Vizitator Hupogrammos Postat August 3, 2011 Partajează Postat August 3, 2011 Salut!vreau si eu putin ajutor din partea voastra cu un incarcator mai putin conventional dar ecologic...Imi trebuie pt un proiect sa calculez nr de celule fotovoltaice necesare pt a incarca 4 acumulatori auto standard (12 V 66A)orice ajutor e bn venit Link spre comentariu
mikella Postat August 3, 2011 Partajează Postat August 3, 2011 Salut! Pai daca acumulatorul este de 66 amperi tu trebuie sa il incarci cu 1/10 din curentul lui, deci 6,6 amperi x4 ca sunt 4 acumulatori.Nu ai spus cum legi acumulatorii in serie sau in paralel! Pentru paralel ati trebuie cam 14 volti. Link spre comentariu
The Stressmaker Postat August 3, 2011 Partajează Postat August 3, 2011 Are dreptate @mikella, recomandat este 1/10 din capacitate dar, se pot incarca si cu mai putin, pana la o anumita limita dictata de descarcarea interna. La 1/10 sunt necesare "doar" 10 ore de incarcare si este cam maximum de zi-lumina obtenabil. Indiferent ce metoda adopti, ca sa aduci la 14,4V tensiunea pe acumulatoare, ai nevoie de panouri cu puterea de minimum 380W(14,4V x 6,6A x 4 bucati). Link spre comentariu
vfp_mihai Postat August 6, 2011 Partajează Postat August 6, 2011 in paralel vor fi nevoie de 26 amperi aprox la tensiunea de 14,4 (corect cum sa scris )in serie 6,6amperi la tensiunea de 57,6 v maxim. un panou de 380w face fata dar mai trebuiesc puse in calcul si ceva pierderi deci unul de 400w ar fi perfect , asta e parerea mea .spor la treaba si numai bine Link spre comentariu
AlinEX Postat August 6, 2011 Partajează Postat August 6, 2011 va salut! vin si eu cu o intrebare! vreau sa fac un panou solar cu 36 de celule, intrebarea este urmatoarea: daca am la iesirea din panou un curent de 10 A maxim cred ca nu am nevoie de circuite complexe de incarcare nu? as putea sa il conectez direct la acumulator prin dioda antidescarcare?? sa zicem ca incarc un acumulator de 12V/75AH! practic as avea nevoie ca sarcina sa se decupleze la aproximativ 11V pe baterie si panoul solar sa se decupleze sau sa isi cupleze o sarcina artificiala care sa consume energia produsa in plus(gen rezistor de putere) pana in dioda antidescarcare la 14.4V pe bateria de acumulatori. ma gandesc la un montaj cu comparatoare si relee. orice sugestie/idee este binevenita. multumesctoate cele buneAlinEX Link spre comentariu
gica70 Postat August 7, 2011 Partajează Postat August 7, 2011 "ma gandesc la un montaj cu comparatoare si relee." Ma gandesc ca ii pot ajuta pe multi folosind comparatoarele cu ..releu. Da, releul, poate fi si comparator; compara forta electromagnetica (data de energia electrica) cu forta elastica a resortului. Recomand montajele dintr-o revista "Tehnium" in care se prezinta acest tip de comparator; deasemenea recomand ca acest releu sa comande un altul (intermediar, pentru sarcini mari). Link spre comentariu
The Stressmaker Postat August 7, 2011 Partajează Postat August 7, 2011 Cea mai simpla varianta este ca acel releu sa fie comandat de un tranzistor npn (BD135 de exemplu) care sa aiba in baza un zenner de 10,7V (sau asemanatoar ca valoare) si o rezistenta de 1kohm. La scaderea tensiunii sub 11V releul decupleaza.Pentru protectia acumulatorului se poate face acelasi tip de montaj, numai ca in loc de releu se pune o rezistenta de 1ohm la 150W (sau poate fi realizata din becuri auto de far) si se schimba valoarea zenerului la 14V iar ca tranzistor se va pune unul din gama 2n3055 sau mai mare. O varianta ar fi ca rezistenta sa fie inlocuita cu un releu (exact ca montajul precedent, pentru protectia la descarcare cu releu) care comanda becurile, daca tranzistorul nu rezista la socul initial de curent. Link spre comentariu
AlinEX Postat August 7, 2011 Partajează Postat August 7, 2011 Cea mai simpla varianta este ca acel releu sa fie comandat de un tranzistor npn (BD135 de exemplu) care sa aiba in baza un zenner de 10,7V (sau asemanatoar ca valoare) si o rezistenta de 1kohm. La scaderea tensiunii sub 11V releul decupleaza.Pentru protectia acumulatorului se poate face acelasi tip de montaj, numai ca in loc de releu se pune o rezistenta de 1ohm la 150W (sau poate fi realizata din becuri auto de far) si se schimba valoarea zenerului la 14V iar ca tranzistor se va pune unul din gama 2n3055 sau mai mare. O varianta ar fi ca rezistenta sa fie inlocuita cu un releu (exact ca montajul precedent, pentru protectia la descarcare cu releu) care comanda becurile, daca tranzistorul nu rezista la socul initial de curent.asa ceva cred ca as face!!! daca nu am gresit cu ceva! daca merge as fi mandru ca am facut ceva singur! desi ar fi simplu m-ar bucura ca e facut cu capul si mainile mele!!! si daca ma gandesc bine chiar ar mai putea fi simplificata schema! multam de idee Link spre comentariu
The Stressmaker Postat August 7, 2011 Partajează Postat August 7, 2011 La cum ai circuitul de incarcare, acesta si noaptea va sta cuplat, poti incerca ca bobina releului sa o cuplezi la panou, inainte de dioda (plusul bobinei releului de incarcare). Asa releul va cupla numai daca panoul este iluminat si are o tensiune minima de 11V. Asa mai economisesti cei cativa watti pe care ii consuma releul de incarcare pe timpul cand nu este soare. Link spre comentariu
silicipi Postat August 8, 2011 Partajează Postat August 8, 2011 Va prostiti vorbind aiurea! Cand vine vb de panouri solare se pune problema de eficienta, motiv pentru care in nici un cz nu se pun relee ci mai degraba mosfeti de mare putere comandati de circuite specializate, uitati aici un site cu asa ceva, eu am reprodus un astfel de montaj si functioneaza perfect http://www.solorb.com/elect/solarcirc/spc3/ Link spre comentariu
The Stressmaker Postat August 8, 2011 Partajează Postat August 8, 2011 Daca zici ca ne prostim atunci da dumneata o schema SIMPLA si USOR DE INTELES pentru un incepator. Daca ati fi citit de la incepul topicul ati fi observat acest lucru. Schema aceea din link numai simpla nu este. Daca-mi permiteti o analogie cu domeniul culinar, daca vrei sa faci un tort mai intai inveti sa faci blatul acestuia. Daca are un releu la 12V care consuma 100mA atunci consumul orar este de 1,2W, acceptabil in acest caz. Cand va intelege bine ceea ce a construit atunci va trece pe o treapta superioara in electronica care inseamna ca totul sa fie electronic, fara relee. Asa se invata, pas cu pas. Link spre comentariu
gica70 Postat August 9, 2011 Partajează Postat August 9, 2011 Mai silipici, ia pune tu niste poze cu mosfetii aia! Link spre comentariu
AlinEX Postat August 9, 2011 Partajează Postat August 9, 2011 inteleg chiar si schema aia mai complexa! nu e pb cu constructia! se face! am crezut ca pot face ceva simplu pentru inceput! este clar ca se vorbeste de eficienta! ca un panou de 150W arareori da aceasta putere!!!! daca nu cumva deloc din cauza conditiilor de temperatura, grad de iluminare si alte chestii!! si daca panoul sta conectat pe timpul noptii?? este o pb? are dioda!! bateria nu se descarca prin panou! as putea sa fac treaba asta si fara relee!!! in momentul in care bateria este incarcata la bornele panoului pana in dioda sa se cupleze o sarcina de putere egala sau mai mare decat cea a panoului gen rezistor de putere sau becuri auto! in felul acesta nu este energie irosita ci se transforma in lumina sau caldura nu cred ca doua relee sunt asa de mari consumatoare de energie pe langa un laptop care va fi in permanenta conectat la sistem! in tot cazul astea sunt posibilitatile acum, asta utilizez! nu merge? nu e problema! abordam alt tip de montaj! testat si functional! da in acest moment, defapt in zilele urmatoare cand sper sa am ceva timp, voi construi asa ceva sa vad ce voi obtine! daca merge am satisfactia ca ceva simplu si mai putin eficient facut de mine merge! Link spre comentariu
BCF Postat August 9, 2011 Partajează Postat August 9, 2011 SAL. poate va ajuta cu ceva site-ul http://djbujy.wordpress.com/legarea-cel ... ovoltaice/ momentan atit am la semne de carte, daca mai gasesc ceva postez. un up ptr energia ecologica! numai bine Link spre comentariu
AlinEX Postat August 9, 2011 Partajează Postat August 9, 2011 SAL. poate va ajuta cu ceva site-ul http://djbujy.wordpress.com/legarea-cel ... ovoltaice/momentan atit am la semne de carte, daca mai gasesc ceva postez. un up ptr energia ecologica! numai binemultumim de sprijin! daca as avea bani de investit in asta as investii! iese mai ieftin ca la electrica si cred ca daca as avea un panou de 2KW + banc de 10 bateri de 12v la 100Ah + 1 invertor 6Kw cu sinusoida pura as avea curent electric pentru 25 de ani fara sa mai cumpar curent de la electrica vreodata!!!!!!!!!!!!!!!!!!! curentul electric produs de sistem, daca ar fi cumparat de la electrica estimez la peste 50.000 de lei valoarea lui! cu banii astia nu fac un sistem solar????? + ca spun NU poluarii si reduc amprenta de carbon a locuintei! Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum