Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

un fel de licurici cu 3 relee si 12f675 / sau 12f629

elcomar

Postări Recomandate

salutare din nou

am nevoie de un montaj foarte simplu pentru cei cunoscatoi in ale programarii dar din pacate nu si pentru mine...

Ce trebuie sa faca montajul:

1. trebuie sa fie construit cu un 12f675 sau 12f629 (12 f 629 doar daca se poate)

2. la momentul alimentarii montajului acesta sa aiba activa o iesire timp de maxim 2 minute/ un releu de 12v

3. dupa expirarea timpului maxim (2 minute) iesirea 2 sa devina activa/ un releu (iar prima sa devina inactiva)

4. dupa expirarea timpului maxim (2 minute) iesirea 3 sa devina activa/ un releu (iar cea de a doua sa devina inactiva)

Ciclul trebuie sa se repete la infinit: 1, 2, 3.

IMPORTANT:

Cele 3 iesiri trebuie sa poata avea timpii reglabili printr-un semireglabil de 470R sau 470K pana la maxim 2 minute. (de la 1 sec. de ex. pana la 2 minute.). Daca se poate doar cu un semireglabil modificarea timpilor celor 3 iesiri ar fi bine/ daca se folosesc 3 semireglabili ar fi ok si asa.

5. Am nevoie de o schema si un soft pentru acest proiect/ eventual si cablaj daca nu cer prea mult.

p.s. timpii nu trebuie sa fie exacti intre releele 1,2,3, ar fi perfect sa se poata regla dintr-un semireglabil ca un joc de lumini, toate 3 releele.

multumesc pentru timpul acordat.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 24
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• elcomar

11

• francezu

9

• Ticu

2

• 10vid

2

Top autori în acest subiect

Daca cele trei durate de timp cat releele stau anclansate pot fi egale intre ele, se poate face simplu cu un LM555 pe post de astabil si un numarator CD4017.Bineinteles se poate si cu pic; daca se doreste un reglaj independent al timpilor se poate doar cu un singur semireglabil dar trebuie si un buton de selectie. Ar mai trebui si o modalitate de indicare a selectiei, nu stiu daca ajung 6 pini disponibili cat are un 12F.

Link spre comentariu

cele trei durate ale timpilor cat stau releele aclansate nu trebuie sa fie egale, sa fie ca un joc de lumini de exemplu.. daca nu se poate cu 12f, am pe acasa un 16f84 care are mai multi pini si as putea sa-l folosesc pe acesta.

Link spre comentariu

16f84 nu are ADC, deci nu vei putea face reglajul timpilor cu semireglabil. Se poate cu 12F675 dar trebuie un expandor de pini, de obicei un shift register/latch ex: CD4094. Daca mai ai alt pic cu cel putin 14 pini si ADC spune si vedem daca se preteaza.L.E.: Se poate si pe pic fara ADC, dar reglarea timpilor se va face din dip switch-uri , si va permite doar un numar limitat de setari ( egal cu patratul nr. de pini disponibili pt dip-switch).

Link spre comentariu

nu mai stiu daca este cu A pentru ca nu se mai vede prea bine... dar daca este vorba de timpi, acestia nu trebuie sa fie % exacti si as fi preferat sa fie ceva gen push dar daca nu se poate e bine si varianta de switch din linck / trebuie sa caut un modem mai vechi ca sa scot de pe el :)

Link spre comentariu

Pai daca se face cu push button, iti trebuie si o indicatie vizula( 7seg sau lcd ) a timpului setat, si deja se complica lucrurile. Spune-mi cate setari distincte ai dori ( in functie de aceasta se alege nr de switch-uri); Ps: switch-urile nu trebuie sa arate neaparat ca cele indicate de mine, pot sa fie si te tip push, dar trebuie sa fie cu retinere.L.E.: Si o schema preliminara ce permite 64 setari distincte, si independente pt fiecare releu. S1, S2, S3 memoreaza temporizarea pt iesirile 1,2, respectiv 3. Releele se comanda prin tranzistori (lipsesc din schema) - bipolari cu rezistenta in baza, sau mosfeti.

releu_timp.pdf

Link spre comentariu

Un buton si o rezistenta; pentru fiecare astfel de structura in plus se obtine dublarea numarului de setari. Patru valori se pot obtine cu doar 2 butoane. Tu decizi cate vrei, de la 2 pana la maxim 128 de valori distincte. Sa faci o lista cu valorile in secunde.

Link spre comentariu

daca patru valori se pot obtine cu 2 butoane, atunci sa fie 8 valori care sa se amestece fara o regula.Ca sa fiu mai exact:1. releul 1 sta activ 30 sec.2. releul 2 sta activ 20 sec.3. releul 3 sta activ 30 sec.aici se termina ciclul dupa care incepe iar:1. releul 1 sta activ 10 sec.2. releul 2 sta activ 5 sec.3. releul 3 sta activ 30 sec.si tot asa mai departe cicluri de timpi inexacti intre starea releelor.Important: daca poti face ciclurile sa fie in aceasta ordine indiferent de timpi intre 3 sec si maxim 2 minute (si ciclurile cu timipi diferiti sa fie cat mai multe, de ex 10) nu mai este nevoie de varianta cu butoanele push sau switch, de fapt ar fi mai indicata cea fara butoane.multumesc mult

Link spre comentariu

Eu nu mai inteleg ce vrei defapt. Mai intai spui ca vrei sa reglezi individual timpii pt fiecare releu, si acum zici ca releele trebuie sa actioneze intr-o secventa clara( 1,2,3) ca si inainte dealtfel, dar timpii cat stau anclansate sa fie random. Deci cum facem? A doua varianta merge pe 12F629/675, nu e nevoie decat de 3 iesiri, alea pt relee. Se pot obtine oricate valori, nu mai esti limitat de numarul de butoane pt setare.De curiozitate , la ce-ti foloseste ?

Link spre comentariu

scuze ca nu ti-am spus de la inceput la ce vreau sa folosesc montajul: vreau controlez electrovalvele pentru o fantana arteziana la casa bunicilor de asta am spus ca e bine sa fie random valorile ca sa nu fie ceva plictisitor.prefer varianta cu integratul 12f cum am descris-o mai inainte care sa functioneze random

Link spre comentariu

Revin cu schema si soft-ul, merge atat pe 12F629 cat si pe 12F675. Pic-ul se alimenteaza printr-un regulator, ex:78L05; cat mai aproape de pinii de alimentare (1,8) se pune un ceramic de 100nF. Se pastreaza aceeasi recomandare de aici pentru comanda releelor. Releele sunt comandate secvential, 1-2-3-1-2-3-etc , iar temporizarile se schimba aleator de la unul la altul intre 2-128 sec, cu rezolutie de 1 sec. Aici este schema si o diagrama pentru o perioada de 1200 sec (20 min). Hex-ul este in atasament, se schimba extensia din .txt in .hex

Spor! Si, sa ne arati si noua niste poze cu arteziana :da

Link spre comentariu

2 minute pe un jet, nu e cam plictisitor? Chiar si un aspersor pentru irigatii e mai interesant de privit, macar ala se invarte de vreo cateva ori in acel rastimp.O fantana arteziana trebuie sa fie permanent in miscare. Perdele si jeturi de apa trebuie sa urce si sa coboare mereu. Jeturi simultane si succesive trebuie sa fie permise. Timpii mai scurti, 1s - 10s.Eu cred in modele predefinite in cazul asta, nu cred ca timpi aleatori pot da un aspect mai placut decat niste modele bine gandite. Pe 1 kB de flash cat are 12F629 incap o sumedenie de modele de te saturi. Cine mai sta sa-si aminteasca vreo 800 de "cadre" diferite ca se repeta? (vreo 200 B e codul)

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări