Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Regenerare VFD


Ciprian Alexandrescu

Postări Recomandate

A incercat cineva o regenerare a catodului unui tub VFD in acelasi stil ca regenerarea lampilor?15 secunde la 2.5x tensiune nominala filament fara tensiunea grila si anod1 minut la 1.5x tensiune nominala filament cu tensiune nominala grila si anod15 minute la 1x tensiune nominala filament fara tensiunea grila si anodAm un tub VFD care are zone intunecate..merita sa incerc sa-l repar asa sau il voi strica detot? :dsaf Multumesc!

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 11
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • Mikrosha

    3

  • zal

    2

  • Ciprian Alexandrescu

    2

  • elm

    1

Top autori în acest subiect

Hm..am incercat dar nu sa shimbat nimic...e posibil sa fie impuritati pe anozi sau fosforul sa fie cu probleme..numai stiu ce sa fac.. :nas:

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...
  • 2 săptămâni mai târziu...

La VFD-uri mai repede se strică stratul de fosfor, din cauza metalelor care antrenate de electroni, ajung la anod. "Otrăvirea" anodului apare înaintea scăderii emisiei catodului. Nu este ca la cinescop. La cinescop avem un catod foarte mic şi o zonă de afişare foarte mare. La unele VFD-uri şi ochi magici foarte uzaţi se poate vedea o înnegrire a luminoforului cu umbre unde se află electrozi. De-asta supraalimentarea filamentului nu aduce o îmbunătăţire prea mare. Nu am încercat, dar ar putea să meargă curăţarea fosforului dacă se încălzeşte sticla pe care este situat anodul, la flacără. La EM84 merge faza, la VFD nu am încercat.

Link spre comentariu

Am povestit într-un topic mai vechihttp://elforum.info/viewtopic.php?f=28&t= ... az#p260346

Apropo de "uzat", aveam si eu un EM84 uzat, caruia am reusit sa-i mai redau putina viata. Explicatia mea(poate nu prea corecta): negreala aia cred ca se face din cauza ca oxizi de pe catod sunt depusi pe stratul de fosfor. Astia impiedica electronii sa mai ajunga pe "ecran", asa ca zona innegrita o sa lumineze mult mai slab. Tubul meu abia se vedea cu Ua=400V, deci n-aveam ce sa pierd. Am incalzit la aragaz (foc mic!) sticla tubului unde este stratul de fosfor, maxim 10 secunde sa nu se topeasca sticla. Apoi l-am lasat sa se raceasca lent. Am repetat procesul de 3 ori, si se vedea ca de fiecare data ecranul devine din ce in ce mai mult un alb uniform. La sfarsit, dupa ce l-am testat, nu lumina ca unul nou, dar de cel putin 3 ori mai bine decat inainte. Imi pare rau ca n-am facut si niste poze...

Link spre comentariu
  • 2 luni mai târziu...
  • 1 lună mai târziu...

Am alimentat eu din greşeală filamentul unui afişor cu tensiunea anodică. A luminat ca un bec în cele cîteva secunde pînă am oprit jucăria. Nu s-a îmbunătăţit nimic, merge la fel de palid.

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

Regenerarile tuburilor electronice, indiferent de ce fel, sunt o frectie care a fost utilizata de smecheri pentru a lua banii celor mai putin familiarizati cu electronica. Regenerarile trebuie uitate...La unele lampi "ochi magic" se poate obtine o oarecare luminozitate prin supravoltarea anodului, nicidecum a filamentului. Tubul e consumat...a murit definitiv, trebuie lasat sa sa odihneasca in pace. :rade:Chiar daca pe moment resuscitarea a dat roade, fenomenul tine doar putin timp dupa plecarea doctorului si asta doar in unele situatii - rare dealtfel, in care nu stiu sigur daca nu alta componenta a fost de vina.Chestia cu lungirea vietii tuburilor cinescop alb negru prin regenerare am trait-o personal asa ca... :nebun:Eu am cerut unui astfel de specialist sa-mi regenereze si PL500...ia ghici?

Link spre comentariu
  • 6 luni mai târziu...

La TV-urile cu lampi cu filamente serie la retea mai mergea regenerarea cinescopului alimentand filamentul cu o tensiune mai mare de la un transformator separat si punand in scurt fostele fire de alimentare ale cinescopului. La ce tensiune era la retea nu conta prea mult pentru celelalte lampi, si ele destul de uzate pe la sfarsitul anilor 80 cand faceam eu treaba asta.Concret foloseam transformatoare de sonerie (din alea de 3+5V - 44 de lei...) si alimentam cinescopul pe 8V, in sarcina erau 7 si ceva, cam 7,5.Nu era mare lucru, dar mai prelungeam "agonia" pentru ca in zona unde eram nu gaseai cinescoape noi...am avut un TV "Miraj" prin vecini "regenerat" asa care a mers de prin 88 pana dupa revolutie, cand si-a luat omul TV color - Mirajul a ajuns la mine, pentru "tocat".

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări