Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

incarcator

ASZ12

Postări Recomandate

salut tuturor !!am si eu o intrebare,in nr4/2006 din revista conex este data schema unui incarcator pt acumulatorii cu plumb(cu gel) de 12V/4A, acea schema am realizato si functioneaza bine dar as dori sa o pot modifica pentru un acumulator de 6v/1,3A.Instructiunile de incarcare ale acumulatorului sunt: tensiune 6,8-6,9V ,si un curent mai mic de 0,39A.Cum calculez valoarea rezistorului de intrare din schema ??va multumesc.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 11
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• ASZ12

4

• Bassmann

3

• Dr.L

2

Top autori în acest subiect

Vizitator smilex

In poza 02082011_005 exista doua rezistoare in paralel. Pentru 0,3A acestea (amandoua) se inlocuiesc cu un singur rezistor de 2,2 ohmi, orice putere. Tranzistorul se va deschide la aprox. 0,65V deci 2,2 ohmi parcursi de 0,3A, va genera aceasta tensiune.Pentru scaderea tensiunii, rezistorul in serie cu semireglabilul se poate injumatati sau sunta.

Link spre comentariu
  • 3 săptămâni mai târziu...

Va salut!Am o singura intrebare, si pentru a nu mai deschide un topic scriu aici.Pot folosi un alimentator de laptop SMPS ce furnizeaza la iesire 19 Vcc si 3,42 A pentru incarcarea unei baterii de scuter de 12 Vcc si 5 A/h fara alte modificari sau mai bine construiesc un redresor cu transformator? :jytuiyu Multumesc!!PS: Mai am la dispozitie si o sursa de PC de 450 W pe care n-o mai folosesc.

Link spre comentariu
Vizitator smilex

In mod normal sursa e cu 3843 si prin marirea valorii rezistorului din sursa MOS, se poate scadea valoarea curentului livrat. 3843 sesizeaza cam 0,3V pe terminalul 3. Ar trebui sa aibe un 431 ca senzor de tensiune. Prin modificarea corespunzatoare a unui rezistor, tensiunea in gol trebuie adusa la maximul dorit.Obtii in final o sursa care livreaza o tensiune anume limitata in curent.S-ar putea ca sursa sa fie mai complexa, nu ieftina, dar nu imposibil de modificat.E totusi pacat de resursele oferite si neutilizate ale unei astfel de surse. Ai putea sa o faci reglabila (pentru uz curent 12-24V) si sa ii adaugi (separat, detasabil) o limitare de curent pentru acumulator.

Link spre comentariu

Daca la bornele acumulatorului meu de 12V/5A am o tensiune de cca. 16V cand este in repaos si cca. 13V cand este descarcat, la ce tensiune ar trebui sa il incarc? Curentul de incarcare stiu ca trebuie sa fie o zecime din curentul maxim furnizat de acumulator.Mentionez ca acumulatorul il folosesc exclusiv la alimentarea unul bec de 12V/55W. Iar starea de "descarcat" o observ prin intensitatea luminoasa a becului.

Link spre comentariu

Daca la bornele acumulatorului meu de 12V/5A am o tensiune de cca. 16V cand este in repaos si cca. 13V cand este descarcat, la ce tensiune ar trebui sa il incarc?

Curentul de incarcare stiu ca trebuie sa fie o zecime din curentul maxim furnizat de acumulator.

Mentionez ca acumulatorul il folosesc exclusiv la alimentarea unul bec de 12V/55W. Iar starea de "descarcat" o observ prin intensitatea luminoasa a becului.

Am aflat: 13,8 ... 14 V

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări