Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Unde gasesc hartie de transformator sau ce sa folosesc...


Vizitator nimik

Postări Recomandate

Vizitator nimik

Salutare,vreau sa repar un transformator si am cumparat fir si in principiu ce imi mai trebuie, dar nu gasesc hartie de transformator. Avea intre staturile primarului o hartie foarte fina...Ma gandesc sa folosesc hartie de copt...pare sa fie la fel si stiu ca rezista si la temperatura...se incadreaza si ca grosime. Sau hartie de calc?Ce altceva pot folosi pentru a izola straturile de sarma? Am reusit sa pastrez izolatiile folosite intre primar si secundar.Este vorba de un transformator de iesire pentru o statie pe lampi cu 2xp614p in pp. Pentru primar folosesc conductor de 0.2mm si o sa fie cam 3400 de spire, intercalate cu 2 infasurari de secundar(primar-secundar-primar-secundar-primar).Va multumesc!

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 17
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • em2006

    4

  • +_Florin_+

    2

  • costinium6

    2

  • stefanstudio

    1

NU CRED CA E IMPERIOS NECESAR acea hartie dar daca vrei merge si alt fel de hartie sau banda adeziva nu cred ca trebuie sa reziste la temeraturi mari ca acel traf nu ar trebui sa se incalzeasca

Link spre comentariu

Hartia din condensatori e si uleiata.Daca folosesti hartie obisnuita e bine sa fie in prealabil cufundata in ulei de transformator (hartia e higroscopica, iar umezeala nu face bine transformatoarelor).Asa se facea pe timpuri.Acum se lucreaza cu folie poliesterica. E alba sau transparenta.I se mai spune si hostafan.

Link spre comentariu

Hartia pentru izolarea straturilor transformatoarelor se mai numeste prespan. Exista o gama practic nedefinita de prespan din punctul de vedere al grosimii, incepand de la asa-numita "foita de condensator" si pana la prespanul de 2...3 mm grosime, utilizat la confectionarea carcaselor. Ea ar trebui sa se gaseasca spre vanzare, in aceleasi locuri unde se comercializeaza conductori de bobinaj. Avand in vedere insa ca este mult mai usor in ziua de azi sa gasesti banda de teflon de grosimi diverse - pe la centrele comerciale pentru instalatii - se poate eventual folosi aceasta banda, care are si calitatea de a rezista pana la temperaturi de peste 300 grade Celsius. Se poate insa renunta in anumite cazuri la izolatia dintre straturi, transformatorul prevazandu-se doar cu izolatie intre infasurari, din prespan putin mai gros (0,2...0,3 mm) La transformatoarele la care bobinajul se incadreaza in fereastra la limita, nu se mai practica nici izolatia finala, iar cea dintre infasurari se va rezuma doar la cea dintre primar si restul infasurarilor.

Link spre comentariu

De mentionat ca multe din ce s-au spus aici despre izolatie nu prezinta destula siguranta pentru alte transformatoare cum ar fi cele alimentate de la retea.Am scris asta sa nu citeasca in topicul acesta ceva incepator , sa "izoleze" ceva traf de retea si apoi sa se electrocuteze.

Link spre comentariu

Hartia pentru izolarea straturilor transformatoarelor se mai numeste prespan. Exista o gama practic nedefinita de prespan din punctul de vedere al grosimii, incepand de la asa-numita "foita de condensator" si pana la prespanul de 2...3 mm grosime, utilizat la confectionarea carcaselor.....

Eu stiam ca prespanul e cartonul electrotehnic, si e altceva decat foita de condensator. E bun pt carcase, iar pt izolatii intre straturi merge la trafuri mari, nefiind disponibil la grosimi atat de mici ca foita de condensator.

Folii de prespan intercalate cu folie poliesterica formeaza asa-numitul novolit, utilizat pe scara larga la motoare.

merge hartia de condensator care se si muleaza pe spire da te faci de ulei de puti 3 zile!

Asa e, pute de trozneste (de fapt put mainile dupa ce lucrezi cu el), dar ofera o izolatie de caltate, daca te deranjeaza mirosul poti folosi folie poliesterica, disponibila de la grosimi de zeci de microni pana la milimetri. E folosita si ca materie prima pt fabricarea novolitului, impreuna cu cartonul electrotehnic (prespan).
Link spre comentariu

Un transformator audio de calitate (adica cu viata lunga) se face bobinand sarma spira langa spira si izoland fiecare strat, nu trebuie sa avem incredere prea mare in emailul sarmei. In plus, trebuie lasati 2...3mm intre spirele extreme ale stratului si carcasa. Pentru izolatie intre straturi recomand banda de teflon. Este ieftina, subtire si eficienta. Pentru izolatia intre sectiunile primarului si secundarului am folosit banda adeziva de hartie, utilizata de vopsitorii auto pentru izolarea geamurilor si elementelor de caroserie. Se aplica in mai multe straturi pentru obtinerea unui strat izolator de grosime dorita (minim 0.5mm daca alimentarea anodica a amplificatorului este de maxim 300V). Transformatoarele de iesire construite de mine in acest fel nu au patit nimic desi au suferit numeroase maltratari electrice (lipsa sarcinii pe iesire in absenta oricarei protectii :rade: ).

Link spre comentariu

Un transformator audio de calitate (adica cu viata lunga) se face bobinand sarma spira langa spira si izoland fiecare strat...

Initiatorul nu a precizat ca ar fi un traf audio.

...Eu stiam ca prespanul e cartonul electrotehnic, si e altceva decat foita de condensator...

In principiu prespanul este universal. Este insa posibil sa difere de foita de condensator, avand in vedere ca aceasta mai solicita si niste calitati dielectrice speciale.
Link spre comentariu

Este vorba de un transformator de iesire pentru o statie pe lampi cu 2xp614p in pp. Pentru primar folosesc conductor de 0.2mm si o sa fie cam 3400 de spire, intercalate cu 2 infasurari de secundar(primar-secundar-primar-secundar-primar).Va multumesc!

Deci a precizat ca e vorba de un traf de iesire :rade: Fiecare face cum crede, dar parerea mea este ca trebuie acordata mai multa atentie problemelor legate de izolatie in cazul "iesire audio" decat in situatia "traf de retea" datorita pericolului intreruperii accidentale a sarcinii la iesire, care duce inevitabil la aparitia unor supratensiuni destul de mari la care traful e bine sa reziste ... De cate ori nu mi s-a intamplat sa "iau in picioare" cablul de la boxa in timp ce ampliful functiona :nebunrau:
Link spre comentariu
Vizitator nimik

Salutare, m-am mai gandit la unele posibilitati de izolare, unele dintre ele s-au mentionat si aici. M-am gandit in principiu ca as putea folosi si:1) Banda de teflon de care s-a mentilonat2) Hartie de copt, e destul de subtire, e impregnata cu ceva ulei. Stiu sigur ca rezista la temperaturi destul de mari dar nu stiu daca pot aparea alte efecte secundare nedorite3) Hartie pentru tigari, este foarte subtire dar nu cred ca rezista bine la caldura.Pe langa asta o noua problema s-a ivit: nu stiu ce lac pot sa folosesc. Stiu ca sarma este email-ata in 2 straturi dar nu sunt sigur ce fel de lac pot sa folosesc, nu sunt chimist de meserie(doar programator) dar cred ca exista o posibilitate mare ca prin aplicarea unui lac necorespunzator peste stratul de fire bobinate, izolatia firelor sa se topeasca(sa se dizolve) si sa obtin un mare rahat in final de care sa nu ma pot folosi. Puteti recomanda vreun lac pe care sa il gasesc usor in comert(eventual pe la un supermarket sau ceva).Oricum va multumesc pentru reply-uri in alta parte a acestui forum nu am primit decat un raspuns vag, de foarte putin ajutor real...

Link spre comentariu

nici un lac de pe piata nu interactioneaza cu emailul de pe sarma! eu spal rotoare si statoare de la scule cu benzina, de multe ori am lasat statoare mai mult de 3 zile in benzina sau diluant fara probleme!partea proasta a lacului este ca este flamabil si dupa uscare, am facut mai demult un traf cu lac (mult lac) care a crapat cand s-a incins (cam tare), a plesnit lacul si a rupt cateva spire! mai degraba folosesti rasina sau ceara!

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...
Vizitator nimik

Salutare,am reusit sa repar transformatorul in cauza.Am folosit in loc de hartie de transformator intre straturile primarului banda de teflon pentru instalatii. Inainte sa folosesc banda am incercat sa ii dau foc, si evident nu se aprinde, deci din punct de vedere al temperaturii este foarte ok. :nas: Am folosit un lac uzual se pare in comert, nu nitrocelulozic ci cu un solvent numit butanonoxima si nu ataca izolatia conductorului. Izolatia conductorului este de grad 2(cu doua straturi) din poliamida sau ceva de genul (nu email clasic). Astazi am facut probe de auditie si cel putin urechea umana(a mea :rade: ) nu poate observa diferente intre un canal si celalat.Intre primar si secundar am folosit vechile hartii, destul de groase.Sper ca informatiile de aici sa fie de ajutor si altora.Multumesc pentru reply-uri oricum!

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări