Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Punte Wheastone.

Vizitator SIG

Postări Recomandate

• Răspunsuri 15
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• razvan_paul

3

• luc

3

• Gheorghe Dracu

1

• adi_0106

1

OK.astept. Ce este interesant ca am cautat pe net ceva practic cu aceasta punte darin afara de aplicatii industriale si un pic de teorie nu gasesc nimic .Pare atat de folosita aceasta punte dar,paradoxal, nu gasesti material ptr. incepatori ca sa zic asa(detalii). Principiul l-am citit in mare care este dar pana la a ma apuca sa incercsa masor inductanta unor bobine parca mi-ar trebui inca niste informatii practice.

Link spre comentariu

Merci de corectie,e devina engleza "dupa ureche" pe care o folosesc. Sa vad daca am inteles:Generez din calculator frecventa de 1 kHz si o amplific la 10V,puntea cuplata la amplif. 1.Dar daca pun o bobina calibrata de 0,5 mH in loc de 1 mH nu e nici o problema,evident tin cont de raport ptr. a afla impedanta necunoscuta.? 2.Se fol. frecventa mai mare ptr.a avea impedanta cat mai mare bobinele? 3. Cam cat e impedanta bobinelor la aceea frecventa(1kHz),are valoare suficienta,sa nu se arda statia,sau mai bine pun o rezistenta de vreo 4 ohmi intre punte si amplif ptr. siguranta si dau mai tare ampliful.4.(Suplimentar) Zice acolo la un moment dat :"...... The problem arise that when you have two inductors with the same inductance but one has lower Q (due to extra series resistance of the inductor as indicated by the 10R resistor in the block surrounding the inductor on the right) you are unable to find a null position even though the amplitude over the inductances can be adjusted to be equal by RV3. This happens because of the phase difference that exists. By using a phasing control, we can now insert extra series resistance in one of the two legs to make the bridge null out. At the same time we can determine the Q of the unknown inductance from Q = XL/(set value of RV2) Este o situatie mai speciala?nu inteleg ce se intampla in acest caz.Merci.

Link spre comentariu

scanat din manualul de masurari electrice si electronice cls X - XIIpoate te ajuta cu ceva*edit: nu pot sa atasez doua fisiere .tif de aprox 300k ???

Forumul nu lasa sa atasezi orice extensie. Schimba extensia in .doc sau .txt sau archiveaza in rar.
Link spre comentariu

Salut,Am impresia ca puntea Wheatstone traditionala este destinata numai masuratorilor de curent continuu, mai exact este potrivita masurarii rezistentelor, nu reactantelor. Pentru masuratori in curent alternativ se folosesc configuratii putin modificate.Pentru masuratori de reactante, cred ca puntea nu poate fi echilibrata satisfacator daca nu exista posibilitatea de compensare atat pentru partea rezistiva cat si pentru cea reactiva a elementului masurat. Este situatia remarcata de SIG in postul din "Mon Dec 26, 2005 6:59 pm"Cirip

Link spre comentariu

Ce ziceti:

http://www.armory.com/~rstevew/Public/T ... dapter.htm

Sa masori inductante de la 3 uH pana la 7 mH e ceva.

Cred ca asta e schema si ptr. kiturile din comert.

Oricum variantele cu masurat tensiunea alternativa sunt relative ptr. ca la

aparatul meu nu pot masura decat zecimi de AC,pe cand varianta de mai sus

te cupleaza pe partea de miliVoltii DC a multimetrului si acolo ai rezolutie mai buna.

Cu calibratul poate e mai greu,trebuie sa gasesti 2 bobine cu valoarea bine stiuta.

(Daca iei din comert ai avantajul ca o iei gata calibrata)

Link spre comentariu

o schema asemanatoare se afla in conex club.schemele astea se bazeaza pe masurarea unei tensiuni alternative care cade la bornele unei bobine.aceste scheme sunt induse in eroare de rezistenta interna a bobinei,factorulQ,pierderi. singurele scheme in care am incredere ca masoara cu precizie sunt acele care cuprind bobina necunoscuta intr-un oscilator,apoi cunoscand capacitatea putem calcula valoarea inductantei.

schema de jos este o interfata cu care se poate masura bobine de la cateva zeci de nanoheri pana la 1henri.programul se ia de aici: http://www.electroniquepratique.com

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări