionez ca defectul anterior fusese ruperea unei rezistente (soc mecanic-roacari nebuni)ce a cauzat disparitia unei ramuri de -15v si a unei debalansari grave a semnalului. Totusi acesti sap15n si sap15p au rezistat cu succes.

Link spre comentariu

Din pacate nu mai pot edita postul anterior, deci continuam, ziceam de superdioda din 4 diode serie cu un semireglabil in paralel pe una dintre diode, la un amplificator Crown:

Posted Image

Sa continuam, o alta schema Crown, ca exemplu:

Posted Image

Foloseste in superdioda, 2N3904, un NPN in capsula TO-92, care este montat in radiator intr-o gaura de 5mm diametru, si uns cu pasta siliconica, deci contact termic MULT MAI PROST, decit un trz in capsula TO-225, cu talpa metalica strins cu surub pe radiator, si izolat cu folie de mica,unsa cu pasta siliconica.

Vorbeai de suprafata de contact intre jonctiune si radiator, implicit in aceasta ecuatie intervine si are un rol foarte important, rezistenta termica jonctiune-capsula.

Ia sa vedem cum stam cu rezistenta termica jonctiune capsula la fiecare dintre ei:

2N3904 are 83,3 grade celsius/watt, iar MJE340 are 6,25 grade celsius/watt, deci de 12,7 ori mai mica!

Mai departe,2N3904 are beta in jurul la 60 la un curent de colector de 50mA cu 1v C-E, iar un MJE340 are beta minim 30 la aceiasi 50mA, dar la 10V C-E.

http://www.datasheetcatalog.org/datashe ... 2N3904.pdf

Mergem mai departe, si ajungem la munca ta, AMPLIFICATORUL MENADI:

Posted Image

care in superdioda, conform schemei, foloseste BD135 sau BD137, nu se vede foarte clar, evident CAPSULA TO-225, si are beta MINIM 25!

Mergem si mai departe, Crest si QSC, sursele tale de inspiratie pentru amplificatorul MENADI:

Posted Image

Daca ne vom uita atent in manual service, tranzistorul din superdioda este nimic altceva decit MJE180, aceeasi capsula TO-225 si cam aceeiasi parametrii cu MJE340 in ceea ce priveste beta:

http://www.fairchildsemi.com/ds/MJ/MJE182.pdf

Si ca sa inchei cu "cireasa de pe tort", uite ce ai folosit tu in seria PA de la Menadi, oare ce tranzistor se afla in superdioda Q1? :nas:

Posted Image

Posted Image

Astept sa zici tu, sa citeasca toti colegii de forum.

Sa te mai citez, ca sa intreb cum stam cu citatul tau?

Vezi ca nu toti de pe aici se pricep..........chiar daca au rezultate bune .

Referitor la ce spune . in postul anterior, deriva termica la o jonctiune din siliciu dau ca exemplu un tranzistor normal, folosit in circuitul de superdioda este mai mica decit deriva termica a 2 jonctiuni de siliciu a unui darlington, si de aceea se folosesc, acei tranzistori NU SINT PE POST DE AMPLIFICATOR, sint pe post de dioda traductor termic cu prag reglabil, care incearca sa mentina constant, in functie de temperatura radiatorului, tensiunea de deschidere prestabilita pentru tranzistorii finali(bias).

Daca veti masura caderea de tensiune C-E la tranzistorul din superdioda, in cazul unui etaj final cu iesire complementara in dublet darlington, va fi intre 2 si 2,3v pentru un bias optim, la cele cu triplet deep darlington, intre 2,4 si 3,2Volti (valori aproximative).

Cu cit sint mai multe jonctiuni in acel circuit, cu atit deriva termica este mai mare (per total)si implicit, un mai bun control al circuitului superdioda.

Am scris mare, sa vada tot Romanul.

Sa mergem mai departe, si sa-mi spuna si mie ce "factor beta sau de amplificare", ar avea diodele din acesti tranzistori, care in schema de dublet in etajul final, folosesc pe post de traductor termic, direct diodele din aceste tranzistoare Thermal Track, exact ca in schema de la Crown, am vazut multe scheme ce folosesc DIRECT diodele din tranzisrori si un semireglabil pe una dintre jonctiuni, care regleaza biasul, exact cum este in schema de mai jos, ma refer ca aranjament:

Posted Image

http://www.onsemi.com/pub_link/Collater ... 281D-D.PDF

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări