C.D. Postat Iulie 28, 2011 Partajează Postat Iulie 28, 2011 http://i53.tinypic.com/2e6ddol.jpg Sursa este liniara, cu reglajul tensiunii de la 0 la 50V, si al curentului de la 0 la 2A. Transformatorul poate fi toroidal sau pe tole E+I (preferabil E16, sau mai mari) Avantajul la liniare este acela ca nu baga paraziti in retea, cum o fac cele in comutatie. Link spre comentariu
radusa Postat Iulie 29, 2011 Partajează Postat Iulie 29, 2011 Si?....Ce-i cu ea?Schema apare in catalogul RIM de la sfarsitul anilor '70. Acolo e data cu 40V-2A, dar poate ajunge si la 50V. Iar cei 2A sunt valabili doar de la 6V in sus. Sub 6V caderea de tensiune pe perechea de 2N-uri este prea mare ca ei sa poata disipa puterea. Chiar si asa, la 6V-2A, doua 2N-uri sunt la limita, le trebuie racire f buna. Si din pacate nu are limitare de curent, ci doar siguranta electronica pt depasire unei valori prestabilite de curent, la care se taie tensiunea pe iesire. Eu personal, pt surse de laborator, prefer varianta cu limitare de curent. Mai are si dezavantajul ca necesita o tensiune auxiliara pe traf, pt a putea regla de la 0V (0.1V de fapt). Aceiasi o.1V se pot obtine si cu o singura infasurare pe traf daca folosim stabilizare pe minus. Altfel....o sursa serioasa, bine gandita. Link spre comentariu
C.D. Postat Iulie 29, 2011 Autor Partajează Postat Iulie 29, 2011 Poate iti aduci aminte de altceva ca pe asta nu o sti. Este din RIM 1979 la pagina 283.Aceasta este data cu 0 - 50V reglaj de tensiune si 0 - 2A protectie de curent. Tranzistorii 2N3055 sunt montati pe doua radiatoare mari (10x10 cm) si nu necesita ventilatoare de racire chiar in cele mai grele conditii.Varianta cu infasurare suplimentara de U este mai buna, deoarece pe ramura aceasta se asigura referinta stabilizata pentru comanda (reglajul tensiunii), si este mult mai stabila decat varianta cealalta.Eu o recomand pentru acasa ca nu este nici o problema cu ea.Pentru lucrul la servici se cumpara una de la magazin cu cateva sute de lei, pentru cei mai pretentiosi. Link spre comentariu
radusa Postat Iulie 29, 2011 Partajează Postat Iulie 29, 2011 Poate iti aduci aminte de altceva ca pe asta nu o sti. Este din RIM 1979 la pagina 283. Cu afirmatia asta m-ai dat gata. Sti tu ce faceam eu in '79 sau ce carti am in biblioteca. Aceasta este data cu 0 - 50V reglaj de tensiune si 0 - 2A protectie de curent. Pe pagina 284 a catalogului pe care il am (anul 1978) sunt date specificatiile tehnice. Prima este tensiunea de iesire, a doua este curentul si a treia precizeaza reglajul sigurantei electronice intre 50mA-2A. Tensiunea si curentul care apare mai tarziu (vezi pag 3), se refera la domeniul de lucru al indicatoarelor analogice. Tranzistorii 2N3055 sunt montati pe doua radiatoare mari (10x10 cm) si nu necesita ventilatoare de racire chiar in cele mai grele conditii. Poate la tine in catalog spune ceva de marimea radiatoarelor, la mine nu. Oricum, eu am spus ca trebuie racire f buna si nu cred ca am gresit cu ceva in afirmatia mea. Varianta cu infasurare suplimentara de U este mai buna, deoarece pe ramura aceasta se asigura referinta stabilizata pentru comanda (reglajul tensiunii), si este mult mai stabila decat varianta cealalta. Eu o recomand pentru acasa ca nu este nici o problema cu ea. Pentru lucrul la servici se cumpara una de la magazin cu cateva sute de lei, pentru cei mai pretentiosi. S-ar putea ca aia de cateva sute de lei care o cumperi in zilele noastre (CHINA) sa fie mai proasta ca parametri decat asta. Eu mi-am spus parerea despre ce nu imi place MIE la sursa asta, si am mai spus si ca asa cum este, este totusi "o sursa serioasa, bine gandita". Deci mai citeste ce am scris eu, mai citeste ce scrie in RIM (daca sti germana) si las-o mai usor cu afirmatiile aruncate la intamplare, ca e forumul plin de ele. Link spre comentariu
C.D. Postat Iulie 29, 2011 Autor Partajează Postat Iulie 29, 2011 Domnule radusa, dar tare suparacios mai sunteti. Nu am vrut sa va ofensez in nici un fel, eu am afirmat doar ceea ce se afirma si in RIM 1979 (poate ca in RIM 1978 era o schema care nu seamana 100% cu cea publicata in 1979 - este drept nu am RIM-ul din 1978).In sfarsit nu am sa fac o polemica cu dumneavoastra.Cine vrea sa incerce aceasta schema bine, cine nu, nu. Eu am prezentat-o pentru cei care vor sa experimenteze o schema conceputa de germani. Link spre comentariu
Vizitator Postat Iulie 29, 2011 Partajează Postat Iulie 29, 2011 nu are nimic german schema asta,electronica este aceeasi si in Albania,Estonia sau Romania.important este ceea ce-ti propui cand faci un proiect si apoi pas cu pas rezolvi fiecare etapa Link spre comentariu
C.D. Postat Iulie 29, 2011 Autor Partajează Postat Iulie 29, 2011 Cu alte cuvinte vreti sa spuneti ca daca era proiectata in Romania cu aceiasi parametrii tehnici, schema electronica ar fi iesit identica ?Nu prea as crede, depinde de abordarea fiecarui proiectant in parte. Link spre comentariu
Vizitator Postat Iulie 29, 2011 Partajează Postat Iulie 29, 2011 exact asta vreau sa spunpoate era putin germana la nivelul anului in care a fost proiectatacu atatea superintegrate aparute(germane,olandeze,americane)a folosi ca referinta o simpla dioda zener este o intoarcere in timpsi fiecare cu convingerile lui,eu nu suport un domeniu mare la iesire acoperit cu o disipare masiva de caldurasant adeptul comutarii secundarului in 3 trepte pt 50v pt ca si producatorii de relee trebuie sa-si vanda marfa iar un bobinator nu va resimti ca un mare efort impartirea secundarului in 3 sectiuni--va pierde 15minute dar tu nu mai pui radiatoare imense pe cutie sau chiar ventilatoare Link spre comentariu
C.D. Postat Iulie 29, 2011 Autor Partajează Postat Iulie 29, 2011 Cred ca incepem sa divagam.Spuneti in clar mai bine, ca schema nu este buna si ca nu merita a fi realizata acum la nivelul anului 2011, cu tehnologia anilor 80'Dar asta va decide fiecare user in parte daca doreste sa o experimenteze sau nu.Cel mai probabil ca dumneavoastra in nici un caz nu o veti realiza.Eu am postat-o ca alternativa la alte scheme deja existente.Incep sa cred ca am facut rau deja - judecand dupa reactii - ca am postat aceasta schema de sursa liniara. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum