Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

REZISTENTELE se pot monta ORICUM ??


Vizitator alexandrus

Postări Recomandate

  • Răspunsuri 14
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • gcom61

    2

  • molioa

    2

  • ChRS

    1

  • nibi

    1

Top autori în acest subiect

@alexandrus...pufarez-pufarez, dar nici chiar asa, da-o draq de treaba :rade: mai pune si tu mina pe-o carte, inainte de a pune asemenea intrebari...stupide, pana la urma :bataie

Link spre comentariu

Rezistoarele fixe se pot monta in orice mod. Ele sunt elemente pasive ce nu introduc defazaj (raport dintre fazele marimilor U si I) intr-un circuit, scopul acestora este de a se opune intr-un mod, mai mult sau mai putin trecerii curentului electric. Daca ai un rezistor variabil (potentiometrele sau rezistoare semireglabile), important este sa verifici daca capetele potentiometrului respectiv cursorul acestuia, sunt legate conform schemei.

Link spre comentariu

@alexandrus...pufarez-pufarez, dar nici chiar asa, da-o draq de treaba :rade: mai pune si tu mina pe-o carte, inainte de a pune asemenea intrebari...stupide, pana la urma :bataie

molioa, te rog nu mai face pe desteptul, regulile la sectiunea incepatorilor sunt asa:

Oricat vi s-ar parea de stupide intrebarile, va rog sa dati raspunsuri pertinente. Va rog sa luati in considerare ca exista oameni care vor sa invete electronica, nu toti ne-am nascut invatati. Daca trimiteti vreun user la cartea de fizica, va rog sa o faceti elegant, nu in bataie de joc.

viewtopic.php?f=66&t=16134

 

Revenind la intrebarea lui alexandrus, raspunsul lui ChRS este cel mai bun. As mai adauga ca, desi nu au polaritate, exista cazuri cand rezistoarele nu pot fi montate oricum. In afara de ce s-a scris deja mai sunt si altele care nu pot fi montate oricum. De exemplu divizoarele rezistive sau terminatorii care au un capat comun. Toate astea au mai mult de 2 terminale.

 

Chiar si in cazul in care au doar 2 terminale exista rezistoare de putere care nu pot fi montate 'invers' pentru ca nu se mai potriveste sistemul mecanic de prindere.

Link spre comentariu

Io nu mai zic nimic, ca am primit un avertisment de la "sefu`mare" :limb: Imi fac "mea culpa" si ies de pe topic.Da`ziceam si eu asa...ca niste chestii de baza, se pot invata din carti de specialitate -asta daca chiar te pasioneaza cu adevarat- s`apoi purcedem la lipituri, si alea-alea. Ca sunt multe de invatat, inainte de-a lipi, niscaiva piese, chiar si amatoriceste. Teoria-i temelia.

Link spre comentariu

Mama ei de electrica , iar facem teoria ...chibritului pentru un amarat de rezistor(nu rezistenta) ?A nu confunda termenii !

Rezistenţa reprezintă opoziţia faţă de curentul electric, iar rezistorul este un dispozitiv fizic utilizat în circuitele electrice. Este adevărat, rezistorii posedă rezistenţă electrică, dar trebuie să înţelegem că cei doi termeni nu sunt echivalenţi!

Na ca m'am molipsit si eu.Ptiuuuu drace !

Au mai fost N postari pentru o sig. fuzibila.Reeditam ... evenimentul ?

Intrebarea a fost clara ,trecand cu vederea confuzia termenilor:"REZISTENTELE se pot monta ORICUM intr-un circuit ? nu conteaza polaritatea ?

Asa ca raspunsul se afla chiar in ...intrebare inlocuind "?" cu ... "," .

Link spre comentariu

Mai exista un caz in care un rezistor (care este reprezentarea practica a rezistentei, rezistenta fiind partea teoretica a rezistorului :rade: ) nu se poate monta altfel decat in pozitie verticala (cel putin proietarea circuitului asa este). Pentru cei care au depanat televizoare romanesti vechi stiu de rezistenta in serie cu baleiajul orizontal care are "lamela" flexibila cu picatura de cositor. Aceea este o siguranta termica creeata pe corpul acelui rezistor.Raspunsul mai dezvoltat este ca, la rezistentele mici, de pana intr-un watt, sau care nu sunt incarcate la puterea maxima, nu conteaza asezarea lor in circuit sau o anumita asezare (alta decat estetica montajului). Daca rezistenta se incalzeste destul de mult, atunci asezarea este facuta de asa natura ca sa se raceasca cat mai bine si sa nu incalzeasca piesele din jur.Oricum, rezistorii obisnuiti nu au polaritate dar pot exista cazuri speciale in care sa existe un anume mod de conectare in circuit dependent de forma rezistorului sau de constructia interna a acestuia. Acest caz se aplica la rezistorii cu mai multe terminale si la potentiometri.

Link spre comentariu

Ar mai trebui specificat(daca nu s-a spus deja),ca rezistentele ,de regula se amplaseaza vertical sau orizontal si in functie gabaritul care se doreste a fi obtinut pt montajul respectiv(atunci cand totul este proiectat de la A_Z).Si putin off...pe o placa de cablaj se pozitioneaza in ordine,rezistentele,condensatorii,integratele,tranzistorii,cuartz-urile,elementele fotosensibile

Link spre comentariu

Dacă intraţi în amănunte de teorie spaţială, cel care a pus întrebarea va ieşi zăpăcit de aici, fără să se lămurească.Eu cred că se referea la rez obişnuite, în aplicaţii obişnuite. :nas:

Link spre comentariu

RoGeorge, nu cred ca ai dreptate sa faci apel la regulament! E o chestie de decenta! Sau educatie, ia-o cum vrei! In ziua de azi sunt o multime de "bacalaureati", doctori in para malaiata! Munca individuala nu exista, exista internet! Te-ai gindit, tu sau cei ce pun intrebari puerile, ca cei ce trebuie sa raspunda la ele (si daca nu raspund sunt apostrofati de "bacalaureati"!) au in spate sute de ore citit si muncit? Ce-i asa de greu sa o faca si "para malaiata" ai nostri??? Azi, miine o a intrebe unul cum se pune cositorul pe terminal sau in ce mina se tine sirma, cind faci o bobina! Hai sa fim seriosi si sa ajutam cind e de ajutat, nu cind e de dat para malaiata!

Link spre comentariu

Un rezistor nu este polarizat...daci se poate monta oricum...piesele polarizate sint:diodele,condensatorii electrolitici(aia mai dolofani),tranzistorii(se tine cont de:B=baza,E=emitor,C=colector)tiristorii(diodele comandate:A=anod,C=catod,P sau K sau G=poarta)etc.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări