Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Notiuni introductive pentru un... curios

suat

Postări Recomandate

• Răspunsuri 51
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• adicontakt

5

• lorik199

5

• Ice Age

5

• suat

4

Top autori în acest subiect

Felicitari lui Nea Bobina. Un radioamator adevarat trebuie sa traiasca fiecare legatura radio.Nu se poate explica in cuvinte satisfactia pe care ti-o aduce un echipament construit de mana ta.Momentele in care iti simti sangele invadat de adrenalina, pulsul crescut si visul implinit, te vor face dependent de acest hobby.In acel moment vei uita de noptile pierdute cu letconul in mana.Aceasta este frumusetea radioamatorismului.Personal imi place la nebunie sa ascult un semnal foarte slab, pierdut in zgomotul receptorului ssb si piperat cu niste descarcari electrice. :nebunrau: Dependenta te poate duce in cealalta extrema.Nu trebuie neglijata viata personala.Trebuie imbinat utilul cu placutul chiar daca uneori esti nevoit sa mai faci unele sacrificii.73 de YO4HFU

Link spre comentariu

Eu problema cu tel. mobil, mess, skype si alte o vad un pic altfel.Le ai, si ce faci cu ele? Socializezi. Adica nu faci nimic. Cand te plictisestide toti cei din lista de mess ce faci? Cauti altii? Aha...nu te plictisesti niciodata?Inseamna ca nu ai calculat inca timpul pe care il pierzi vorbind la telefon, mess,skype, facebook, twitter, youtube, n-shpe forumuri si bloguri, etc.Plus timpul dedicat pentru googlit, hi! E cam de 4-5 ore pe zi? Inseamna vreo 50 de zile pe an pierdute.Sau vreo 10 ani din viata unui om pierduti. Degeaba. Point of return...

Adauga 1-2 ore de Elforum :da
Link spre comentariu

Adauga 1-2 ore de Elforum :da

De pe elforum mai inveti ceva, de pe mess/skype nimic (in afara de unele discutii tehnice)
Dragule pe mess de obicei vorbesti cu prietenii, e la fel ca si la telefon.Daca discutiile pe mess sunt si constructive sau au si o parte tehnica, educativa.......... :rade: E treaba fiecaruia.Nu blamati mess-ul pentru un asa zis timp pierdut din viata!E vointa fiecaruia, si uneori e placut sa discuti cu prietenii nu numai electronica.Pe de alta parte sunt destule topicuri si pe Elforum unde se pierde destula energie aiurea............Va urez o seara placutaPS.acum vreo 2 ani ai promis ca arati un proiect de amplificator cu lampi!?No problem senior.Felicitari pentru indicativ! :aplauze
Link spre comentariu

Dependenta te poate duce in cealalta extrema.Nu trebuie neglijata viata personala.Trebuie imbinat utilul cu placutul chiar daca uneori esti nevoit sa mai faci unele sacrificii.

Iata o observatie extrem de binevenita si care constituie o atentionare pentru toti cei care pot fi atinsi de orice fel de hobby, in detrimentul vietii personale. Reflectati cu atentie, daca nu vreti ca viata voastra sa ia cotituri nedorite, in cazul in care veti exagera... Bine punctat, BodoRF!Si ca sa completez cu vorbele unui f bun amic, care a citit cele scrise aici:

daca intrebi la ce iti foloseste un hobby, deja ai inceput cu stangul. Ala nu e hobby, ci cauti de fapt inca o sursa de profit. [...] Il faci, pentru ca-ti place, fara nicio alta judecata de valoare. [...] Daca tre sa te convinga cineva sa te apuci de un hobby, inseamna ca ala nu e hobby sau ai busola complet demagnetizata. Cred ca am spus deja prea mult ptr un nonsens de fond.

Link spre comentariu

Corect, nu e nevoie de justificari si motive pentru a debuta intr-un hobby. O faci pur si simplu daca te atrage domeniul respectiv si ai "chemare" pentru asa ceva. Am destui prieteni&conostiinte din gama celor care vad viata doar prin prisma profitului material si ma intreaba "la ce-ti foloseste?" sau "de ce nu faci depanare, ca sa scoti si bani?" Pentru ca imi ofera mult mai multa satisfactie reusita unei constructii sau experiment in domeniul radio/audio decat sa repar pe bani ce a proiectat si construit altcineva (a nu se intelege gresit, am toata stima pentru colegii depanatori doar ca mie nu-mi place, o fac doar ocazional, de nevoie :rade: ). Asta consider ca inseamna hobby. Radioamatorismul este cel mai frumos hobby prin complexitatea sa si prin posibilitatea pe care o ofera, de a comunica cu orice colt de pe Pamant independent de orice cu mijloace proprii. Sunt de parere ca radioamatorismul trebuie impulsionat si incurajat, cu cat avem mai multi radioamatori (chiar si CB-isti) cu atat mai bine: in cazuri de forta majora, calamitati naturale, razboaie, orice, cel mai mare dusman este l i p s a de comunicare intre oameni!

Link spre comentariu

Dincolo de ce am citit mai sus, ce sa mai zic, stiu un copil care cand avea 12 ani si a citit "Insula Misterioasa" si-a jurat sa ajunga inginer, si a ajuns, hi, hi, eu am vrut intotdeauna sa fiu altfel decat marea masa a oamenilor. Si evident in bine, adica de partea pozitiva a Fortei, hi, hi..Azi sa comunici prin GSM sau YM, e ceva absolut banal. Scoti banutu, formezi numarul si gata..Dar ca radioamator poti sa o faci de abia dupa ce ai dat si luat un examen. Automat asta te plaseaza intr-o altfel de lume, muult ma rarefiata..Sa vezi ce o sa simti cand ti se confirme ca vocea ta se aude la dracu in praznic.. Sau cum o sa te bucuri ca ai vorbit la Constanta din Bucuresti pe direct pt ca ai prins o propagare...Ca sa nu mai zic ce o sa simti cand o sa ajungi sa folosesti luna de pe cer ca reflector...Nu, nu fac misto, cauta pe net dupa EME, adica Earth=>Moon=>Earth.Acum niste ani buni Dzeu a decis ca eu sa nu am ureche muzicala, asa ca nu inteleg nimic din telegrafie. Jur pe orice am mai sfant ca asa imi place sa ascult ciripiturile alea. E ca o muzica aleasa. Da, inteleg ca unele secvente se repeta, presupun ca sunt CQ si 73*-urile, dar nu asta este esentialul..E interesant sa aud si cum variaza semnalul datorita feedingului sau altor fenomene..Altfel, cel putin pt mine, primele radiouri construite, cand eram in clasa a VIII-a, mi-au schimbat viata. Dupa ce am adormit de cateva ori cu castile la urechi, sa aud muzica ce se nastea din piesle lipite de mine, a devenit clar ca voi urma liceul Electronica, apoi facultatea cu acelasi nume.Si dupa 34 de cand am lipit primele piese si fire, meseria asta mi se pare la fel de tentata ca in prima zi. Cine zica ca la un moment dat intervine rutina, nu stie ce vorbeste. Cele mai mari plase le-am luat cand am zis, a, e un televizor (Saba), il mananc-adica repar- in 5 minute..

Link spre comentariu

Probabil se face referire la anii '40, cand oficial s-a suspendat activitatea radioamatorilor pe timpul razboiului. Oficial pe timp de razboi sunt interzise multe, dar neoficial se intampla si mai multe decat in timp de pace :rade: . Cel putin asa povesteau batranii ...Daca vorbim in special de situatia din Romania inceputului de secol - inclusiv pe timp de pace - erau interzise pentru civili pana si banalele receptoare comerciale si orice fel de manifestare in domeniul radio, in timp ce in alte tari erau incurajate si dezvoltate. Atat de cretine erau autoritatile vremii, tampenia si gandirea retrograda se pare ca exista din cele mai vechi timpuri pe plaiurile mioritice. Oricum, asta era acum aproape un secol, nu se poate anticipa care va fi situatia cu legislatia in domeniul comunicatiilor in cazul unui eventual WW3 :ciuda:

Link spre comentariu

E tardiv sa mai spun si eu ceva, dupa toate cate s-au zis despre acest hobby care este RADIOAMATORISMUL. Vreau sa mai adaug numai o mica poveste care mie mi se pare importanta pentru cineva care indrageste sa lipeasca fire (sarme) ca mine. Acu vreo trei ani in urma, stateam pe scaun in atelier si ma uitam prin sertare. Vedeam o multime de piese si ma gandeam ce as putea sa fac cu ele. Ce sa mai mesteresc? Si mi-a venit asa ideea de a-mi construi o statie radio, simpatizam mai demult cu ideea, dar nu o fructificasem inca. Zis si facut. M-am apucat de treaba si cu sprijinul multor colegi de forum de aici, am terminat de facut un transceiver pentru benzile de radioamatori. Apoi am dat examen, si am luat indicativul de radioamator si uite ca de atunci, nu m-am mai despartit de acest hobby. Dimpotriva, am evoluat in cunostintele de radio-tehnica, si am dat din nou examen pentru clasa a II-a, si mi-am diversificat si echipamentele construite in acest domeniu. Ceea ce doresc sa subliniez, este ca daca ai pasiunea asta in tine, si te pricepi sa-ti faci singur echipamentele, satisfactia este inzecita, si nu se compara cu nici o comunicatie facuta pe cine-stie-ce site de socializare, mes, telefon etc,etc. Totul e sa fi atras de, si sa-ti placa, ceea ce faci. :da

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări