Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

emitator ir

ionut20

Postări Recomandate

salutare,am si eu nevoie de o shema de emitator in IR (38KHz) care sa fie cu un singur canalideea e ca voi folosii emitatorul impreuna cu un receptor de ir pe care l-am realizat de curand, receptor care fuctioneaza cu orice tip de telecomanda care emite in 38Khz (Tv,Vcr,etc)montajul as vrea sa il pot alimenta de la o baterie de 3 V mica si sa incapa intr-un mic breloc de chei spre exemplude preferat sa contine 1--2 tranzitori, 1--2 cond. si cateva rezistoare, un push button pt ca totul sa se poata face in tehnica SMTmerci anticipatCraciun Fericit si un An Nou plin de bucurii si impliniri// :weedman:

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 8
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• ionut20

5

• one

3

Top autori în acest subiect

merci de raspunsuri in primul randpt. cronosreceptorul folosit l-am facut dupa o schema pusa mai demult pe acest forum (cred ca autorul era chiar One)modificarile aduse schemei au constat in eliminarea alimentarii de la 220 V deoarece receptorul este folosit cu un traf de 12, de asemenea eliminarea partii de comanda e putere realizata cu optocuplor.aceasta parte am inlocuit-o cu un releu comandat de tranzistorul de la iesirea integratului si in plus am mai pus o dioda in antiparalel cu releul si ul led cu rezistor aferent pentru semnalizarea cuplarii releuluiintegratul de la baza montjului este flip-flopul CD4013(bistabil)mai jos am pus shemapt. one merci de link, tre sa vad care e solutia cea mai bunaintradevar un oscilator cu 555 pe 38 khz si cu un led ir pt emisie e o idee ff buna si consumul oricum nu e mare, dar sunt curios sa vad daca functioneaza montajul propus de cronos caci e tare simpatic :finga: :finga: toate cele buneMerry Cristhmas :smt006

Link spre comentariu

Puteti consulta si thread-ul

http://www.hi-end.ro/discutii/adaptarea ... .hi-end.ro

"Scuze pt. intarziere:

Am realizat telecomanda radio, merge bine.

Am folosit un alt emitator+receptor radio, cu aceeasi schema pe care am prezentat-o in PDF.

Am eliminat partea de muzica si difuzorul. Am luat semnal din colectorul tranzistorului de dupa cuart, din receptor si am aplicat la schema

http://one.lx.ro/lumini/telecomanda1/telecomanda1.html

prin rezistorul de 22K din baza primului tranzistor. Bineinteles, am renuntat la receptorul IR. Condensatorul C7 de 0.47uF trebuie eliminat.

De asemenea, am folosit pt. alimentare o sursa dintr-un incarcator de telefon + un LM7805, am renuntat la alimentarea direct de la retea, adica tot ce exista inainte de LM7805 in schema am eliminat.

Am eliminat legatura de masa dintre traseul de 220V~ si partea alimentata la 5V."

Link spre comentariu

am realizat si eu un emitator pe 38 khz cu un 555 montat in montaj de astabilfoarte simpla schema 2 rezistori, 2 cond. , un 555 un led de ir si un rezistor pt acesta si functioneaza superreceptorul este foarte bun, cum am scris si mai sus este ca in shema doar ca nu mai are alimentare de la 220, ci de la 12, iar pe iesire am releu de 12 :finga: :finga: :finga: in legatura cu asta vroiam sa va intreb ceva:::: daca vreau sa comand un bec de 220V pe contacte la releu, trebuie sa folosesc si un rezistor si un condensator legate in serie, si in paralel cu sarcina de pe releu?????nu de alta da am vazut ca in unele montaje se foloseste si habar nu am pt ce ????????? :rolleyes: releul suporta binenteles tensiunea pe contacte, fiind un releu OMROM 12Vdc contacte NO COM NC de 250V AC 10A :smt006

Link spre comentariu

Ar fi de preferat sa pui, dar nu e obligatoriu. Daca ma gandesc, ar trebui sa pui asa ceva la toate intrerupatoarele din casa.Scopul este de a mai atenua parazitii introdusi de comutare.La varianta cu optocuplor, cand comutarea se face la trecerea prin zero, cred ca e un moft, dar eu l-am pus totusi.

Link spre comentariu

multumesc de clarificare, m-am gandit ca are de a face cu faptul ca se comuta tensiuni mari prin contact si astfel se introduc paraziti, dupa cum ziceam, am vazut multe scheme folosind aceasta combinatie, si multe montaje de asemenea, dar am vrut sa fiu sigur ca nu au alt scop :smt006

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări