Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Antena pt 2m, raport bun performanta/costuri productie

lorik199

Postări Recomandate

Caut o schita antena pentru banda de 2 m, sa aiba un bun raport performanta/costuri productie Momentan lucrez cu o antena omega, dar nu prea imi place cum merge, nu ajung unde trebuie cu cei 50 W ce-i dau in ea, si QTH-un e relativ ok, e instalata la aprox 12m

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 17
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• lorik199

6

• MiniTehnicus

2

• maxxim33

2

• tiritrobo

2

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Interesanta antena construita de tine, numai buna pentru portabil.Eu caut una fixa, de preferabil cu castig ceva mai mare, ceva testat in prealabil de cinevaSi cu o putere suportata ceva mai mare de 50W (ca sa o pot folosi si cu un liniar ce-l am in cap)

Link spre comentariu

Uite o antena pe care am facut-o acum vreo 2 ani, fiind proaspat radioamator. Este un j-pole flexibil pt 145 mhz, numai bun pt aplicatii din "portabil", dar o poti baga si intr-o teava din material plastic pt statia de baza. Acum depinde ce tip de antena vrei sa construiesti si unde vrei sa o pui.http://yo3ihg.blogspot.com/2009/05/ante ... -ohmi.html

Eu vreau sa o fac pe aceasta din link, pentru ca are si reglaj swr cu surub pe bratul mic.http://www.buxcomm.com/pdfzips/The%20J% ... NDBOOK.pdfSi folosesc o statie Motorola ca in imagine.Mai trebuie sa-i fac adaptor de impendanta?Am mai gasit un swr analizer aicihttp://www.radioamator.ro/articole/view.php?id=6Pare interesant, nu?

post-19559-139829293229_thumb.jpg

Link spre comentariu

Am debitat azi teava de cupru de 1/2 toli. M-a costat teava, doua teuri si doua dopuri 50 ron. Mai trebuie sa iau maine niste cablu pe 50 ohmi si doua mufe. Deci, rentabil cred.

Link spre comentariu
  • 1 lună mai târziu...

Eu as recomanda un Yagi cu 5 elemente descris in cartea lui Iosif Remete.Este antena cea mai putin sensibila la conditiile locale. A functionat cu briopeste tot unde a fost experimentata / instalata.

Link spre comentariu

Ar fi interesant sa stim ce dorasti :Cu o antena omnidirectionala scapi de grija rotoarelor si problemelor aferenta, dar castigul e mai mic, doar cativa dB.O antena directionala e net mai buna dar implica mai multe complicatii.Daca o folosesti la trafic FM si esti intr-o zona deschisa omni e avantajoasa.Daca esti intr-un fund de vale cu munti imprejur, poti iesi cu un yagi tintit spre culme(ca YO7LWL, care dintr-o groapa la poalele Parangului, tintind varful, ajunge la Craiova prin reflexie cu un Yagi si 50W).Foloseste un cablu cat mai scurt si de buna calitate ca altfel e pacat de munca la antene si de amplificator.Eu folosesc de multi ani antene J-pole(sau varianta slim-jim de sarma) cu rezultate bune, dar la mine lucreaza cu plan metalic sub ele(acoperis de tabla).Se construiesc si se regleaza usor.Nu te mai lua dupa castigurile indicate de diversi pe net - de obicei sunt "cosmetizate" prin raportarea la dBi, adica +2,17dB, si uneori dar tot mai des efectul de sol cam inca +5 db.Asa orice "cremwusti" ajunge sa fie un 0dB :da .Si mai ales nu sunt masuratori pe antena reala ci rezultate din simulari in conditii teoretice....

Link spre comentariu

Ar fi interesant sa stim ce dorasti :Cu o antena omnidirectionala scapi de grija rotoarelor si problemelor aferenta, dar castigul e mai mic, doar cativa dB.O antena directionala e net mai buna dar implica mai multe complicatii.Daca o folosesti la trafic FM si esti intr-o zona deschisa omni e avantajoasa.Daca esti intr-un fund de vale cu munti imprejur, poti iesi cu un yagi tintit spre culme(ca YO7LWL, care dintr-o groapa la poalele Parangului, tintind varful, ajunge la Craiova prin reflexie cu un Yagi si 50W).Foloseste un cablu cat mai scurt si de buna calitate ca altfel e pacat de munca la antene si de amplificator.Eu folosesc de multi ani antene J-pole(sau varianta slim-jim de sarma) cu rezultate bune, dar la mine lucreaza cu plan metalic sub ele(acoperis de tabla).Se construiesc si se regleaza usor.Nu te mai lua dupa castigurile indicate de diversi pe net - de obicei sunt "cosmetizate" prin raportarea la dBi, adica +2,17dB, si uneori dar tot mai des efectul de sol cam inca +5 db.Asa orice "cremwusti" ajunge sa fie un 0dB :da .Si mai ales nu sunt masuratori pe antena reala ci rezultate din simulari in conditii teoretice....

O antena directionala vreau, din cauza castigului mai mare fata de una omnidirectionala si putin din cauza qth-ului fiind relativ inconjurat de dealuriStiu ca implica unele probleme o antena directionala, dar e cea mai buna solutieCablu am RG-213, si are in jur de 15 m, destul de lung dar din pacate nu-l pot scurta, putere momentan 50W, FM
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări