Vizitator SabinManiac Postat August 9, 2011 Partajează Postat August 9, 2011 Salut,Vreau sa conectez wireless 2 locatii aflate la campie la distanta de 15-17 km. Am "rasfoit" netul si am gasit niste antene directionale dragute(ieftine/ putere mare) pentru routere. Problema e ca nu prea imi dau seama la ce parametri sa ma uit la antena(nu am pregatire de specialitate) si ce router, placa de retea, cabluri, conexiuni imi trebuie. De asemenea as vrea sa mi indicati niste aparate utile pentru pozitionarea acestora si parametrii care dau calitatea legaturii.Va multumesc. Link spre comentariu
luke Postat August 10, 2011 Partajează Postat August 10, 2011 Pai in primul rand trebuie sa fii sigur ca ai vizibiitate directa intre cele doua locatii si sa ne spui exact ce fel de conexiune doresti sa realizezi , oricum la distanta asta e dificil e realizat dar nu imposibil si presupune o investitie in aparatura care nu este tocmai ieftina. Link spre comentariu
Vizitator SabinManiac Postat August 10, 2011 Partajează Postat August 10, 2011 Eu as vrea multe..de exemplu m-ar multumi o conexiune de min 10 Mb, dar cred ca e cam greu de realizat, mai ales la ce bani vreau eu sa investesc(~5mil+1-2mil). Cam stiu in mare ce mi trebuie: ap(un router de 2 bani, amplificator de semnal de la router la antena, antena, cablu coaxial-cat mai mic-, conectori nu stiu de care si pigtail pentru router ) dar nu stiu la ce parametri sa cumpar toate treburile astea. Directionarea sper sa o rezolv cu googleMap+busola-cam greu cu elevatia-astept alte indicatii . Ideea e ca nu am nicio baza in ceea ce priveste treaba asta. Daca aveti alte indicatii sau pareri care sa-mi explice de ce e abordarea gresita le astept cu placere. Si inca ceva am citit pe ceva forumuri ca exista o limita de putere pe banda wireless 2.4 GHz de 100 mW, ma incurca cumva?Am inceput sa ma uit pe carti de radio-amatorism..sper sa progresez.Multumesc. Link spre comentariu
luke Postat August 10, 2011 Partajează Postat August 10, 2011 Uite cum sta treaba antena aia de care intrebi o poti face chiar tu cu putina indemanare si rabdare dar la frecveta de 2,4Gh daca la aceasta frecventa vrei sa lucrezi ( mai exista si echipamente wireless la 5Ghz daca nu stiai ) unda radio se propaga similar daca nu si identic cu o raza de lumina ( in tot spectrul ei) de aceea intrebam daca ai vizibilitate directa .Cat derspre aparatura cu cei 100mw poti face o conexiune sa zicem directa cu doua antene directionale ( aici spun ca legatura este de ambele parti emisie-receptie foarte important dealtfel in wi-fi) pana la 4Km aici intervine si vremea sau poti folosi pe parcurs AP-uri in mod repetitor dar la 15 km ????? cam multe. Spun toate astea ca sa intelegi in ce te bagi pana a investi in scule si nu sa te descurajez dar merita oare ? Vrei sa iei net sau sa dai? Dupa cum am spus nu e imposibil .P.S se pot face legaturi si la sute de km dar cu aparatura mai "speciala" ca si antena care-i baza. si nu-i de speriat la pret. Link spre comentariu
eugeniusro Postat August 29, 2011 Partajează Postat August 29, 2011 eu iti recomand pentru distanta asta sa faci link in 5,8 Ghz cu Nanostation M5, nu vreau sa se interpreteze ca reclama http://www.wifimarket.ro/detalii-produs-228-NanoStation_Loco_M5.html folosesti o pereche de echipamente cu care faci o legatura punct la punct (bridge), au antena inclusa, nu te complica sa construiesti singur antena ca te chinui degeaba, nu obtii nimic la distanta asta, am avut si eu un link de 16 km in 2,4 Ghz dar asta acum 5 ani si foloseam Planet 1963A, si obtinusem un link stabil de 2 mbps intre timp tehnologia a evoluat. Deasemenea mare atentie la pamantarea echipamentelor, dupa cum vezi in poza la stalp eu am pus pamantari diferite la masa stalpului fata de impamantarea paratraznetului. Cat priveste orientarea antenelor, elevatia nu conteaza prea mult fiindca la distanta asta o schimbare a unghiului de 3-4 grade este compensata de unghiul de deschidere verticala a antenei, e suficient ca antena sa fie orizontala, cat priveste orientarea spre antena corespondenta e buna ideea cu google earth, dar la 16 km ar trebuii sa ai vizibilitate directa, iti iei un punct de reper vizibil (cladire, varf de deal, etc) si te orientezi fata de acesta. Link spre comentariu
Traxxx Postat Septembrie 2, 2011 Partajează Postat Septembrie 2, 2011 Frumos proiect eugeniusro. Vreau sa fac si eu o antena omni de 1,5m cam asa am cumparat mufe cablu...teava si am tot cautat pe internet si am vazut mai multe modele cum sa faci antena, daca ati facut careva va rog sa postati. Eu stau la etaj 6 si in spatele blocului am un parc si vreau sa bat tot parcu cu wifi si scot antena afara pe balcon o prind in perete, am mai facut o antena cea cu coaxial taiat egal segmente si lipite si daca ies cu laptopu in parc am 2 linii semnal dar cu telefon sau ceva cu wifi nu prinde, iar antena este in casa si cam de 70cm. Am vazut ca la unele antene foloseau in loc de sarma de cupru alama, unde as putea gasi in bucuresti? este mai avantajoasa alama? Poze: http://www.2shared.com/photo/OsddsiBe/4 ... 826f-.html http://www.2shared.com/photo/_DD41EiT/4 ... 999b-.html http://www.2shared.com/photo/LIFbwVA1/coil_jig.html http://www.2shared.com/photo/OUHb5Zk-/c ... ments.html http://www.2shared.com/photo/Dtwoc9Dq/c ... angle.html http://www.2shared.com/photo/ZtutHmpi/d ... _diag.html http://www.2shared.com/photo/MrZVruge/F ... _diag.html http://www.2shared.com/photo/iNkigACH/F ... ments.html Nu inteleg de ce nu face sarma continuaa si lipeste cu alta bagheta,oare pentru ca este mai usor?? Link spre comentariu
eugeniusro Postat Septembrie 3, 2011 Partajează Postat Septembrie 3, 2011 este o idee de hoby, daca cauti pe net gasesti foarte multe exemple http://www.google.ro/#sclient=psy&hl=ro&source=hp&q=homemade+wireless+antena&pbx=1&oq=homemade+wireless+antena&aq=f&aqi=g1&aql=&gs_sm=e&gs_upl=2324l13556l0l14211l24l23l0l10l10l0l655l4885l2-8.2.0.4l14l0&bav=on.2,or.r_gc.r_pw.&fp=b38e826349953a19&biw=1017&bih=417 Primul lucru care ar lasa de dorit ar fi stabilitatea unor antene facute artizanal (aici ma gandesc la functionarea lor in diferite conditii de mediu, umiditate, temperaturi scazute, temperaturi ridicate) si evident precizia de executie, revenind la aplicatia ta ma gandesc ca ai putea sa acoperi parcul ala mai bine cu o antena sectoriala decat cu omni, si concentrezi astfel radiatia doar in zona dorita. Personal eu nu sunt fan al solutiilor home-made, m-am ocupat o vreme de o retea si am folosit mult wireless, eu nu puteam sa ma duc la clienti cu carpeli plus ca trebuia sa le asigur stabilitate la net nu sa stau toata ziua sa frec antenele, pentru tine sa dai moca net in parcul din spatele blocului e alta situatie, la urma urmei calul de dar nu se cauta la dinti deci nu o sa se supere nimeni daca merge prost netul ala. Link spre comentariu
luke Postat Septembrie 6, 2011 Partajează Postat Septembrie 6, 2011 Si la ce frecventa lucrati voi fratilor ca nu mai pricep ...si de ce nu ar fi o antena home made stabila sau cu un grad de dificultate in executie sa zicem moderat ( problema fiind in general materia prima) suntem pe un forum de electronisti am pretentii .@eugeniusro daca in europa ar fi mai multi dealeri de aparatura wi-fi pe 5 giga si mai ieftina si mai raspandita decat cea de 2.4 pe care o cumpar la colt de strada(a se citi in orice oras din romania ,europa ) la un pret muuult mai mic ne dam toti pe 5Gh.Din pozele tale deduc ca e o retea cu antene de 2,4Gh directionala la client si una de 10dbi (daca-i are pe hartie) omni la AP , la fel as fi facut-o si eu . P.S De ce crezi ca antenele comerciale sunt perfect acordate si adaptate sau aerul ; umiditatea, temperatura lui (ca sa nu mai zic de praf si alte balarii aflate in aer) nu influienteaza performantele lor, eu unul asa de joaca ca hobby le prefer pe cele home made si nu la 5 giga ca nu-s provider de net ca sa am bani sa investesc ...... oricum initiatorul topicului nu precizeaza scopul exact al conexiunii sau un buget alocat asa ca ne dam cu parerea. Link spre comentariu
25L91N11 Postat Septembrie 7, 2011 Partajează Postat Septembrie 7, 2011 Salut,Orice antena home made sau comerciala oscileaza la temperaturi sacazute sau ridicate (mai ales la caldura).Antena aia din bucatele de cablu este o petarda care oscileaza mai mult decat un semafor.O antena sectoriala este mai buna daca incerci sa acoperi o anumita zona (se monteaza la un anumit unghi).Am avut odata febra antenelor wifi (2,4Gh a,b,g) si am facut o gramada de clone pe pcb, sarme si alte cutii.Daca ai degand sa faci una trebuie sa o echilibrezi, dar nu se merita sa investesti ptr o antena in aparatura asa ca ai nevoie de ajutor cu echilibratul.Spun asta sa nu stai toata ziua sa strambi sarme crezand ca poate castigi semnal.Conectorii sunt scumpi si ai nevoie de cablu de calitate. Evita sa folosesti mai mult de 60cm de cablu (max 1 metru).Mai pe scurt ruterul sau ce ai izolat bine langa antena. Cum spune si colegul cu experienta de rigoare ptr. distante mari ai nevoie de AP (sau acele ROKET).Era un site cu niste antene AMOS sectoriale la diferiti db facute de un polonez (parca) cu foarte bune calitati. Il recomand.Cel mai bun loc unde gasesti informatii sa faci o antena (chiar si cele comerciale cu masuratorile de rigoare) este asta: zero13wireless.netSucces Link spre comentariu
eugeniusro Postat Septembrie 8, 2011 Partajează Postat Septembrie 8, 2011 Si la ce frecventa lucrati voi fratilor ca nu mai pricep ...si de ce nu ar fi o antena home made stabila sau cu un grad de dificultate in executie sa zicem moderat ( problema fiind in general materia prima) suntem pe un forum de electronisti am pretentii .@eugeniusro daca in europa ar fi mai multi dealeri de aparatura wi-fi pe 5 giga si mai ieftina si mai raspandita decat cea de 2.4 pe care o cumpar la colt de strada(a se citi in orice oras din romania ,europa ) la un pret muuult mai mic ne dam toti pe 5Gh.Din pozele tale deduc ca e o retea cu antene de 2,4Gh directionala la client si una de 10dbi (daca-i are pe hartie) omni la AP , la fel as fi facut-o si eu . P.S De ce crezi ca antenele comerciale sunt perfect acordate si adaptate sau aerul ; umiditatea, temperatura lui (ca sa nu mai zic de praf si alte balarii aflate in aer) nu influienteaza performantele lor, eu unul asa de joaca ca hobby le prefer pe cele home made si nu la 5 giga ca nu-s provider de net ca sa am bani sa investesc ...... oricum initiatorul topicului nu precizeaza scopul exact al conexiunii sau un buget alocat asa ca ne dam cu parerea. Pozele alea sunt vechi de acum 5 ani, astazi evident as face acelasi link in 5 GHz, antena omni ai ghicit aproape bine are 8 dbi castig, dar nu as fi dorit un castig mai mare pentru ca pe masura ce creste castigul creste si directivitatea, in cazul antenelor omni imi crestea prea mult unghiul mort de sub ea, cel mai departe client l-am avut de antena aia la 2 km cu o antena california amplifier 24 dbi, nu aveam timp de experimente si am crezut de cuviinta ca e mai bine sa cumpar ceva gandit si testat de altii, preferata mea era antena California Amplifier cu care am avut cele mai bune performante, avea o singura problema, iarna se depunea zapada pe ea (pe elementul activ) si evident obtura semnalul, cu antenele patch panel mai aveam probleme cu infiltratiile de apa si le siliconam suplimentar inainte de montaj. Deci eu ma ocupam de furnizarea de internet nu de constructia de antene si trebuia sa asigur un serviciu de net stabil.Daca citeai atent topicul observai ca initiatorul intentioneaza sa faca un link radio de 16-17 km deci categoric iese din discutie solutia cu antene home-made, iar celalalt vrea sa acopere wireless un parc de langa blocul in care locuieste Link spre comentariu
LostCell Postat Septembrie 9, 2011 Partajează Postat Septembrie 9, 2011 Pt parculet recomand sa incerci un biquad orientat spre parc in jos,pt linku de 15k is multi oameni care vor sa faca din tantar armasar,el vrea linku insa cu bani cat mai putini,de aia cauta home made1.Pt buget home made: 2 antenee de satelit tv,cat mai mari posibil($),confectionezi 2 biquaduri,le combini si obtii 2 antee directionale cam de 20..22dB cu bani f putini.Daca le lucrezi ingrijit si inteligent..nu o sa ai probleme cu ploaia si zapada,f important este sensibilitatea echipamentelor,daca pui ap-uri/routere din orice magazin..mai exact echipamente de casa..nu prea o sa iasa nimic,macar ap=urile sa fie profesionale.2.Pt wireless se folosesc benzile de 2.4 si 5 ghz,2.4 e plin,in 5 ghz e mai dificil de confectionat biquad,si pt 5 ghz tre sa ai mare precizie la mana la confectionarea biquadului.,castigul antenei creste odata cu frecventa,la acelasi diametru a parabolei.3.Depinde si ce viteze vrei la link..cu ap-uri de 1 milion nici nu te apuca de incercari.4.VEZI IN POZA..SITUATIA. echipamentele au sensibilitate tipica -67..68dB,echipamentele pro au d la -73 in sus..pana pe la -80..etc. Link spre comentariu
25L91N11 Postat Septembrie 9, 2011 Partajează Postat Septembrie 9, 2011 Salut, Fiecare antena wifi are secretul ei. Intradevar dish-urile de la antenele satelit te ajuta mai ales pe distante mari. Totusi au si astea secretele lor ... http://www.ab9il.net/wlan-projects/wifi3.html Link spre comentariu
eugeniusro Postat Septembrie 11, 2011 Partajează Postat Septembrie 11, 2011 Antenele offset prin constructia lor au avantajul pozitiei verticale care nu favorizeaza incarcarea cu zapada iarna, dar asta atunci cand sunt orientate catre un satelit, pentru transmisie terestra isi pierd acest avantaj si atunci devine avantajoasa folosirea unei antene prime focus, totusi recomand antena prime focus pentru distanta de 30-50 km eventual mai mult, pentru distanta de 16 km nu este necesara, o antena grid e suficienta, antenele cu castig ridicat au unghi de transmisiune mic ceea ce duce la aparitia altor probleme, dificultate de aliniere si necesitatea unui montaj rigid care sa nu permita oscilatia antenei sub vant astfel incat sa iasa din unghi antena corespondenta, trebuie avuta in vedere si rezistenta opusa la vant mai mare care face necesara fixarea cu dispozitive robuste in pozitie.In poze poti sa vezi un link de 30 km linie dreapta intre cota 2000 si un stalp de retransmisie din Cucuteni, am folosit cate o singura antena cu polarizare verticala dar pe stalp vezi doua antene prime focus deoarece intentionam sa fac un link separat si cu o polarizare orizontala si astfel facand trunking intre cele doua link-uri sa dublez banda, nu sa mai materializat deoarece am preferat o solutie de fibra care a devenit disponibila intre timp. Apareau probleme de aliniere pe perioada de furtuna cu vant puternic, daca studiezi poza vezi ca aveam puse niste sufe de otel de ancoraj pentru a reduce balansul stalpului. Link spre comentariu
Vizitator dubiqtzu Postat Decembrie 28, 2011 Partajează Postat Decembrie 28, 2011 Salut. Am tot citit cum sa transmiti semnalul wireless dar eu vreau sa receptionez semnalul wireless si as vrea sa stiu daca aceasta antena este destul de buna pentru a receptiona un semnal de la 500 m distanta http://www.traiect.ro/APP_shop/prodView ... oduct=3837 sau alte metode prin care as putea receptiona semnal wireless stiind ca cel din fata blocului meu are wireless dar semnal am decat in fata blocului, la etajul 3 nu mai receptionez semnalul. As mai vrea sa stiu ce tip de aparatura am nevoie pentru a capta mai bine semnalul wireless. Link spre comentariu
oasisone Postat Ianuarie 28, 2012 Partajează Postat Ianuarie 28, 2012 captarea semnalului de la distante mari se face NUMAI cu antene directionale....si cu castigul potrivit pentru distanta aceea. Daca se foloseste o antena directionala cu castig prea mare, atunci aceasta aduna din spatele sursei inca alte AP-uri sau interferente care pot strica calitatea link-ului. Lafel si pentru cele sectoriale, deschidere mare=castig mai mic + aduna zgomot inutil. Mai exista si ghiduri despre cum se face o conexiune corect care pot elucida multe mistere. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum