ady_marinescu Postat Iulie 29, 2011 Partajează Postat Iulie 29, 2011 Imi poate da cineva informatii despre blitul rusesc FIL 11M? Stiu ca se alimenteaza de la priza. Are un cablu de sincronizare. Dar la ce tensiune este comandat prin cablul ala?Eu vreau sa-i atasez un modul de comanda realizat dupa schema urmatoare:Sau un modul de comanda prin simpatie de la blitul de pe aparat. Modulul nu stiu oricum pe care sa-l aleg.Orice alta informatie sau sugestie este bine-venita.Multumesc! Link spre comentariu
Ticu Postat Iulie 30, 2011 Partajează Postat Iulie 30, 2011 Condensatorul principal este la 300V, iar circuitul de aprindere (condensator care se descarca pe primarul transformatorului IT atunci cand se face contactul in aparat) isi ia tensiunea de pe acel condensator (maxim 300V). Triacul optocuplorului MOC3020 admite 400V deci eu zic ca merge fara probleme. Link spre comentariu
Selena Postat Iulie 30, 2011 Partajează Postat Iulie 30, 2011 Schema propusa functioneaza conectata la orice cablu de sincronizare. Necesita sursa de tensiune (9 V). Dar iata aici maximum de simplitate : conectare la cablul de sincronizare a blitz-ului a unui mic adaptor pasiv (fara sursa proprie de alimentare): http://zedd.hosts.aim.pp.ru/index.php?o ... &f=7&t=793 Este in ruseste (de altfel, are si sectiune in engleza), dar fotografiile spun totul pentru orice incepator. Interesant, ca arata diverse posibilitati pentru detector, inclusiv folosirea unei celule solare luata de la un calculator de buzunar. Link spre comentariu
ady_marinescu Postat August 1, 2011 Autor Partajează Postat August 1, 2011 Multumesc!Am inteles despre ce e vorba. Eu am trait cu impresia ca pe cablul ala de sincronizare primeste vreo tensiune de comanda, cand in realitate, doar punea in comun cei 2 pini.O sa incerc totusi prima varianta, cea pusa de mine pentru ca are si comanda la sunet.Ce rol are inductanta pusa in paralel pe fotodioda? E necesara? Daca pun 2 (sau 3) fotodiode in serie isi mai are rolul inductanta aia? Link spre comentariu
Vizitator Postat August 1, 2011 Partajează Postat August 1, 2011 Pe schema scrie ca bobina are rol de filtru trece sus.Adica mareste sensibilitatea doar pentru variatii bruste de iluminare. Asta foloseste ca sa reduca efectul luminii ambiante si sa conteze doar semnalul de declansare venit de la un alt flash.L.E. Valoarea bobinei nu e critica, poate avea intre 10 mH si 160 mH. Link spre comentariu
ady_marinescu Postat August 2, 2011 Autor Partajează Postat August 2, 2011 Vreo sugestie pe unde as putea gasi o bobina de 100mH ? Sau macar in intervalul 68-150mH?Ca pana acum am gasit doar la TME si nu au pe stoc, si la Fa...ell, dar nu pot plati cu cardul. Link spre comentariu
Vizitator Postat August 2, 2011 Partajează Postat August 2, 2011 La Farnell poti plati si cu numerar la UniCredit Tiriac Bank, in Romania. Pe urma le trimiti dovada platii.Da click pe bannerul ala de sus unde scrie Farnell si da-le mail ca nu ai card. Mai departe iti spun ei ce si cum sa faci. Pe mine m-au sunat pe mobil si am vorbit, in romana, cum sa fac plata.Sau, ai putea sa bobinezi singur niste sarma pe un miez si gata. Bobina aia nu e critica. Link spre comentariu
Ticu Postat August 2, 2011 Partajează Postat August 2, 2011 Bobina 33mH - 1,65 lei la Craiova, dar trebuie comanda de 30 lei + transport. http://www.adelaida.ro/product_info.php ... s_id=12142 Link spre comentariu
Ticu Postat August 4, 2011 Partajează Postat August 4, 2011 Am experimentat si eu montajul cu comanda optica.Pe colectorul primului tranzistorul am 2V in asteptare si este suficienta o crestere rapida spre 3V pentru declansarea unui puls prin LED-ul optotriacului. Cresterea este produsa de un impuls negativ pe baza (provenit de la intrare) care blocheaza partial tranzistorul.Ca sa nu uzezi blitul poti face probele montajului cu un LED obisnuit in locul optotriacului, ca sa poti vedea pulsul de declansare (zecimi de secunda).Prin fotodioda autorul intelege o celula fotovoltaica, cu suprafata destul de mare, care sa genereze un curent semnificativ cand este iluminata de blit. Ceva asemanator cu cele care alimenteaza calculatoarele solare. Daca ai mai multe celule nu strica sa incerci sa le inseriezi. Am mai incercat cu succces un fototranzistor spre masa cu 10K spre plus si fara bobina. Este important ca bobina sa nu aiba rezistenta prea mica, pentru ca micsoreaza semnalul celulei. O schema ruseasca zice 3-400 spire cu 0,1mm diametru. Oricum, pentru inceput merge si fara bobina, doar ca este prea sensibil la variatii ale luminii ambiante, cum bine spunea cineva mai sus. Am mai constatat o tendinta de amplificare a tensiunilor induse in montaj de reteaua electrica, care la mine s-au eliminat cu un condensator de 10nF intre baza primului tranzistor si masa. Link spre comentariu
ady_marinescu Postat August 4, 2011 Autor Partajează Postat August 4, 2011 Celula fotovoltaica nu prea am de unde sa iau. Ma gandeam sa inseriez 4 fotodiode BPW34 ca in montajele de pe pagina in rusa sugerata de Selena. Link spre comentariu
Ticu Postat August 4, 2011 Partajează Postat August 4, 2011 Merge, sigur. Celula fotovoltaica e tot o fotodioda dar de arie mai mare (ca sa genereze curenti mai mari) si care nu are tensiunea de strapungere garantata (nu poate fi polarizata invers). Link spre comentariu
ady_marinescu Postat August 5, 2011 Autor Partajează Postat August 5, 2011 Multumesc!Acum nu ramane decat sa astept sa-mi vina cardul de plati online.Am ales metoda asta pana la urma pentru plati, mi s-a parut mai comod si util. Multumesc si lui RoGeorge pentru sugestia de a lua legatura cu Farnell. Intr-adevar, te suna sa stabiliti ce si cum, sunt foarte ok. Link spre comentariu
MiniTehnicus Postat August 19, 2011 Partajează Postat August 19, 2011 Sau mai poti utiliza bobine din becurile economice defecte.Sunt bobinate pe tor de ferita, prin modificarea numarului de spire poti obtine valoarea dorita. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum