Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Sursa de laborator digitala

Postări Recomandate

revin cu o problema.

am facut iarasi aceasta sursa, dupa aceeasi schema, acelasi cablaj, acelasi hex (cred). problema e ca nu imi indica bine tensiunea. eroarea e de 100-200 si ceva de milivolti, in functie de tensiunea setata (eroare mai mica la tensiuni setate mai mici). am verificat multimetrul, am crezut ca iar e de vina bateria..insa masurand o tensiune de 5V (de la iesirea lui 7805) mi-am dat seama ca bateria e ok, afisa 5,01V. initial aveam 3X1,5 ohmi, imi afisa cu eroare. am pus 4X2,2 ohmi, cam aceeasi eroare. concluzia mea: nu e din acele rezistente. ma gandesc sa nu fie rezistoarele din divizorul de tensiune pentru masurare...voi ce credeti?

L.E. am si prima sursa construita, care functioneaza bine si care imi afiseaza corect valorile tensiunii si curentului de iesire. asta, cea de-a doua..nu stiu ce are.

schema sursa digitala.pdf

Editat de gabitzu2006
Link spre comentariu

Pune in loc de R8 un semireglabil de 1k. Regleaza din el sa aduci la valoarea dorita.

Rezistentele alea de 2.2 sau 1.5 nu au de a face cu citirea tensiunii. Sunt şuntul de curent. Pune un consumator si apoi o sa vezi cat curent indica, daca e corect.

NB: nu am facut sursa asta, acum vad schema pentru prima oara.

Nu ai sa ai o citire perfecta. Eroarea de neliniaritate isi spune cuvantul. Vei putea cu R8 doar sa aduci la 0 la o valoare pe care o folosesti uzual. Restul, o sa fie in functie de liniaritate ADC-ului.

Link spre comentariu

pai...mai am o sursa exact la fel, ma refer la schema, la cablaj...si aceea e aproape perfecta, in sensul ca diferenta intre cat indica afisorul si tensiunea masurata cu multimetrul este mica (zeci de mv sau mai putin; tensiunea se poate regla din 10 in 10 mv, curentul din 10 in 10mA). da, nu eram sigur ca acele rezistențe au vreun rol in citirea tensiunii. ziceati de neliniaritatea ADC...daca as schimba AT8-ul cu un altul, incarcat cu acelasi hex, e posibil sa inlatur eroarea? sau macar s-o micsorez. sau alta solutie, daca as avea codul sursa, sa ajustez ceva pe partea de conversie...dar nu am codul sursa.

cu rezistentele de 1,5 aveam eroare si la curent...acum nu stiu, n-as vrea sa mai incerc sa-i pun consumator intrucat nu am radiator pe tz regulator serie si iar se incinge. stiu, as putea incerca cu un rezistor de valoare mai mare, ca sa fie curentul mai mic...

Editat de gabitzu2006
Link spre comentariu

Bineinteles ca se poate incerca un alt AT8. Dar va trebui sa fii foarte norocos ca sa gasesti unul cat de cat liniar. Atata poate ADC-ul pentru pretul lui.

La sursa ailalta s-au potrivit mai multe, sau ai lucrat cu piese de tolerante mai mici, etc.

Daca nu ai radiator, apoi nu pune sarcina. Daca şuntul o sa aiba alta valoare decat cea stabilita in soft (adica o anume cadere de tensiune pe şunt la un curent dat) apoi o sa indice complet aiurea. Testul ar fi neconcludent.

Pune radiator si foloseste exact valoarea şuntului cum o recomanda autorul.

Link spre comentariu

Vorbim de ADC caci cu ala masori si iti afiseaza tensiunea aia usor pe langa.

DAC-ul este si el tot "intern" in ciuda rezistentelor externe AT8. Daca rezistentele alea nu sunt riguros alese, atunci variatia sursei nu e liniara.

Revin, tu te plangi ca citirea tensiunii nu urmareste valoarea iesirii. Deci, despre ce vorbim?

Eu vorbeam de tolerantele divizorului de tensiune.

Link spre comentariu

Despre exact ce ati spus in ultimul rand. Dar despre toleranta caror piese din ADC vorbiti dvs? ADC-ul e in uc, asadar vorbim despre toleranta ADC-ul din uc? si ca veni vorba, DAC-ul folosit pentru comanda amplificatorului de cc nu este intern! este format din acele iesiri digitale si acea retea de rezistente. dar daca ne referim la acele iesiri digitale, sa zicem ca putem spune ca este intern, insa in acest caz numai o parte din DAC este interna. in rest, cred ca observatia dvs cu privire la R8 este valida. ramane sa si incerc. acum am vazut pe schema ca mai este o valoare in paranteza. iar variatia erorii nu este neliniara, cred ca ea creste odata cu cresterea tensiunii de iesire. asa ca e foarte posibil sa fie din cauza acelui R8. mai intai voi incerca cu alt uc, pt ca imi e mai usor sa-l scot din soclu pe actualul si sa-l inlocuiesc, decat sa dezlipesc si apoi sa lipesc un rezistor. Multumesc de interes!

Link spre comentariu

Poate nu am fost atent. Dacă vorbești de performanțele ADC-ului atunci trebuie căutat în µC .

Eu am lucrat doar cu PIC și nu am făcut măsurători extinse - am acum pe masa de lucru un circuit destinat exclusiv măsurării linearității ADC din PIC (PIC16f88x în particular ) dar mai durează, am ritmul meu.

Contează mult și softul ce și cum face - dacă rejectează rețeaua, dacă filtrează zgomotele, etc.

Oricum la aceste µC nu cred că se garantează o neliniaritate mai mică de 0.1% FS.

Dacă ai erori mult mai mari decât atât trebuie probabil să cauți și în altă parte.

EDIT M-am uitat acum pe DS de la ATMEGA8 . E așa cum mă așteptam : INL -0,075%, Total error 0,175% valori tipice, nu se garantează valori maxime.

Editat de UDAR
Link spre comentariu

posibil, dar repet: prima sursa mi-a iesit bine (in cele din urma).

L.E. am terminat de montat un alt uc in montaj siiii....bingo! acum eroarea e de 0,04-0,07V (intre valoarea afisata, care oricum e cu o singura zecimala si valoarea citita pe multimetru), ceea ce mi se pare mai mult decat ok (cel putin pentru pretentiile mele). Deci uc era de vina! sau hex-ul, desi sunt 90% convins ca e acelasi hex ca si cel din primul uc.

ce-mi recomandati sa fac cu uc vinovat? ca parca nu l-as arunca, dar nici sa mai dau peste el...

Editat de gabitzu2006
Link spre comentariu

dar cu ce am deranjat ca am intrebat pe forum? colegul si-a dat cu parerea ca e r8..si eu am zis ca asta va fi al doilea lucru pe care-l voi face...toate sfaturile trebuie musai urmate? nu trebuie sa mai si filtram? nu zic ca nu a fost bun vreun sfat, sau ca eu le stiu pe toate. imi cer scuze daca am ofensat pe cineva neurmandu-i sfatul...dar, sfaturile trebuie adoptate si adaptate, nu credeti?

ok, se pare ca ne-am incurcat in postari..acum am inteles ce spui, radu, cu diferentele intre prima si a doua..sursa. da, asta urma sa fac, dar asta presupunea mai mult efort decat schimbarea uc-ului. si am intrebat aici ca poate cineva, cu mai multa experienta in electronica, ma poate indruma ce sa verific, ca sa nu fac comparatia piesa cu piesa. si, la naiba, daca fac reverse engeneering dupa propria-mi creatie...ufff

Editat de gabitzu2006
Link spre comentariu

ok, se pare ca ne-am incurcat in postari..acum am inteles ce spui, radu, cu diferentele intre prima si a doua..sursa. da, asta urma sa fac, dar asta presupunea mai mult efort decat schimbarea uc-ului. si am intrebat aici ca poate cineva, cu mai multa experienta in electronica, ma poate indruma ce sa verific, ca sa nu fac comparatia piesa cu piesa. si, la naiba, daca fac reverse engeneering dupa propria-mi creatie...ufff

Iartă-mă, nu vreau să fiu rău dar exact asta voiam să spun . Adică de ce să nu facă efortul vreun fraier de pe forum decât să-l fac eu ?

Cam ce/câtă experiență crezi că ar putea să aibă cineva ( n-o mai bag pe aia cu globul de cristal că s-a fumat ) să știe ce ai făcut bine în prima și greșit ( sau mai puțin bine ) în a doua dacă tu nu știi ?

Cine are experiență și a făcut sursa asta i-a ieșit probabil din prima - cu limitările din proiectare despre care vorbeam - deci nu are cum ghici ce ai greșit tu . Căci sper că nu te îndoiești că ai greșit ?

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări