Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Clasificare condensatori (exceptie cei cu ulei de sarpe)


hILIE

Postări Recomandate

Deci dupa cum spune titlul as dori sa faceti o clasificare personala asupra condensatorilor folositi in in calea semnalului audio. As dori sa includeti aici condensatori precum cei cu hartie(cu folie de aluminiu, nu hartie metalizata),mkp, mks, mkt, polipropilena, cei cu mica-argint. Cei ceramici, bipolari si electrolitici consider ca ies din discutie.La cei cu tantal, niobiu nu ma exprim...

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 32
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • zal

    9

  • hILIE

    7

  • Sharky

    5

  • mila

    3

Top autori în acest subiect

Părerea mea: ptr folosire strict în audio prin calea de semnal mic (excepţie boxele, unde e nevoie de unii cu terminale mai solide), în afară de cei primitivi cu hîrtie, toţi ceilalţi enumeraţi sînt prea buni ptr intervalul de frecvenţă 20Hz-20kHz. Restul sînt gărgăuni audiofili. Singurii mai slabi din această categorie ar fi cei cu policarbonat, folosiţi mai mult la decuplări în tehnica de calcul şi care văd că mai scapă şi prin montajele amatorilor, sînt slabi ca izolaţie şi au toleranţe mari, la fel ca cei cu hîrtie.Ar trebui precizat că condensatori bipolari sînt toţi, de la ceramici la electrolitici nepolarizaţi, în afară de cei polarizaţi electrolitici (inclusiv cei cu tantal, aluminiu solid şi alte invenţii cu iz comercial).Acum că se găsesc cond nepolarizaţi de dimensiuni mici, se pot folosi în recondiţionarea amplifurilor vechi, înlocuind pe toţi cei electrolitici de capacităţi pînă la 10uF, inclusiv pe cei electrolitici nepolarizaţi (japonezii au produs astfel de porcării ieftine de la valori de 0,1uF în sus).

Link spre comentariu

La cei cu hartie din cate stiu sunt de doua feluri:1-cu folie aluminiu2-hartie metalizata (mai nou mkp)Cei mai prosti dintre acestia sunt cei cu folie de aluminiu (nu toti) deoarece armaturile se contacteaza de regula intr-un singur punct.Acest fapt duce la circulatia curentului din punctul de contact cu armatura în lungul acesteia, care are forma de spirala, generând astfel fluxuri magnetice si astfel inductanta parazita foarte mare.Pe forumuri straine printre cei mai laudati sunt cei cu teflon, si cei cu hartie militari in carcasa de metal de genu k40y...Ps: La cei bipolari m-am referit la cei electrolitici bipolari...

Link spre comentariu

Lăudarea exagerată a unor componente îmi seamănă cu reclamele stupide la pastele de dinţi, şampoane sau detergenţi, cu tot felul de extracte de perle, diamante, aur... Am văzut că tăntălăii care fac ''teste'' nici măcar nu folosesc condensatori de aceeaşi valoare, pun ce le pică în mînă, probabil că nu au habar de electronică, ei sînt doar ''urechişti''. Normal că sună diferit cond de valori diferite şi de tipuri diferite. Teflonul poate aduce un plus de calitate la izolaţie, în rest e ca orice material izolant, cît de cît bun.

Link spre comentariu

Lasa bre ca unii aud distorsiuni de faza de la condensatori electrolitici, ce stii tu.La cat de ieftini is niste mkt/mkp nu are sens sa te tragi pe pedala cu ieftinaciuni.Iar legat de tolerante, un 10% se poate compensa usor prin grupari de conzi/masurari, etc.N-are sens sa te tot scremi ca nu stiu care are 1nH si altu are 2nH cand cablul de legatura dintre filtru si difuzor are niste elemente parazite de circuit cu cel putin un ordin mai mare. Si sa te uiti la niste conzi dinaia audiofili de zeci de euro bucata pt valori de 2.2u mari cat pumnu. Poi ala sigur are ESL mare la ce terminale foloseste, dar le pretul ala cine il cumpara sigur nu zice nimic.Eventual la rezistente si la bobine mai conteaza alte aspecte.Parerea mea e sa cumperi conzi decenti, ca nu-s o avere. Daca tot vrei sa investesti in componente exotice prima data asigura-te ca banii se duc in primul rand pe lucrurile de baza: difuzoare performante, filtre gandite si realizate decent, cutii facute calumea, etc. APoi vin conzii de zeci de euro, nu invers.

Link spre comentariu

Cică marii audiofili simt cînd energia din reţea e dată de hidrocentrale sau termocentrale. Primele dau un sunet mai natural, transparent şi diafan, celelalte îl fac îmbîcsit şi fără strălucire. :nebun:

Link spre comentariu

Cică marii audiofili simt cînd energia din reţea e dată de hidrocentrale sau termocentrale. Primele dau un sunet mai natural, transparent şi diafan, celelalte îl fac îmbîcsit şi fără strălucire. :nebun:

Sa vezi cum suna un lant audio , cand vine curent de la Cernavoda ....!Sa vezi stari de psiho-pupu le genereaza ...! :nas:
Link spre comentariu

Am zis in titlu ca fac exceptie cei cu ulei de sarpe. Vorbim de condensatori normali, pt buzunar normal sau care pot fi sau merita recuperati.

Corect, restul sînt mici glume.Orice cond recuperat, dar şi cei noi, trebuie verificaţi, măsuraţi şi dacă e cazul împerecheaţi cu alţii, în cazul montajelor stereo. M-am convins în timp că orice firmă face loturi bune şi loturi mai slabe calitativ, deci nu e o garanţie numele. Iar tipul sau modelul, în ziua de azi sînt importante mai mult la estetica montajului, decît la calitatea sunetului, asta rămîne ptr audiofili.
Link spre comentariu

Pai tocmai la aceasta sectiune intalnim tot mai multe subiecte legate de imbunatatirea boxelor prin schimbarea/modificarea filtrelor si nu putine sunt cazurile cand se discuta despre schimbarea condensatorilor cu altii mai buni. Aici vrem sa aflam care sunt acestia si ce diferente sunt intre ei.

Link spre comentariu

Cică marii audiofili simt cînd energia din reţea e dată de hidrocentrale sau termocentrale. Primele dau un sunet mai natural, transparent şi diafan, celelalte îl fac îmbîcsit şi fără strălucire. :nebun:

- pus pe sotii zal. :ras: Nu am putut sa ma abtin. Generatoarele electrice sunt la fel, difera doar modul de antrenare, apa in primul caz si aburul in al doilea caz. Viteza de antrenare este constanta si identica in ambele cazuri. Ce tari sunt marii audiofili. Mai degraba "auzi" fluctuatiile de tensiune sau te frecventa (de pe "vremuri")Sa fiu on topic: uite un test "audiofil" http://www.humblehomemadehifi.com/Cap.htmlSa dezbatut si aici: http://www.elforum.info/viewtopic.php?f=28&t=21652&hilit=oil+paperSi cred si in topicul despre Quad sa discutat despre condensatori f. mult.
Link spre comentariu

Păi citez de acolo:

Condensatoarele MKP sunt realizate din folie de hartie metalizata si sunt considerate ca fiind condensatoare audiofile. Practic aceste condensatoare sunt “induction-free” si au un coeficient de pierderi foarte scazut, ceea ce rezulta fiind un condensator foarte “rapid”. Condensatoarele MKP reprezinta punctul de pornire in reproducerea muzicala de mare finete. Ele sunt folosite cu succes ca si filtre trece sus in serie cu tweeterele sau ca si capacitati de cuplare in amplificatoarele cu lampi sau tranzistoare.

Serios? În realitate e vorba de: Metallized plastic polypropylene (German: Metallisierter Kunststoff Polypropylen), a type of plastic-film capacitors.

 

Şi ce vrea să reprezinte graficul ăla?

Cîteva informaţii:

http://en.wikipedia.org/wiki/Types_of_capacitors

http://en.wikipedia.org/wiki/Capacitor_plague

http://www.vishay.com/docs/28164/1848dcli.pdf

http://www.vishay.com/docs/28109/mkt371.pdf

Date tehnice amănunţite aici:

http://www.wima.de/EN/technicalinformation.htm

 

Condensatori audiofili: http://www.dcb.ro/pdf/MKS%20MVHV%20Capacitors.pdf

Link spre comentariu

Dupa mai multe sapaturi, eu as face urmatorul clasament:1 Cei cu dialectric mica/sticla 2 PTFE (teflon)3 PIO (aici numai cei de calitate extrema de genul celor militari)4 MKP5 MKT,MKSLa coada i-as pune pe cei electrolitici, ceramici, PIO utilizati la pornirea motoarelor (acestia sunt buni numai pt aplicatii de joasa frecventa)Totusi vreau sa vad si opiniile voastre in legatura cu diferitele tipuri de condensatori si as dori daca se poate sa fiti mai subiectivi.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări