Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Punte redresoare

Vizitator cristioros

Postări Recomandate

ar trebui sa vina conectat dupa LED, la intrarea in punte, iar rezistenta si ledul find in paralel cu condesatorul,

Explica-mi si mie te rog cum e conectat ledul ala dupa si in paralel cu condensatorul. :nas:
Link spre comentariu
  • Răspunsuri 49
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Cilibiu

13

• pusu

11

• Liviu M

7

• costinium6

5

Top autori în acest subiect

Imagini postate

ar trebui sa vina conectat dupa LED, la intrarea in punte, iar rezistenta si ledul find in paralel cu condesatorul,

Explica-mi si mie te rog cum e conectat ledul ala dupa si in paralel cu condensatorul. :nas:
Sincer nu am inteles ce nu ai inteles?

Ledul care este in SERIE cu rezistenta care SUNT in paralel cu condesatorul, asta am crezut eu si inca mai cred, dar nu sunt sigur ca este asa, am zis si eu ca in simulari se comporta la fel!

Mai sus mam referit la BORNA ramasa libera a condesatorului ca vine legat dupa led, adica inainte de punte!

Link spre comentariu

Mai sus m-am referit la BORNA ramasa libera a condesatorului ca vine legata dupa led, adica inainte de punte!

Aha, am inteles.

Si cred ca sunt de acord cu tine cu conectarea in paralel cu ledul+rezistenta; cred ca acel condensator ofera o cale de "curgere" a curentului pe alternanta negativa (care fara el ar lipsi din cauza ledului). Cred chiar ca "ajuta" si pe alternanta pozitiva adaugand o cale suplimentara pentru curent (nu doar ledul).

Nu stiu ce simulari ai facut tu, da' mie ltspice imi da un curent de ~20 mA doar cu led-ul + rezistenta (condensatorul in aer, ca acum), 3-4 mA cu condensatorul in serie cu ledul si rezistenta (e normal, se adauga si reactanta condensatorului la rezistenta echivalenta a grupului) si ~80mA cu condensatorul in paralel cu acelasi grup led + rezistenta.

Link spre comentariu

Simularile leam facut in PROTEUS.Iar un curent de aproximatic 100mA pentru un acc de 1,2V , mi se pare ok!In serie cu rezistenta si ledul , se exclude, in schema apare exact unde vine conectata alimentarea,ramane varianta, condesatorul in paralel doar cu rezistenta, cea ce nu cred si nusi are rostul, si in paralel cu rezistenta+ledul, care o sustin si vad ca ma susti si tu!Sa vedem ce mai zic si alti!

Link spre comentariu

Daca C ar fi in paralel cu (R si Led), ce rost mai are ledul? Ce mai indica?Daca C se leaga in serie cu R si Led ii revine un rol si ledului, acela de a arata starea bateriei, incarcat sau nu. De acord ca puntea nu-si ami are rol dar asta-i schema... Poate producatorul avea in stoc numai punti si n-avea diode.

Link spre comentariu
post-4100-139829302293_thumb.jpgO schita cam rudimentara in paint, dar explica situatia.Un LED verde are 2,6v tensiune de deschidere si 15-20mA consum.Rezistenta limiteaza curentul prin LED la aceasta valoare si preia diferenta de tensiune pentru functionarea LED-ului.LEd-ul este utilizat pentru semnalizarea incarcarii din retea.Condensatorul la 50Hz se comporta ca o rezistenta dar fara sa se incalzeasca.Pentru curentul cerut de acumulator, caderea de tensiune pe condensator, daca era inlocuit cu o rezistenta, necesita o disipatie termica, cu alte cuvinte, o rezistenta de putere 3-5w care se incalzeste puternic.Pentru a se evita asta se utilizeaza condensatorul.
Link spre comentariu

@cristioros, spune-ne si noua daca:- ledul ardea cand bateria era goala si se stingea cand era incarcata sau - ledul indica tot timpul si cand bateria era goala si cand bateria era incrcata

Link spre comentariu

[attachment=0]lanterna.JPG[/attachment]

Rezistenta limiteaza curentul prin LED...

LEd-ul este utilizat pentru semnalizarea incarcarii din retea.

Cum R asa de mic (are 5,3k) ledul se va arde.

Ce rost mai are sa se mai aprinda un led numai sa arate prezenta tensiunii de retea?

Mai normal ar fi sa arate starea bateriei, aprins cad bateria e goala, stins cand e plina :aplauze .

Link spre comentariu

Cum R asa de mic (are 5,3k) ledul se va arde.

Desigur ai calculat curentul care trece prin LED si ti-a iesit ca se arde.

Mai normal ar fi sa arate starea bateriei, aprins cad bateria e goala, stins cand e plina

Eu nu vad nici o diferenta in functionarea LED-ului in cele 2 moduri de conectare. Poti sa explici, te rog, cum functioneaza in cele 2 cazuri si de ce in serie ar arata starea bateriei si in paralel altceva? Merci.

@rusu neculai 51: lanterna ta nu seamana cu schema initiala. In schema initiala ledul + rezistenta sunt conectate intre una din bornele de 220V si punte. A ta e sie ea interesanta: teoretic LED-ul are tensiunea de deschidere mai mare decat o dioda normala. Si cu toate astea, LED-ul inseriat cu o rezistenta e montat in paralel cu o dioda. Cum spuneam, electronica e din ce in ce mai interesanta. :rade:

LE Probabil LED-ul e in antiparalel cu dioda din punte, da' in cazul asta ar trebui sa fie aprins indiferent de starea acumulatorului.

Link spre comentariu
Vizitator cristioros

Pentru pusu: nu stiu cum functioneaza ledul respectiv, eu asa am primit lanterna de la cineva si vreau sa o repar. Daca nu am stiut unde vine lipit acel fir dezlipit nu am vrut sa il lipesc aiurea ca sa nu dau tensiune aiurea pe schema si sa o prajesc. Am facut si niste poze la componente (s-au dezlipit mai multe fire intre timp, ele au fost legate asa cum se vede in schema), poate va ajuta.

http://www.flickr.com/photos/51737644@N05/ - poze

Link spre comentariu
Vizitator rusu neculai 51

Pentru pusu: nu stiu cum functioneaza ledul respectiv, eu asa am primit lanterna de la cineva si vreau sa o repar. Daca nu am stiut unde vine lipit acel fir dezlipit nu am vrut sa il lipesc aiurea ca sa nu dau tensiune aiurea pe schema si sa o prajesc. Am facut si niste poze la componente (s-au dezlipit mai multe fire intre timp, ele au fost legate asa cum se vede in schema), poate va ajuta.http://www.flickr.com/photos/51737644@N05/ - poze

ledul+rezistenta ,nu are treaba cu incarcarea acumulatorului.acumulatorul se incarca prin punte si condesatorul care are o rezistenta in paralel,clar.la priza se conecteaza puntea cu diode+condensatorul.pe condesator e o rezistenta ,alta de cit cea care e in serie cu ledul,are valoare muuult mai mare.scoate ledul si rezistenta si o sa se incarce acumulatorul.vezi ca acumulatorul e de unica folosinta,dupa citeva incarcari,la gunoi cu el,ai inteles.???????????????
Link spre comentariu

Eu nu vad nici o diferenta in functionarea LED-ului in cele 2 moduri de conectare. Poti sa explici, te rog, cum functioneaza in cele 2 cazuri si de ce in serie ar arata starea bateriei si in paralel altceva? Merci.

1. cazul cu R,C si Led in serie se obtine un curent de incarcare de sub 15mA. Am calculat si mi-a iesit C-ul de 2,17nF, in schema are valoarea de 2,2nF. La acest mod de conectare puntea nu-si mai are rostul, era suficienta numai 1 dioda si asta numai ptr o protectie suplimentara. In plus ledul va indica starea bateriei.2. cazul cu R si Led serie si totul paralel cu C, puntea va redresa ambele alternante. Bateria se va incarca cu suma curentilor, cel ce trece prin led si cel ce trece prin C. Ce rost mai zici ca are ledul in acest caz? In plus, cred ca in acest mod de conectare, curentul de incarcare ar fi prea mare...Eu asa vad treaba... :da
Link spre comentariu

Eu am vaga senzatie ca 2.2M ala sunt 2.2 uF, 20% toleranata. :nas: Asa ca socotelile tale dau cu virgula. :rade: Grupul led + rezistenta in paralel cu condensatorul face exact ce face in serie cu condensatorul - LED-ul se aprinde cand acumulatorul e pus la incarcat si prin el trece curent. Avantajele grupului paralel - incarcare "bialternanta" + curent "normal" de incarcare. Din cate stiu eu, incarcarea "lenta" se face cu curenti ~10% din capacitatea acumulatorului. La un acumulator uzual, de minim 1000 mAh (recunosc, numai ~750 mAh la blocurile de 9V) asta inseamna min 100 mA curent de incarcare, curent obtinut cu condensatorul (cum spuneam, LED-ul e indicatie de functionare, se aprinde numai cand prin acumulator trece curent - acumulator montat si descarcat).Daca si acum iti dau in serie, atunci ramane serie, eu alte argumente nu mai am.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări