Vizitator Postat Septembrie 13, 2011 Partajează Postat Septembrie 13, 2011 La +/- 40Vcc ai maxim 20Vrms. Link spre comentariu
radu8982 Postat Septembrie 14, 2011 Autor Partajează Postat Septembrie 14, 2011 Ce rol au diodele d69 d65 cu ce ajuta? Link spre comentariu
Vizitator Postat Septembrie 14, 2011 Partajează Postat Septembrie 14, 2011 Ce rol au diodele d69 d65 cu ce ajuta?O compensare la frecvente foarte joase, sint montate antiparalel deci nu mai mult de 0,7Vac la bornele lor. Link spre comentariu
Vizitator startstop Postat Septembrie 14, 2011 Partajează Postat Septembrie 14, 2011 Ce rol au diodele d69 d65 cu ce ajuta?O compensare la frecvente foarte joase, sint montate antiparalel deci nu mai mult de 0,7Vac la bornele lor.Ce compensare sa faca la frecvente foarte joase diodele alea? Prostii iar aberezi. Condensatorul compenseaza la joase, nu diodele. Din ce am invatat de la dl.profesor diodele alea au rolul de a proteja condensatorul atunci cand amplificatorul da tensiune continua pe iesire. E nevoie de protectia asta pentru ca tensiunea condensatorului care se afla in paralel cu diodele alea de pe reactie, e foarte mica, tipic vreo 6,3V. Daca montezi condensatorul ala cu tensiune mare atunci nu mai este nevoie de diodele alea, e suficient un condensator de 100nF. E chiar mai bine asa. Link spre comentariu
Vizitator Postat Septembrie 14, 2011 Partajează Postat Septembrie 14, 2011 Ce compensare sa faca la frecvente foarte joase diodele alea? Prostii iar aberezi. Condensatorul compenseaza la joase, nu diodele. Din ce am invatat de la dl.profesor diodele alea au rolul de a proteja condensatorul atunci cand amplificatorul da tensiune continua pe iesire. E nevoie de protectia asta pentru ca tensiunea condensatorului care se afla in paralel cu diodele alea de pe reactie, e foarte mica, tipic vreo 6,3V. Daca montezi condensatorul ala cu tensiune mare atunci nu mai este nevoie de diodele alea, e suficient un condensator de 100nF. E chiar mai bine asa. Bai DESTEPTULE, ai testat vreodata pe osciloscop sa vezi ce se intimpla cu palierul afisat la frecvente foarte joase (cit de "aplecat este") , tipic sub 20Hz in semnal dreptunghiular cu cit acel condensator (electrolitic in cazul de fata) are valoare cit mai mica, si NU este BIPOLAR? Banuiesc ca NU. Testeaza si revino. Cit despre protectia lui, la 7,8 Kohm cit are inseriat cu el, ai un curent de maxim 10mA prin el la 80Vcc pe iesire(un final strapuns). Sa mori tu ca ai 6,3 volti in baza lui TR77? Asta ar presupune ca si pe intrare sa avem aceeasi tensiune la PMax pina in limitare, cind in schema originala la iesirea circuitului dinaintea etajului final, sint 1,4V ca sensibilitate... Destept si tu si profesorul tau! Link spre comentariu
radu8982 Postat Septembrie 14, 2011 Autor Partajează Postat Septembrie 14, 2011 C 124 de la superdioda nu este prea mare ,nam mai vazut in alte scheme la valoare asta. Link spre comentariu
wally_gatter Postat Septembrie 14, 2011 Partajează Postat Septembrie 14, 2011 nu e prea mare pentru ca acolo ai un curent destul de marisor Link spre comentariu
radu8982 Postat Septembrie 15, 2011 Autor Partajează Postat Septembrie 15, 2011 Am o problema,am reusit sa fac ambele module de amplificare si cand eram intr un joc a inceput in acelasi timp sa scoata curent continu pe iesiri ce so fi intamplat??Mentionez amalimentat la +-80V. Link spre comentariu
Vizitator startstop Postat Septembrie 15, 2011 Partajează Postat Septembrie 15, 2011 Bai DESTEPTULE, ai testat vreodata pe osciloscop sa vezi ce se intimpla cu palierul afisat la frecvente foarte joase (cit de "aplecat este") , tipic sub 20Hz in semnal dreptunghiular cu cit acel condensator (electrolitic in cazul de fata) are valoare cit mai mica, si NU este BIPOLAR? Banuiesc ca NU. Testeaza si revino. Cit despre protectia lui, la 7,8 Kohm cit are inseriat cu el, ai un curent de maxim 10mA prin el la 80Vcc pe iesire(un final strapuns). Sa mori tu ca ai 6,3 volti in baza lui TR77? Asta ar presupune ca si pe intrare sa avem aceeasi tensiune la PMax pina in limitare, cind in schema originala la iesirea circuitului dinaintea etajului final, sint 1,4V ca sensibilitate... Destept si tu si profesorul tau! Bai, ma lesi! Ai inteles total pe dos. Si iar aberezi! Mai baieti, chiar se face nimeni ca nu vede ca abereaza omul asta! La schema asta ma refeream, la diodele D65, D69 si la condensatorul C126 care are tensiunea de 16V (de obicei se alege si de 6,3V): download/file.php?id=2802&mode=view Acolo este un 6.8K in reactie si un 1K in serie cu condensatorul C126. Daca nu crezi ce am spus eu mai inainte, atunci pune mana si deschide cartea Audio Power Amplifier Design Handbook, 5 Edition, pagina 107. Si mai lasa osciloscopul, ca nu trebuie in chestiunea asta. Link spre comentariu
Vizitator Postat Septembrie 15, 2011 Partajează Postat Septembrie 15, 2011 Daca tu zici ca in baza acelui tranzistor ajungi sa ai 6,3 volti, impusca-te prietene, pe baza lui ai exact aceeasi tensiune (ca nivel), ca pe baza tranzistorului de la intrare, insa la 180 grade inversat ,atita timp cit reactia isi face treaba.In momentul in care pe baza trz din reactie, tensiunea difera ca nivel (mai mare cum vrei tu sa spui, adica 6,3 volti), ampliful si-a pierdut demult reactia negativa.Sensibilitatea acestui amplif (etajul final) este de aprox 1,4 volti pentru Pmax, pune mina si uita-te pe intreaga schema, si lasa-ne odata.Bye bye! Link spre comentariu
Vizitator startstop Postat Septembrie 15, 2011 Partajează Postat Septembrie 15, 2011 Leco, hai ma baiatule, nu ocoli subiectul. Eu cand am spus 6,3v ma refeream la tensiunea nominala a condensatorului, nu cat se regaseste pe el in timpul functionarii amplificatorului. Ce naiba intelegi aiurea sau te faci asa ca intelegi? Greu mai sunt unii oameni de cap! Link spre comentariu
radu8982 Postat Septembrie 15, 2011 Autor Partajează Postat Septembrie 15, 2011 Ajutatima si pe mine sa stiu ce sa intamplat. Link spre comentariu
Vizitator Postat Septembrie 15, 2011 Partajează Postat Septembrie 15, 2011 Ok, hai sa o luam altfel.Ai masurat vreodata tensiunea pe condensatorul acela despre care vorbim, in idle si in timpul puterii maxime debitat de amplificator?Daca da, cit este?Ma refer la valoarea de 100uF si frecventa cit mai joasa, sub 50Hz. Link spre comentariu
Vizitator startstop Postat Septembrie 15, 2011 Partajează Postat Septembrie 15, 2011 In idle este cativa milivolti, uneori chiar mai putin, depinde cat este offsetul amplificatorului. Iar cand amplificatorul lucreaza la Pmax sau pe acolo, tensiunea pe condensator nu depaseste cateva sute de milivolti la sub 50Hz, iar la 1kHz e aprox. cativa zeci de milivolti sau chiar mai putin, depinde in primul rand la ce tensiune alimentezi amplificatorul si mai putin de raportul rezistentelor de pe reactie. Da Leco, recunoaste ca ai gresit mai sus, cu compensarea la frecvente joase cu diodele alea. De ce nu recunosti? Ai cativa colegi pe forum aici care ti-au batut putin obrazul in topicul ala unde ai testat perechea aia de finali la cat rezista, stii prea bine, dar nu ti l-au batut prea bine. Ar trebui sa le faci cinste cu o lada de bere pentru asta. Totusi, nu e bine mai baieti sa-l lasati pe Leco sa se dea prea mare pe aici, pentru a scapat mai multe ineptii teoretice de amplificatoare, si e pacat ca o parte din incepatori care trec pe aici sa ia ca bune acele spuse ale sale. (si inca ceva: incepator am fost si eu in audio acu vreo trei ani, dar cu ajutorul lu dl.profesor m-am specializat destul de bine). Sa stii ca ii mai dau telefon lu dl.profesor cand iti raspund la anumite intrebari unde nu sunt eu 100% sigur de raspuns. Link spre comentariu
Vizitator Postat Septembrie 15, 2011 Partajează Postat Septembrie 15, 2011 Hmm, woaw in 3 ani crezi ca inveti multe? Cite amplificatoare ai facut la viata ta? Sincer. Eu fac de v-o 32 ani... De pe vremea cind 25W cu ASZ-uri era mare bucurie, sai 4-5W cu o pereche de AD161 si AD162. Chestia cu finalii aia din care am scos peste 550W, a fost foarte reala, insa s-a circotit mult, la sfirsit cind am facut testul cum au dorit ei, toti au tacut milc si nimeni nu a mai zis nimic... BTW ia-l pe domnul tau profesor si roaga-l sa-ti spuna ce putere a fost in filmuletul de aici, ca tot ai adus mai sus vb despre el: Ai acolo tensiunea RMS pe difuzorul de 4 ohm, cit si curentul ce-l strabate. Modul inainte de test: Poze dupa test: Si da, totul cu doar o pereche de finali. Uite iti promit o chestie: La urmatorul modul pe care il finalizez, am sa pun un intrerupator care sa puna sau sa scoata acele diode din circuit, si la iesire vei avea osciloscop. Dupa spusele tale, in regim de functionare normala, acele diode sint useless. Daca vor avea influenta la frecvente foarte joase sub 15-20Hz, atunci cind sint conectate in paralel pe acel condensator, imi promiti si tu ca NU mai intervii niciodata pe vre-un thread de-al meu? Zic asta pentru ca ai intevenit, pe unul din threadurile mele,creeind numai discutii. ce faci in alta parte ma lasa rece, vei avea ignore la discutii din partea mea. Si, astept sa spui tu cu gurita ta, in cazul de fata, sa scrii cu minutele tale, aici, inainte sau dupa ce il "consulti" pe dl profesor, CE PUTERE ESTE OBTINUTA IN FILMULETUL DE MAI SUS. Spor la treaba! Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum