Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Stabilizator 19v/3A

ionu7z1992

Postări Recomandate

• Răspunsuri 28
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• GeoMar

7

• ionu7z1992

3

• Palade Vlad

2

• nel65

2

Top autori în acest subiect

Imagini postate

scrie clar ca iesirea este intre 13,8v si 24vdin acel semireglabil se fixeaza la 19v pt 3a trebuiesc niste modificari:atat rezist de limitare cat si socul din drena mos

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

D-le miticamy va rog frumos sa indicati exact modificarile

necesare pt un curent mai mare de iesire si diametrul sarmei de bobinaj.

Se poate folosi torul tensiunilor de iesire din sursele atx ?

Va multumesc!

Link spre comentariu

Un alimentator laptop realizat practicschema este preluata din 1/2006 - elektor electronics pag 42le.si o poza cu exemplarul meu[attachment=0]foto.pdf[/attachment]

Link spre comentariu

dupa 90 contactul meu cu sursele a fost numai la depanare tv/monitoare/atx/imprimantesi eu speram sa folosesc mult torurile din atx dar la un montaj de putere nu prea mare am vazut ca se incalzesc puternicde fapt acesta este marele dezavantaj al montajelor flyback cu demagnetizarea completa a miezului-o excursie prea mare pe caracteristica B-H ce conduce la pierderi mari in miezeu avand multe trafuri recuperate vreau sa le folosesc fara modificareasa ca am facut un invertor 12v-19v cu un traf ATX de volum mic dar este nevoie de 2 mos-uri si un tl494 sau sg3525,3 diode dar randamentul este mult mai bunrevenind la schema de aici eu pot sa fac niste masuratori sambata/duminica pt a va da indicatii cat mai preciseeu am tot amintit de generatorul simplu cu uc3843 cu frecv si durata reglabile care este fff util la dep/realizare surse dar nimeni nu a considerat ca merita deranjulcu acel montaj(si obligatoriu un osciloscop)puteti vedea ce poate da orice bobina aveti in atelierreferitor la diametru sarma cred ca este problema de pe ultimul locREVIN,am vazut schema @nel65--nu are limitare curent cum are prima schema dar oricum la aceasta topologie la scurt mos-ul chiar daca este blocat se ia curent mare direct din generatorul de intrare(bateria)

Link spre comentariu

Am construit si eu un alimentatr de laptop dupa schema postata de nel65 si functioneaza impecabil. Drept miez pentru bobina am folosit unul EI33 recuperat dintr-o sursa ATX.

Link spre comentariu
Vizitator smilex

Terminalul 3 ar putea culege informatia nu de pe divizorul rezistiv, ci de pe un rezistor aflat in sursa MOS. Ar exista astfel o limitare de curent prin MOS la suprasarcina. Undeva aici, am vazut o astfel de solutie. E mai corecta.

Link spre comentariu

Am construit si eu un alimentatr de laptop dupa schema postata de nel65 si functioneaza impecabil. Drept miez pentru bobina am folosit unul EI33 recuperat dintr-o sursa ATX.

ne puteti spune nr de spire si intrefierul ?

am amintit de un montaj cu traf atx si sg3525

fotografia nu este reusita dar se poate estima dimens si complexitatea

Posted Image

Link spre comentariu

Miezul folosit avea intrefier de 1mm si am bobinat 15 spire CuEM cu diametrul de 1mm. Am probat mai multe tipuri de miez - toruri de filtrare din sursele atx, insa am observat ca la curenti mai mari intrau in saturatie. Numarul de spire de pe aceste bobine experimentale a variat intre 10 si 20 de spire si in toate cazutile tensiunea a ramas constanta - 19v. In teste, la un curent tras de 5A, tensiunea a scazut de 17V. Am mai testat o schema mai simpla dar tot cu UC3843, schema pe care o gasiti aici http://danyk.wz.cz/noteb.html . Rezultatele au fost identice.

Spor la construit!

Link spre comentariu
  • 2 luni mai târziu...

Sunt interesat si eu de realizarea unei surse pentru alimentarea unui laptop DELL Latitude D520 (in masina) de la 12Vcc la 19Vcc si vreo 3-4 AAm gasit in acest topic 2 scheme, cea postata de @nel65 si una in link-ul postat de @Palade Vlad.Am cautat prin cutii si am gasit un TL3845P, care dupa analiza datasheetului este identic cu UC3843.Din pacate nu gasesc un IRFZ44N si MBR 1645, am gasit in schimb IRF9510 si S30D40C.Pot folosi aceste componente in una din aceste 2 scheme? Ce modificari trebuie facute in scheme?Sau eventual cu ce pot inlocui componentele enumerate mai sus.Poate ma ajuta cineva cu idei, sfaturi, critici, etc.post-17385-139829338748_thumb.jpgpost-17385-13982933876_thumb.jpgMai buna imi pare schema din link-ul lui @Palade Vlad, asa cum a scris si @smilex:

Terminalul 3 ar putea culege informatia nu de pe divizorul rezistiv, ci de pe un rezistor aflat in sursa MOS. Ar exista astfel o limitare de curent prin MOS la suprasarcina. Undeva aici, am vazut o astfel de solutie. E mai corecta.

Multumesc pentru un eventual ajutor.
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări