Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Antena pt 2m, raport bun performanta/costuri productie

lorik199

Postări Recomandate

Cea mai simpla antena este HB9CV.Se poate utiliza si in configuratii de 2 sau 4 antene, se monteaza 2 pe orizontala sau 2 verticala sau sub forma de H (Hotel).Pentru castig mai mare se pot monta coliniar 4 bucati.Pe site la DK7ZB are cateva poze cu utilizarea antenei in concursuri.Insa cea mai usoara varianta de constructie se gaseste la YO4GMS, am construit deja o antena pe care am folosit-o cativa ani, acum realizez una care sa aiba constructia mai solida.Functioneaza din prima, nu ai nevoie de reglaje daca respecti datele de montaj.Am folosit antena orizontal si am lucrat cu ea si in concursuri in 2m, cea mai mare distanta aproape 700km, in Bulgaria la granita catre Grecia.PS. Pe site-ul lui DK7ZB este o antena yagi de 5 elementi care se poate utiliza in 2m si 70cm fara modificari.Poate este mai avantajos sa construiesti modelul asta insa HB9CV este de dimensiuni mult mai reduse.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 17
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• lorik199

6

• MiniTehnicus

2

• maxxim33

2

• tiritrobo

2

Top autori în acest subiect

Imagini postate

In acest caz HB9CV este solutia. Minitehnicus are dreptate, daca vrei directiva HB9CV e foarte buna. Totusi ai sa ramai surprins cit de directiva este si mai ales ce instabila poate fii iarna cind ingheata afara sau cind ploua (SWR-ul se modifica). Daca totusi o sa o construiesti incearca sa pui ceva izolator deasupra ei, chiar si o placa de policarbonat ar fii buna pe post de paravan :)

Link spre comentariu

Varianta pe care am construit-o de HB9CV era realizata pe un boom de textolit, iar elementele erau legate pe o portiune de 20cm cu fasete de plastic pe un suport dintr-o fasie de textolit de 2mm.Elemente realizate din bara de cupru de 6mm la care cablul coaxial a fost lipit direct.Pentru protectia la intemperii am utilizat antena cu elementele orientate in jos si cu suportul (boom +bare sustinere elementi din textolit) deasupra.Cam 3 ani a fost utilizata si nu au fost probleme la ploaie sau la ninsoare, dupa care a fost izolat blocul cu polistiren si am demontat antena.Pentru boom se poate utiliza canal de cablu din plastic, cu adaugarea unei rigle de plastic (plexiglas sau sticlotextolit) de 2-3mm care sa sustina elementele, asta daca se foloseste profil patrat.Pentru un canal lat, de 10cm, nu mai este nevoie de suport pentru elemente, deoarece se pot prinde de boom.Iar capacul de la canalul de cablu asigura atat accesul la constructia si depanarea antenei daca este cazul dar si protejarea la intemperii.Toate informatiile se aplica la antena HB9CV dupa planurile lui YO4GMS care foloseste elementi separati atat pentru director cat si pentru dipol.In varianta originala, elementii sunt dintr-o singura bucata iar adaptarea este mai complicata de realizat ( in gamma).

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări