marian_valcea Postat August 2, 2011 Partajează Postat August 2, 2011 Salut mi-a adus cineva un tahogenrator si vreau sa fac din el o eoliana cu care sa invarc un acumulator de 12V 4Ah dar nu stiu cum sa fac sa scot putere din acest tahogenerator pentru ca pe el scrie 60V 0,12A.Se poate sa il bobinez din nou sau sa ii fac ceva ca sa pot sa incatc cu el bateria?Poze cu acesta si dataseetul este in urmatorul link astept parerile dumneavoastra.http://fisierulmeu.ro/487E46RF4R6R/tahogenerator-rar.html Link spre comentariu
gabitzu8 Postat August 4, 2011 Partajează Postat August 4, 2011 Nu ai de unde sa scoti valorile pe care le vrei tu nici daca te dai peste cap.Din pdf rezulta:1,5V * 0,12A = 0,18 W, iar tie iti trebuie mai mult.Pentru bateria ta iti trebuie o sursa de cc. 14V / 0.4A.De unde scoti valorile cu tahogenerator? Taho... este un generator bun doar pentru un indicator de turatie si atat. Link spre comentariu
The Stressmaker Postat August 4, 2011 Partajează Postat August 4, 2011 O corectie, scoate 60V la 4000 rot/min (cei 1,5V ii scoate pentru 100 rot/min) si puterea este de 7,2W. Ca sa il folosesti la o eoliana trebuie sa faci un multiplicator cu 20 (considerand turatia maxima a elicei de 200 rot/min) ceea ce inseamna ca aproape jumatate din puterea la elice se pierde in multiplicator. Daca vrei sa incarci un acumulator cu energia debitata de taho, in cel mai bun caz, la turatie maxima, atunci recomand varianta cu convertor de tensiune coborator electronic, la 12V (pentru incarcare acumulator) atunci poti folosi un circuit pe baza lui MC34063 care functioneaza pana la 40V (AN920-D este foaia de aplicatii). Eu zic ca in aceasta configuratie, poti sa incarci acel acumulator. Sau poti folosi LT3430 care functioneaza pana la 60V (Eng): http://cds.linear.com/docs/Design%20Note/dn301f.pdf . Nu recomand sa scazi tensiunea prin fortarea in curent, peste limita de proiectare, risti sa arzi bobinajul taho si cea mai eficienta metoda este cea cu sursa in comutatie. Cat despre paletele elicii cauta sau intreaba aici viewtopic.php?f=74&t=63542 . Link spre comentariu
marian_valcea Postat August 4, 2011 Autor Partajează Postat August 4, 2011 Eu vroiam sa il rebobinez poate scoteam putere mai mare din el.Sau sa ii inlocuiesc magneti se poate sa ii mai pot creste puterea? Link spre comentariu
Dr.L Postat August 5, 2011 Partajează Postat August 5, 2011 Prin rebobinare nu cresti puterea! Cresti tensiuneasi scade curentul,sau cresti curentul si scade tensiunea (dar dupa cum vezi,puterea ramane aceeasi).Nu cred ca poti creste nicium puterea,ca nu-ti incape sarma! Link spre comentariu
marian_valcea Postat August 5, 2011 Autor Partajează Postat August 5, 2011 Deci trebuie sa imi caut alt ceva cu care sa scot putere mai mare. Link spre comentariu
vfp_mihai Postat August 6, 2011 Partajează Postat August 6, 2011 Deci trebuie sa imi caut alt ceva cu care sa scot putere mai mare.poti creste puterea prin modificarea campului magnetic , cu riscurile de rigoare , cooging mai mare . Link spre comentariu
Vizitator beebe21 Postat Decembrie 10, 2011 Partajează Postat Decembrie 10, 2011 Eu vroiam sa il rebobinez poate scoteam putere mai mare din el.Sau sa ii inlocuiesc magneti se poate sa ii mai pot creste puterea?nu cred Link spre comentariu
The Stressmaker Postat Decembrie 11, 2011 Partajează Postat Decembrie 11, 2011 Poti argumenta? pentru ca este totusi un forum tehnic. Prin inlocuirea magnetilor de ferita, asa cum banuiesc ca are, cu neodim, se modifica campul magnetic, fiind mai puternic, asa cum a scris vfp_mihai, si asta inseamna o putere marita, desigur si bobinajul sa reziste la incarcarea mai puternica a acestuia, atat la amperaj cat si la tensiune. Marirea puterii poate insemna si de la 7,2W la 8W si nu exista o limita la cat de mica este treapta minima de comparatie. Depinde de persoana sa aprecieze daca se merita modificarea sau nu, pentru scopul pentru care vrea alimentare din acel generator. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum