Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

ELF terapia cu unde electromagnetice.

Postări Recomandate

nu mai am C-ul  de 4.4 .... dar am pus de 4.7uF... nu cred ca este vreo problema.

Normal ca nu (mai) ai 4.4, probabil nu l-ai avut nici atunci, caci nu e o valoare standard care sa se fabrice. A fost si acesta unul din motivele pentru care am cerut amanunte, intrucat la un moment dat dadeai impresia ca ne spui povesti nemuritoare. 

OK, o sa-ti explic eu ce e cu valoarea asta, caci probabil ai uitat si sursa de pe net de unde ai luat schema pe care ai postat-o (poate acolo era si vreun text explicativ cu justificarea alegerii unei valori nestandard):

Stabilitatea frecventei e importanta, iar pentru asta a nevoie si de componentele pasive din jurul 555-ului de buna calitate, stabile in timp si temperatura. Tocmai pentru ca acel condensator trebuie sa fie de foarte buna calitate, presupun ca autorul schemei a vrut sa evite condensatoarele electrolitice (cum este probabil si cel de 4.7uF pentru care vad ca ai optat in cele din urma...). A facut acest lucru apeland la condensatoare nepolarizate de buna calitate, si avand nevoie de valori relativ mari (necesare la frevente atat de joase) a recurs la un artificiu: punerea in paralel a doua condensatoare nepolarizate de 2.2uF (valoare comuna, usor de gasit), rezultand o capacitate echivalenta de 4.4uF. 

Un exemplu de astfel ce condensator (pe care-l folosesc curent in astfel de aplicatii) e cel din poza urmatoare:

Posted Image
Link spre comentariu
  • 3 săptămâni mai târziu...

Poate ar trebui sa mai realizati odata varianta aceea cu 555 si sa o verificati ... S-ar putea sa aveti surpriza sa numai resimtiti efectele cu care va obisnuiseti la acel moment.

Din nefericire traim intr-o lume din ce in ce mai poluata electromagnetic. Traim printre relee GSM (frecvente f mari dar si infasuratori la frecvente mici), sateliti, comunicatii militare, radio taximetristi, televiziuni, posturi radio, echipamente PC, electrocasnice, masina de spalat, statii TIR, routere WIRELESS s.a.m.d. ELF se folosesc la comunicatiile la mare distanta.

Se stia ca atunci cand treceam pe langa Ciolpani pe DN1 nu vor fi radare pentru ca nu le mergeau de la poluarea EM a  releelor radio de acolo. Poate ati vazut ce complex impresionant de antene au acolo. Mie detectorul de radar imi bipuia intr-una asa ca il opream.......................................................................................................

S-ar putea sa aveti dreptate  cum am spus mai sus mi-am refacut un montaj cu 555 cei drept nu am avut aceeasi grosime a sarmei si nici acum nu am. In concluzie nu s-a simtit nimic diferit fata de 4047 . dar efectul careil am cu 4047 a fost prezent si pe 555

Dar l-am auzit de vreo 2 ori pe Eugen Bargaoanu, spunea ca atunci cand sunt emise unde in intevalele de frecvente ale creerului ( alpha, beta, tetha, delta ), creerul le asculta pe ele chiar daca sunt prezente si alte frecvente.  

si daca am vazut asa am ramas tot la 4047. ramane sa mai modific factorii de umplere...  nu prea am de gand sa ma las asa usor

Editat de allez001
Link spre comentariu

Nu l-am cunoscut direct pe Eugen, dar am un prieten care este amic bun cu el. Probabil ca are dreptate, avem o selectivitate naturala dar aceasta este totusi influentata direct de cat de bine ne putem mentine atentia in starea mentala corespunzatoare predominantei acelor unde in creier.

Personal imi reprezint chestia aceasta ca un fel incordare a unui "muschi". Aparatele de genul acesta ne ajuta prin faptul ca este mult mai usor pentru creier sa "vibreze" acolo. 

Dar daca interferentele sunt prea puternice se ajunge la un fel de "zgomot alb" care perturba totul.

De aceea am spus ca s-ar putea ca ce ati simtit anterior sa fie mai greu de perceput acum.

Un tip pe care l-am cunoscut, Eugen Niculescu, (a lucrat cu Eugen Bargaoanu o vreme) a plecat din Bucuresti pentru ca dpdv al sau, poluarea electromagnetica era pur si simplu prea mare.

In fine, aparatelele de genul acesta sunt utile pana la un punct. Am lucrat la un moment dat si cu aparate de fizioterapie (la acel moment ce ma interesa era sa functioneze corect si principiile mai putin). Este cert ca omul raspunde la stimulii electromagnetici, acustici sau la lumina (infrarosu, rosu) dar fiecare intr-un mod diferit si la grade diferite de intensitate. De ce anume este asa? Nimeni nu stie.

Stateam de vorba cu Dr. Erwin Montgomery III, si spunea ca facem stimulari electrice in creier, vedem ca sunt efecte, le documentam, dar nu stim de ce apar, din ce cauza se manifesta. 

Cel mai bune mod pentru a va lamuri este sa mergeti undeva intr-o padure si sa vedeti daca "spiridusul" ajuta mai bine decat acasa.

Editat de mars01
Link spre comentariu
  • 4 săptămâni mai târziu...
Vizitator bogdanmarius

Salutare tuturor celor pasionati de electronica ! Tatal meu se pare ca sufera de, dementa fapt care impidica creierul sa mai emita undele Delta care induc somnul iar in lipsa lor de aproape un an nu doarme deloc noaptea. I-am dat tot ceea ce inseamna pastila sau ceai pt somn dar degeaba . Ma gindeam ca poate i-mi construieste  cineva un aparat care poate o sa-i induca starea de somn , 4Hz am inteles de la cineva . Astept un raspuns. Multumesc !

Link spre comentariu

Salutare tuturor celor pasionati de electronica ! Tatal meu se pare ca sufera de, dementa fapt care impidica creierul sa mai emita undele Delta care induc somnul iar in lipsa lor de aproape un an nu doarme deloc noaptea. I-am dat tot ceea ce inseamna pastila sau ceai pt somn dar degeaba . Ma gindeam ca poate i-mi construieste  cineva un aparat care poate o sa-i induca starea de somn , 4Hz am inteles de la cineva . Astept un raspuns. Multumesc !

Stiu ca nu are legatura cu subiectul topicului (terapie ELF) dar totusi sa raspund. Daca moderatorii considera ca este necesar ... delete.

Avand in vedere ca vorbim de afectiune degenerativa a sistemului nervos probabil ca vor fi efecte mai rapide daca folositi stimulare audio-vizuala.

Pentru stimulare auditiva se poate folosi de ex acest program:

http://www.bwgen.com/download.htm

Si nu in ultimul rand (cu acordul medicului) supradoze  (de chiar zece ori mai mult decat doza zilnica recomandata) de vitamine.

De asemenea, administrare lecitina soia nemodificata genetic (lecitina pentru a ajuta in refacerea invelisului de mielina al celulelor nervoase).

Editat de mars01
Link spre comentariu
  • 3 săptămâni mai târziu...

buna seara .... mi-am procurat un osciloscop, si m-am apucat sa analizez " spiridusul".... cel cu 4047.

semnalul care intra in baza tranzistorului BD237 este dreptunghiular. Dar mai departe este indus un semnal pulsatoriu.

Mai concret am facut o bobina pe un surub pe care am pus osciloscopul, aceasta aflanduse langa bobina inductoare.

ceea ce ma deranjaza este ca am si o oscilatie secundara in jos. Si teoretic atunci inseamna ca semnalul indus in creier este neutralizat de acel semnal secundar care pe osciloscop apare in jos. Logic ca nu o sa existe o stimulare eficienta pe 7-8 Hz ( 7,83 Hz). Parerea mea.  CRED CA AICI ESTE PROBLEMA

atasez niste screen-uri....

post-233246-0-49753400-1445967443_thumb.jpg

post-233246-0-53297900-1445967450_thumb.jpg

Editat de allez001
Link spre comentariu

...semnalul care intra in baza tranzistorului BD237 este dreptunghiular. Dar mai departe este indus un semnal pulsatoriu.

Mai concret am facut o bobina pe un surub pe care am pus osciloscopul, aceasta aflanduse langa bobina inductoare...

...am si o oscilatie secundara in jos. Si teoretic atunci inseamna ca semnalul indus in creier este neutralizat de acel semnal secundar care pe osciloscop apare in jos. ...

Atat modul de abordare cat si interpretarea sunt totale gresite, testul neavand nici o relevanta.

N-ai facut altceva decat sa cuplezi inductiv doua bobine cu miezuri separate si sa pui in evidenta un cuplaj extrem de slab, ceea ce era de asteptat si fara osciloscop avand in vedere parametrii bobinelor, a semnalului excitator si frecventa extrem de joasa.

Creierul nu e o bobina pe care o cuplezi inductiv cu bobina din astabilul tau, ca sa poti asocia comportarea lui cu cea a bobinei pe care ai vizualizat impulsurile din poza.

Link spre comentariu

Colegul @allez01 stie ceva dar amesteca lucrurile. Probabil ca a citit ceva, undeva, candva.

Intr-adevar stimularea magnetica a creierului produce prin inductie curenti electrici in creier. Dar stimularea magnetica in general produce un efect omnidirectional si este greu de stabilit exact efectul si vectorii curentului electric indus.

Pe de alta parte, in stimularea directa electrica in creier (in speta in tehnica DBS) se creeaza un vector pe care circula sarcina electrica. Aceasta permite stimularea exacta a unui tesut neuronal si permite si modelarea spatiala a campului electric de stimulare. Stimularea electrica se face, de regula, bifazic cu "cathodic leading edge".

Ideea care este in spate este ca se introduce sarcina in tesut iar apoi se extrage prin aplicarea unui curent cu vector opus (se inverseaza polaritatea) dar de amplitudine mult mai redusa.

Acest lucru se face deoarece orice sarcina reziduala care ramane in tesutul neuronal este periculoasa existand posibilitatea de creare de microleziuni iar aplicarea unui curent invers scoate aceasta sarcina reziduala din tesut. Sau cel putin se incearca aceasta.

Ce am spus mai sus se foloseste la ora actuala in echipamente de neuromodulatie.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări