Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Sursa de laborator digitala

Postări Recomandate

Eu am pus 4 x 2,2 ohmi. In paralel am mai adaugat diverse rezistente pana cand indicatia de pe sursa a fost identica cu cea de pe aparatul de masura. Daca multimetrul tau primeste o baterie noua, va indica corect. Asta este "secretul" la aparatele de masura digitale. Trebuie sa calibrezi cumva sursa, altfel vei avea indicatii aiurea.

Editat de pinky
Link spre comentariu

cred ca depinde si de ce multimetru am, nu? nu am unul scump, am dat vreo 40 de lei acum vreo 5-6 ani. si ca sa intaresc faptul ca e o panarama, in momentul de fata nu-mi mai masoara pe AC. trebuie sa gasesc alta metoda sa calibrez sursa..poate gasesc pe la munca unul calibrat sau macar verificat metrologic. ms de sfat!

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

am schimbat aparatul de masura (mi-am luat unul nou) si cu 4x2,2ohmi, la un curent setat de 1A, aparatul de măsură indică 0,94A. deci e o diferenta. o sa incerc si cu 3x1,5ohmi, sa vad daca si cat mai e diferenta. i-am facut sursei si o cutie si lucrez la acel montaj pentru reducerea puterii disipate. postez poze, scheme, etc. dupa ce termin totul.

Link spre comentariu

ma gandisem la urmatoarea schema pentru reducerea puterii disipate de tz serie:

post-235064-0-67884600-1427116011_thumb.png

functioneaza in felul urmator (am un traf de 2x12V): cand tensiunea de la iesirea sursei este reglata sub cca 11,2V, releul ramane neanclansat si sursa se alimenteaza la 12Vca. cand tesniunea la iesire este reglata la peste 11,2V, releul anclanseaza si sursa este alimentata la 24V, prin contactele normal deschise ale releului. schema functioneaza foarte bine, cu un singur inconvenient: face asta doar in gol!! am pus ca sarcina un bec auto de 12V care ia cam 1,8A. datorita consumului mare (si datorita lui Ohm) tensiunea la iesire scade undeva la 6-7V astfel ca releul comuta cand pe o infasurare cand pe alta. asta o data. in al doilea rand, cu releul nealimentat (intrerupta alimentarea schemei de reduce a Pd) tot apar oscilatii, in sensul ca becul se stinge apoi se aprinde si afisajul face acelasi lucru. asta datorita (cred eu) faptului ca sursa e alimentata din 12Vca si cu sarcina cuplata tensiunea scade f mult. nu am bec de 6V, sa vad daca face la fel. asadar, nu recomand varianta asta.

ma gandesc totusi daca as prelua semnal de la intrarea amplificatorului de tensiune si curent (baza primului tranzistor) dar cred ca ar fi cam tot aia, pentru ca daca e activa limitarea de curent, uc va reduce tensiunea din baza tranzistorului si de aici iarasi oscilatii. cred ca ar fi fost mai util ca uc sa dea un 1 logic pe un pin atunci cand tensiunea de iesire este setata (deci setata, nu tensiunea de iesire a sursei) peste o anumita valoare si astfel sa se comande acel releu care sa comute infasurarile...altfel, nu prea vad nicio solutie viabila. daca are totusi careva vreo idee despre cum as putea reduce puterea disipata pe tranzistorul regulator serie..va rog sa postati.

L.E. am uitat sa precizez: schema de mai sus se comporta ceva mai bine daca e alimentata din traf separat. daca se alimenteaza din acelasi traf oscilatile sunt si mai pregnante, probabil apar cine stie ce reactii..

Editat de gabitzu2006
Link spre comentariu

utilizatorul rlodina a realizat o interfata grafica pentru comanda sursei, desigur, tot pe RS232. aplicația se foloseste de programelul furnizat de cel ce a proiectat sursa, pe tuxgraphics.org.

toata evolutia proiectului interfetei grafice o gasiti aici:  http://www.elforum.info/topic/102236-creare-interfata-grafica-pentru-un-program-ce-ruleaza-in-linie-de-comanda/, inclusiv ultima varianta a interfetei grafice. autorul, rlodina si-a exprimat acordul ca acest program sa fie open si free. asa ca daca vreti sa-i mai puneti floricele, stelute...succes! postez si eu aici arhiva cu cele 2 .exe ale interfetei si arhiva cu codul sursa, ambele arhive pentru ultima varianta.UIRemoteLab.exe.0.4.zip  UIRemoteLab.src.0.4.zip

de asemenea, deocamdata am renuntat la schema de reducere a puterii disipate...am optat totusi sa pun un ventilator si intentionez sa fac pentru ventilator si o schema de reglare a turatiei in functie de temperatura. revin  cu noutati.

Editat de gabitzu2006
Link spre comentariu
  • 5 luni mai târziu...

corect, nu e cu stop, adica nu taie tot, doar limiteaza curentul. chiar am re-citit recent chestia asta cu protectia la scurt. daca vreti caut in cartea aceea si postez.

am masurat un riplu de vreo 70mVvv la peste 2A curent de sarcina (tensiune de iesire 20V pe o sarcina de 10ohmi). credeti ca e mult sau e ok?astept pareri, dar sustinute, va rog.

Link spre comentariu
  • 1 an mai târziu...
  • 2 săptămâni mai târziu...

Până la urmă răspund tot eu am realizat o si funcționează foarte bine eu am făcut variant 22v 2.5 amperi dar se poate scrie hexul ptr 30v 3.5A .puncte pro,nu are potentiometre ca surse de acele aveam ,se poate folosi direct la un încărcător de laptop ,plus ca vezi mereu curentul si tensiunea de la ieșire,plus limitare de curent ,tensiunea se reglează în trepte de 40 de milivolti ,limitare de curent de la 10 miliamperi la 2.5A

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări