pinky Postat Martie 6, 2015 Partajează Postat Martie 6, 2015 (editat) Eu am pus 4 x 2,2 ohmi. In paralel am mai adaugat diverse rezistente pana cand indicatia de pe sursa a fost identica cu cea de pe aparatul de masura. Daca multimetrul tau primeste o baterie noua, va indica corect. Asta este "secretul" la aparatele de masura digitale. Trebuie sa calibrezi cumva sursa, altfel vei avea indicatii aiurea. Editat Martie 6, 2015 de pinky Link spre comentariu
gabitzu2006 Postat Martie 6, 2015 Partajează Postat Martie 6, 2015 cred ca depinde si de ce multimetru am, nu? nu am unul scump, am dat vreo 40 de lei acum vreo 5-6 ani. si ca sa intaresc faptul ca e o panarama, in momentul de fata nu-mi mai masoara pe AC. trebuie sa gasesc alta metoda sa calibrez sursa..poate gasesc pe la munca unul calibrat sau macar verificat metrologic. ms de sfat! Link spre comentariu
GeoMar Postat Martie 10, 2015 Partajează Postat Martie 10, 2015 ... GeoMar, ca si curiozitate, ne puteti incanta cu schema sursei dvs? pare interesanta, dupa cablaj ... Uite aici http://www.elforum.info/topic/101683-sursa-digitala-cu-atmega8-lcd-lm723/ Link spre comentariu
gabitzu2006 Postat Martie 22, 2015 Partajează Postat Martie 22, 2015 am schimbat aparatul de masura (mi-am luat unul nou) si cu 4x2,2ohmi, la un curent setat de 1A, aparatul de măsură indică 0,94A. deci e o diferenta. o sa incerc si cu 3x1,5ohmi, sa vad daca si cat mai e diferenta. i-am facut sursei si o cutie si lucrez la acel montaj pentru reducerea puterii disipate. postez poze, scheme, etc. dupa ce termin totul. Link spre comentariu
gabitzu2006 Postat Martie 23, 2015 Partajează Postat Martie 23, 2015 (editat) ma gandisem la urmatoarea schema pentru reducerea puterii disipate de tz serie: functioneaza in felul urmator (am un traf de 2x12V): cand tensiunea de la iesirea sursei este reglata sub cca 11,2V, releul ramane neanclansat si sursa se alimenteaza la 12Vca. cand tesniunea la iesire este reglata la peste 11,2V, releul anclanseaza si sursa este alimentata la 24V, prin contactele normal deschise ale releului. schema functioneaza foarte bine, cu un singur inconvenient: face asta doar in gol!! am pus ca sarcina un bec auto de 12V care ia cam 1,8A. datorita consumului mare (si datorita lui Ohm) tensiunea la iesire scade undeva la 6-7V astfel ca releul comuta cand pe o infasurare cand pe alta. asta o data. in al doilea rand, cu releul nealimentat (intrerupta alimentarea schemei de reduce a Pd) tot apar oscilatii, in sensul ca becul se stinge apoi se aprinde si afisajul face acelasi lucru. asta datorita (cred eu) faptului ca sursa e alimentata din 12Vca si cu sarcina cuplata tensiunea scade f mult. nu am bec de 6V, sa vad daca face la fel. asadar, nu recomand varianta asta. ma gandesc totusi daca as prelua semnal de la intrarea amplificatorului de tensiune si curent (baza primului tranzistor) dar cred ca ar fi cam tot aia, pentru ca daca e activa limitarea de curent, uc va reduce tensiunea din baza tranzistorului si de aici iarasi oscilatii. cred ca ar fi fost mai util ca uc sa dea un 1 logic pe un pin atunci cand tensiunea de iesire este setata (deci setata, nu tensiunea de iesire a sursei) peste o anumita valoare si astfel sa se comande acel releu care sa comute infasurarile...altfel, nu prea vad nicio solutie viabila. daca are totusi careva vreo idee despre cum as putea reduce puterea disipata pe tranzistorul regulator serie..va rog sa postati. L.E. am uitat sa precizez: schema de mai sus se comporta ceva mai bine daca e alimentata din traf separat. daca se alimenteaza din acelasi traf oscilatile sunt si mai pregnante, probabil apar cine stie ce reactii.. Editat Martie 23, 2015 de gabitzu2006 Link spre comentariu
gabitzu2006 Postat Martie 28, 2015 Partajează Postat Martie 28, 2015 (editat) utilizatorul rlodina a realizat o interfata grafica pentru comanda sursei, desigur, tot pe RS232. aplicația se foloseste de programelul furnizat de cel ce a proiectat sursa, pe tuxgraphics.org. toata evolutia proiectului interfetei grafice o gasiti aici: http://www.elforum.info/topic/102236-creare-interfata-grafica-pentru-un-program-ce-ruleaza-in-linie-de-comanda/, inclusiv ultima varianta a interfetei grafice. autorul, rlodina si-a exprimat acordul ca acest program sa fie open si free. asa ca daca vreti sa-i mai puneti floricele, stelute...succes! postez si eu aici arhiva cu cele 2 .exe ale interfetei si arhiva cu codul sursa, ambele arhive pentru ultima varianta.UIRemoteLab.exe.0.4.zip UIRemoteLab.src.0.4.zip de asemenea, deocamdata am renuntat la schema de reducere a puterii disipate...am optat totusi sa pun un ventilator si intentionez sa fac pentru ventilator si o schema de reglare a turatiei in functie de temperatura. revin cu noutati. Editat Martie 28, 2015 de gabitzu2006 Link spre comentariu
gabitzu2006 Postat Aprilie 4, 2015 Partajează Postat Aprilie 4, 2015 am si eu o rugaminte pentru cei care au realizat deja aceasta varianta a sursei: va functioneaza comunicatia seriala? la sursa mea merge doar sa ii dau comenzi de la PC, insa nu pot citi valorile curente (adica ce tensiune am la iesire si valoarea curentului consumat). multumesc! Link spre comentariu
radhoo Postat Aprilie 6, 2015 Partajează Postat Aprilie 6, 2015 O alta intrebare pentru cei care au realizat schema lui Guido, cu atmega8 : cum se comporta protectia la scurt circuit? Link spre comentariu
gabitzu2006 Postat Septembrie 19, 2015 Partajează Postat Septembrie 19, 2015 @radhoo protectia la scurt merge ok, din ce am constatat nu e de tip crowbar, adica sa taie tot, ci limiteaza curentul. si masurare riplu si zgomot i-am pus si ventilator Link spre comentariu
Marian Postat Septembrie 20, 2015 Partajează Postat Septembrie 20, 2015 Cred ca vroiai sa zici ca nu e protectie cu stop, crowbar este altceva. Link spre comentariu
gabitzu2006 Postat Septembrie 20, 2015 Partajează Postat Septembrie 20, 2015 corect, nu e cu stop, adica nu taie tot, doar limiteaza curentul. chiar am re-citit recent chestia asta cu protectia la scurt. daca vreti caut in cartea aceea si postez. am masurat un riplu de vreo 70mVvv la peste 2A curent de sarcina (tensiune de iesire 20V pe o sarcina de 10ohmi). credeti ca e mult sau e ok?astept pareri, dar sustinute, va rog. Link spre comentariu
luk68 Postat Septembrie 27, 2015 Partajează Postat Septembrie 27, 2015 Masoara si pe condensatorul C1. Cred ca este mic. Nu este o sursa stabilizata cu IC-uri gen LM723, LM317 ........ Riplul de tensiune de pe condensatorul de filtrare de la puntea redresoare se reflecta pe iesirea sursei. Incearca sa schimbi C6 cu 22nF cum este in schema originala. Link spre comentariu
gabitzu2006 Postat Septembrie 27, 2015 Partajează Postat Septembrie 27, 2015 @luk68 sa inteleg ca riplul e prea mare? eu am crezut ca e ok. riplul masurat era la iesirea sursei, nu dupa puntea redresoare. si cum adica nu e o sursa stabilizata cu IC gen LM723, 317? ba e exact la fel, e tot liniara, doar comandata digital. sau poate nu am inteles eu la ce anume te referi.. Link spre comentariu
remus2509 Postat Noiembrie 3, 2016 Partajează Postat Noiembrie 3, 2016 Salut a realizat cineva sursa cu atmega8 versiunea hardware 3. ca as vrea sa o construiesc și eu mulțumesc Link spre comentariu
remus2509 Postat Noiembrie 16, 2016 Partajează Postat Noiembrie 16, 2016 Până la urmă răspund tot eu am realizat o si funcționează foarte bine eu am făcut variant 22v 2.5 amperi dar se poate scrie hexul ptr 30v 3.5A .puncte pro,nu are potentiometre ca surse de acele aveam ,se poate folosi direct la un încărcător de laptop ,plus ca vezi mereu curentul si tensiunea de la ieșire,plus limitare de curent ,tensiunea se reglează în trepte de 40 de milivolti ,limitare de curent de la 10 miliamperi la 2.5A Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum