Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Voltmetru si ampermetru alimentate din redresorul masurat?

razvan_n

Postări Recomandate

E relativ simplu. Construiesti o bobina de cateva spire din fir de cupru cam de 1 mm diametru sau mai mult, pe un pix mai gros, pe care o conectezi la bornele ampermetrului tau. Apoi legi ampermetrul in circuit. Drept consumator poti folosi un bec auto mai puternic. Daca acul ampermetrul indica la maxim mai adaugi spire. Daca indica prea putin mai scoti din spire. Calibrarea asta o faci dupa ce masori mai intai cu un ampermetru etalonat intensitatea prin circuit.

Link spre comentariu

O leg la ambele capete ale ampermetrului adica in paralel aceasta bobina si apoi inseriez ampermetru cu becu ?poate imi aratați un desen mai pentru mine iar eu va cer mii de scuze

Link spre comentariu

Atentie la legaturile de forta...daca instrumentul "scapa" in circuit cu suntul deconectat,ma tem ca soarta lui nu va fi prea blanda.De regula suntul se conecteaza cu fire groase in circuit,si apoi cu sarma subtire se conecteaza si instrumentul paralel pe sunt,daca suntul nu e amplasat pe carcasa instrumentului,direct pe borne.

Link spre comentariu

Mare minune ca a scapat cu viata instrumentul pana acum! Nu uita ca suporta doar 0,075V si ii dai vreo 17V de la redresor sau 13V de la acumulator daca nu are shunt la bornele lui. Fii foarte prudent!Uite si schema pentru etalonare. Cu rosu e desenat instrumentul care rezulta in final: dintr-un voltmetru de 75mV si un shunt faci un ampermetru de 25A.

post-29403-139829754575_thumb.png

Link spre comentariu

Domnilor acul ampermetrului tot asa se duce peste cap pai daca leg acea bobina(sunt) la capepele ampermetrului cum naiba il mai inseriez cu becu numi dau explicaţi deloc sau acest șunt de cați ohmi sa fie pentru ampermetru meu desenați un desen cu legarea suntului pe firele ampermetrului mam zapacit de tot va rog sa nu ma lasați balta dezlegațimi misteru

Link spre comentariu

Daca nici aceste poze nu te lamureste atunci apeleaza la cineva maoi experimentat. Mai intai masori intensiatea prin circuitul cu bec, cu un ampermetru bun/aparat de masura. Sa zicem ca iti indica 2 ampere. Dupa care in locul aparatului de masura o sa conectezi ampermetrul facut de tine. Si apoi umbli la bobina (suntul) facuta. Daca acul se da peste cap, mai adaugi spire. Daca indica prea putin, mai scoti spire, pana acul iti indica 2 ampere.

post-35038-13982975474_thumb.jpg

post-35038-139829754755_thumb.jpg

Link spre comentariu

Domnilor dar la un ampermetru care are scala 0-100A SI de la 0-20 nu este gradat şi eu am nevoie sami arate 6 ,7A Ce metode sunt se poate vreo varianta? adica se mişca puţin intre 0-20A şi eu aş avea nevoie sa masor amperi mai mici de 20 sa ma uit daca are şunt inauntru?

Link spre comentariu

In schema de mai sus neglijeaza desenul rosu daca ti-a creat confuzii. Cel din dreapta este un ampermetru etalonat de fabrica, cu care il compari pe al tau, ca sa indice la fel. Maresti sau micsorezi suntul pana indica aceiasi valoare. Este schema de incarcare a acumulatorului: redresor - acumulator - ampermetru (sau 2 ampermetre in serie ca sa le compari).Daca se da acul peste cap este prea mare suntul, trebuie scurtat mult.Valoarea exacta a shuntului am zis-o in pagina 2: 0,003 ohmi, dar e greu de masurat asa ceva, iti trebuie un instrument de laborator. De aceea se face improvizatia de care spuneam, cu reglarea shuntului direct pe instrumentul tau si compararea cu un ampermetru de fabrica. Daca al doilea ampermetru de care vorbesti este fero-electric, cum banuiesc dupa scala neliniara, e greu de modificat. Ar trebui rebobinat - marit numarul de spire de 10 ori ca sa-l faci de 10 ori mai sensibil si dupa aceia re-etalonat.Ar trebui o poza a interiorului si a cadranului ca sa stim despre ce e vorba.

Link spre comentariu

Daca acul se da peste cap, mai adaugi spire. Daca indica prea putin, mai scoti spire, pana acul iti indica 2 ampere.

E putin invers,dar cred ca l-am incurcat si asa destul...Schema pe care ai primit-o mai sus vorbeste de la sine,daca n-o intelegi e mai mult decat probabil sa nu reusesti sa faci mare lucru,si ce-i mai rau,poti avaria instrumentul,asa ca ia in considerare varianta care ti s-a sugerat sa apelezi la cineva care stie macar un pic mai mult decat nimic.
Link spre comentariu

Ştiţi pe la ce aparate electrice pot gasi sarma de mangalina? Unde se gaseşte

Manganina (nume german "constantan") e de fapt cea mai buna pentru sunturi, nu variaza rezistenta cu temperatura si se lipeste usor cu cositor. E un aliaj de cupru cu mangan si putin nichel.O gasesti pe la cei ce repara sunturi (laboratoare metrologice). Exemple de vanzatori prin alte parti:http://haryana.all.biz/manganin-wire-g134338http://micc2008.en.made-in-china.com/of ... n-6J8.html
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări