Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Sursa de laborator digitala

ionu7z1992

Postări Recomandate

• 2 săptămâni mai târziu...

am revenit cu vesti despre sursa cu atmega8. nu-mi functioneaza...am facut cablajul de la pinky (de fapt mi l-a facut un coleg de pe forum) si tot nu vrea sa functioneze. eu as exclude acum varianta cu cablaj defect. stiu ca sunt colegi de pe forum carora le-a iesit montajul si sunt convins ca-mi va functiona si mie...dar...pana atunci trebuie sa descopar de ce nu merge. cu uc montat si programat am la iesire cca 3,4V. fara uc in montaj sau cu uc in montaj si neprogramat am cca 6V la iesire. in prima situatie de mai sus stabilizatorul de 5V se incalzeste f tare (un 7805). vreo idee are cineva? ce masuratori ar mai tb sa fac?

Link spre comentariu

Exact. Trebuie sa descoperi ce nu merge.

Esti foarte zgarcit in informatii. Ce inseamna : nu merge ? Nu afiseaza nimic, nu modifica tensiuni ? Sau ce nu face ? Ce tensiune e la intrarea si iesirea lui 7805 ? Din 7805 se alimenteaza uC.

Link spre comentariu

am zis ca la iesire am 6 sau 3V. nu afiseaza nimic, nu modifica tensiunea. la intrarea lui 7805 sunt cca 24V la iesire 5V. da, din 7805 se alimenteaza atmega.daca mai e nevoie de alte informatii vi le dau bucuros. multumesc pt promptitudine!

Link spre comentariu

Inainte de toate, trebuie sa afiseze. Daca nu afiseaza, nu e bine. Faptul ca 7805 se incalzeste foarte tare, nu e de bine. " Din 7805 se alimenteaza uC. " era o afirmatie, nu o intrebare. Tot de pe +5V se alimenteaza si ecranul. Faptul ca 7085 se incalzeste, inseamna un consum marit. Faptul ca ai 5V, inseamna ca nu e nimic in scurt. 7805 la mine in montaj e usor caldut, fara radiator de racire. Masoara consumul pe cele 2 elemente: uC si ecran. Trebuie sa identifici de unde ai consum marit.

Eventual, fa poze de calitate fata-verso, poate se vede ceva acolo.

Ai intrebat mai inainte de conectarea pe USB. Eu nu am legat partea de comunicatie cu PC deoarece nu m-a interesat. Acolo zice ceva de Linux Remote Control. Nu am nici cea mai vaga idee cum s-ar folosi aceasta optiune.

Link spre comentariu

consumul intregului montaj cu uc montat si programat este de cca 35mA. fara uc sau cu uc montat si neprogramat e de cca 32mA. afisorul e montat in toate cazurile. eu am dedus de aici ca uc ar consuma vreo 3mA. revin ceva mai tz cu poze.

Link spre comentariu

ptiuu...uitandu-ma si analizand pozele lui xmenmaxx mi-am dat seama ca nu am facut un strapintre pinii 1 si 5 ai CON3. adica nu ajunge o masa la uc. ma apuc acum de lipit si dupa ce-i fac proba postez iar.

Link spre comentariu

lucrurile au inceput sa se miste...afisorul tot nu afiseaza nimic, dar am reusit sa-i modific contrastul din acel semireglabil. 7805 tot se incinge al naibii. cand uc e montat, tensiunea de iesire cand alimentez montajul este de 4,7-4,8V. apasand pe butoane, am observat ca tensiunea de iesire variaza, in trepte, astfel: 0V, 1,2V, 2,3V, 3,5V, 4,7V, 5,1V, 4,7V si atat. din greseala, am facut scurt pe iesire cu aparatul demasura care era setat pe masurat curenti. imi indica fix 0,5A. si regulatorul serie se incinsese mai ceva decat 7805 (e normal cred: (32-4,7)V x 0,5A=cca14W). tind sa cred ca de vina e regulatorul serie, pt ca nu am gasit BD245. am montat un D44H11. si totusi..cred ca am ceva probleme si la DAC. voi ce credeti?

Link spre comentariu

Eu cred ca ai 2 variante: identifici defectul sau defectele sau trimiti la cineva sa faca functionala sursa.

Daca vrei sa identifici tu problema, o faci in etape. Intai trebuie sa faci aparatul sa afiseze. Posibile cauze: uC cu probleme sau display cu probleme. Tranzistorul de putere trebuie sa fie montat pe un radiator generos. In pozele puse de tine, tranzistorul e in pielea goala. Tranzistorul pus de tine e cam slab. Suporta o putere disipata de maxim 50W. Asta inseamna ca la iesire poti avea 5V x 1,6A doar daca ai un radiator MARE. Eu am pus un radiator de 200 cm2 deoarece nu am avut mai mult loc in carcasa. Din acest motiv, nu pot sa folosesc mai mult de 2A la tensiuni mai mici de 5V pentru mai mult de 20s.

Pana una-alta, trebuie sa identifici care piesa produce incalzirea lui 7805: uC, displayul, vreo rezistenta mai mica decat trebuie sau mustati intre trasee.

Rezistenta pe iluminarea ecranului trebuie sa o schimbi cu una mai mare. Eu am pus 4,7k. Lumineaza perfect. La fel sa pui si in locul lui R5 care alimenteaza LED-ul de pe placa de baza. Mai vad pe placa ta inca cateva rezistente mai ciudate la care nu le disting culorile. E vorba de cele de precizie, adica cele cu 5 culori. Verifica ca valoarea lor sa fie cea indicata in schema.

Faptul ca tensiunea de iesire se modifica in trepte, inseamna ca uC e functional. Faptul ca lucreaza in acele trepte, inseamna ca sunt ceva probleme la trasee. Cositoreste traseele !!!  Asa o sa vezi unde sunt trasee intrerupte. Eu am vazut 3 intreruperi. Or fi mai multe.

Editat de pinky
Link spre comentariu

neatza! multumesc mult pt sfaturi! cele marcate de tine pe poza nu sunt intreruperi, sunt pete de sacaz-cel care a facut cablajul l-a dat si cu emulsie de sacaz.bine, nu neg posibilitatea ca unele trasee sa fie intrerupte...eu am gasit unul intrerupt si l-am rezolvat. in afara de metoda de a cositori fiecare traseu in parte...mai exista alta metoda, avand in vedere ca sunt si piesele montate?

cred ca esti de acord cu mine, pinky, ca uc e functional. banuiesc ca ar fi afisorul de vina..il voi schimba. cat despre puteri disipate..asta va fi ultima mea grija. stiu, ai dreptate, am citit si eu datele de catalog pt tz regulator si nu se compara cu BD245 dpdv al puterii maxime disipate. dar am zis sa vad montajul functional si apoi sa-mi fac griji de asta.

multumesc mult pt timpul acordat! revin cu noutati...

Link spre comentariu

Faptul ca tensiunea de iesire se modifica in trepte, inseamna ca uC e functional.

Nu asa am zis si eu ?

Dar asta nu inseamna ca iti functioneaza porturile care comanda ecranul. In prima faza, verifica conexiunea ecranului cu placa. Verifica sa nu ai scurt intre pini. Trebuie sa faci foarte multe verificari cu schema in fata. Nimeni nu o sa iti poata indica precis unde e localizata problema. Montajul e la tine.

Eu an adaugat din belsug cositor pe trasee. Asta e. Sunt trasee destul de fine. Eu mi-am facut cablajul cu metoda calcatorul. Ca sa zic asa, "secretul" consta in substanta folosita pentru corodare. Clorura ferica e de toata jena. Am reusit sa procur acid azotic. Ala face treaba adevarata. In 30 secunde e gata corodat si nu are timp sa intre pe sub tonerul fixat mai slab pe cablaj.

in afara de metoda de a cositori fiecare traseu in parte...mai exista alta metoda, avand in vedere ca sunt si piesele montate?

Sa verifici fiecare traseu in parte. Cositorirea fiecarui traseu e mai rapida.

Editat de pinky
Link spre comentariu

dap...banuiam ca la mine e mingea, ca sa zic asa...dar am zis ca poate am facut eu ceva gresit..

cat despre acid azotic...tot respectul pentru el. il foloseam cand eram mai mic (de fapt taica-meu folosea asa ceva si eu imprumutam cand corodam cablaje si mergea fara probleme) dar acum nu gasesc de cumparat (probabil si asta poate fi folosit la fabricat bombe si e interzis  :) ). n-am incotro, ma apuc de cositorit. va trebui sa-mi ascut varful letconului  :). iar despre metoda calcatorul...nu prea am folosit-o decat recent. si asa cum am citit, probabil dupa mai multe experimentari rezultatele sunt multumitoare. pe mine unul nu m-a impresionat, la cele 2-3 cablaje pe care le-am facut cu metoda asta. dupa ce termin cu sursa asta ma apuc de-un UV box...bine, dupa ce mai citesc nitel despre metoda foto. mersi mult de sprijin!

LE: ma gandesc ca totusi acel afisor pe care l-am folosit sa nu aiba ceva distrus pe pinii de date (D5 la D8 parca). eu l-am mai folosit si intr-un alt montaj (aceeasi schema, doar ca proiectasem eu cablajul in orcad) si datorita unei greseli de proiectare a cablajului (gresisem pinii la 7805) regulatorul 7805 s-a strapuns....deci aveam toata tensiunea de vreo 31V pe partea de 5V. acum imi dau seama ca poate totusi afisorul n-a scapat..desi iluminarea LED imi functioneaza si apar si dreptunghiurile de pe cele 2 randuri...

si o alta dilema..montajul il alimentez dintr-un traf de 24V. dupa calculele mele, dupa redresare si filtrare rezulta 32V. masurat am 31V, deci ar fi ok. ar trebui sa mearga schema cu hex-ul pentru 28V/3A? din ce am citit eu, ar tb sa mearga..

Editat de gabitzu2006
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări