TESSLA Postat Iulie 29, 2011 Partajează Postat Iulie 29, 2011 Poti sa incerci si schema aia. Ma gandeam acuma...ar merge cred si cu un releu micut pe care il debobinezi si apoi il rebobinezi cu sarma mai groasa si implicit mai putina....iar noua bobina a releului va fi shuntul...si speri ca releul va anclansa in cazul conectarii unui consumator suficient de "flamand". Dar cred ca tot mai elegante sant solutiile expuse mai sus, cu tranzistor. Link spre comentariu
Vizitator Postat Iulie 30, 2011 Partajează Postat Iulie 30, 2011 schema pe care ai postat-o are problema pe care am spus-o la primul raspuns:chiar daca am accepta o tens de deschidere a tranz de o,5v si tot de la minim o,5a incepe sa lumineze led-ulse observa usurinta cu care treceti peste anumite raspunsuri ma asteptam sa intrebi:ce este nene cu acel comparator de care spui?chiar vrei sa ma ajuti sau te afli si tu in treaba pe aici?electronica si-a creat circuitele de baza din anii 60-70,dupa aceea decat le-a perfectionattocmai pt ca tranz au o tens de deschidere relativ mare(0,2v pt Ge si 0,6v pt Si) oamenii au construit combinatii de tranz pt a sesiza tensiuni de ordinul milivoltilor si chiar mai micise numesc amplificatoare operationale si comparatoare si cred ca sant peste 1000 modele daca luam toate firmele producatoaresingur ai sesizat ca ai nevoie de un tranzistor care sa se deschida sub 0,2v-raspunsul este o combinatie de minimum 2 tranzistoare;cu 3 tranzistoare te apropii si mai mult de rezolvarea problemeide fapt combinatia de care spun este structura de la care s-a plecat pt realizarea amplif operationale si comparatoarein munca mea de depanare LM393 este aproape in toate sursele si monitoarele PC si costa cat 3 cartofio formula simpla de amplificator gasesti in pdf-ul SG3524 in partea de limitare curent Link spre comentariu
The Stressmaker Postat Iulie 30, 2011 Partajează Postat Iulie 30, 2011 Aceasta este varianta la care m-am referit in postul anterior si este mult mai simpla decat cea postata (cumva asemanatoare ca principiu) de @boboBOBO pentru ca nu s-a cerut indicarea curentului invers, nefiind vorba de un acumulator ci de un consumator obisnuit. Aceasta varianta functioneaza incepand de pe la cativa zeci de mA, prag care se poate modifica usor daca este nevoie, prin "suntarea" jonctiunii BE cu o rezistenta.@TESSLA: metoda cu "releu de curent" se foloseste in semnalizatoarele auto, unde bobina releului are cam 5 spire CuEm de aprox fi 0,6 infasurate peste un releu reed in capsula de sticla. Link spre comentariu
figher_ionut Postat August 1, 2011 Autor Partajează Postat August 1, 2011 Si cum as putea face un montaj care sa imi decupleze la scurt circuit sau la conectarea inversa la baterie.Eu mam gandit la un termistor si un releu .Termistorul sa fie pus pe o rezistenta de valoare mica dar am impresia ca pentru asta imi trebuie un mic transformator suplimentar.Poate aveti voi o alta idee mai eficienta. Link spre comentariu
boboBOBO Postat August 1, 2011 Partajează Postat August 1, 2011 Ionut, vezi ca schema ce ti-am dat-o eu are si aceasta functie, nu are releu insa are un led care sesizeaza conectarea inversa a bateriei. Link spre comentariu
Vizitator Postat August 1, 2011 Partajează Postat August 1, 2011 doresti un montaj simplu dar bine protejat! nu e raudaca ai face incarcarea in curent constant dar reglabil poti pune mai multe tipuri de baterii si ai si protectia la scurt inclusa pt conectarea inversa a bateriei ma gandesc la o dioda puternica pusa antiparalel pe iesie si o siguranta spre bateriefiecare conectare inversa va costa 1 leu(siguranta)si dupa un timp va apare reflexul Pavlov Link spre comentariu
The Stressmaker Postat August 1, 2011 Partajează Postat August 1, 2011 Hotaraste-te ce vrei sa alimentezi cu acel alimentator, un consumator sau un acumulator, pentru ca abordarile sunt putin diferite. Am recitit topicul ca sa vad unde s-a mentionat de acumulator si nu ai mentionat decat acum doua posturi. Ca idee ai mai cerut un indicator de scadere a tensiunii sub 18V. Uite o varianta la care poti stabili pragul de aprindere al ledului prin schimbarea valorii zenerului. Daca vrei exact 18V atunci trebuie un zener de 17,3V (tinand cont ca avem o cadere de tensiune de 0,7V pe jonctiunea BE a tranzistorului). Cel mai simplu protector de tensiune inversa pentru alimentator este o dioda de 6A in serie cu alimentarea, atat. Cat despre limitarea curentului de scurtcircuit, o siguranta este cea mai buna.Cand conectati un acumulator invers, tinand cont ca acesta are tensiunea mai mica decat a alimentatorului, ledul pentru conectare inversa nu se aprinde, decat daca acumulatorul are tensiune mai mare (la iesire va fi o tensiune ca diferenta intre tensiunea alimentatorului si cea a acumulatorului si va fi de cativa volti). Singura varianta de detectare a legarii unui acumulator cu sens invers este detectia supracurentului care apare. Acum depinde de capabilitatea in curent a alimentatorului fata de acumulator (pe scurt, sensul tensiunii depinde de cine este mai "puternic" dintre cei doi) Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum