Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Sursa de laborator digitala

Postări Recomandate

imi poate cineva confirma sau infirma cu argumente rationamentul din #118 si #119? am refacut montajul, un cablaj nou, verificat inainte de cositorire si dupa, alte piese (exceptand traful, uc, afișorul si butoanele) si tot nu vrea sa functioneze in toata gama de tensiuni ( dupa 5,5V tensiunea la iesire variaza aleator). imi poate da cineva vreo idee? sa-mi spuna unde am gresit, ce ar trebui sa verific..etc. cat de mult conteaza faptul ca nu am folosit BD245 ci D44H11? tranzistorii au parametrii asemanatori, mai putin puterea totala disipata, in defavoarea ultimului, dar zic eu ca nu asta ar fi problema.multumesc!

Link spre comentariu

E posibil ca microcontrolerul sa fie defect. Mie imi facea asa cand am avut intrerupt un traseu care ducea la unul dintre pinii lui Atmega8. Posibil ca, daca cablajul este bun, una sau mai multe porti ale lui Atmega sa fie prajite. Instabilitatea se manifesta cand uC vrea sa compenseze tensiunea de iesire dar nu poate din cauza ca portile nu sunt functionale.

Nici eu nu am folosit BD245C, cu toate ca l-am cumparat. Am folosit un NPN din primarul unei surse. Nu mai stiu cum il cheama. O sa ma uit maine.

Link spre comentariu

da, asta ma gandeam si eu ca ar fi cauza oscilatiilor: incercarea esuata a uc de a compensa variatia tensiunii de iesire. acum 5 minute, pe cand, lipsit de idei, atingeam diferiti pini accesibili, am observat urmatorul fenomen-cand am atins pinul 1 al mufei de ICSP, legat cu pinul 1 al uc, adica reset, pentru o perioada scurta de timp, respectiv cateva secunde, tensiunea varia iarasi aleatoriu, in conditiile in care, cu pinul neatins, tensiunea era stabila (5,5V). sa fie vreo problema de decuplare a alimentarii uc? sau sa incerc sa decuplez pinul de RST cu un cond ceva la masa?

@pinky, ms de raspuns si nu te mai obosi sa cauti ce tz ai folosit. sigur nu e de acolo, asa cum banuiam si mi-ai confirmat cand ai spus ca nici tu nu ai folosit BD245. ce am mai observat ca desi am setat tensiunea de iesire la maxim, 28V, la iesirea din DAC, nu am 5V (sau 4,95) ci mult mai putin, vreo 3V parca. deci...ceva nu e in regula.ma gandesc ca s-ar putea sa ai dreptate, sa fie porturile uc afectate. nu mai am uc disponibile (am vreo 4 blocate, programate gresit cu alt clock, probabil si cu alti fuse-biti) dar voi comanda in curand alte vreo 2-3, voi programa unul cu setarile care aparant merg si sa vedem daca imi va functiona. cu uc blocate nush ce sa fac, as face un avr doctor sau poate gasesc vreun coleg sa mi le deblocheze..in fine, asta e off-topic.

P.S.: imi cer scuze daca aparent ma contrazic, dar pe masura ce scriu aici imi dau seama de anumite lucruri

Link spre comentariu

am reusit sa ”deblochez” toate uc pe care le credeam blocate. de fapt aveam lipituri reci la programator. am reusit sa scriu iar hex-ul intr-unul din ele, am scris si fuse bitii si aceeasi problema: nu vrea sa regleze tensiunea peste 5,6V! acum 2 solutii mai sunt posibile:1. cablajul defect (desi l-am verificat inainte si dupa cositorire) 2. softul nu e bun sau fac eu ceva gresit cand programez uc. nervii mei sunt pe terminate, asa ca...se baga cineva sa-mi faca aceasta sursa? sau sa faca sa mearga una din cele doua surse ale mele. contracost, desigur. va multumesc!

nu-mi functioneaza nici legatura cu PC-ul. deci cauza pentru cele doua ”defectiuni” este comuna.

am incercat si varianta lui xmenmaxx, de 20V. la fel, aceeasi problema, dar pe la 5,7V.deci nu e din soft. sa fie din rezistenta din colectorul lui Q3, acea de 47k? am vazut in unele variante ale schemei o valoare de 68k. voi ce valoare ati folosit? si daca imi poate spune cineva, daca nu e prea mare deranjul sa masurati, ce tensiune aveti la iesirea din DAC (masurata intre baza lui Q3 si masa, cu tensiunea de iesire setata la maxim)?

Editat de gabitzu2006
Link spre comentariu

Salut. Eu din cate am inteles, daca programezi varianta de 22V/2,5A, atunci folosesti valorile : R9 = 47k, R10 = 4k7, iar R8 = 1k . Pentru cealalta varianta de 30V/2A, folosesti valorile: R9 = 68k, R10 = 5k6, iar R8 = 820ohmi.

Pentru Vout = 5,7V, in baza la Q3 fata de GND masor 1,46V, iar pe intrarea ADC1 (pinul 24 de la uC) masor 0,568V.

Pentru Vout = 27,5V, in baza la Q3 fata de GND masor 4,23V, iar pe intrarea ADC1 (pinul 24 de la uC) masor 2,49V) 

Daca doresti sa mai fac alte masuratori sa imi spui. 

p.s. Mie mi-a functionat din prima, si imi functioneaza si conexiunea seriala ( pot seta tensiune/curent de pe PC).

Editat de mariuss_suciu
Link spre comentariu

multumesc mult marius. ma interesa pentru tensiunea maxima de iesire, de exemplu 30V, ce tensiune ai in baza lui Q3. s-ar putea sa ai dreptate cu valorile rezistentelor pt 30V, poate de asta nu vrea..

ma bag la masuratori..sa vad daca am tensiunea aproximativa ca a ta, in baza lui Q3. apoi ma apuc de schimbat rezistentele alea...

marius,te mai rog ceva: spune-mi si mie cum sa testez legatura seriala? ce program ai folosit, ce comenzi ai dat, etc. eu am incercat cu hyperterminal dar mi se pare cam ciudat si cu putty și cu niciunul din ele nu am obtinut vreun rezultat.

Editat de gabitzu2006
Link spre comentariu

Acum imi cautam cablul serial sa testez din nou partea de comunicare dar nu l-am gasit (am o gramada de cutii) , eu din cate imi aduc aminte in arhiva cu toata documentatia era un fisier la urmatoarea cale: "*digitaldcpower-0.5.3i2c-commother_OSwini2ctalk.exe", deschideam un CMD, navigham pana la fisierul i2ctalk.exe si pe urma mi se pare ca puteam introduce comenzile de genul "u=100" -> seteaza tensiunea la 10,0V, etc... dar voi face o verificare si am sa lamuresc problema daca pot.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări