Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Inductanta mutuala


Vizitator SIG

Postări Recomandate

Am citit pe forum cate ceva legat de inductanta mutuala si a-si dori sa-mi spuneti: 1.Daca folosesc ptr. un filtru la un moment dat 2 bobine inseriate ptr. a obtine o inductanta mai mare pot considera inductanta rezultata ca fiind L = L1 + L2 ,sau L= L1 + L2 +/-M,M fiind inductanta mutuala. Daca e considerabila ca valoare cum se poate afla valoarea ei? 2.Bobinele de pe filtru se pot influenta unele pe altele si in acest caz exista o distanta minima impusa intre bobine ? Merci.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 7
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • Vale

    2

  • Sharky

    1

  • VTP

    1

  • sebi_c

    1

Top autori în acest subiect

In general cei care fac filtre tin cont de acest aspect? Sau poate o distanta de vreo 2 cm sa zicem este deja suficient ptr. a nuinterveni inductanta mutuala,tinand cont totusi de faptul ca se incearca obtinerea filtrelor pe o suprafata cat mai mica deci nu le putem distanta oricat.

Link spre comentariu

Daca vrei sa nu ai inductanta mutuala atunci aseazale in asa fel incat axele sa fie perpendiculare, nu paralele. Atunci nu vor mai putea schimba flux...Daca o sa treaca acelasi curent prin ele(legare in serie) cred ca ai putea sa le pui si una peste alta(sa aiba aceeasi axa) sau ar putea sa nici nu conteze, dar asta numai daca au aceeasi valoare.Cel mai sigur e sa pui axele perpendiculare... nu vei avea inductata mutuala nici macar daca sunt asezate una in interiorul alteia-> garantat, verificat experimental cu doua bobine ff mari(in comparatie cu cele din filtre) si aparate destul de bune

Link spre comentariu
Vizitator SIG

Interesant lucru ce zici.Eu am 2 filtre din comert si intr-adevar ca unele bobine sunt puse astfel incat sa aiba axa perpendiculara cu celelalte. Eu ma refeream la 2 bobine in serie caci doar asa am putut obtine o inductanta mai mare,dar fenomenul se extinde si in cazul filtrelor care au mai multe bobine, pe 2 sau 3 cai?si aici intervine "inductanta mutuala" sau intervine "autoinductia" si din aceasta,sau aceste cauze,fac si ei cum ai spus tu ?Merci.

Link spre comentariu

Da. Daca citesti pe net, sau alte documentatii despre realizarea filtrelor o sa vezi ca este recomandata asezarea bobinelor in acest fel(axe perpendiculare). nu am timp sa caut acum, dar din ce imi amintesc eu daca bobinele au aceeasi valoare si/sau sunt parcurse de acelasi curent nu pot aparea inductante nutuale... gandeste-te la transfoarmatoarele cu mai multe prize in secundar sau cu secundare inseriate... totusi nu pot sa garantez afirmatia asta, astept pe cineva mai avizat sa confirme/infirme pana am eu timp sa invertighezSpor la treaba in continuare!

Link spre comentariu
  • 2 ani mai târziu...

Inductanta mutuala este foarte util de stiut cand avem bobine asezate pe acelasi miez si sunt inseriate.-Daca ai doua inductante L1 si L2 pe circuite magnetice separate, Lech=L1+L2;-Daca L1, L2 sunt pe acelasi circuit magnetic Lech=L1+L2+M, unde inductanta mutuala M=K*radical(L1*L2); K este facorul de cuplaj, K=0...1. Poate fi chiar 0.99. L1 si L2 trebuie inseriate corect, altfel M este cu semn minus.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări