Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

incepator pic

mihaipadawan

Postări Recomandate

In cazul in care vrei sa folosesti alt pin, trebuie sa:- reconfigurezi registrul TRISIO a. i. pinul dorit sa aiba directia care trebuie (0 inseamna iesire, 1 inseamna intrare).- sa configurezi eventualele intrari analogice in digitale (12f629 are si un comparator. GPIO0..GPIO2 sunt, dupa reset, intrari/iesiri analogice). Asa ca trebuie sa schimbi si CMCON. Cred ca CMCON = 0x07 e o valoare tocmai buna (vezi in data sheet capitolul despre comparator).LE Cu noul cod reusesti sa citesti picul?LLE Cred totusi ca incercarile astea au fost instructive. Cred ca te-ai prins cam pe unde sa te uiti cand iti trebuie cate ceva. Cu __CONFIG, de exemplu, a fost suficient sa ma uit in fisierul .h care trebuie ca sa gasesc definitiile corecte si sa le folosesc. Cam la fel trebuie facut cam cu toate "problemele" - solutiile sunt in documentatii, trebuie numai corect cautate.Mult succes in continuare!

(mi-a picat netu)da, incep sa ma prind. deocamdata sunt* o gramada de informatii noi in capu meu si necesita ceva timp sa se aseze. cateva probleme sunt bine venite pentru cineva care invata, insa sa fie suficient de multe incat sa nu se lase :Dcitii ceva intre timp. daca pun asa
void main(void){      TRISIO=1;                   GPIO=1;                           while(1){                     __delay_ms(250);        __delay_ms(250);      GPIO=!GPIO;   }}
inchide si deschide toti pinii, nu? mai inerc asa pana luni cand probabil ajung la un magazin de specialitate sa cumpar un 12f657 si un 16f84.
Link spre comentariu
  • Răspunsuri 92
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• mihaipadawan

40

• Liviu M

33

• MatyC

8

• Th3_uN1Qu3

7

Top autori în acest subiect

Imagini postate

TRISIO=1; 

Scris pe bitisori, asta inseamna

TRISIO=0b000001;       // sunt numai 6 pini 
Adica primul pin (GPIO0) e intrare, restul iesiri

GPIO=1;     
Scris si asta pe biti iese

GPIO=0b000001;       // sunt numai 6 pini 
Cu alte cuvinte, GPIO0=1, GPIO1..GPIO5 = 0. Pe de alta parte GPIO0 e intrare, asa ca GPIO0 = 1 n-are nici un efect, valoarea lui GPIO0 fiind dictata de ce e conectat extern la pinul asta.

GPIO=!GPIO;
Asta cred face ce vrei tu (neaga bit cu bit)
Link spre comentariu

Programatorul de la noxxys e foarte bun, am si eu unul. Singura problema de care m'am lovit a fost ceva eroare de Vdd, am legat pinul 2 (Vdd Target) la 5v din USB si merge foarte bine de atunci. Sau cel mai sigur iti alimentezi picul separat, din montaj, nu mai conectezi pinul 2 la programator, si bifezi in MPLAB "Use target power always".

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

Am revenit :101 Am luat in pic 16f84a (altele n-au avut, iar sa ajung la magazinu a trebuit sa ma plimb cu trenu :d)

M-am uitat pe datasheet si nu gasesc ICSPDAT si ICSPCLK pe care le aveam celalt ca sa pot sa il conectez la programator. (am gasit aici http://www.edaboard.com/thread147295.html postul al treilea, insa nu stiu daca sa am incredere)

Si mai vreau sa stiu ce trebuie sa fac cand il deschid prima data, cum salvez valoarea oscilatorului intern?

Link spre comentariu

M-am uitat pe datasheet si nu gasesc ICSPDAT si ICSPCLK pe care le aveam celalt ca sa pot sa il conectez la programator. (am gasit aici http://www.edaboard.com/thread147295.html postul al treilea, insa nu stiu daca sa am incredere)

Sunt corecte informatiile din post-ul respectiv; din cate stiu eu, toate pic-urile pe 8 biti, cu 18 pini, au pinii de programare dispusi in acelasi fel; pt confirmare, vezi spre exemplu datasheet la 16F628A, cu care este sigur compatibil.

cum salvez valoarea oscilatorului intern?

.Nu e cazul, nu are oscilator intern.
Link spre comentariu

incredibil, le asez asa si nu il citeste pickitu..... NU MAI SUPORT CLONA ASTA!!!!! PS daca are cineva rabdare sa urmareasca urmatoarea poza , sa imi spuna, daca e bine cum am montat pinii, si ce inseamna palpaitul ledului galben as fi recunoscatorhttp://img15.imageshack.us/img15/4524/cimg0005u.jpg

Nu e cazul, nu are oscilator intern.

pai si atunci chestia asta http://josepino.com/microcontroller/led-chaser-16F84A-1 cum functioneaza fara osc extern? m-ai bagat detot in ceata :cry:
Link spre comentariu

Foloseste oscilator RC extern, asa functioneaza :da Nu inteleg de ce alimentezi PIC-ul din altceva decat programator, in mod normal trebuie sa legi si pinii de alimentare la programator.

Link spre comentariu

Foloseste oscilator RC extern, asa functioneaza :da Nu inteleg de ce alimentezi PIC-ul din altceva decat programator, in mod normal trebuie sa legi si pinii de alimentare la programator.

pai in schema nu e nici un osc extern... http://josepino.com/microcontroller/led-chaser-16F84A-1 eu nu vad nici un oscilator extern...alimentez cu 5V de la un cablu usb, penrtu ca tensiunea de pe proramator e mai mica si nu functioneaza. am incercat si cu alimentare din programator si tot nu merge....
Link spre comentariu

Am spus oscilator RC extern, adica rezistenta si condensator,vezi prin datasheet pagina 23; desi condensatorul nu apare in schema functionarea se bazeaza probabil pe capacitatea parazita la acel pin.Celelalte semnale de la programator au amplitudinea corecta? Ai mai programat si altceva cu el ?

Link spre comentariu

Nu are nimic programatorul si e foarte bine ca folosesti alimentare externa. Picul ala nu are oscilator intern, si pentru a'l folosi trebuie oscilator extern. Cel mai bine folosesti un cristal, un grup RC nu e foarte stabil, mai ales la frecventa asta.

Link spre comentariu

nu stiu ce gresesc sau de ce ma urasc pe mine asa de mult electronicele dar nimic nu imi iese... am stat o saptamana sa programez un pic 12f829 si nu a mers... am zis ca daca iau alt pic merge! pe naiba, pe asta nici programatorul nu il rescunoaste!....

niste sfaturi va rog !

p.s.: sunt aproape sigur ca e de vina programatorul! (intradevar, mai si posibilitatea sa fiu eu bolovan)

aici -> http://www.microchipdirect.com/Default.aspx products -> depelopment tools -> starter kits. pe care sugerati sa il iau? sunt 3 produse la 49.99 DV164120/ DV164121/ DV164122. vad ca unele au si niste tutoriale. a mai avut cineva? si daca da, ec recomanda

Link spre comentariu

Eu as zice sa incerci sa gasesti pe cineva (de la tine din cluj) care sa se priceapa putin, sa testati programatorul tau, ca eu tot mai cred ca e bun.Si daca tot sunteti impreuna, incercati sa si faceti o programare.

Link spre comentariu

Eu as zice sa incerci sa gasesti pe cineva (de la tine din cluj) care sa se priceapa putin, sa testati programatorul tau, ca eu tot mai cred ca e bun.Si daca tot sunteti impreuna, incercati sa si faceti o programare.

Nu. Bunicii mei stau la tara pe langa cluj. Am fost in oras cu trenu ca sa iau pic`u asta nou. Eu sunt din craiova si peste o saptamana ma duc acolo, incep facultatea, anu1
Link spre comentariu

Facultatile nu incep la 1 octombrie? :nas: Nevermind. Sfatul meu e, in cazul asta, sa amani cumpararea unui nou programator pana dupa incepere, poate nimeresti vreun coleg priceput care te poate ajuta la inceput. Asta daca nu te mananca banii prin buzunare ca sa vrei sa scapi neaparat de ei.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări