gica70 Postat August 13, 2011 Partajează Postat August 13, 2011 In cartea "Montaje pentru radioamatori", autori Trifu Dumitrescu si Iulian Rosu, la pg. 58 exista o schema sub titlul "Transiver pentru unde scurte de mare performanta". Autorul propune o solutie interesanta (zic eu!) de fi asa zisa IF-SHIFT. De fapt se fac conversii din 9 Mhz in 500 KHz si iar in 9 Mhz pt. obtinerea unui sistem ce modifica efectiv frecventa centrala a benzii de trecere fara a schimba frecventa de acord.Ca schema bloc ar fi asa: semnalul de 9 MHz intra in XF9B, urmeaza o mixare cu 9,5MHz, iese 500k care intra in filtrul EMF 500, se mixeaza iar cu acelasi XO (care e un pic variabil! de la 0 la 2,7kHz) de 9,5 Mhz si iese tot 9 MHz. Modificand frecventa XO-ului de 9,5 MHz se schimba pozitia semnalului dorit in interiorul benzii de trecere a filtrului, adica semnalul de fi este mutat deasupra sau sub banda de trecere (practic nu mai este necesar un filtru pt. CW).Intrebari: Cine dintre voi a construit asa ceva si cu ce rezultate?Mai este actual acest tip de filtru?. Link spre comentariu
hpavictor Postat August 13, 2011 Partajează Postat August 13, 2011 Este extrem de interesanta metoda de IF Shift.......este folosita in toate TRx de calitate ( evident le exludem pe cele " prea " moderne cu procesare DSP ) si cu siguranta ofera rezultate bune in trafic - concursuri / DX , altfel nu ar fi fost folosite .......Metoda se poate folosi la orice IF al unui TRx home made ? Cunoasteti si alte scheme de IF Shift ? Ce parere aveti de procesarea audio cu filtre notch ( minim 2 , acordabile in toata banda 300-3000 Hz ) , ar putea oferi rezultate acceptabile ? Consider ca este mai simpla solutia audio , cu materiale la indemana constructorilor DIY , iar oscilatorul din componenta IF Shift produce si el tot felul de " cuie "........ Link spre comentariu
gabimix Postat August 13, 2011 Partajează Postat August 13, 2011 Este extrem de interesanta metoda de IF Shift.......este folosita in toate TRx de calitate ( evident le exludem pe cele " prea " moderne cu procesare DSP ) si cu siguranta ofera rezultate bune in trafic - concursuri / DX , altfel nu ar fi fost folosite .......Metoda se poate folosi la orice IF al unui TRx home made ? Cunoasteti si alte scheme de IF Shift ? Ce parere aveti de procesarea audio cu filtre notch ( minim 2 , acordabile in toata banda 300-3000 Hz ) , ar putea oferi rezultate acceptabile ? Consider ca este mai simpla solutia audio , cu materiale la indemana constructorilor DIY , iar oscilatorul din componenta IF Shift produce si el tot felul de " cuie "........Nu stiu cat de eficienta este schema propusa in "Montaje pentru radioamatori". Am avut si eu cartea... Stiu sigur ca este costisitoare (XF9+EMF).Eu am construit diverse variante de A411 (monoband 7Mhz sau dualband 3.5/7 Mhz cu EMF-uri) si de asemenea A412 numai cu EMF-uri (prima MF pe 9Mhz a doua pe 500Khz). Pe audio am folosit un filtru reglabil cu cateva 741 de tip "notch variabil" si "bandpass variabil".Filtrul audio era bun in trafic.Abia dupa ce mi-am cumparat prima scula "industriala" - TS-140 - am vazut ce insemna IF-shiftul... Link spre comentariu
hpavictor Postat August 13, 2011 Partajează Postat August 13, 2011 Are cineva experienta cu montaje de tipul IF Shift si ne-o poate impartasi si noua ? Link spre comentariu
gabimix Postat August 13, 2011 Partajează Postat August 13, 2011 Are cineva experienta cu montaje de tipul IF Shift si ne-o poate impartasi si noua ?Cred ca nu...Scheme de IF-shift se gasesc in xcvr-uri.Dar poti sa incerci schema cu XF9 si EMF500.Sau sa vezi schema primului xcvr aparut pe piata care folosea IF-shiftul Link spre comentariu
hpavictor Postat August 14, 2011 Partajează Postat August 14, 2011 Care era primul TRx cu IF Shift ? Puteti oferi si alte exemple ? Voi cauta eu manualele de service si schemele , si voi extrage " bucatica " care ne intereseaza........ Link spre comentariu
Vizitator parpala Postat August 14, 2011 Partajează Postat August 14, 2011 te salut, pe vremea cind "caisata" se consuma de la ora 10 regretatul George (pe atunci YO2IU) imi atragea atentia asupra unui txrx aparut intr-un almanah din HA in 1987 care avea respectiva facilitate.In linkul anexat aveti documentatia : http://www.site cu continut explicit.ro/2504048.8 Link spre comentariu
hpavictor Postat August 14, 2011 Partajează Postat August 14, 2011 te salut,pe vremea cind "caisata" se consuma de la ora 10 regretatul George (pe atunci YO2IU) imi atragea atentia asupra unui txrx aparut intr-un almanah din HA in 1987 care avea respectiva facilitate.In linkul anexat aveti documentatia :http://www.site cu continut explicit.ro/2504048.8La mine nu functioneaza link-ul....... puteti incerca atasarea pe un alt site ? Multumesc anticipat Link spre comentariu
hpavictor Postat August 14, 2011 Partajează Postat August 14, 2011 Am reusit pana la urma sa vad schema ........ Zona de IF Shift este extrem de complicata , cam in genul celei descrisa in cartea " Montaje pentru radioamatori " si cred ca au comuna sursa de inspiratie.....Am crezut ca se poate si mai simplu . Si mai ieftin.......fara XF9 , EMF500 si cuart de 8.5MHz ! Oare exista ceva mai simplu decat exemplele de mai sus ? Link spre comentariu
Vizitator Postat August 15, 2011 Partajează Postat August 15, 2011 Ceva mai simplu nu exista din motive simple, hi!IF-Shift nu are nicio treaba cu filtrul de telegrafie, banda ramane la fel de larga si inecartul de 1,8 - 2,4 kHz se vor "inghesui" lejer cateva statii ce opereaza in CW.Pentru IF-Shift in CW vor trebui alte filtre ...Daca se cunoaste si se accepta principiul, atunci e clar ca vor trebui doua sau chiar treifiltre de mare selectivitate. Link spre comentariu
nea_bobina Postat August 15, 2011 Partajează Postat August 15, 2011 Are cineva experienta cu montaje de tipul IF Shift si ne-o poate impartasi si noua ?Salut, Experienta cu asemenea montaje, in sensul in care sa le fi construit, nu am. Si nu le-am construit pentru ca am experienta cu un asemenea sistem montat pe Kenwood TS-450. Parerea mea strict personala: e mai bun decat nimic, dar as prefera un filtru audio bun, chiar analogic. Nu mai discut de ce poate sa faca un filtru DSP chiar nepretentios. Trebuie sa te gandesti ca la cel analogic ai un "clopot", pe cand la DSP ai un ... dreptunghi. Mai concret, fronturile sunt aproape drepte. In consecinta... elimina zdravan mizeriile. O alta consecinta a parerii pe care mi-am exprimat-o mai sus e ca nu merita sa-ti bati capul cu IF-shift, datorita complexitatii solutiei respective. De altfel, si ceilalti ti-au spus cam acelasi lucru. Mai bine iti omori timpul cu un filtru bun pe audio, il vei realiza mult mai repede, il vei pune la punct mult mai lejer si vei obtine si mai rapid rezultate palpabile. Link spre comentariu
Ion_Bumbu Postat August 15, 2011 Partajează Postat August 15, 2011 Un filtru pe audio e ca frectia la piciorul de lemn!Un semnal vecin puternic " infunda " RAA si asa pierzi semnalul ce trece prin filtrul audio.Grig Link spre comentariu
hpavictor Postat August 16, 2011 Partajează Postat August 16, 2011 Mai bine iti omori timpul cu un filtru bun pe audio, il vei realiza mult mai repede, il vei pune la punct mult mai lejer si vei obtine si mai rapid rezultate palpabile.Da , cu filtrele audio am mai multa experienta ( hi ) si va propun mai jos o schema de filtru destul de selectiv ( !!! ) cu 4 trepte pentru fonie si telegrafie , cu filtru notch / bandpass acordabil , si o alta schema , ce contine cateva circute auxiliare de mare folos intr-un TRx home-made , iar ca principala facilitate este RAA comandat audio . Cu aceste doua scheme se poate face un modul audio extrem de performant , asemanator ca rezultate cu DSPurile din prima generatie ! Montajul se poate face separat , ca in pozele rusului , sau in varianta mea , intr-o incinta ( care contine si alimentatorul si etajul final audio ) de boxa de calculator , dar trebuie folosite componente selectionate ca valoare si de foarte buna calitate , OpAmp de zgomot foarte mic etc . Daca se respecta regulile de cablare audio pentru semnale mici rezultatele pot fi uimitoare (fara brum sau fass sesizabil ) RAA-ul stergand fading-ul si tonul semnalelor este placut , foarte putin infundat , caracteristic unei modulatii de calitate ( evident , daca emisiunea este de calitate..... ) . Secretul consta in factorul de forma al filtrului ! Link spre comentariu
Vizitator Postat August 16, 2011 Partajează Postat August 16, 2011 Principiul de baza al receptiei ramane "selectivitate cat mai mare si cat mai aproape de antena".Pana la superfiltrul audio calculati ce inseamna un produs n*f1 +/- m*f2 trecut prin toate celen-shpe jonctiuni semiconductoare ale amplificatoarelor post mixer, AFI, etc. Link spre comentariu
hpavictor Postat August 16, 2011 Partajează Postat August 16, 2011 Da , selectivitatea obtinuta in zona audio ramane varianta " saracului " si un mijloc de imbunatatire a unui TRX asupra caruia nu se doreste sa se intervina fizic.........sau pentru constructorii ce isi imbunatatesc sincrodina sau TRX-ul model mai vechi ce are in componenta un filtru Xtal mai putin performant.......IF Shift este totusi doar pentru premianti ! Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum