Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Voltmetru si ampermetru alimentate din redresorul masurat?

razvan_n

Postări Recomandate

Din ce am vazut eu in aparate de astea digitale ieftine (gen DT838, M890G, etc) suntul exista deja. Este un conductor cam de 2.5 milimetri patrati, deci nu cred ca o sa ai probleme chiar daca timpul de masurare va fi ceva mai mare.

Link spre comentariu

Sigur că şuntul este inclus în aparat, altfel nu s-ar putea măsura curenţi de 10-20 A(tipic pentru multimetre digitale) cu ele. Problema e că acestea nu sunt dimensionate pentru o funcţionare de durată pe acel domeniu (în general este specificat un timp maxim de măsurare de 30 de minute, iar acest lucru la aparate de calitate, nu la pocnitori de 15 lei).

Link spre comentariu

Panelmetrul are functionare continua spre deosebire de aparatele de masura ... daca e calumea sau nu suntul ramane de vazutUn sunt de 0,01ohm pentru 20A tradus in 200mV sensibilitatea maxima a voltmetrului disipa maxim 4W , cand masoara 10A doar 1W deci nu e chiar cine stie ce

Link spre comentariu

1 W pare un fleac, într-adevăr. Dar într-un volum de numai câţiva centimetri cubi, complet închis, lipsit total de posibilitatea evacuării căldurii degajate (mă refer la interiorul multimetrului), poate că lucrurile stau complet diferit şi efectul termic are un impact puternic nu numai asupra componentelor, inclusiv a afişajului LCD, ci şi asupra preciziei de măsurare. Cred că acele specificaţii în legătură cu durata măsurării curenţilor (pe scala amperilor) au totuşi rostul şi logica lor.

Link spre comentariu
  • 2 ani mai târziu...

Domnilor: am un ampermetru de curenwt alternativ cu scala de la 0-25A SI scrie pe el ca are șunt de 0,02 ohmi parca ,ce va intreb eu ,la inseriat pe un redresor și acumulator dar imi da acu peste cap de ce nu merge ca este pana la 25 amperi ca un acumulator nu suge mai mult ținand cont k este si incarcat ce ma sfatuiți cum sal leg va rog mult

Link spre comentariu

Dar cum pot face un șunt pentru ampermetru meu eu vreau sal inseriez intre redresor și acumulator sa știu cand e gata incarcata sau ce sa inseriez?am un redresor puternic

Link spre comentariu

Shuntul ala e o rezistenta cu valoarea R=U/I=0,075/25= 0,003 ohmi care trebuie sa fie suficient de mare ca sa nu se incalzeasca semnificativ cand este parcurs de curentul de 25A si pe el se disipa puterea P=UI=0,075x25= 1,9 Watt.Poti incerca sa faci asa ceva dintr-o sarma de nichelina cu diametrul spre 1 mm, la care cunosti rezistivitatea r. Rezistenta R = r L / S unde L este lungimea iar S este sectiunea firului. O improvizatie poate fi asta: legi aparatul tau (cu o sarma lunga pe post de shunt) in serie cu un ampermetru de fabrica (pe scala 20A care este uzuala), in circuitul de incarcare a acumulatorului. Pe urma variezi lungimea sarmei pana cand ambele aparate arata acelasi curent. Acea lungime o fixezi definitiv ca shunt pentru aparatul tau.

Link spre comentariu

Poate va supar dar iertațima ampermetru meu il inseriez cu sarma apoi inseriez celalalt ampermetru sau cum va rog mult explicațimi mai babește așa pote ințeleg nu va suparați dar simt ca ma veți ajuta

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări