Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Sursa de laborator digitala

Postări Recomandate

Si eu folosesc un traf de 24Vca si imi merge OK. Ca sa iti afiseze, trebuie sa ai 5V pe uC si pe ecran. In rest, conteaza doar pentru partea de putere. Poti sa alimentezi montajul si cu tensiune mai mica. Atata timp cat ajung cei 5V unde trebuie, nu-i nicio problema.

L.E. 24Vca / 0,707=  aproape 34Vcc . Desigur ca in sarcina mai scade. Depinde cat de "tare" e trafu'.

Editat de pinky
Link spre comentariu

deci...turbez! am cositorit toate traseele, am schimbat afisorul cu un altul de acelasi tip precum si modul de legare al lui la placa de baza (am gasit niste cabluri mufate); am schimbat si uc (am vreo 5 si le-am incercat pe toate panacum...desigur ca le-am programat) si tot nu vrea! eu zic ca e imposibil sa fac acelasi montaj de doua ori si sa se comporte la fel!singura parte comuna a celor 2 incercari de montaj este programul din uc. bine, ar mai fi si traful....dar ala isi face treaba. hmmm...si ar mai fi si tastatura...dar eu zic ca asta e cam imposibil sa dea erori. am incercat si fara tastatura si tot nu-mi apare nimic pe ecran. e posibil ca programatorul meu sa-mi faca minuni cu uc? cred ca voi apela la cineva sa-mi faca sursa. chiar ii rog pe doritorii care vor si pot sa-mi faca aceasta sursa sa ma contacteze. scuze ca pe asta n-am pus-o la bazar.

Link spre comentariu

salutare! revin cu vesti bune: l-am infrant! :) dupa ce am setat clockul intern la 1 MHz a inceput sa prinda viata. imi functioneaza reglarea curentului si a tensiunii, in sensul ca ma lasa sa setez valorile pentru U si I. imi si masoara tensiune si curentul pe iesire. nu stiu daca se vede bine in clip, dar tensiunea de la iesire nu e stabila..variaza in limite destul de largi.acum de la ce ar mai putea fi? ma gandesc sa fie din rezistentele alea din blocul de amplificare tensiune sau curent. undeva citeam ca acea rezistenta de 47k ar trebui sa fie mai mare, de 68k. daca aveti idee de ce se comporta asa...e binevenita orice parere. ufff..mai am un pic si o fac functionala. imi cer scuze de calitatea imaginii dar n-am mai avut rabdare sa-mi incarc bateriile de la camera si am filmat cu telefonul.

http://youtu.be/ROdSDPNbA8Y

Link spre comentariu

Si eu am avut probleme cu instabilitatea tensiunii. Problema era de la vreo 2 trasee intrerupte. Am dat jos toate piesele si am masurat sa nu fie ceva mustati care sa conduca curentul intre trasee. La mine era instabil sub 5V si peste 22V. Am inspectat cu atentie tot cablajul cu o lupa puternica si am mai zgariat intre trasee unde mi s-a parut ca ar fi ceva mustati.

Ai crescut valoarea rezistentelor care alimenteaza LED-urile de pe placa si de la ecran ?

Editat de pinky
Link spre comentariu

pe iesire am pus cond de 10u/63V. de rezistenta pe iesire nu m-am gandit...o sa incerc. o sa schimb si rezistenta serie cu afisajul. am vazut ce ai scris, dar mi-era lene. si nu am considerat ca era o prioritate la vremea respectiva. promit ca schimb rezistentele alea, ca si eu banuiesc ca de acolo se incinge 7805.

Link spre comentariu

inca n-am facut sa mearga sursa, ma apuc acum iar de treaba. intre timp mi-a venit o idee despre cum ar putea sa fie imbunatatita. ma refer la aspectul disiparii inutile de energie, la tensiuni mici si curenti mari de iesire. m-am gandit cum am putea sa se micsoreze tensiunea de aalimentare a montajului cand se lucreaza la tensiuni mici de iesire. si ma gandeam sa impartim domeniul tensiunilor de iesire in doua, sa zicem 0-15V si 12-28V (consider ca e nevoie de un oarecare histerezis).comutarea celor doua subdomenii sa se faca automat, in functie de tesniunea data de DAC (si nu de la iesire) iar reglarea efectiva a tensiunii de alimentare a montajului sa se faca in primarul transformatorului (nu stiu de ce mi-a venit asa ideea, probabil ar merge si in secundar cu o punte semi-comandata, ceva de genul). drept urmare m-am gandit la schema bloc de mai jos:

post-235064-0-30457500-1418504993_thumb.jpg

ce parere aveti? ar merge? ma mai gandesc ca s-ar putea sa ma ”incurce” schema de reglare automata a tensiunii de iesire...dar nu sunt prea sigur. astept pareri, propuneri...poate reusim sa imbunatatim schema. ideea ar fi sa modificam cat mai putin schema de baza, eventual sa-i adaugam prin conectori sau asa ceva componentele/blocurile necesare.

scuze de calitatea imaginii scanate

Link spre comentariu

am schimbat rezistenta de 100ohmi prin care se alimenta iluminarea afisorului cu una de 4k7. 7805 nu se mai incalzeste asa tare ca inainte, dar nici afisorul nu mai e asa ”luminos” ca inainte, dar de aproape se poate citi. incerc sa pun o rezistenta mai spre 4k (poate gasesc un 3k9, 3k6,poate 3k3, dar cred ca iar se incinge cu 3k3).mersi pinky!

tensiunea de iesire tot nu e stabila...variaza aleatoriu (cred, n-am reusit sa identific un tipar, ar fi fost util daca era unul...) intre 0 si cca 5,6V. limitarea de curent functioneaza! am testat-o si merge. am scrijelit intre trasee, chiar de doua ori...acelasi comportament. mi-e ca e ceva in soft.

Link spre comentariu

hmm....intre 0 si 6,4V nu mai oscileaza si chiar regleaza fain tensiunea.la iesirea din DAC(baza lui Q3, BC547), pentru tensiunea asta de iesire de 6,4V, tensiunea e de 4,93V. ma gandesc ca ar fi posibil sa-mi dau seama la care din rezistentele din scara R-2R e problema folosindu-ma de indiciul asta, cu tensiunea de iesire din DAC. m-apuc de studiat R-2R si poate gasesc...

acum dupa ce am citit cate ceva si mi-am mai amintit...la iesirea DAC nu poti avea o tensiune mai mare de Vref, care in cazul montajului de fata e de 5V. si ce am masurat eu, 4,93V e f aproape de 5V. oare problema sa fie in amplificatorul de tensiune? am gresit cumva in rationamentul din aceasta postare?

Link spre comentariu

aplicand logica din postul de mai sus, am reusit sa identific o problema intre rezistentele corespunzatoare bitilor 6 si 7. am racait intre trasee si tensiunea maxima stabila a crescut cu o treapta: 6,5V la iesire, respectiv 4,96V la iesirea din DAC. acum o ia razna dupa 6,5V si am procedat ca si mai inainte....dar n-a mai mers. nush ce sa-i mai fac. parca nu-mi vine sa-i dau jos toate piesele si apoi se pun la loc...se mai strica si cablajul...mai stie cineva vreo metoda sa descopar unde-i problema? ms pinky de sfaturi, chiar mi-au fost utile.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări