figher_ionut Postat Iulie 29, 2011 Partajează Postat Iulie 29, 2011 Buna ziua!!!De curan am construit un redresor auto simplu cu traf,punte redresoare si filtraj.Fara filtraj scoate cam 14,4 V si dupa filtraj in jur de 18.Vreau sa ii atasez un led care sa se aprinda in momentul in care la iesire redresorului conectez un consumator fie el cat de mic dar nu exagerat de mic cca 1w.Am 2 idei :-Sa pun o rezistenta de valoare mica in serie cu iesirea si in momentul in care cade pe ia o tensiune sa comande un tranzistor care sa imi aprinda ledu.-Daca tensiunea de iesire scade sub 18v sa se aprinda ledul.Important e faptul ca ledul sa se aprinda instant adica sa fie ori stin ori aprins adica nu se aprinda direct proportional cu curentul consumat de pe iesire.Imporatnt e faptul ca am nevoie doar de functia asta.Cei care vreti sa ma ajutati va rog sa nu imi propuneti scheme de redresoare cu tot felul de minuni,indicatoare daca bateria este plina. Nu am nevoie.Multumesc. Link spre comentariu
Vizitator Postat Iulie 29, 2011 Partajează Postat Iulie 29, 2011 daca este citita caderea de tens cu un tranzistor,acesta are o tensiune baza-emitor minima de la care incepe sa se deschida care va corespunde unei anumite valori de curentpt citirea exacta a unei tens se foloseste comparatorul dar tot exista o valoare de la care el schimba starea la iesireasa ca va alegeti un curent minim indicat si apoi se poate proiecta schema Link spre comentariu
figher_ionut Postat Iulie 29, 2011 Autor Partajează Postat Iulie 29, 2011 Sunt tranzistori care se descid la mai putin de 200 de mV?Am incercat acuma cu o rezistenda de 5W si 0,56 de ohmi ,ca , consumator am folosit un bec de masina folosit pt iluminarea numarului. Am avut o cadere pe rezistenta de 200mv.Ideea e ca trebuie sa caut rezistenta potrivita si de putere mare ca astea de 5w se incing urat de tot. Link spre comentariu
figher_ionut Postat Iulie 29, 2011 Autor Partajează Postat Iulie 29, 2011 Voi ce imi recomandati?Mai mentionez odata caracteristicile redresorului.Tensiune dupa redresare 19 V.Tensiune fara redresare 14,4w.Curent de iesire cca 6 A.Rezistenta care o pun pe alimentare as prefera sa fie cat mai mica ca valoare ca sa nu am pierderi. Link spre comentariu
alex1996 Postat Iulie 29, 2011 Partajează Postat Iulie 29, 2011 http://www.niqro.3x.ro/baterie/baterie.htm aici ai o multime de scheme de genul...ai de unde alege si apropo:condensatorul nu este necesar pt incarcarea acumulatoarelor auto...el se pune,in general, la alimentatoarele pt. radiouri si alte aparate audio,video sau audio-video pentru filtraj(pt eliminarea brumului de retea) dar pentru o anumita perioada de timp pana se "usuca" condensatorul electrolitic (deci mai bine se face filtrajul cu un tranzistor sau regulator de tensiune)... la acumulatorul auto pt incarcare trebuie sa ai maxim 14V si sa inseriezi acumulatorul cu un bec de far pentru a "proteja" trafo la scurt si acumulatorul(atunci cind incearca sa "suga" mai mult curent)(deci te va tine mai mult acumulatorul) becul va limita amperajul trafo la 4A destul pt a incarca acumulatorul auto si poarta si rol de indicator pt incarcare (cind acumulatorul s-a incarcat becul ramane ff putin aprins) si acest bec mai este si indicator pentru atasare la redresor a unui consumator (minim cca. 500-600mA) am atasat si o schema care iti arata cum sa montezi becul:(schema este aici fiindca este in format bmp si nu am putut sa o atasez):http://www.site cu continut explicit.ro/2446317.5 Link spre comentariu
figher_ionut Postat Iulie 29, 2011 Autor Partajează Postat Iulie 29, 2011 Eu nu il folosesc ca redresor ci ca alimentator pt alceva si as fi avut nevoie de un led care sa imi indice exact cin alimentatorul intra in sarcina.Mam gandit la ce ai spus tu cu becul.Dar la scurgeri mici de curent nu se va aprinde. Link spre comentariu
alex1996 Postat Iulie 29, 2011 Partajează Postat Iulie 29, 2011 pune-i un ampermetru de la 0 la 4A Link spre comentariu
figher_ionut Postat Iulie 29, 2011 Autor Partajează Postat Iulie 29, 2011 Nu am . Dar cu led nu se poate face? Ar fi perfect pt ce imi trebuie mie. Link spre comentariu
The Stressmaker Postat Iulie 29, 2011 Partajează Postat Iulie 29, 2011 O dioda de 6A in serie cu sarcina, montata pe bara de minus. Pe acea dioda se monteaza un tranzistor NPN (bc107 de exemplu) cu emitorul spre redresor (minusul diodei serie si minusul redresorului) si cu baza, inseriata cu o rezistenta de protectie de 100 ohm, conectata la partea dinspre sarcina a diodei (plusul diodei serie si minusul sarcinii). Colectorul tranzistorului se inseriaza cu o rezistenta de 1 kohm si cu un led indicator la borna de plus a redresorului (si a sarcinii). Functionarea este simpla, caderea de tensiune pe dioda redresoare serie (de aproximativ 1 volt) comanda tranzistorul (care deschide la 0,7V, tensiunea de baza-emitor, de aceea este necesara rezistenta de 100 ohm), acesta deschizand si alimentand ledul. Schema se poate deduce usor din ce am scris. Link spre comentariu
TESSLA Postat Iulie 29, 2011 Partajează Postat Iulie 29, 2011 Uite o idee mai "babeasca": pui o rezistenta shunt in serie cu iesirea. In paralel cu shuntul conectezi bobina unui releu mititel, releu care va functiona pe post de intrerupator pentru led. Iar ledul il alimentezi imediat dupa redresare, inseriat cu o rezistenta corespunzatoare. Problema e sa gasesti un releu la care tensiune de anclansare e destul de mica. Link spre comentariu
boboBOBO Postat Iulie 29, 2011 Partajează Postat Iulie 29, 2011 Mesajul propriu conţine 2 caractere. Numărul minim al caracterelor pe care trebuie să le introduceţi este 15. Link spre comentariu
figher_ionut Postat Iulie 29, 2011 Autor Partajează Postat Iulie 29, 2011 Multumesc bobo pt schema maine am so incerc abia astept.Tesla la asta mam gandit si eu am si scris in primul post dar in loc de releu mam gandit la un tranzistor care sa fie comanadat de tensiunea care cade pe shunt .Dar nush daca sunt tranzistori care se deschid pe la 100, 200 mV.Bobo cred ca d1 trebuie de valoare mai mare ceva cam de 6 amperi.Ce zici? Link spre comentariu
boboBOBO Postat Iulie 29, 2011 Partajează Postat Iulie 29, 2011 Eu am facut schema si functioneaza ok, un led se aprinde cand ai consumator , celalate se aprinde daca conectezi invers bateria. Eu tot pentru un redresor am facut-o. Desigur ca D1 trebuie schimbata, eu am pus una de 10 amperi pe un radiator si e ok. Succes Link spre comentariu
figher_ionut Postat Iulie 29, 2011 Autor Partajează Postat Iulie 29, 2011 Multumesc mult !!! Link spre comentariu
figher_ionut Postat Iulie 29, 2011 Autor Partajează Postat Iulie 29, 2011 Uitati dl Tesla cam la asta ma refeream eu. Nu stiu daca e functionala acuma.Cred ca o sa o incerc si pe asta , e prea simpla ca sa nu o incerc. Cu toate astea nu imi explic de ce foloseste un asemene tranzistor de o asemenea putere pt un amart de led. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum