vfp_mihai Postat August 10, 2011 Partajează Postat August 10, 2011 nu stiu cati dintre voi ati luat in calcul plata serviciilor tv si radio cares bagate pe gat sarmanilor(din care fac si eu parte) care au facut greseala de s-au legat la electrica , pe mine ma enerveaza aceasta idee da poate eu nu ma uit la tv dar vizionez filme pe dvd , de ce sunt interzise folosirea aparatelor tv daca dai acea declaratie da poate eu vreau sa ma uit la bulgari sau moldoveni ca pe vremuri , voua nu vi se pare un abuz?faceti un mic calcul 8 lei tv si 6 radio ies cam 170 ron din banii astia asi putea sami platesc cam 2,5 luni din an . drept pentru care sustin alternativele eco de orice natura.spor la treaba numai bine Link spre comentariu
AlinEX Postat August 11, 2011 Partajează Postat August 11, 2011 pe toata perioada de 25 de ani in care functioneaza panoul, ies 4200 de lei! daca reusesti sa iti faci un sistem de panouri de 2 - 3kwh ai curent sa si vinzi nu numai sa consumi tu! deci economia cu astfel de sisteme vine din toate directiile! dar sa revenim la oile noastre! un controler pentru panouri solare! stie cineva cum functioneaza un controler mppt? banuiesc ca e un gen de smps care stoarce energie din panouri si cand tensiunea de la bornele panourilor este mai mica decat cea a bateriilor! banuiesc ca pana la un anumit nivel! dictat de curentul minim de incarcare a bateriilor, tensiunea minima a sistemului, din astea! nu? Link spre comentariu
Vizitator Postat August 11, 2011 Partajează Postat August 11, 2011 salut,poate te-ai documentat suficientma intereseaza cum se comporta aceste sisteme iarnacrezi ca se poate renunta la reteaua de alimentare definitiv?ma refer la cate zile cu ceata ,ninsori,chiciura si alte fenomene perturbatoare sant iarna Link spre comentariu
vfp_mihai Postat August 11, 2011 Partajează Postat August 11, 2011 salut , sunt mai mult decat sigur ca aceste regulatoare mppt au o tensiune de intrare mult mai mare decat cea de iesire respectiv tensiunea maxima de incarcare de ex.14,4 v se poate face si cu un smps dar sunt ceva pierderi pe transformare deci un smps poate transforma tensiunea (variabila)continua obtinuta de pe un panou si la iesire sa fie foarte stabila, ce am observat la unele incarcatoare de baterii e ca , ele incarca in pulsuri .spor la treaba Link spre comentariu
AlinEX Postat August 11, 2011 Partajează Postat August 11, 2011 salut,poate te-ai documentat suficientma intereseaza cum se comporta aceste sisteme iarnacrezi ca se poate renunta la reteaua de alimentare definitiv?ma refer la cate zile cu ceata ,ninsori,chiciura si alte fenomene perturbatoare sant iarnadin cate am citit, iarna sunt mai putine ore de lumina. temperatura scazuta face ca celula sa produca mai multa energie insa un timp mai scurt! vara produce ceva mai putin datorita temperaturii ridicate! asta in aceleasi conditii de iluminare! ninsoarea clar ca va obtura suprafata iluminata! in tot cazul soarele este cea mai de incredere sursa de energie, si nu am vazut zile in care sa nu fie lumina! chiar si slaba daca este panoul tot produce ceva ceva! iar eu sunt convins ca se poate renunta la electrica daca ai suficienti bani sa investesti in asa ceva! am lucrat in Albania la cateva siteuri de telecomunicatii care erau alimentate astfel! si acolo este consum nu gluma! siteurile aveau panouri ce totalizau in jur de 5 kw. in camera tehnica aveau doua bancuri de baterii solare de cate 120V banuiesc, erau destule baterii de 2V/500Ah, doua invertoare de cate 5kw care banuiesc eu ca erau si controlere solare ca nu am zarit in afara de aerul conditionat nelipsit nici un alt aparat! Link spre comentariu
The Stressmaker Postat August 12, 2011 Partajează Postat August 12, 2011 Iarna bate vantul si folosirea unei eoliene este necesara. Una din regulile nescrise ale obtinerii energiei "offgrid" este : nu te baza pe o singura sursa (forma) de energie. Iarna se curata panourile de zapada. Se pot adauga "aripioare reflectorizante" pentru marirea suprafetei de captare concentrand pe panou energie. Vara, acest sistem cu "reflectoare" nu este recomandabil din cauza ca panoul se supraincalzeste, degradandu-se mult mai rapid. Calculul necesarului se face pentru perioada de iarna in care luminozitatea este cea mai scazuta iar necesarul de energie pentru incalzirea locuintei este cel mai mare (daca se foloseste incalzire electrica, nerecomandabila, decisa de posibilitatile de obtinere ale altor combustibili).Pe scurt, a face un sistem electric "offgrid" incepe cu calculele necesarului de energie pentru tot ce este instalat in casa apoi se proiecteaza sistemul de alimentare.La incarcatorul acumulatorului, pentru maximixarea puterii obtinute (pe o dioda schottky de exemplu se pierde cam 4W la 10A) este necesar un mosfet in locul diodei si care sa fie controlat astfel incat la incarcarea maxima a acumulatorului sa deconecteze. Daca sistemul este proiectat cu rezerva de putere in panou, atunci energia care "ramane" poate fi folosita la un boiler electric, de exemplu.Plus ca intr-o locuinta "offgrid" eficienta aparatelor electrice trebuie sa fie maxima pentru a minimiza costurile sistemului electric.Cand iti realizezi singur sistemul sunt o gramada de calcule de facut, pentru alegerea celei mai eficiente metode, pana la cumpararea efectiva a primului panou. Se poate discuta mult pe aceasta tema, a unui sistem complet "offgrid" dar nu acesta este subiectul acestui topic.Ca o concluzie finala, la varianta cu releu de incarcare, este ca utilitatea unui releu care sa decupleze circuitul in acest caz este cea mai economica (ieftina) si mai simpla (nu implica `nspe zeci de componente) solutie, tinand cont ca in momentul incarcarii complete a acumulatorilor nu mai este nevoie de eficienta asa mare, energia data de panou nemaifiind necesara pentru incarcare. Aceasta metoda cu releu trebuie sa aiba functionarea cu contactele normal inchise si care sa deschida la alimentarea bobinei din circuitul panoului, folosind un regulator de tensiune (tensiunea pe panou creste fara sarcina).Totusi trebuie luat in calcul ca panoul trebuie sa alimenteze doua sisteme paralele, cel de incarcare efectiva a acumulatorilor si cel de alimentare al consumatorilor. Circuitul de alimentare al consumatorilor nu este recomandat sa fie cuplat direct la acumulatorii auto data fiind ciclizarea acestora, cand acumulatorii sunt complet incarcati. Asta inseamna ca, daca invertorul are o tensiune maxima de functionare trebuie adaugat in circuit un regulator de tensiune, intre panou si invertor, care sa previna atingerea acestei tensiuni, cu scaderea randamentului global. Nu poti avea randament maxim cand acumulatorii sunt complet incarcati. Link spre comentariu
vfp_mihai Postat August 12, 2011 Partajează Postat August 12, 2011 salut , perfect corect ce ai scris mai sus , eoliana este mult mai buna pe timp de iarna din 2 cauze, vanturi mult mai puternice si de lunga durata, si densitatea mult mai mare a aerului implicit putere mult mai mare pe pale , referitor la panourile fotovoltaice, ma gandesc sa fac un hibrid , cauza ar fi supraincalzirea celulelor pe timpul verii , astfel pe o tabla de cupru sa se sudeze initial o serpentina din teava tot de cupru pe partea de dedesupt ,apoi cu o pasta termica care sa faca un bun transfer sa fie lipite celulele peste tabla , antigelul din circuit va incalzi apa dintrun boiler iar celulele sunt racite si au un randament mai bun , ce ziceti gresesc cu ceva ¿ Link spre comentariu
The Stressmaker Postat August 12, 2011 Partajează Postat August 12, 2011 Nu gresesti cu nimic folosind un "reflector" dar ramane degradarea accentuata a celulei solare din cauza densitatii mai mari de radiatie (sa zicem "imbatranire" o traducere a cuvantului "ageing" din engleza pe care l-am folosit in google sa caut informatii) chiar daca sub celula exista un "absorbant" de caldura. Cat despre eoliana, ea este complementara variantei fotovoltaice pentru ca exista o regula simpla: cand e soare nu bate vantul si invers. Link spre comentariu
AlinEX Postat August 12, 2011 Partajează Postat August 12, 2011 salut , perfect corect ce ai scris mai sus , eoliana este mult mai buna pe timp de iarna din 2 cauze, vanturi mult mai puternice si de lunga durata, si densitatea mult mai mare a aerului implicit putere mult mai mare pe pale , referitor la panourile fotovoltaice, ma gandesc sa fac un hibrid , cauza ar fi supraincalzirea celulelor pe timpul verii , astfel pe o tabla de cupru sa se sudeze initial o serpentina din teava tot de cupru pe partea de dedesupt ,apoi cu o pasta termica care sa faca un bun transfer sa fie lipite celulele peste tabla , antigelul din circuit va incalzi apa dintrun boiler iar celulele sunt racite si au un randament mai bun , ce ziceti gresesc cu ceva ¿ celulele trebuiesc izolate electric fata de tabla de cupru!!! mai ieftin este sa folosesti tabla din aluminiu cred vezi ca nicusor1961 a descris in topicul "panou fotovoltaic homemade" la pagina 14 un sistem interesant si totodata ieftin de realizat! Link spre comentariu
vfp_mihai Postat August 12, 2011 Partajează Postat August 12, 2011 salut, ali , normal ca trebuiesc izolate, scuzama dar am crezut ca sa inteles doar suntem pe un forum in domeniu daca scriam ceva de teatru era altceva .o fi buna si tabla de aluminiu dar ea nu se poate suda de teava de cupru (eu vb de tevile de cupru din comert cele care se folosesc la centralele termice )pt, stresmaker reflectorul nu e bun stiu ca deterioreaza actualele celule , am inteles ca a aparut o noua tehnologie care foloseste lumina soarelui printrun focalizator astfel dimensiunea celulelor e mult mai mica un sistem bun trebuie sa aiba diverse surse solara eoliana hidro etc, astfel se va ajunge la independentza energetica spor la treaba la toti Link spre comentariu
AlinEX Postat August 12, 2011 Partajează Postat August 12, 2011 salut, ali , normal ca trebuiesc izolate, scuzama dar am crezut ca sa inteles doar suntem pe un forum in domeniu daca scriam ceva de teatru era altceva .o fi buna si tabla de aluminiu dar ea nu se poate suda de teava de cupru (eu vb de tevile de cupru din comert cele care se folosesc la centralele termice )pt, stresmaker reflectorul nu e bun stiu ca deterioreaza actualele celule , am inteles ca a aparut o noua tehnologie care foloseste lumina soarelui printrun focalizator astfel dimensiunea celulelor e mult mai mica un sistem bun trebuie sa aiba diverse surse solara eoliana hidro etc, astfel se va ajunge la independentza energetica spor la treaba la totiscuze mihai!!!! nu ai inteles! nu la tine fac referire! ti-am urmarit posturile si vad ca esti electronist! alti care citesc posturile nu stiu asta! defapt sunt si uni care au absolvit facultatea de automatica si habar nu au de conectorii de la calculator!!!!!! da ce sa zic de unul care vrea sa invete si el cum sta treaba cu electronii?? pentru lumea care nu stie am zis! of!! inca astept celulele alea sa ma apuc de treaba!!! abia astept Link spre comentariu
The Stressmaker Postat August 13, 2011 Partajează Postat August 13, 2011 Pana vin celulele ai in ce sa inmagazinezi energia pe care o vor da? Pentru ca daca vor fi acumulatori pe plumb va fi nevoie de unii cu capacitatea de 10 ori mai mare decat curentul pe care il va da viitorul panou.Cand m-am referit la reflector (oglinda) am specificat ca sa fie folosit numai iarna cand densitatea de energie solara este mica.Ca metoda pentru racirea celulelor se poate folosi si tabla zincata pe partea opusa "geamului" pentru ca, dupa parerea mea, celulele trebuie racite si nu incalzita apa din boiler adica celulele fotovoltaice se simt foarte bine la 30 sau 40 grade celsius. Ca separator se poate folosi si o folie de plastic pentru gatit la cuptor (sau orice altceva asemanator), aceea rezista la temperatura si voltajul panoului si este suficient de subtire ca sa transfere caldura spre tabla.Ca fapt divers, iarna, noaptea, celulele pot fi tinute calde daca se alimenteaza in sens direct, fiind jonctiuni semiconductoare genereaza caldura la trecerea curentului electric prin ele. Plus ca tabla radiatoare poate fi acoperita nefiind nevoie de racire. Link spre comentariu
AlinEX Postat August 13, 2011 Partajează Postat August 13, 2011 Pana vin celulele ai in ce sa inmagazinezi energia pe care o vor da? Pentru ca daca vor fi acumulatori pe plumb va fi nevoie de unii cu capacitatea de 10 ori mai mare decat curentul pe care il va da viitorul panou.Cand m-am referit la reflector (oglinda) am specificat ca sa fie folosit numai iarna cand densitatea de energie solara este mica.Ca metoda pentru racirea celulelor se poate folosi si tabla zincata pe partea opusa "geamului" pentru ca, dupa parerea mea, celulele trebuie racite si nu incalzita apa din boiler adica celulele fotovoltaice se simt foarte bine la 30 sau 40 grade celsius. Ca separator se poate folosi si o folie de plastic pentru gatit la cuptor (sau orice altceva asemanator), aceea rezista la temperatura si voltajul panoului si este suficient de subtire ca sa transfere caldura spre tabla.Ca fapt divers, iarna, noaptea, celulele pot fi tinute calde daca se alimenteaza in sens direct, fiind jonctiuni semiconductoare genereaza caldura la trecerea curentului electric prin ele. Plus ca tabla radiatoare poate fi acoperita nefiind nevoie de racire.pentru moment va fi un acumulator auto de 75 Ah! cand voi dispune de bani voi lua un acumulator deep cicle de 65 - 95 Ah iar in cea ce priveste reflectorul cine poate procura o lentila fresnel ar inlocui acel reflector si cred ca ar compacta sistemul! dar asta cum ati zis si dumneavoastra doar iarna! chiar este nevoie ca celule sa fie calde? eu am auzit ca nu este necesar! cica la temperaturi joase se comporta excelent! acuma Dumnezeu cu mila! voi citi si eu datele date de producator daca vor exista!!! Link spre comentariu
costinium6 Postat August 13, 2011 Partajează Postat August 13, 2011 sistemele energetice individuale sunt tinute la preturi care nu se amorseaza. e un documentar despre tesla pe youtube foarte explicit din care reiese ca daca nu ar fi existat bancherii astia nenorociti si alti conspirationisti energia electrica ar fi fost acum aproape gratuita! http://www.youtube.com/watch?v=A8078pt3 ... re=related e pe aci arcadius care a facut o eoliana si spune ca se alimenteaza integral din ea, intrebati-l cat a costat si ce inseamna intretinerea ei. -eoliana sau panourile ajung pe la 2-3000 euro cu durata de viata de max5 ani (nu va luati dupa prospecte) -acumulatorii (necesita inlocuire la vreo 3 ani) 3-4000 euro -invertor 2-5000 euro care se coace in acelasi timp cu acumulatorii arcadius poate ca a aflat de eoliana de la colilia ca tot e el cu manastirile, care a costat 23000E si a mers 1 luna pana a traznit-o fulgeru, dupa care au cumparat generatoare kipor si carau motorina cu papucu sa aprinda becu la biserica + laptopul staretului cu net virles pe blustutz cine reuseste sa faca un sistem free energy fara investitie merita aplauze (fara sponsorizari sau furaciuni) eu platesc la enel 100 lei pe luna deci 1200 pe an, adica 3600 lei pe 3 ani ! cea mai buna investitie in domeniu e aia romaneasca (fac rost) Link spre comentariu
Dr.L Postat August 13, 2011 Partajează Postat August 13, 2011 Pentru acumulatori e bine de vazut la remat,sunt ceva sanse de gasit acc cu >80% capacitate Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum